Femeie la volan ...

20.3.13

Postarea de astazi nu este una planificata si este scrisa sub impulsul adrenalinei, dar reflecta realitatea si o situatie cu care eu personal m-am confruntat de foarte multe ori pana acum ... conduc de peste 15 ani (fara nici un incident cauzat de mine, desi am fost implicanta intr-un accident destul de urat acum multi ani, accident provocat de un sofer neatent) si intre mine si masina mea exista o legatura ... stiu ce poate ea si stiu ce pot eu.

Astazi am plecat linistita de acasa, la cateva sute de metri de casa la o trecere de pietoni (aceeasi unde am avut accidentul si acum multi ani) un "domn" (nu vreau sa vorbesc de etnie si varsta ca nu are sens si vreau sa cred ca nu e relevant) cu un Audi vorbea la telefon si era sa intre direct in mine, a trebuit sa trag eu de volan stanga ca sa aiba loc sa franeze brusc intre masina mea si o alta care stationa aiurea. Am avut tupeul sa-l claxonez (lucru pe care il fac foarte rar si doar daca e ceva grav) si sa ma uit la el sa vad ce facea de dormea. Banuiesc ca s-a simtit foarte deranjat ca o femeie si-a permis sa ii atraga atentia si a decis scurt ca imi va da o lectie ... daca sunteti soferite/ soferi sigur aveti instinct si stiti cand urmeaza asa ceva.

Ghinionul (o sa ii zic ghinion ca s-a enervat destul de rau) lui a fost ca am o masina destul de puternica si prin urmare n-a avut nici o sansa sa ma depaseasca pe urmatoarea portiune de drum ... urma o curba si stiam foarte clar ce avea de gand sa faca, asa ca am condus linistit (nu risc nimic aiurea ca nu are sens) si m-am plasat strategic astfel incat sa nu imi poata taia fata, a incercat de doua ori, l-am claxonat din nou (recunosc ca am lasat orgoliul sa fie mai puternic, dar chiar nu era cazul de circul pe care l-a facut) si mi-am vazut de drum. 

Urmatoarea intersectie ... il vad "nervos" in spatele meu cu farurile aprinse, incerca sa ajunga in dreptul meu, probabil sa ma injure si sa-mi arate din nou cat de tare e el. Din pacate pentru orgoliul lui nu i-a iesit iar, dar l-am asteptat sa ma prinda din urma, m-a injurat (asa cum am banuit ca va face), i-am zambit si am plecat ... s-a pierdut in trafic si nici nu m-am mai uitat dupa el. Imi terminasem demonstratia.

Nu este prima data cand patesc asta in trafic si am destul creier sa-mi dau seama cand sunt tratata aiurea doar pentru ca-s femeie si cand am de-a face cu un descreierat si e cazul sa stau in banca mea pentru ca este o lupta pierduta dinainte de a o incepe. Astazi am ales sa demonstrez ceva, am indoieli ca soferul respectiv a inteles ceva si sunt sigura ca maine va incerca aceeasi manevra pe altcineva, doar ca asta am simtit ca trebuie sa fac ceva si asta am facut.

De-a lungul anilor am intalnit si domni in trafic, asa cum am intalnit si femei dezastru la volan (ca si barbati, de altfel si inca foarte multi), insa asta nu da nimanui dreptul sa ma trateze intr-un anumit fel doar pentru ca-s femeie si ma aflu la volanul unei masini mai puternice si cu atat mai putin sa creada ca are dreptul sa-mi "dea o lectie" pentru ca am avut "tupeu" sa ii atrag atentia in trafic.

Sunt curioasa de cate ori vi s-a intamplat si voua asta sau de cate ori ati vazut asemenea situatii in trafic ... si tare mi-ar face placere sa citesc si parerile barbatilor despre subiectul asta.

