Colete/ trimiteri externe - Posta Romana - taxe vamale? TVA? Cand si ce platim?

25.11.14

Ieri am avut o intamplare mai putin placuta cu un concesionar vamal, detaliile nu sunt foarte importante - mi s-au cerut 124 ron taxe de vamuire pentru un colet cu valoare declarata de 13 dolari pentru care nu erau de plata nici un fel de taxe. Prin urmare m-am apucat sa caut informatii despre GLS (ca despre ei e vorba si va sfatuiesc sa nu alegeti niciodata aceasta modalitate de transport - nici eu n-am ales-o, asa s-a nimerit sa fie trimis coletul, dar e o lectie buna si un prilej sa aflam niste lucruri noi). Ceea ce trebuie sa retineti din asta - daca doriti ceva de pe un site de afara si alegeti varianta de transport rapid NICIODATA GLS - au niste reguli numai de ei stiute si niste taxe fixe (se gasesc o gramada de informatii pe net daca vreti sa aflati mai multe). 

Asa am ajuns la alternativa, respectiv serviciul EMS care tine de Posta Romana si am gasit niste informatii care sigur se vor dovedi de folos si am descoperit ca s-au mai schimbat niste lucruri in ultima vreme si am zis ca e cazul sa va spun si voua. Este o postare lunga, cea mai lunga de pe blogul asta, dar nu exista alta varianta. Daca cumparati de afara si vreti sa stiti cand si ce anume trebuie sa fie taxat, luati-va o cana de cafea/ ceai si lecturati. 

Cum aflu daca trimiterea postala a ajuns in Romania?

In cazul in care expeditorul v-a comunicat numarul de prezentare al trimiterii postale, puteti verifica statusul curent al acesteia accesand site-ul operatorului postal de origine, cu conditia ca sistemul T&T (Track and Trace) sa fie disponibil. In momentul in care trimiterea postala ajunge in Romania, puteti obtine informatii cu privire la anumite categorii de trimiteri postale (EMS, trimiteri recomandate, colete standard) accesand site-ul C.N. Posta Romana S.A. www.posta-romana.ro. Puteti verifica statusul trimiterii postale introducand in aplicatia on-line Track&Trace numarul de prezentare al trimiterii atribuit de catre operatorul postal de origine.

Ce se intampla cu trimiterea postala dupa ce a ajuns in Romania?

Depinde de tara de origine:

* trimiterile postale provenite din statele membre ale Uniunii Europene nu necesita formalitati vamale; vor fi supuse operatiunii de sortare si vor fi distribuite destinatarului.

* trimiterile postale din statele non-membre ale Uniunii Europene sunt supuse operatiunii de vamuire in vederea obtinerii liberului de vama pentru punerea in libera circulatie, operatiune care se deruleaza centralizat, pe langa Biroul Vamal "Bucuresti Posta", conform procedurii urmatoare:
- trimiterile scutite de taxe vamale primesc liber de vama in vederea distribuirii, sau 
- trimiterile pasibile de taxe vamale sunt vamuite, se stabileste cuantumul taxei vamale si al TVA sau doar al TVA (in cazul bunurilor scutite de taxe vamale dar cu o valoare mai mare de 10 EUR), sau 
- trimiterea va fi retinuta de catre Autoritatea Vamala, destinatarul urmand sa primeasca un aviz de instiintare cu privire la primirea unei trimiteri din strainatate, solicitandu-se facturi sau documente fiscale echivalente.

Dupa indeplinirea formalitatilor vamale si obtinerea liberului de vama, trimiterea postala urmeaza sa fie distribuita clientului la adresa inscrisa in documentele postale. 

Poate indeplini Posta Romana formalitati vamale?

In calitate de Comisionar in vama care desfasoara activitati de curierat rapid, conform Autorizatiei nr. 626/2013 emisa de ANV, C.N. Posta Romana S.A, este imputernicita sa efectueze activitati de prezentare, de depozitare si declarare in detaliu a marfurilor, activitati legate de alte formalitati prevazute in reglementarile vamale, precum si plata la autoritatea vamala a cuantumului drepturilor de import si de export aferente trimiterilor postale internationale.

