Jojo Moyes - Inainte sa te cunosc/ Dupa ce te-am pierdut

29.11.16


Multe dintre voi mi-ati spus ca vreti sa stiti si parerea mea despre aceste doua carti dupa ce le-ati vazut prin diverse poze, fie pe blog, fie pe Instagram sau Facebook, asa ca v-am ascultat si astazi o sa incerc sa va spun ce impresie mi-au lasat mie cartile, fara sa stric placerea celor ce nu le-au citit inca. Daca vreti sa le luati probabil Elefant este cea mai buna optiune (le gasiti aici), pe partea de carti inca sunt cei mai buni, daca ma intrebati pe mine.

Inainte sa te cunosc a fost extrem de laudata si eu ma tot intrebam daca merita s-o iau sau nu, mi se parea ca este mult prea multa agitatie in jurul ei si citind descrierea cartii Will Traynor mi s-a parut egoist si in mintea mea se formase o parere total gresita despre actiune. N-am vrut sa vad filmul, am vrut sa citesc intai cartea si Ella mi-a servit-o sub nas ca sa zic asa. Si am citit-o in cateva ore intr-o noapte.

... si mi-am schimbat total parerea initiala, de fapt nu ca mi-am schimbat-o ... mi-am amintit ca fiecare e liber sa aleaga ce e mai bine pentru el si ca uneori a iubi inseamna a oferi libertate si asta m-a facut sa vad totul cu alti ochi. Cartea mi-a starnit o gramada de sentimente si m-a adus intr-o gramada de stari, ba chiar am si plans la un moment dat. Mi-am dorit sa fi citit cartea asta intr-un alt moment al vietii mele, poate mi-ar fi fost mai usor sa inteleg si sa accept niste lucruri. Este o carte pe care vi-o recomand si care cred ca este o lectie buna de viata, mai ales pentru cei ce nu pot intelege ca unii oameni sunt trecatori prin viata noastra, indiferente cat de puternice sunt sentimentele.

Partea visatoare si romantica din mine a sperat intr-un alt final, desi stiam ca nu se va intampla, asa ca am fost extrem de curioasa sa citesc si continuarea, in conditiile in care mie nu mi s-a parut ca prima carte s-a terminat ca sa continue in vreun fel. Am comandat imediat Dupa ce te-am pierdut si exact ca si in cazul primei carti am citit-o intr-o noapte, eram mult prea curioasa sa vad cum se termina. 

Nu mi-am schimbat parerea initiala si inca cred ca a fost scrisa la cererea publicului in urma succesului inregistrat de prima carte. Am savurat-o, am citit-o zambind, finalul m-a surprins putin (si o parte din mine nu prea l-a inteles), insa nu a reusit s-o depaseasca pe prima, care ramane preferata mea. Imi place stilul lui Jojo Moyes si puteam sa jur ca este leoaica (si nu m-am inselat), ceva din stilul ei mi s-a parut foarte familiar ... oricum vreau sa mai citesc si alte carti scrise de ea, sa vad daca reuseste sa ma "bage" in actiune la fel de puternic.

Ati citit cartile? Ce parere v-au lasat? Aveti vreo alta recomandare dintre operele ei?

11 comentarii

  1. Le-am cumparat recent si abia astept sa le citesc, am vazut filmul si mi-a placut foarte mult (dar am inteles ca , cartea este mult mai buna) si tocmai din acest motiv le-am achizitionat .
    (Anamaria)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa-mi spui cum ti se par dupa ce le citesti, sunt curioasa. :)

      Ștergere
  2. Iti recomand "Ultima scrisoare de dragoste". Nu am apucat sa o citesc, dar mi-am cumparat-o pentru ca m-a atras rezumatul :) Are potential.

    RăspundețiȘtergere
  3. eu am vazut filmul si am citit si cartile. Sincer, mie nu mi-au placut, nu mi-a placut Louisa din al doilea roman, o persoana sufletista, timida in unele situatii, si unde cu greu iese din carapacea ei. Pana si relatia cu Sam, daca o numim relatie- a acceptat-o cu dificultate intr-un moment nepotrivit si a plecat singura pt ca nu isi asuma responsabilitatea. Cred ca m-ar fi socat daca l-ar fi luat pe Sam in New York si i-ar fi declarat ca fara el viata ei nu are nici un sens. Atat, ca tie ti-a placut!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu nu stiu daca vreau sa vad filmul, nu am zis ca mi-a placut personajul, ci modul in care e scrisa cartea. Finalul nu mi-a placut nici mie deloc, nu neaparat ca a plecat singura ...

      Ștergere
  4. Imi place sa citesc carti pe care nu le poti lasa din mana pana nu le termi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si mie, daca nu ma prinde actiunea trag de mine sa termin o carte.

      Ștergere
  5. Am vrut să-ți zic ieri, dar cred că e de la sine înțeles că dacă le vrei îți pasez și celelalte cărți ale ei pe care le-am luat.
    Să termin cartea pe care o citesc acum și o să citesc continuarea, deși am un feeling că o să fiu dezamăgită - l-am avut de la început, înainte să citesc vreo părere. Nu prea era loc de continuare la povestea inițială...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stiu :) Imi zici cum ti se pare dupa ce o citesti, dar cred ca o sa ai acelasi sentiment ca si mine.

      Ștergere
  6. Cartea "înainte să te cunosc" a fost cea mai buna carte pe care am citit-o vreo-data! Am plîns 3 zile shi nu mi-am putut reveni mult timp după asta...recomand!

    RăspundețiȘtergere