26 de comentarii

  1. mda....ce sa zic, "tipic romanesc" este prima chestie care imi vine in minte. Din pacate suntem plini de "tarani" care habar nu au sa se comporte....deja la ordinea zilei ca aceste specimene sa te urmareasca, sa te injure, sau chiar mai rau, sa coboare peste tine si sa te ia la palme...se inatampla si intre barbati sau femei, nu numai intre o femeie si un barbat. DIn pacate atat ii duce capul, asta este educatia si cultura, ce sa zic mai mult!
    PS Eu refuz sa mai conduc in Romania de circa 5 ani pentru ca sunt la un pas de infarct la oricare minut. In rest, nu am probleme, aici unde locuiesc eu, folosesc masina zilnic!

    ramy-s.blogspot.com

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna! Si eu am patit multe faze de genul. Eram la o intersectie, eu eram incadrata pe Banda de dreapta, el era pe Banda a treia si vroia bineinteles ss faca dreapta, de pe banda lui, fara semnal, fara faruri aprinse pe inserate, fix prin mine daca s-ar fi putut, si prin restul de pe Banda a doua. Eu abia l-am zarit in Ultima secunda cu coltul ochiului, si norocul a fost ca am avut Putin loc mai in dreapta, unde era un loc liber, tocmai iesise o masina din parcare. Altfel, intra direct in mine cu tot Audi-ul lui si ii mai sareau si ochelarii de soare purtati la ora 8 searA, iarna. Normal ca il claxonez de nervi si de stupoare, Dar domnul nu suporta a fi aclamat si ma tine in frana o perioada, ca deh, a ajuns cu mult tupeu sa vireze el primul la dreapta, Dar si eu l-am tinut in claxon si ma apropiam de el pana sa se sperie ca il busesc (imi cunosc si eu destul de bine masina si m-am incumetat). L-am pierdut in trafic la un moment dat, Dar sa stii ca si-n Arad se intampla de astea. :(

    RăspundețiȘtergere
  3. Mi s-a intamplat de multe ori, mai ales cand conduc o masina mai...proasta sa zicem. Cand te vad femeie fac misto, se uita urat, se baga in fata ta, etc. Cu toate astea, absolut in fiecare caz in care am "ajutat" o femeie(am lasat-o sa intre in coloana, sa iasa din parcare, etc) m-a ignorat complet ca si cum i se cuvenea, spre deosebire de barbati care multumesc frumos aproape toti. Plus ca, de fiecare data cand cineva m-a lasat sa trec sau m-a asteptat sa fac vreo manevra, era un barbat. Femeile sunt de obicei foarte pornite parca sa demonstreze ceva cuiva, au un comportament usor rautacios-defensiv la volan. Asta e doar parerea mea, din experienta de pana acum la volan :p

    RăspundețiȘtergere
  4. Si cum iti permiti sa il claxonezi?? Nu se face asa ceva, e ca si cum il lasi fara oo! Si asa l-ai lasat fara barbatie cand nu a putut sa te ajunga :))))

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu am patit asta ieri ca pasager, eram intr-un taxi care se sicana cu un jeep, de m-a dat cu capul de geam. Cred ca si uitase ca sunt in masina...

    Urasc astfel de persoane, mi se par exemple perfecte de prostie crasa, care ma irita de cand ma stiu. Trist este ca tot ei pun in pericol colegii de trafic, iar vina o arunca pe umerii altora, exact cum ti s-a intamplat tie.

    RăspundețiȘtergere
  6. Cred ca noi femeile nu o sa scapam niciodata de eticheta "dezastru la volan", suntem subestimate si cum ne permitem noi sa atragem atentia in trafic unui barbat. Oricum mie, in general, mi se pare ca o femeie este mult mai prudenta decat un barbat la volan.