C.N Posta Romana actioneaza in calitate de declarant vamal in vederea punerii in libera circulatie a trimiterilor postale si a stabilirii cuantumului drepturilor vamale aferente. Eventuale taxe vamale si/sau TVA aferente trimiterilor postale internationale vor fi achitate in prealabil Autoritatii Vamale de catre C.N. Posta Romana, urmand sa fie colectate de la client, pe baza de factura, in momentul distribuirii trimiterii, impreuna cu tariful de prezentare la vama. 

Dupa punerea in libera circulatie a trimiterii postale, Posta Romana ataseaza trimiterii pe care urmeaza sa o primiti formularul de vamuire persoane fizice cu detalii privind taxele vamale de import datorate, originalul chitantei care atesta plata la organele vamale a cuantumului taxelor vamale si/sau TVA aferente trimiterii postale, precum si factura corespunzatoare tarifului de prezentare la vama perceput de CNPR.

C.N. Posta Romana percepe clientilor sai o taxa de prezentare la vama de 2,30 lei (TVA inclus)/trimitere. Această taxă este percepută, pentru toate trimiterile extracomunitare pasibile de taxe vamale si/sau TVA.

Ce se intampla daca destinatarul refuza primirea trimiterii postale?

Destinatarul are dreptul sa nu accepte o trimitere postala sau sa refuze plata taxelor aferente. Trimiterile poştale care nu pot fi livrate la destinatar sunt returnate expeditorului fără plata unui tarif suplimentar.

Dupa expirarea termenului de pastrare a trimiterii postale (15 zile pentru trimiterile recomandate si trimiterile EMS si 30 zile pentru coletele postale) trimiterea este returnata expeditorului conform indicatiilor inscrise pe trimitere. 

Trimiterile poştale care nu au putut fi predate destinatarului, iar returarea către expeditor este imposibilă din diferite motive (refuzul trimiterii de catre expeditor, adresa şi numele expeditorului nu sunt specificate pe trimiterea poştală etc), sunt considerate abandonate si devin proprietatea CNPR.

Este serviciul de declarant vamal disponibil numai persoanelor fizice? 

In prezent, C.N. Posta Romana presteaza acest serviciu numai pentru persoanele fizice, urmand ca in cel mai scurt timp sa fie extins si la nivelul entitatilor juridice.

Colectarea si prelucrarea datelor cu caracter personal

C.N. Posta Romana, in calitate de Comisionar in Vama care desfasoara activitati de curierat rapid, prelucreaza datele Dvs. cu caracter personal (nume, prenume, adresa, telefon/fax /email), cu scopul eliberarii de sub regim vamal, respectiv intocmirea in numele dumneavoastra a formalitatilor de vamuire asupra bunurilor importate, fara intarziere.

Aceasta prelucrare de date se face cu respectarea principiului prevazut si protejat conform art. 1, alin. 1 din Legea nr. 677/2001, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv garantarea si protejarea drepturilor si libertatilor fundamentale. Datele personale colectate sunt necesare Biroului Vamal "Bucuresti Posta", in vederea efectuarii formalitatilor de vamuire aferente bunurilor importate/exportate. Prelucrarea datelor furnizate de dumneavoastra se face, asa cum se mentioneaza in art. 4 din Legea nr. 677/2001, cu buna-credinta, in scopuri determinate, explicite si legitime, adecvate, pertinente si neexcesive si sunt stocate strict pe durata necesara realizarii scopurilor.Refuzul Dvs. de a permite prelucrarea acestor date de catre noi, intarzie indeplinirea formalitatilor vamale, iar prin comunicarea acestor date catre noi va exprimati consimtamantul ca datele dumneavoastra sa fie folosite in scopul mai sus precizat, respectiv intocmirea, in numele dumneavoastra, a formalitatilor de vamuire asupra bunurilor importate.

Conform legii nr. 677/2001 pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date, modificată şi completată şi ale Legii 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal şi protecţia vieţii private in sectorul comunicaţiilor electronice, C.N. Poşta Romană S.A. are obligaţia de a administra in condiţii de siguranţă şi numai pentru scopurile specificate, datele personale pe care ni le furnizaţi despre dumneavoastră, un membru al familiei dumneavoastră ori o altă persoană. 

