Atentie cui vindeti si de la cine cumparati!!

10.11.10

Nu mi s-a intamplat nimic ingrozitor cum poate reiese din titlu, doar am mai aruncat niste bani aiurea pe taxe postale pentru o nesimtita care m-a pus sa-i trimit un colet la post restant (unde a stat 30 zile - ca asa e regula postei) si pe care nu l-a ridicat. Urmarea: am platit taxe postale 40 ron (coletul tur-retur si taxe de inmagazinare), bani aruncati aiurea, ca sa nu mai vorbesc de timpul pierdut si de nervii pe care mi i-am facut.

Persoana respectiva a luat ceva de la mine de pe okazii (este vorba de niste produse care au legatura cu serviciul meu, nu ceva personal) si este un user care are peste 150 calificative (marea majoritate pozitive, cateva neutre si un negativ - am verificat asta dupa ce-a cumparat). Am oroare de trimis la post restant pentru ca stiu ca sta coletul 30 zile acolo si daca nu se ridica, te rupe posta la taxe (am mai patit-o in trecut).. Cea care a cumparat acum a mai cumparat in trecut (atunci a ridicat coletul tot asa greu, dar nu m-a deranjat foarte tare pentru ca am primit banii in final, chiar daca rambursul mi s-a intors dupa o gramada de zile) si nu m-as fi gandit ca un om care are atatea tranzactii on-line poate fi atat de nesimtit.

Am avut un sentiment ca ceva nu este in regula cu persoana respectiva (nu ma intrebati de ce, dar inainte sa cer siteului okazii sa suspende contul definitiv - am dovada ca nu a ridicat coletul si am pierdut bani aiurea si e normal sa cer asta - m-am gandit sa nu-i fac rau ca am vazut ca are niste produse la vanzare, proasta eu la faza asta - pentru ca in cele 40 zile de cand am trimis coletul, am intrebat-o de cateva ori pe mail ce se intampla ca n-am primit banii si nu s-a deranjat sa-mi raspunda) si dupa ce s-a intors coletul, am dat un search pe google dupa nume si localitate.

Si ce surpriza am avut! Am gasit o gramada de postari pe forumuri ca este tepara si era pe nu stiu cate liste negre (atat ca vanzator, cat si ca cumparator) si mai mult decat atat, unele persoane care avusesera astfel de probleme din cauza ei, postasera discutii de pe mail sau messenger cu ea si nu va pot spune ce am putut sa citesc: blesteme, injuraturi, o exprimare care facea dovada unui om fara educatie si o gramada de minciuni si amenintati de ti se intorceau matele (si exprimarea mea este frumoasa).

In conditiile astea nici macar n-o sa ma deranjez sa ii dau negativ, am sa trimit direct reclamatie catre okazii si poza cu coletul retur si chitantele cu taxele platite si am sa cer direct suspendarea contului pentru ca mi se pare ca as fi mai proasta decat am fost deja sa am vreun pic de consideratie fata de o astfel de persoana.

Daca as fi dat search pe google inainte nu ajungeam la asa ceva (am si un ras nervos acum, dupa ce-a cumparat produsele, mi-a dat un mail in care imi spunea ca va reveni sa cumpere ca ii plac mult produsele, iar ea n-a avut bunul simt sa ridice nici acest colet si nici sa ma contacteze in tot acest timp). Acum mi-e clar ca am de-a face cu un om de nimic si stau si ma intreb: pe ce baza se dau calificativele pe okazii? Cum poate ajunge cineva sa aiba un feedback atat de bun in asemenea conditii? (asta ca tot scriam zilele trecute de cei de vand fakeuri si au numai pozitive).

Eu sunt genul de om care da si o doua sansa mai ales ca lucrand cu oamenii, inteleg ca exista si intamplari neprevazute in viata, ca se pot intampla greseli ca suntem oameni si greseala e umana si ma gandesc bine inainte de a lasa un calificativ negativ (pe care de multe ori ar trebui sa-l dau cu ochii inchisi, daca pot spune asa) sau a suspenda un cont (si in ultima vreme am cerut suspendarea multor conturi ale unora care nu au ce face si cumpara aiurea doar ca sa incurce si sa-si bata joc), dar deja m-am scarbit.