    Fapt:
    Eram in masina (una obisnuita, "de fete" cum ar caracteriza-o altii) si mergeam eu linistita. Un tip care iesea de pe o straduta, probabil (cred eu) nu s-a asigurat si nu m-a vazut si a dat sa imi iasa in fata. Am franat brusc sa nu intru in el si nu exagerez cand iti spun ca am oprit la cativa centimetrii de el. Baiatul a facut semn ca si cum ca ii pare rau si eu i-am zambit, adica inteleg ca toti gresim.
    DAR! Un domn cu un taxi (a se citi idiot) din spatele meu, a decis sa intre pe contrasens, sa opreasca langa mine si sa ma injure pe mine, ca si cum eu eram vinovata. De ce? Pentru ca sunt femeie si automat sunt etichetata "dezastru la volan".
    Raspunsul meu a fost "Ce vroiai dom'le sa fac? Sa intru in el, sa-l lovesc? M-ai vazut oprita, erai la distanta mare de mine". El continuand sa ma injure de familie si sa tipe ca-s incapabila sa conduc si sa stau acasa.
    Adica: EU am evitat un accident pentru ca un baiat care nu s-a asigurat/nu m-a vazut iesea de pe o straduta pe un drum cu prioritate. Si un taximetrist care nu a fost incomodat deloc de faptul ca eu am franat pentru ca el era la distanta mare de mine (avea tot timpul sa franeze, si nu brusc, era imposibil sa ma loveasca pe mine din spate, la distanta la care era de mine) decide sa ma injure si sa imi tipe ca sunt o proasta.

    Din toata povestea tot eu am iesit vinovata pentru ca sunt femeie si in ochii multora, locul nostru nu e la volan.

    RăspundețiȘtergere
  7. eu am ajuns acolo de era sa ma iau la bataie cu ei ..mda practic judo :)))si cand le spuneam hai sa vedem ce poti se speriau ..vai si amar de unii dintre ei

    RăspundețiȘtergere
  8. Sunt groaznici genul asta de oameni si au un tupeu incredibil!Linisteste-te,nu merita efortul.Oricum,imi place cum ai procedat;) Cred ca l-ai data gata cu zambetul:)))

    RăspundețiȘtergere
  9. Specimenele astea sunt atat de multe, din pacate! Nu cred ca s-a purtat asa doar pentru ca a vazut ca esti femeie, unii sunt nesimtiti din nastere si asa se poarta cu toata lumea. Cred ca daca erai barbat ar fi facut la fel, poate te-ar fi injurat mai mult si-ar fi sarit si la bataie. Pfff, astia ne fac de ras peste tot!
    In privinta sofatului, eu pur si simplu nu am curaj sa conduc in Bucuresti.:)) Mi-e frica de aglomeratie, asa ca aleg mereu metroul.:))

    RăspundețiȘtergere
  10. Treburile astea se intampla la tot pasul .. dar eu nu ii bag in seama . Din pacate misoginismul la noi in Romania e prea mare . Zilele trecute o "doamna" mi-a dat cu geanta in masina pentru ca eu am indraznit sa nu opresc la trecerea de pietoni . STIU ca asta trebuie facut , asta e legea , dar in momentul in care eu ma apropiam de trecere , aveam 20 la ora , opream oricum , dar dansa se uita dupa cai verzi , si stationa pe trecere vorbind la telefon . Asa ca eu am trecut frumos cu 10 la ora mai putin , si m-am uitat la ea , moment in care tot ea s-a enervat si mi-a trantit geanta de masina :))) Ea era pe partea cealalta a strazii , nu era pe partea mea . Eu intotdeauna cand sunt pe jos , ma asigur , daca vad ca masina incetineste , trec , daca nu .. in niciun caz nu ma plimb pe trecerea de pietoni inainte si inapoi . Daca as fi oprit si as fi claxonat sa treaca , devenea la fel de irascibila , de asta sunt sigura :))

    RăspundețiȘtergere
  11. Mai voiam sa spun ceva .. fostul meu prieten e cel mai calm om la volan , nu injura , nu se enerveaza , daca e , depaseste .. niciodata cu figuri :)) Asta mi-a placut intotdeauna la el .

