Pe scurt: Fard ochi MAC

7.11.10

Nu stiu cat de "pe scurt" o sa fie postarea asta, insa cred ca este foarte important sa intelegeti ce este cu finishul fardurilor MAC pentru a intelege culorile, intensitatea culorilor si ce anume sa asteptati de la un fard atunci cand il cumparati.

O sa incep prin a prezenta cele 7 finishurile ale fardurilor MAC si a spune cateva cuvinte despre fiecare dintre ele pentru a avea o baza de la care sa pornim.

Matte - asa cum se intelege si din denumire este vorba despre un fard mat care odata aplicat ofera o culoare intensa si un payoff nemaipomenit (cred ca fardurile mate sunt cele care sunt cel mai aproape de culoarea de pe siteul oficial MAC - la toate celelalte nu-ti poti face o idee clara despre cum va arata fardul aplicat). Asadat fardurile Matte nu au reflexii de culoare si nu au stralucire.

Frost - are in textura particule individuale care reflecta lumina si odata aplicat fardul, ii dau un aspect "inghetat". Aspectul pe pleoapa este unul subtil, insa fardul poate fi construit (odata cu aplicarea fardului, se construieste si aspectul frost). Din experienta pot sa spun ca fardurile frost au cel mai slab pay off (nu spun ca sunt proaste, nici pe departe - doar ca trebuie sa construiesti culoarea)

Satin - are un pay off foarte bun si culoarea este foarte intensa cand se aplica pe pleoapa. Fata de Frost care are doar particule ce reflecta lumina, fardul Satin reflecta in totalitate lumina (de aici si diferentele la swatchuri si in combinatia cu alte culori). Citisem mai demult undeva ca lumina este reflectata de acest fard asa cum o fac si matasea (tesatura) si de aici denumirea finishului.

Lustre - are un efect glittery (si este vorba despre un glitter fin, nu ceva chunky, astfel ca fardul se intinde si se blenduieste foarte usor) si culoarea obtinuta este foarte apropiata de cea afisata pe siteul lor. Fardurile Lustre sunt cele mai stralucitoare dintre fardurile MAC, insa eu am intalnit intre ele si farduri care au un pic de fall out (insa cred ca este normal in cazul unui fard cu particule mici de glitter).

Velvet - culoarea este foarte subtile (cand vedeti culoarea de pe site sau in cutie, imaginati-va o versiune pala a culorii respective si aceea va fi culoarea mai apropiata de realitate) si eu am observat ca nu o poti construi (oricat si oricum aplici, ramana aceeasi nuanta pala si subtila). Nu inseamna ca este un fard prost sau ca nu are pay off, ci doar ca nu vei obtine niciodata o culoare intensa, ci doar "a wash of colour" si o nuanta subtila. Probabil ca nu multe din reviewurile nu tocmai bune la adresa fardurilor MAC se refera la acest tip de finish tocmai din cauza ca este foarte subtila culoarea.

Veluxe si Veluxe Pearl - sunt foarte asemanatoare ca finish, cu mentiunea ca Veluxe Pearl are un aspect mai metalic cand il aplici pe pleoapa. Fardurile sunt foarte fine (sunt cele mai catifelate si matasoase farduri incercate de la MAC - este o placere sa le folosesti) si culoarea, din nou, nu este intensa. Veti obtine un airbrushed look cu acest tip de farduri.

Cred ca este foarte important sa tineti cont de finishul fardului si sa luati in considerare culoarea pe care o ofera odata aplicat, astfel s-ar putea sa fiti dezamagite si sa criticati un fard care de fapt isi face treaba foarte bine.

Ce as mai mentiona si este remarcabil sunt fardurile duochrome care in ciuda faptului ca iti cumperi un singur fard, in functie de baza pe care il folosesti, poti avea 3 culori diferite. Iar in functie de culoarea cu care il combini, preia din acea culoare si se transforma total (am uitat sa mentionez acest lucru la pigmenti pentru ca exista si pigmenti duochrome care sunt absolut fenomenali) si am citit ca sunt si rujuri si glossuri (dar nu stiu care si cum sunt).

Ca exemplu pot da pigmentul Blue Brown care aplicat singur este maro cu reflexe albastrui, aplicat peste o baza neagra/ albastra/ turcoaz (Delft Paint Pot) devine un albastru intens cu reflexe maronii, iar aplicat peste o baza purpurie devine albastru purpuriu cu reflexe rosii. Dintre fardurile pe care le am eu si sunt duochrome, as mentiona: Vellum, Club, Star'n'Rocket, Expensive Pink, Motif, Twinks si Gorgeous Gold.

Si acum sa revin la fardurile MAC ... 90% din fardurile mele sunt MAC (4 palete de cate 15 farduri si alte cateva palete din colectiile limitate) si printre ele sunt niste culori absolut superbe si-mi face placere sa le folosesc si mi se par farduri foarte bune, insa trebuie sa recunosc ca pe piata sunt multe alte farduri de aceeasi calitate si chiar mai bune.

Am spus si mai devreme: daca ai o baza buna de machiaj si pensule de calitate, poti face orice fard sa arate superb cand il aplici. Asta nu inseamna ca nu recomand fardurile MAC. Multitudinea de culori si finishurile variate le fac deosebite si astfel se pot potrivi oricui. Este imposibil sa nu gasesti un fard (culoare si textura) care sa ti se potriveasca si sa arate superb in combinatie cu tenul si culoarea parului.

Trusele de 3/ 4/ 5 si chiar 6 culori scoase pe piata cu anumite colectii (care exista deasemenea si in fiecare colectie de sarbatori, iar in general culorile sunt grupate in Smokey Eyes, Warm Eyes, Cool Eyes, etc.) sunt potrivite pentru a incerca fardurile MAC si a vedea exact calitatea lor. Au existat palete mai bune si mai proaste, cum era de asteptat.

De asemenea mai sunt paletele Trip - care se gasesc in duty-free din aeroporturi, care de multe ori au niste combinatii superbe. Mai jos am pus o poza cu una din paletele mele preferate - Mac Trip: 5 Neutral Eyes (farduri: Bisque; Say, yeah; Sable, Mineralism si Bateau). Fardurile sunt aplicate direct pe mana fara vreun primer si am trecut cu degetul o singura data peste fard.



Initial m-am gandit sa fac swatchuri ale fardurilor, insa mi-e imposibil atat ca timp (am numarat pana la 70 numarul culorilor pe care le am, dupa care am renuntat pentru ca mai erau destule), cat si datorita camerei care nu ma ajuta deloc (vedeti cum arata mai sus).

Daca va intereseaza un fard anume sau aveti intrebari legate de o culoare, lasati-mi un comentariu si am sa incerc sa raspund. Iar daca sunteti interesate de un swatch anume, trimiteti-mi mail si o sa incerc sa le fac si pe acelea.

3 comentarii

  1. si eu sper sa-mi mai imbogatesc colectia de farduri MAC din decembrie <3

    RăspundețiȘtergere
  2. multumim pentru informatii!!! eu inca nu am ceva de la mac dar vreau foarte mult sa imi cumpar :D

    RăspundețiȘtergere
  3. abia astept sa ajunga trusa sa le incerc :D

    RăspundețiȘtergere