Pareri despre EBAY

28.9.10

In ultima vreme am tot primit intrebari legate de paypal, ebay, shopping on-line, etc. si cateva dintre voi chiar mi-ati cerut sa fac o postare despre ebay, asa ca azi m-am hotarat sa scriu despre cumparaturile facute pe ebay.

Parerea mea despre shoppingul on-line si siteuri de pe care am comandat o gasiti aici.

Ca metoda de plata pentru ebay, recomand paypal (pe care de altfel il folosesc la plata pe majoritatea siteurilor de unde cumpar). Epurica a scris astazi o prima postare despre ebay si a acoperit foarte bine subiectul paypal. Gasiti aici postarea ei in care a explicat cum se face un cont pe paypal. Nu are rost sa scriu si eu acelasi lucru. Cardul pe care il folosesc eu si nu am avut in ultimii 5 ani nici o problema pe nici un site este Visa Electron de la Raiffeisen. Daca aveti intrebari despre plata prin paypal, scrieti nelamuririle in comentarii si am sa incerc sa le lamuresc.

Acum sa revenim la ebay. Ce este ebay? Un site unde gasesti oferte pentru orice-ti poate trece prin cap. Exista mai multe - nu stiu cum sa le zic - siteuri (.com / .co.uk/ .de/ .it/ .com.hk/ com.ch) - pe toate siteurile identificarea se face cu acelasi username si aceeasi parola (extensiile siteurilor reprezinta tara de unde gasiti cele mai multe oferte). Eu am folosit .com si co.uk - am peste 700 tranzactii efectuate in ultimii ani si nu pot pune ca am luat vreo teapa (este adevarat ca de-a lungul timpului mi-au disparut cateva colete, insa vina apartine Postei Romane, nu vanzatorilor).

Ce am cumparat de pe ebay? Cred ca ar fi mai simplu sa zic ce n-am cumparat, dar o sa incerc sa sintezez putin: haine, incaltaminte, cosmetice (de la produse de make-up pana la vopsea de par, masti, parfumuri), produse pentru catei, accesorii pentru casa, stickere de perete, aparate de masaj, bijuterii, jucarii, haine de copii, aparatura mica si multe multe altele.

O sa va impartasesc mai jos modul in care caut, gasesc si cumpar eu un produs. Nu spun nici ca e modul bun, nici cel prost, ci doar felul in care o fac eu.

Pe ebay poti cumpara un produs la un pret fix "buy it now", poti face o oferta atunci cand vanzatorul afiseaza un pret fix, dar mentioneaza ca este dispus sa accepte si o oferta "Best Offer" sau poti licita pentru un produs (pretul de pornire poate pleca de la 0.99 si cumpara acela ce ofera mai mult - tu introduci pretul maxim pe care esti dispus sa-l oferi si sistemul liciteaza automat pentru tine pana la suma maxima pe care ai introdus-o).

Taxele de transport sunt mentionate la fiecare produs in parte si difera de la vanzator la vanzator (si un functie de metoda de livrare folosita). Sunt multi care nu livreaza in afara tarii unde se gaseste articolul (in coloana din stanga a ebayului aveti optiunea sa alegeti detalii despre produs, vanzator, destinatiile de livrare, etc. - foarte utile de altfel cand cauti un articol care sute sau mii de produse disponibile). Din experienta va spun ca de multe ori, vanzatorii sunt dispusi sa livreze si in afara tarii lor (cei ce nu fac asta mentioneaza clar in cadrul licitatiei acest lucru - daca nu e mentionat, nu strica sa puneti o intrebare si sa cereti 'shipping cost to Romania', foarte posibil sa primiti un raspuns pozitiv).

De asemenea daca doriti sa cumparati mai multe produse de la un singur vanzator si nu are mentionat la shipping ca combina tarifele, puteti pune o intrebare (si altfel scutiti niste bani). In cazul in care vanzatorul are o politica de "combined shipping" (de exemplu taxa e 4 + 1/ fiecare produs cumparat in plus) insa cand doriti sa platiti acest discount de transport nu apare, aveti posibilitatea sa cereti vanzatorului o factura si el va ajusta automat costul transportului.

Puteti cauta un produs intrand in categorii si selectand subcategoria din care face parte sau puteti sa tastati denumirea cat mai exact a produsului (si ulterior din cele afisate sa selectati diverse optiuni care sa micsoreze cautarea).

In momentul in care gasiti produsul cautat si taxa de transport vi se pare ok, verificati feedbackul vanzatorului (si mare atentie - verificati sa aiba feedbackuri pe tipul de produs pe care vreti sa-l cumparati; daca de exemplu vanzatorul are 1000 de calificative pozitive insa el a vandut pana acum creioane si acum vinde parfumuri, sa zicem, degeaba are 1000 de pozitive).