    RăspundețiȘtergere
  12. Am ocazia sa ma sui in masina prietenului meu aproape zilnic si sa observ specimene care mai de care mai primitive, comportandu-se nefiresc pt specia din care fac parte. Si multi nici nu-si dau seama cu ce gresesc. Imi pare sincer rau pt ei, chiar daca nu am permis stiu cat de cat regulile si voi avea grija cum conduc atunci cand voi da examenul - cine stie cand :)) Numai ca nu e suficient sa ai tu grija, daca ceilalti sunt pe alta planeta.

    RăspundețiȘtergere
  13. ramy, asa e ... insa parca nici sa-i lasi sa faca tot ce ii taie capul nu e o solutie. Si eu daca n-as sta in Bucuresti si as veni de undeva din afara cred ca m-as teme sa conduc. :)

    Ana-Maria L., sunt convinsa ca peste tot sunt nebuni d-astia, eu la volan sunt atenta la cei din jur ca de mine sunt sigura ... din pacate suntem un popor de agitati.

    RăspundețiȘtergere
  14. steffy, ai dreptate cu femeile, dar probabil ca e un reflex format in urma injuraturilor luate in timp in trafic :)

    Raven Lifestyle, adevarul e ca am avut un tupeu de neinchipuit, ar trebui sa-mi fie rusine, dar nu ma simt deloc :))

    RăspundețiȘtergere
  15. Alice wonders, da, daca si-ar risca propria lor siguranta ar fi numai problema lor, dar cand cea in pericol sunt eu ... deja nu pot sa ma fac ca nu te observ. Dar nu cred ca exista vreo sansa ca astfel de oameni sa se schimbe.

    Alecsa89X, nu ma mai mira nimic ... anul trecut a intrat un destept in masina mea. Eu eram oprita la un semafor in coloana, in dreptul meu era o alee de bloc de unde a iesit un destept care vorbaa cu pasagera de langa el si a intrat direct in masina mea. Ala de la asigurari m-a intrebat de 5 ori daca el a intrat in mine sau eu in el ... atat ii duce capul.

    RăspundețiȘtergere
  16. Anonim, n-am ajuns pana acolo :)) dar am mai avut parte de un destept d-asta intr-o seara si am avut in fata mea un barbat destept care a vazut faza si l-a blocat pe cel care se dadea mare, practic a ramas intre mine si masina din fata si nu putea face nimic ... asta pana ne-a aratat cat de destept e si a iesit pe contrasens si era sa agate 2 masini. Nu ma mai mira nimic ...

    MoGio, oricum o dai nu e bine ... si eu sunt destul de calma la volan (desi de fel sunt agitata) pentru ca nu se merita, insa cateodata ma mai simt si eu calcata pe coada :))

    RăspundețiȘtergere
  17. Laly Dulcineea, asa e ... nu ai ce sa le faci, cum ziceam si mai sus: sunt o cauza pierduta, dar macar daca ar risca numai viata lor ...

    RăspundețiȘtergere
  18. Dragele mele sa nu credeti ca se intampla doar in Romania. Locuiesc in Belgia si aici patesc chestii d-astea dar emitatorii sunt arabi in general(majoritatea nefiind de acord ca femeile au dreptul sa conduca).

    Camelia foarte bine ai facut!! Cineva trebuie sa ii mai si "castreze" pe cercopitecii astia cateodata.

    Eu din pacate am o masina mica (Volkswagen Fox de 1.2) care nu ma ajuta prea mult dar mai iau cateodata masina sotului meu (Alfa Romeo 2.4, 190 CP) dar rulez la fel de calm din obisnuinta.
    Trec araboii si claxoneaza cand vad femeie la masina de genul asta- ideea e ca ei claxoneaza din masini mult mai blege- asta nu am inteles niciodata... si asta ma si impulsioneaza si...accelerez:))ii depasesc apoi ma pun in fata lor si incetinesc iar la 120 (limita aici)si tot asa pana ii obosesc. Trebuie sa mentionez ca tot timpul asta arborez cel mai naiv/tamp zambet din lume...