Conform Legii nr. 677/2001, beneficiaţi de dreptul la acces, de intervenţie asupra datelor şi de dreptul de a nu fi supus unei decizii individuale. Totodată, aveţi dreptul să vă opuneţi prelucrării datelor cu caracter personal care vă privesc şi să solicitaţi ştergerea datelor. De asemenea, conform art. 18 din Legea nr. 677/2001, va este recunoscut dreptul de a va adresa justitiei atunci cand considerati ca datele dumneavoastra personale nu au fost folosite cu respectarea  prevederilor legale. Pentru exercitarea acestor drepturi, vă puteţi adresa cu o cerere scrisă, datată şi semnată la orice subunitatea poştală.  

Totodata, va asiguram de faptul ca C.N. Posta Romana, inregistrata la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal (A.N.S.P.D.C.P.), in conformitate cu prevederile art. 24, alin. 2 din Legea nr. 677/2001, si-a luat toate masurile tehnice si organizatorice adecvate pentru protejarea datelor dumneavoastra cu caracter personal impotriva distrugerii accidentale sau ilegale, pierderii, modificarii, dezvaluirii sau accesului.

In ce consta procedura de vamuire?

Trimiterile postale provenite din tarile U.E nu necesita procedura de vamuire: Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Croatia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Cipru, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovcia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria

Trimiterile postale provenite din tari non U.E. sunt supuse mai intai unei proceduri decizionale in scopul de a stabili:
- daca sunt aplicabile prevederile regelementarilor vamale cu privire la scutirea de taxe vamale si TVA, sau
- daca trimiterea postala este pasibila de taxe vamale, caz in care trimiterea, impreuna cu declaratia vamala sunt inaintate organelor vamale in vederea acordarii liberului de vama si punerii in libera circulatie.

Acorduri preferentiale ale UE cu Turcia, Andora si San Marino. Bunurile provenite din aceste tari cu care sunt incheiate acorduri de uniune vamală sunt scutite de taxe vamale ("Taxă Uniune vamală" 0%)

"Teritorii speciale" ale U.E. desi fac parte dintr-un stat membru, nu fac parte din teritorilul vamal si/sau fiscal al Uniunii Europene si sunt considerate in scopuri de taxe vamale si/sau TVA "teritorii terţe" situate in afara UE, importul de bunuri fiind supus taxelor vamale si/sau TVA:
- Insula Heligoland si teritoriul Busingen (Germania), Ceuta, Melilla (Spania), Livigno, Campione d’Italia şi apele italiene ale Lacului Lugano (Italia), Gibraltar (Regatul Unit) sau in acea parte din teritoriul Ciprului care nu se află sub controlul efectiv al guvernului Republicii Cipru. Bunurile importate din aceste teritorii sunt pasibile de taxe vamale si TVA.
- Muntele Athos (Grecia), Insulele Canare (Spania), teritoriile franceze de peste mări (Guadelupe, Guiana franceza, Martinica si Reunion), Insulele Aland (Finlanda) şi Insulele anglo-normande (Channel Island) (Regatul Unit). Bunurile importate din aceste teritorii sunt scutite de taxe vamale dar sunt pasibile de TVA
- Principatul Monaco, Insula Man şi zonele Akrotiri şi Dhekelia aflate sub suveranitatea Regatului Unit nu sunt considerate "ţari terţe" si sunt scutite de taxe vamale si TVA.

Toate trimiterile postale provenite din tari non UE necesita o declaratie vamala?

Da. Potrivit reglementarilor postale internationale, toate trimiterile postale primite din afara U.E. trebuie sa fie insotite de o declaratie postala vamala (CN 22, CN 23, formularul compus CP 72, eticheta E1 pentru trimiterile EMS), completata de catre expeditor si atasata la exteriorul trimiterii.

