Fond de ten - culoarea potrivita?

7.9.10

In ultima vreme m-am tot lovit de intrebari legate de nuanta fondului de ten, cum trebuie sa alegem, ce subtonuri are tenul nostru. Daca va apucati sa cautati pe net, o sa gasiti mii de explicatii si moduri de a-ti "cataloga" tenul si cu toate astea de multe ori ne trezim cu o nuanta gresita a fondului ten care pe fata noastra nu arata deloc natural.

O sa gasiti diverse catalogari, insa marea majoritate reduc totul la warm/ cool si sa nu uitam varianta subtonuri neutre. Cum determinam ce tip de ten avem? Cred ca cel mai simplu si uzual mod de a determina asta, e gandind warm = yellow si cool = roz, insa de multe ori lucrurile sunt un pic mai complicate de atat (si o sa gasiti diverse "metode" gen vene mai verzi sau mai albastre, palma peste o coala alba de hartie, etc.).

Cel mai bine e sa poti lua o mostra de fond de ten, s-o incerci acasa (lumina naturala/ artificiala) si sa vezi cum sa adapteaza tenului tau, insa de cele mai multe ori nu prea e posibil. Se stie ca este corect sa incerci fondul de ten pe maxilar, insa eu in magazine nu am prea vazut pe nimeni facand asta (ci mai degreaba incercatul pe mana e "sfant")

Ce-am invatat eu de-a lungul timpului? In doar cateva cuvinte.

Cool undertones:
- tenul este rozaliu, roz, rosu, bej sau maro in lumina soarelui
- bijuteriile de argint/ tonurile de gri la imbracaminte va fac sa aratati mai "vie"

Warm undertones:
- tenul este auriu, galben sau chiar verzui (olive skin) in lumina soarelui
- tonurile de auriu va fac sa aratati mai vibranta

Neutral tones:
- nu este evident nici unul din cele 2 subtonuri mentionate mai sus (roz/ galben), tenul avand atat subtonuri calde, cat si reci

E bine intotdeauna sa tinem cont de subtonurile tenului nostru atunci cand alegem nu numai culoarea fondului de ten (care este esentiala), ci si in alegerea hainelor si culorile cu care ne fardam (daca sunteti interesate, am sa revin intr-o alta postare).

Eu am subtonuri galbene si nu am putut niciodata sa folosesc fond de ten de la Clinique (au subtonuri roz evidente) si mi s-a intamplat cu multe alte firme sa nu gasesc o nuanta care sa se adapteze tenului meu (Lancome Maquimat caruia i-am facut review pe blog, am patit la fel cu Estee Lauder Double Wear Stay-In-Place Powder). Si sunt multe alte firme de make-up care tind sa aiba o preferinta spre anumite subtonuri ale pielii sau pur si simplu au pigmenti de culoare care nu se potrivesc unui anumit fond de ten.

Sa luam de exemplu cateva firme de cosmetice, sa vedem cum impart ei fondurile de ten si implicit culoarea tenului:

MAC

Fondurile de ten sunt impartite in NC si NW si numere (10-55 - nu stiu sigur daca 55 e cea mai inchisa nuanta la MAC). NC inseamna Neutral Cool, NW inseamna Neutral Warm. La anumite fonduri de ten exista si N (Neutral), C (Cool) si W (Warm). Aceasta imparire apare cam peste tot.
Face and Body este impartit in C (cool) si N (neutru) urmate de cifre de la 1 la 12 (1 fiind cea mai deschisa culoare).

Am gasit si NC = not cool (fondul de ten are subtonuri galbene) si NW = not warm (fondul de ten are subtonuri roz sau bej). Eu folosesc fond de ten NC (am subtonuri galbene), iar pentru concealerul de sub ochi aleg NW (subtonuri roz) care neutralizeaza cercurile inchise la culoare.

Daca ar fi sa ma iau dupa explicatiile cel mai des intalnite, ar trebui sa am un fond de ten NW (neutral warm) insa NW au subtonuri roz si NC au subtonuri galbene (am mai citit undeva ca sunt asa pentru ca daca ai ten cu subtonuri galbene alegi un fond de ten NW cu subtonuri roz care neutralizeaza galbenul si invers). Insa in cazul meu, nu a functionat asa niciodata.