Sunt multi vanzatori care cer plata instant dupa incheierea tranzactiei (daca nu aveti banii in cont, nu cumparati produsele cu "instant payment required"). Multi precizeaza cate zile sunt dispusi sa astepte sa primeasca banii. Indicat este sa platiti imediat pentru a grabi tranzactia.

Luati in calcul locul de unde se expediaza coletul si nu aveti pretentii absurde (gen sa-mi ajunga maine sau peste 2 zile). Coletele din UK ajung intre 2 si 10 zile (Signed-For inseamna ca semnati la primirea coletului si coletul este asigurat) si se ridica de la oficiul postal de care apartineti. Coletele din USA ajung in 2-3 saptamani (First Class), 10-14 zile (Priority Mail) si 2-5 zile (Express) si se ridica din vama (se platesc taxe vamale si TVA - teoretic la colete cu valoare mai mare de 10 euro, practic depinde de vamasi - sunt vanzatori care bifeaza gift pe colet si atunci ati scapat de taxe, insa nu puteti pretinde acest lucru si tine strict de ei - mai ales atunci cand este vorba de o valoare mai mare). Coletele din Asia ajung in 20 - 40 zile si veti gasi multe oferte cu shipping gratuit deci merita asteptarea.

Nu uitati sa lasati feedback dupa ce primiti produsul (astfel stie si vanzatorul ca ati primit produsul si poate considera tranzactia incheiata). Sunt vanzatori care lasa feedback dupa ce se plateste produsul si altii care lasa feedback dupa ce il primesc de la cumparator ca sa stie ca totul este ok.

Prefer ebay pentru ca:

- am acces la marci pe care nu le gasesc in Romania

- pot cumpara la preturi mult mai bune decat as face-o aici (si de multe ori sunt sigura ca platesc un produs de calitate superioare, ceea ce e indoielnic la produsele cumparate de la noi, chiar si din magazine)

- gasesc produse de care in Romania n-a auzit nimeni

- imi place sa licitez si sa castig un produs

- ador shoppingul (sub orice forma se prezinta el)

si as putea sa va dau multe alte motive.

Nu stiu daca am acoperit tot ce trebuia referitor la cumparaturile de pe ebay, insa daca aveti nelamuriri, va astept cu comentarii.

33 de comentarii

  1. Care e faza cu vama? N-am auzit ca la mine in oras sa fie vama, ci doar in orasul-resedinta de judet, la 40 de km :-s

    RăspundețiȘtergere
  2. N-am comandat niciodata online din afara tarii si nici nu cred ca o voi face prea curand... Daca o sa am nevoie probabil voi ruga pe cineva sa ma ajute..

    RăspundețiȘtergere
  3. Am explicat mai sus ca se ridica coletele trimise din afara spatiul UE din oficiul vamal de care apartine adresa ta (in cazul tau - la 40 km). Nasol.

    RăspundețiȘtergere
  4. Pai asta mi se parea si mie aiurea, ca singura vama pe care o stiu eu e atat de departe... Si credeam ca e vreun ghiseu pe la posta sau ceva :-?? Ce stiu eu :)) Sunt cam aiurita in seara asta.

    RăspundețiȘtergere
  5. daca la acel produs scrie free shiping , platesc numai taxele vamale daca este din afara spatiului UE, iar daca e din spatiul UE platesc doar pretul produsului afisat pe site?

    RăspundețiȘtergere
  6. Free shipping inseamna transport gratuit, nu are nici o legatura cu taxele vamale care sa platesc in momentul in care se ridica coletul.

    RăspundețiȘtergere
  7. dar mostrele de fond de ten Nars de unde le-ai cumparat? Daca le-ai cumparat de pe E-bay imi poti spune cu exactitate de unde? Criss

    RăspundețiȘtergere
  8. Asa cum am spus, le-am gasit la un vanzator si le-am cumparat (si a durat destul timp pana am reusit sa le gasesc). Nu exista un loc pe ebay de cumparat mostre Nars.

    RăspundețiȘtergere
  9. Multumesc pentru sfaturi:*Mi-ai fost de mare ajutor:* Sincer

    RăspundețiȘtergere
  10. Of, nici ca n-am reusit sa inregistrez cardul meu in PayPal. :(( Adio cumparaturi pe e-bay...

    RăspundețiȘtergere
  11. Buna...Sunt cam noua in toata chestia cu ebay si nici la calculator nu ma pricep prea bine. poti sa imi trimiti datele tale de contact la adresa burcica_tiberiu@yahoo.com te rog?
    Multumesc anticipat.

    RăspundețiȘtergere
  12. Anonim, adresa de mail este adresa blogul @ gmail.com. Gasesti pe net o gramada de articole despre cum poti cumpara de pe ebay (da search pe google "epurica ghid ebay" si ai sa gasesti o postare completa despre ebay).