Declaratii postale vamale lipsa/incomplete

Lipsa declaratiei postale vamale, sau informatile necorespunzatoare/incomplete pot determina intarzirea procesului de vamuire si implicit distribuire a trimiterii postale, fiind necesar deschiderea acesteia in vederea stabilirii taxelor vamale de import aferente. In calitate de destinatar, veti fi contactat pentru a furniza o copie a facturii bunurilor (factura comerciala, factura pay-pal, factura extrasa de pe internet, care sa ateste valoarea bunurilor achizitionate).

Responsabilitatea intocmirii declaratiei vamale revine in exclusivitate expeditorului. Cu toate acestea, pentru a facilita vamuirea rapida a trimiterilor postale si evidarea oricaror inconveniente, va rugam sa va asigurati, pe cat posibil, ca expeditorul din strainatate completeaza declaratia vamala corect si complet. O declaratie vamala incompleta,ambigua sau falsa poate determina retinerea sau confiscarea, dupa caz, a trimiterii postale de catre organele vamale.

Obiecte interzise si restrictii

Anumite categorii de bunuri sau materiale precum marfurile contrafacute, arme de foc reale sau imitaţie, părţi ale acestora, arme, explozivi şi muniţie, rămăşiţe umane, pornografie sau narcotice ilegale/droguri, animalele vii, materialele inflamabile/toxice al căror transport prin posta este interzis sau restricţionat conform reglementărilor in vigoare. Tentativa de import pe cale postala in Romania a acestor bunuri se soldeaza cu retinerea trimiterii postale de catre organele vamale si poate atrage raspunderea penala, fiind sanctionata potrivit legii.

Cum stabileste Posta Romana valoarea trimiterii postale supusa vamuirii?

Valoarea trimiterii postale nu este stabilita de catre Posta Romana. Taxele vamale se calculeaza, in general, "ad-valorem" ca si cota procentuala din valoarea marfii declarata in vama. Valoarea in vama a produsului (pretul platit sau platibil pentru bunurile importate, la care se adauga costul transportului si asigurarii) consituie baza de calcul a drepturilor vamale.

Determinarea valorii in vama se face prin recunoasterea pretului efectiv platit pentru achizitionarea bunurilor, care rezulta din preturile inscrise in facturi sau alte documente fiscale echivalente (valoarea declarata pe formularele CN22, CN23, CP 72, E1-EMS).

Pretul efectiv platit nu se ia in considerare in situatiile in care autoritatea vamala are suspiciuni cu privire la subevaluarea bunurilor, devalorizarea monedei de tranzactie sau perioada care s-a scurs de la achizitie si pana la vanzarea bunurilor. In cazul trimiterilor postale a caror valoare nu poate fi stabilita pe baza documentelor sau care au fost in mod evident subevaluate de catre expeditor, organele vamale vor stabili in timpul procedurii de vamuire care este valoarea reala a acestor trimiterilor.

Ce sunt drepturile vamale de import datorate?

Bunurile extracomunitare pot fi importate numai cu achitarea drepturilor vamele, respectiv a taxelor vamale, a taxei pe valoarea adăugată şi a accizelor, după caz.

Taxele vamale se datoreaza numai in situatia in care bunurile primite provin din afara Comunitatii Europene si daca valoarea lor globala depaseste 150 EUR. Taxele vamale de import sunt prevazute in Tariful Vamal al Romaniei si se calculeaza, in general, "ad-valorem" ca si cota procentuala din valoarea marfii declarata in vama. In cazul bunurilor aflate in trimiterile de la o persoana fizica la alta, fara caracter comercial si a caror valoare globala/trimitere nu depaseste 700 EUR, se aplica taxa vamala forfetara de 2,5% Urmatoarele elemente vor fi incluse in valoarea in vama a trimiterilor postale primite:
- Valoarea bunurilor,
- Costul transportului international (taxele postale)
- Asigurare, daca este cazul etc.