Lancome

Fondurile de ten au o denumire urmata de 2 sau 3 cifre/ litere. Prima cifra arata cat de deschisa/ inchisa e culoarea (cifrele mici sunt nuante deschise), a doua litera subtonul fondului de ten (C - cool, N - neutral, W - warm), iar a treia cifra (daca exista) intensitatea culorii (cifra cea mai mica = cea mai deschisa nuanta).

Bobbi Brown

Gasiti aici cea mai utila "schita" pentru a stabili nuanta buna a fondului de ten si modul in care au impartit nuantele tenului.

Shu Uemura

Fondurile de ten au cate 3 cifre. Prima cifra iti spune cat de roz sau galben e (1 - cel mai roz, 9 - cel mai galben), a doua cifra - cat de inchisa e culoarea fondului de ten (0 este cea mai inchisa nuanta, 9 cea mai deschisa nuanta), iar a treia cifra iti spune "chroma" (daca fondul de ten are subtonuri albastre sau violet).

Si lista ar putea continua ... dar ma opresc aici. Astept sa-mi spuneti experienta voastra in alegerea unui fond de ten si cum ati stabilit ce ten aveti si ce fond de ten va trebuie.

17 comentarii

  1. eu pana acum mi-am ales fondul de ten dupa mostre. nici nu prea folosesc decat la ocazii speciale si at doar daca am ceva pe fata.
    am tot citit despre teste de identificare a tonurilor dar nu mi-am dat seama

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu niciodata nu am avut aceasta problema cu fdt. Sau cel putin asa cred... de la mac de ex. folosesc NW dar eu cred ca ma incadrez la cold. Nici nu-mi dau seama sincer... ar fi bine daca ar putea sa-mi spuna cineva :D. Pe fdt Estee Lauder nici macar nu scrie cold sau warm... si nici pe cel Sephora. Pentru mine e complicata treaba asta cu subtonul pielii:D

    RăspundețiȘtergere
  3. Si eu am subtonuri galbene, dar din fericire pentru mine am si tenul foarte deschis asa ca de obicei aleg prima sau a doua nuanta, la Colorstay mi-am gasit nuanta perfecta si anume Buff pe care am ales-o dupa ce am pus primele 3 nuante deschise de la fdt pe incheietura mainii, le-am comparat si am ales-o pe cea care se confunda cel mai bine cu nuanta pielii mele. Mentionez ca am ales nuanta respectiva dupa ce am facut comparatii si la lumina naturala pentru ca mi s-a intamplat sa aleg gresit doar la lumina artificiala.

    RăspundețiȘtergere
  4. Trebuie sa crie pe Estee Lauder, Adina. Eu la Double Wear am nuanta 01 Fresco 2N2 (N de la neutru).

    RăspundețiȘtergere
  5. Pff... la asta Maximum Cover se gasesc doar 4 nuante si eu am nuanta 03 light/medium... am si eu o mostra Double Wear pe care scrie 4C1..

    RăspundețiȘtergere
  6. Inainte eu nici nu ma gandeam ca fondurile de ten sunt impartite pe categorii din aceste puncte de vedere, ca cele expuse mai sus.

    Aveam impresia ca exista fie fdt. bej, fie fdt. cu tenta rozalie si optam intotdeauna catre cele bej pentru ca imi placeau mai mult cum apareau pe tenul meu.

    Ulterior, mi-am dat seama ca nici cele bej nu mi se potrivesc in totalitate. Si asa am inceput cautarile online; dupa cateva saptamani de lecturat tot felul de articole ref. la nuantele fdt., am inteles in mare diferenta intre tonuri/subtonuri.

    Nu e mare filozofie la urma urmei. Trebuie analizata cu atentie nuanta tenului (dar si a decolteului) in lumina naturala. In functie de ce culoare dominanta percepem si de existenta unui eventual bronz natural/artificial, alegem nuanta fdt. Trebuie, totusi, sa fim atente si la subtonurile pielii. Acestea pot face diferenta in anumite situatii.