    RăspundețiȘtergere
  13. Am gasit instructiuni dar nu gasesc un anume produs decat pe o singura pagina de ebay..dar caut pe cineva sa cumpere pt mine cu comision

    http://compare.ebay.co.uk/like/180608068735?ltyp=AllFixedPriceItemTypes&rvr_id=214478081820&crlp=1_262531_281231&UA=WXO%3F&GUID=5423f9f412e0a47a2f61bd31fea0b23f&mt_id=635&query=%7Bquery%7D&fitem=180608068735&linkin_id=8054008&kw=%7Bquery%7D&ff4=262531_281231

    asta e link-ul produsului...ai putea sa ma ajuti? care ar fi comisionul?

    RăspundețiȘtergere
  14. Anonim, eu nu intermediez vanzari/ cumparari. Pe www.okazii.ro sunt o gramada de persoane care se ocupa cu asa ceva.

    RăspundețiȘtergere
  15. Puteti gasi si in tara produse deosebite.

    RăspundețiȘtergere
  16. Avand in vedere ca dumneavoastra cumparati destul de des de pe ebay imi puteti spune niste taxe vamale de referinta pe care le'ati achitat. Tot am rascolit internetul si nu gasesc nimic concret. Va multumesc

    RăspundețiȘtergere
  17. Roxana, eu nu am platit taxe vamale niciodata - exceptie coletele de la VS venite prin UPS(30% + TVA la toata valoarea) - insa nici nu am avut valori mari (cea mai scumpa a fost o geanta Guess, valoare pana in 200 usd).

    RăspundețiȘtergere
  18. poate suna aiurea....dar te rog zi-mi si mie cum lasi feedback-ul pentru un vanzator?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. My ebay - purchases - in dreapta la tranzactie ai optiune "leave feedback"

      Ștergere
  19. Atentie la pay pall nu va lasa daca sunteti din romania, mi am facut cont la ei si mi au trimis codul lor de pay pall dar nu ajungeti la pasul in care sa bagati codul, nu va lasa pt ca sunteti romani,de 2 luni ma chinui sa intru si nu pot ,gasiti alta metoda de plata

    RăspundețiȘtergere
  20. cand ti-ai facut cont pe ebay ce zip cod ti-ai pus?

    RăspundețiȘtergere
  21. cine ma ajuta la o intrebare legata de ebay?

    RăspundețiȘtergere
  22. Ce buna e postarea asta la nevoie :))
    Inspirata fiind de poza ta pe facebook, am cautat si eu astazi o licitatie..pentru un inel. Si am castigat-o in cateva secunde. Dupa care m-am uitat pe profilul vanzatorului si am vazut ca are sute de licitatii in desfasurare. Si ca o jewel addicted ce sunt, nu m-am putut opri, am castigat cateva ineluse si cercei la 0.99$. Acum as avea o intrebare. Imi va trimite toate lucrusoarele in acelasi pachet? (sunt castigate la interval de cateva ore). Oare daca ii las un mesaj si il rog sa faca asta, se poate? Mi-ar fi practic imposibil sa merg la minunata posta vamala de care apartin de vreo 10 ori :D.
    Inca ceva legat de posta. Am primit mai demult un colet si, pe langa taxa vamala (TVA-ul coletului cica, desi nu prea sunt lamurita) mi-au mai cerut si 2-3 lei taxe postale. Ar fi absurd sa-mi ceara pt fiecare produs in parte 2,3 lei...cand el costa 3 lei.
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  23. child_in_time, daca le-ai platit pe toate intr-o singura tranzactie e posibil sa fie un singur colet (asta depinde strict de el si de cat de grele sunt obiectele - ca sa poate trimite fara taxe de transport trebuie sa fie usoare plicurile). Taxa de la posta nu are nimic de-a face cu valoarea produselor - se percepea acum ceva vreme ca taxa de inmagazinare, insa din cate stiu eu nu se mai percepe de mult.

    RăspundețiȘtergere
  24. buna!cred ca sunt singurul baiat care postez aici!ebay e foarte util daca stii sa il folosesti dar mai ales sa fii corect!am cont paypal verificat(business),am cont ebay business!dar la ebay am o limita de vanzari de doar 500 usd pe luna!ceea ce este foarte putin!asa,ca shopping e THE BEST,dar sa vinzi,e un pic mai riguros!iti trimit un pin prin telefon,numarul de telefon pe care l-ai pus la inregistrare,apoi te pun sa spui raspunsul la intrebarea secreta!foarte dificil,dar daca ai rabdare si ei nu te miros a tepar,e simplu!

    RăspundețiȘtergere
  25. Anonim, eu vand pe ebay de ceva vreme si mi-au marit automat limita de vanzare in momentul in care am avut tranzactii mai multe si feedback bun - se fac periodat verificati si daca intrunesti conditiile de powerseller iti upgradeaza contul si poti vinde mai mult.

    RăspundețiȘtergere
  26. Cu ce recomandati sa platesc, card bancar sau paypa?

    RăspundețiȘtergere
  27. Am auzit numai lucruri bune despre ebay. Am ales sa platesc cu paypal pentru prima mea comanda, am procedat corect ?

    RăspundețiȘtergere