    Din pacate am facut asta cu barbatu-meu in masina si l-am speriat foarte tare.

    RăspundețiȘtergere
  19. Ana :)) (eu nu am speriat pe nimeni pana acum)

    RăspundețiȘtergere
  20. Eu sunt soferita incepatoare si e foarte frustrant cand observi ca alti soferi claxoneaza si vocifereaza pentru ca mergi "doar" cu viteaza maxima admisa in localitate, sau ca nu le dai lor prioritate cand tu ai prioritate in sensul giratoriu, si multe altele...
    P.S: sper sa nu fiu indiscreta, ce masina ai? Si pe mine m-ar interesa un model mai puternic, si nu prea stiu sa aleg... Care e preferata ta?
    Mersi, Ioana

    RăspundețiȘtergere
  21. bine ca nu sa intanplat nimic, dar din pacate asta se intanpla zilnic .

    RăspundețiȘtergere
  22. Am citit comentariile sperand sa gasesc si parerea unui barbat. O sa mai revin la postarea asta...poate se incumeta unul sa-si spuna parerea ca-s curioasa :D

    RăspundețiȘtergere
  23. eu conduc de mai bine de 7 ani zi de zi fara incidente, insa ieri m-a palit unul in spate in timp ce asteptam la semafor, iar azi am l-am atins eu pe unul in timp ce ma asiguram din cealalta parte...noroc ca am lovit masina unui om calm, care nu s-a enervat, asa cum am fost si eu cand am fost palita...ciudate zile:)
    azaleeafuxia@yahoo.ro

    RăspundețiȘtergere
  24. Sint soferita de ceva timp, eu zic ca merg ok. Nu sint din Bucuresti si cand m-am mutat acum vreo 2 ani am crezut ca va fi jale.
    Este mult mai ok decat in alte orase, important este sa nu dormi pe drum :D si sa stii cam pe unde mergi (merg in recunoastere seara ca sa nu incurc circulatia daca am rute noi :p). Bucurestiul este singurul oras in care mi se da prioritate usor (mai mult de barbati). Probleme pana acum n-am avut, asta a fost norocul meu.
    Singura faza este ca era sa ma calce o masina de corp diplomatic pe trecerea de pieteni si pe semaforul pe verde. Daca nu ma feream, ajungeam si eu la stiri.
    Agitati in trafic sint multi, dar eu merg pe principiul lui sor-mea: "Cimitirul e plin de oameni grabiti".
    Nu-s o mocaita in trafic, insa nici nu am sa fac nebunii pentru ca altii nu incap de mine.
    Sa aveti o zi buna!

    RăspundețiȘtergere
  25. Eu sunt ofticata pe cei care depasesc coloana si se baga in fata. NU ii las, orice ar fi! Adica eu stau 20 de minute in coloana si tu vii smecher si te bagi in fata mea? N-ai sa vezi!! - iti fac loc doar daca vine tramvaiul sau vreo ambulanta ceva. Inteleg ca mai gresesti si te incadrezi aiurea, semnalizezi.. dar sa vii asa cu un aer de superioritate, sfidandu-i pe toti?..
    Ieri mi s-a intamplat sa mi se bage o masina de politie in fata, daca nu trebuia sa ajung la o programare nu-l lasam nici pe ala :))))

    RăspundețiȘtergere
  26. Anonim (Ioana), se intampla frecvent - am un Peugeot 308.

    claudia_mami, asa e :)

    Gabriela, nu cred, dar ramane sa vedem.

    Anonim (azaleeafuxia), bine ca n-a fost grav, e frustrant cand se intampla, dar fac parte din viata, din pacate.

    Cecilia, sper sa ramai cu parerea asta si in continuare si sa n-ai parte de incidente urate.

    Meg, eu zilnic vad d-astia cand plec de la munca - o iau pe trotuar sa nu stea in coloana, ca si cum noi restul sunt niste idioti ... te inteleg perfect.

    RăspundețiȘtergere