    In general, este de preferat sa avem 2 nuante ale aceluiasi fdt. Una mai deschisa, una mai inchisa cu care sa ne putem juca in functie de preferinte si nevoi, combinandu-le.

    Alteori, in functie de starea de spirit, poate, de exemplu, nu mai dorim sa aratam palide si simtim nevoia sa improspatam/sa intinerim aspectul general al tenului > atunci un fdt cu tente rozalii ar fi de preferat. Depinde de ce doriti sa obtineti la final; tine de bunul simt, in cele din urma.

    RăspundețiȘtergere
  7. Foarte util acest post!
    Si eu m-am cam minunat cu cele de la MAC, nu prea au logica, mai multe ne incurca.Chiar ieri citisem un post pe un blog din strinatate despre asta...acum sunt mai mult confuza...

    RăspundețiȘtergere
  8. La MAC nuantele galbene sunt considerate reci (deci daca ai tenul auriu sau masliniu esti NC - neutral cool). Nuantele rozulii sunt considerate calde (NW - neutral warm). Totul este conform teoriei culorilor (color wheel) si au mai multa logica decat stilul galben=cald si rosu=rece. Uitati-va la clipul celor de la Pixiwoo, care explica foarte frumos totul: http://www.youtube.com/watch?v=Py1rfSNEmwk

    RăspundețiȘtergere
  9. Inca un clip foarte util al lui VivaGlamLana despre alegerea fondului de ten (se refera la MAC si teoria lor): http://www.youtube.com/watch?v=Rw8A03vA2lg

    RăspundețiȘtergere
  10. Sincera sa fiu...nici eu habar nu am ce subtonuri si tonuri am :D aleg nuanta in functie de cat de bine se camufleaza pe pielea mea, dar in general imi place cum se vede tenta rozie pe tenul meu.

    RăspundețiȘtergere
  11. Eu m-am ghidat teoretic dupa modul in care se vad vasele de sange pe partea interioara a antebratului. La mine sunt mai verzulii, spre exemplu. Oricum, pe vremea cand cumparam de la Avon si Oriflame, stiu ca nu am sbtonuri roz. Toate nuantele de fond de ten deschis de la ei erau pentru tenuri roz iar la mine aratau groaznic.

    RăspundețiȘtergere
  12. ati fost la mag MUFE de la Marriot? cum e staff-ul. cum trebuie sa ajung pe acolo sa-mi caut cosmetice, zic sa ma duc in cunostinta de cauza.

    multumesc

    RăspundețiȘtergere
  13. Eu personal mi-am facut "testul venelor" si sunt albastre ... in schimb nuanta tenului meu este foarte deschisa si am o culoare rozulie inainte sa ma bronzez, iar dupa acest proces tenul meu are o tenta vizibila galbuie ... de cele mai multe ori mi-am ales fondul de ten cel mai deschis din gama *spre rusinea mea insa nu am dat gres niciodata ... totusi as dori sa ma lamuresc pentru totdeauna :) (am neutral tones? lumina naturala nu ma ajuta sa imi dau seama clar desi pot observa ambele roz-galben). Momentan folosesc Diorskin Nude natural glow hidrating makeup 010 si sunt mai mult decat multumita. As dori sa folosesc din gama Bourjois un fond de ten destinat tenului gras si as dori sa ma "ghidez" de data asta, deci cer ajutor :)Iti multumesc anticipat si astept cu nerabdare raspunsul tau.

    RăspundețiȘtergere
  14. Loredana, nu te pot ajuta pentru ca eu am folosit un singur fond de ten de la Boujois (Healthy Mix si stiam exact ce nuanta imi trebuie). 010 de la Dior e neutru - daca zici ca e perfect match, atunci si de la Boujois cauta ceva cu subtonuri roz si bej.

    RăspundețiȘtergere
  15. Răspunsuri
    1. In partea stanga e widgetul pentru pagina de Facebook a blogului.

      Ștergere