Am intalnit multi oameni in activitatea mea on-line (oameni de toate felurile si cu diverse moduri de exprimare si gandire, multi prost crescuti, insa si oameni care stiu sa spuna multumesc si sa vorbeasca frumos), dar in ultimele luni am reusit sa ma scarbesc. Am auzit atatea minciuni si atatea cuvinte deplasate incat ma intreb daca romanii mai au vreo sansa sa devina oamenii vreodata.

Sfatul meu este urmatorul: daca vreti sa vindeti, sa cumparati sau sa faceti un schimb cu cineva (pe bloguri, siteuri., forumuri diverse), informati-va inainte. Nu e greu sa cauti pe google si poti sa afli mai multe informatii decat iti poti imagina despre cineva. Si atunci cand incheiati o tranzactie pe un site gen okazii, lasati calificativ cinstit si relevant - in primul rand ca e de bun simt (asa inchei o tranzactie - eu nu am primit nici jumatate nici calificativele pe care le-am lasat) si in al doilea rand ca sa stie si altul care vrea sa cumpere la ce sa se astepte.

Si inca un lucru important: daca aveti vreo problema, contactati intai persoana respectiva si incercati sa va intelegeti (ma refer daca s-a produs vreo greseala) pentru ca suntem oameni si e normal sa gresim. Mi s-a intamplat de atat de multe ori sa ma sune cate unul urland si vorbind urat si vina de fapt sa fie a lui (adresa data gresit, nu a citit detaliile cu atentie sau sa vrea sa ii ajunga ieri produsele sau alte lucruri de-a dreptul imposibile) incat mi e face greata numai cand ma gandesc.

Si cu toate astea incerc sa ma gandesc la oamenii care au stiu sa dea un mail cu multumesc cand au primit produsele sau care au stiu sa vorbeasca frumos sau sa aiba un gest care sa te faca sa te simti bine ca ai putut sa ajuti si sa uit lucrurile urate care m-ar face sa renunt la a mai tranzactiona on-line.

Ce experiente de acest gen ati avut?

P.S.: Poate candva cand am timp si chef, o sa fac o postare funny cu toate lucrurile stupide care mi s-au spus de-a lungul timpului sau cu toate intrebarile de-a dreptul idioate pe care le-am primit.

10 comentarii

  1. De obicei din dorinta de a obtine cat mai multe calificative unii prefera sa dea si ei calificativ pozitiv" daca imi dai si tu mie" chiar daca vanzarea nu a mai avut loc sau chiar nu a avut niciodata loc...
    Mai sunt o gramada de vanzatori pe okazii care se chinuie sa scrie catw 100 de randuri cu 5 fonturi si culori diferite si daca esti interesat sa le cumperi produsul nici nu se mai deranjeaza sa iti raspunda.

    RăspundețiȘtergere
  2. ooo, doamne ca bine zici! daca intri la mine pe blog ai sa vezi la eticheta ''lista neagra'' niste postari care o sa te uimeasca mai tare.

    RăspundețiȘtergere
  3. Am citit, am si eu multe povestiri d-astea cu nunti amanate (si dupa aia vedeam mesaje "cu ce misto a fost la nunta") si minciuni de te iei cu mainile de cap. Ar trebui sa folosim numai paypal pentru plati si atunci n-ar mai fi asemenea probleme. Insa invatam din greseli, sper eu!

    RăspundețiȘtergere
  4. Ce sa zic, eu am avut numai experiente haioase pe okazii. Din 3 vendori de la care am cumparat pana acum, 2 mi-au incurcat comenzile (am primit alte nuante de produse decat am cerut). S-au oferit sa-mi schimbe produsul, insa eu nu am chef si timp sa ma plimb pe la posta sa stau ore la coada si nu am vrut. Le-am dat calificativ pozitiv pentru ca si-au recunoscut greseala si au vrut sa o rectifice. Plus ca au fost prompti si mi-au raspuns rapid. Si eu lucrez cu oamenii si stiu ca trebuie sa ai rabdare, sa fii intelegator...dar recunosc ca si eu ma informez despre vendor si produse inainte sa cumpar. De asemenea, am cumparat de pe un site din UK prin PayPal ceva, si mi-au expediat produsul dupa 10 zile, desi banii le-au intrat in cont imediat, si nu au binevoit sa-mi raspunda la mailuri decat dupa ce le-am zis ca retrag plata, insa nici atunci nu si-au cerut scuze pentru intarziere si nu mi-au spus motivul intarzierii.

