Make it orange, make it end

30.10.15


M-am folosit de titlu (care probabil nu va spune multe si nici nu v-a oferit cine stie ce indicii) si de poza ca sa va aduc pe blog, probabil ca daca nu eram atat de racita as fi abordat subiectul de astazi intr-o maniera mai subtila, dar uneori trebuie sa lucram cu ce avem si asta am facut si eu ... si nu ma simt deloc rusinata de modul in care am procedat pentru ca mesajul pe care vreau sa-l transmit astazi e unul important, unul despre care ar trebui sa vorbim mai des, unul care ar trebui sa ne uneasca si sa scoata ce e mai bun in fiecare.

Cand am vazut postarea Adinei de aici am stiut ca am ceva de spus si ca o s-o fac, ma gandisem la o cu totu' alta abordare, dar nici o sansa s-o si pun in practica cu frisoanele pe care le am si cu starea de rau care a pus stapanire pe mine, asa ca am adaptat si am hotarat sa fac ce stiu eu mai bine - sa va vorbesc sincer si sa incerc sa ajung la sufletele voastre.

Asociatia Initiative pentru o Comunitate Responsabila si AZIA Security Systems au pornit o campanie de informare si sensibilizare cu privire la fenomenul de bullying (pe care din pacate il vedem tot mai des in jurul nostru), iar ceea ce vor este sa atraga atentia asupra cresterii fenomenului hartuirii si agresiunii de orice fel. Nu cred ca exista persoana care sa nu se fi confruntat cu asta intr-un anumit moment din viata, fie ca ai patit-o tu, fie ca a patit-o cineva apropiat tie. Daca vreti sa fiti o mica parte in lupta asta puteti sa postati pe Instagram sau Facebook o fotografie cu ceva portocaliu (orice ar fi acel ceva) si sa folositi hashtagurile #portocaliupentruazi #againstbullying #alegesafiibun.

Despre asta e vorba - sa incercam sa fim mai buni si asta vreau sa va spun eu astazi, de fapt sa va provoc (atat pe voi, cat si pe mine) sa gandim de doua ori inainte sa aruncam cuvintele catre cineva, n-am pus intamplator in poza o fundita si o panglica, limita intre a exprima ceva intr-un mod frumos si politicos si a jigni este atat de mica si de multe ori o incalcam doar pentru ca avem o zi proasta, pentru ca cine stie cine si ce ne-a enervat fara sa ne gandim ca si cel/ cea din fata noastra a avut o zi proasta si poate cuvintele noastre sunt exact ceea ce NU are nevoie. Pana si lucrurile mai putin placute pot fi exprimate intr-un mod frumos daca dam dovada de putin tact si putina consideratie.

As putea sa va povestesc despre psihologia din spatele fenomenului bullying sau as putea sa va dau exemple concrete, dar n-o sa fac asta. Ceea ce o sa fac in schimb este sa va spun ca atunci cand cineva te hartuieste, te agreseaza intr-o forma (indiferent de forma), iti vorbeste urat, are un comportament neportivit problema nu este la tine, problema este la el/ ea. E adevarat ca daca tu ai o nesiguranta (fie ca e vorba de aspectul fizic, fie ca e vorba de o alta parte din viata ta) nu-ti pica tocmai bine o replica care sa-ti zdruncine increderea in tine, dar suntem mult mai puternici decat credem - daca cineva are numai cuvinte urate (si din pacate vad asta tot mai des si in cele mai nepotrivite situatii) nu inseamna ca tu meriti acele cuvinte, inseamna pur si simplu ca cel/ cea care le arunca e nefericit si are propriile lui probleme.

Schimbarea porneste din tine, din mine, din fiecare dintre voi si eu cred in puterea exemplului pozitiv si asta e ceea ce as vrea sa va ramana in minte daca ati citit cuvintele mele de pana acum. Si mai cred in unitate, cred in puterea oamenilor, cred ca impreuna putem realiza multe, daca ne propunem sa spunem ceva frumos in fiecare zi (fie ca o facem cu cineva cunoscut, fie ca o facem cu un necunoscut) lumea n-are ce sa faca ... decat sa ne urmeze exemplul la un moment dat, la bine nu poti raspunde decat cu bine (chiar daca inainte ai raspuns cu rau de cine stie cate ori) ... cred asta!

8 comentarii

  1. Am citit articolul Adinei si mi-a placut foarte mult . Sper ca mesajul vostru sa ajunga la cine trebuie . Din pacate exista multi oameni rai , am vazut nenumarate comentarii rautacioase chiar aici la tine pe blog si chiar nu inteleg de unde atata rautate . Va felicit pentru aceasta initiativa.
    (Anamaria)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, simt si eu cateodata atata rautate in cuvinte, raman blocata ... insa incerc sa nu bag in seama, mai ales ca de multe ori vad niste atacuri fara sens (nu neaparat la adresa mea). Eu sunt de principiul ca daca n-ai nimic bun de spus, mai bine taci, e cel mai bine. :)

      Ștergere
  2. Multumesc ca ai scris despre asta!
    Mare dreptate ai, mai bine nu spui nimic decat o rautate gratuita...

    RăspundețiȘtergere
  3. Si eu cred ca problema este la cel care jigneste si imi pare ca spatiul virtual permite mai mult decat cel real, anumite comportamente ( data fiind protectia anonimatului). Din fericire, ptr evitarea consumului inutil de energie exista optiuni gen delete, block, ignore, etc :)
    In alta ordine de idei, ca sa te inveselesc putin, sa stii ca tu esti singura " vinovata" de achizitia unor produse Ziaja :) Mergeam spre un magazin cu gandul de a-mi lua ceva si, pe drum, tot repetam in gand: daca ma intreaba cineva ce vreau, sa nu uit sa pronunt " jaia" - asa a scris Camelia pe blog :) Fie-ti mila de bugetul meu, nu mai recomanda toate ispitele, rezist greu, greu de tot :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa le folosesti cu placere, te-am tentat cu chestii bune si rezonabile la pret, asa ca nu regret nimic.

      Ștergere
  4. Frumoasa initiativa, felicitari din suflet! Pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Macar de-ar reactiona mai multi oameni ... sa ai o saptamana frumoasa!

      Ștergere