    RăspundețiȘtergere
  5. Desi am ceva experienta cu shopping-ul online,nu am avut cine stie ce neplaceri majore.
    Am cumparat niste produse de pe un site de lenjerie destul de cunoscut in Romania,care detine si vreo doua magazine,iar dupa ce am fost anuntata ca produsele nu sunt pe stoc,si ca trebuie sa astept o 10 zile...am primit coletul peste o luna.Asta dupa ce am sunat de vreo doua ori la ei si nimeni nu stia nimic despre comanda mea...
    BTW Mi s-a spus ca pe 19-20 noiembrie va fi o reducere la DM(-20% toate produsele). Nu stiu daca e in toate orasele dar eu am primit un bon si informatia de la casiera.

    RăspundețiȘtergere
  6. Doar de 2 ori am cumparat de pe okazii, de la aceeasi persoana, si desi avea si ceva calificative negative nu am avut nici un fel de problema, am primit produsele pe care le-am cerut. In rest, nu m-am riscat, pentru ca am citit tot felul de intamplari, ca in loc de nu stiu ce telefon performant s-a primit unul de pe vremea bunicii, etc. In alta ordine de idei, eu primesc toate coletele la post restant, insa absolut niciodata nu m-am gandit sa nu ridic ceva. Si am primit destule comenzi de pe site-uri romanesti, cat si de la persoane cu bloguri. Dar sunt oameni si oameni...

    RăspundețiȘtergere
  7. Si eu am avut recent o experienta neplacuta cu un site britanic, am comandat ceva acum peste o luna de zile si de fiecare data cand le scriam primeam raspuns standard. Abia cand le-am zis ca vreau refund au catadicsit sa-mi raspunda si sa retrimita pachetul. E greu sa gasesti persoane care sa se tina de cuvant, tocmai de asta evit pe cat posibil shopping-ul online.

    RăspundețiȘtergere
  8. Si mie mi s-a intamplat acum 2 saptamani, pentru prima oara, sa-mi iau o teapa pe okazii. Trebuia sa primesc un palton si am primit o carpa care n-are nici o legatura cu ce am comandat. Cea de la care l-am cumparat nu are nr de telefon valid, banii au ajuns undeva la un post restant din ramnicu-valcea ( desi la detalii aparea ca e din abrud ), pe un nume care nu seamana deloc cu id-ul de pe okazii. Dupa nenumarate mail-uri mi-a raspuns, spunandu-mi ca a fost o greseala si ca o sa puna banii a doua zis. De atunci au trecut 8 zile si nu mai raspunde...Ma tot intreb cum am putut fi asa de proasta.

    RăspundețiȘtergere
  9. Sunt foarte multe conturi fantoma pe okazii, precum si conturi buffering, care sa ridice preturile licitatiilor, dar si pentru acordarea de calificative.Pana nu demult, puteai ignora bine mersi soldul in care se tot adunau comisioanele pentru tranzactii anterioare, dar sistemul s-a perfectionat(procedura de utilizator verificat, garantia Escrow)intre timp si multe din conturi o sa dispara.

    Vrem-nu vrem, comertul online e deja parte componenta din life style-ul nostru, doar pentru ca nu avem 100% garantia credibilitatii vanzatorului nu inseamna ca ar trebui sa ne lasam de "sportul" asta.Riscuri sunt de fiecare parte, vanzatorii au parte de clienti care cumpara dar nu onoreaza pana la capat tranzactia, si pe de alta parte clientii se plang de neseriozitatea vendorilor.

    Ca o experienta personala, la unele produse pe care le vand pe okazii si care nu-mi apartin (ma roaga amica x si y sa ma ocup eu ca cica sunt mai techie) cer avans prin transfer bancar si restul de suma prin ramburs la ridicare.Iti vine mai greu a da teapa in a nu ridica pachetul cand stii ca ai dat deja o parte din bani.

    RăspundețiȘtergere
  10. corect...

    celor care vand online recomand Baza Nationala a Clientilor Neseriosi, http://www.ClientiNeseriosi.ro , unde se poate verifica fiecare client nou, se pot adauga cei care nu ridica coletele ramburs si se poate recupera Paguba taxa de transport Tur-Retur, caci vor accepta sa o plateasca ca sa fie scosi …

    Firmele de telefonie Mobila au Preventel, iar bancile au Biroul de Credit, baze nationale de date cu clientii care au dat tepe in domeniul lor, era nevoie si de o Baza Nationala de date cu teparii Magazinelor Online care nu ridica coletele......

    RăspundețiȘtergere