TVA se datoreaza in situatia in care bunurile primite de Dvs. au o valoare globala de peste 10 EUR pentru comenzile făcute prin Internet, corespondenţă, telefon sau telechat, si peste 45 EUR in cazul bunurilor fara caracter comercial (cadouri) intre persoane fizice.
Urmatoarele elemente vor sta la baza calculului TVA (24% sau 9 % dupa caz):
- Valoarea bunurilor,
- Taxe vamale, daca e cazul
- Costurile de transport (taxele postale), daca nu a fost inclusa in taxele vamale

Pentru bunurile expediate prin posta, taxele postale achitate pana la locul de destinatie, se includ in totalitate in valoarea in vama a acestor bunuri, cu exceptia taxelor postale suplimentare percepute in tara importatoare. Cu toate acestea, taxele postale sunt excluse din calculul datoriei vamale in cazul bunurilor necomerciale, exceptand cazul in care sunt expediate prin serviciul EMS (Express Mail Service).

Trimiterile necomerciale sunt expediate de la o persoana fizica la alta, prezinta un caracter ocazional, contin bunuri destinate exclusiv uzului personal al destinatarului si familiei sale, bunuri care prin natura sau cantitatea lor nu sunt destinate comercializarii sau bunuri care au destinatia evidenta de cadouri. Nu se includ in aceasta categorie bunurile expediate catre persoane particulare ca urmare a comenzilor efectuate de persoanele fizice pe internet, corespondenta, telefon, telechat (bunuri trimise de expeditor catre destinatar cu o obligatiie de
plata)

Unele bunuri importate din statele terte (produse din tutun, alcool, parfum, cafea, confectii din blanuri naturale, bijuterii din aur si/sau platina, obiecte din cristal, aparate electrocasnice etc) fac obiectul accizelor.

Care sunt limitele pentru plata taxelor vamale si TVA la import?

- Bunuri primite de catre persoane particulare ca urmare a comenzilor făcute prin Internet, corespondenţă, telefon sau telechat, a caror valoare globala nu depaseste 10 EUR/trimitere sunt scutite de la plata taxelor vamale si a TVA. Nu se acorda scutiri de la plata taxelor vamale, TVA si accize pentru produse alcoolice, parfumuri si ape de toaleta, tutun si produse din tutun.
- Cadourile si bunurile expediate de la o persoana fizica la alta, fara scop comercial, a caror valoare globala nu depaseste 45 EUR /trimitere sunt scutite de la plata taxelor vamale si a TVA, cu limitari cantitative pentru produse alcoolice, parfumuri şi ape de toaletă, tutun şi produse din tutun.
- Se platesc taxe vamale daca valoarea globala a bunurilor depaseste 150 EUR.
- Se plateste TVA pentru bunurile a caror valoare globala depaseste 10 EUR pentru comenzile făcute prin Internet, corespondenţă, telefon sau telechat, si 45 EUR in cazul bunurilor fara caracter comercial (cadouri) intre persoanele fizice.

Limitele pentru plata taxelor vamale si TVA la import sunt prevazute in tabelul de mai jos:

  
In conformitate cu prevederile reglementarilor comunitare, există diferite categorii de mărfuri care, cu conditia sa fie acceptate in trimiterile postale, sunt eligibile pentru scutire de taxele la import:
- Bunuri personale apartinand persoanelor fizice care isi muta resedinta obisnuita in Comunitatea Europeana
- Trusouri si obiecte de uz gospodaresc importate cu ocazia casatoriei
- Cadouri oferite in mod obisnuit cu ocazia casatoriei
- Bunuri personale dobandite pe cale succesorala
- Uniforme scolare, rechizite si obiecte de uz casnic pentru elevi si studenti
- Transporturi cu valoare neglijabila
- Transporturi adresate de la o persoana particulara la alta
- Mijloace de productie si alte echipamente importate cu ocazia unui transfer de activitati dintr-o tara terta in Comunitatea Europeana
- Mijloace de productie si alte echipamente care apartin unor persoane care exercita o profesie liberala, precum si unor persoane juridice care exercita o activitate nonprofit
- Materiale cu caracter educativ, stiintific si cultural; instrumente si aparate stiintifice care sunt importate exclusiv in scopuri necomerciale (inclusiv piese de schimb, componente, accesorii si unelte)
- Echipamente importate in scopuri necomerciale de catre sau pentru o unitate sau un organism de cercetare stiintifica cu sediul in afara Comunitatii Europene
- Animale de laborator si substante biologice sau chimice destinate cercetarii
- Substante terapeutice de origine umana si reactivi folositi pentru stabilirea grupelor sanguine si a tipului de tesut
- Instrumente si aparate pentru cercetarea medicala, necesare stabilirii diagnosticelor sau realizarii unor tratamente medicale
- Substante de referinta pentru controlul calitatii medicamentelor
- Produse farmaceutice utilizate cu ocazia evenimentelor sportive internationale
- Marfuri pentru organizatii de binefacere sau filantropice
- Articole destinate altor persoane cu handicap (altele decat nevazatorii), importate chiar de catre persoanele cu handicap si pentru uzul propriu (inclusiv piese de schimb, componente, accesorii si unelte)
- Articole destinate altor persoane cu handicap (altele decat nevazatorii), importate de anumite institutii sau organizatii (inclusiv piese de schimb, componente, accesorii si unelte)
- Bunuri importate pentru ajutorarea victimelor unor catastrofe
- Decoratii onorifice sau premii
- Cadouri primite in cadrul relatiilor internationale
- Bunuri destinate folosirii de catre monarhi sau sefi de state
- Mostre de bunuri cu valoare nesemnificativa importate pentru promotii comerciale
- Brosuri si articole cu caracter publicitar importate pentru promotii comerciale
- Produse folosite sau consumate la un targ comercial sau o alta manifestare similara
- Bunuri importate in scopul examinarii, analizarii sau testarii
- Expedieri catre organizatii care au competente in domeniul protectiei drepturilor de autor sau al proprietatii industriale si comerciale
- Documentatie cu caracter turistic
- Documente si articole diverse
- Materiale auxiliare pentru stivuirea si protejarea bunurilor in timpul transportului
- Asternut de paie, nutret si hrana pentru animale, necesare in timpul transportului acestora
- Carburanti si lubrifianti prezenti la bordul vehiculelor cu motor terestre si in containerele cu destinatii speciale
- Materiale pentru cimitire si monumente comemorative ale victimelor de razboi
- Sicrie, urne funerare si articole funerare ornamentale

Cadourile si bunurile expediate de la o persoana fizica la alta, fara scop comercial

Sunt scutite de la plata taxelor vamale si TVA, bunurile necomerciale expediate prin colete de o persoană fizică dintr-o ţară terţă la o altă persoană fizică care se află pe teritoriul vamal al Romaniei a căror valoare globală nu depăşeşte 45 euro/trimitere, cu limitari cantitative pentru produsele din tutun, băuturi alcoolice, parfumuri, cafea, ceai.

Nu sunt de natură comercială coletele care indeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii:
- prezintă un caracter ocazional;
- conţin bunuri destinate exclusiv uzului personal al destinatarului şi al familiei sale;
- conţin bunuri care prin natura sau cantitatea lor nu sunt destinate comercializării;
- sunt trimise de expeditor către destinatar fără nici o obligaţie de plată.

Dacă valoarea bunurilor din colet depăşeşte suma de 45 euro, scutirea de taxe vamale va fi acordată doar pană la concurenţa acestei sume pentru acele bunuri care, importate separat, ar fi putut beneficia de scutire, ţinand seama de faptul că valoarea unui bun nu poate fi fracţionată.

Cadourile si bunurile expediate de la o persoana fizica la alta, fara scop comercial continand produse din tutun, băuturi alcoolice, parfumuri, cafea, ceai. sunt scutite de taxe vamale cu urmatoarele limite cantitative:


Cadourile si bunurile expediate de la o persoana fizica la alta, fara scop comercial continand produse din tutun, băuturi alcoolice, parfumuri, cafea, ceai in cantităţi care le depăşesc pe cele prevăzute la acest alineat, sunt supuse taxelor vamale. In acest caz nu se aplica taxa vamala forfetara ci taxele prevazute in Tariful Vamal Comun.

Taxele postale sunt excluse din calculul datoriei vamale in cazul bunurilor necomerciale expediate intre persoane fizice, exceptand cazul in care sunt expediate prin serviciul EMS (Express Mail Service).

Sper ca informatiile de mai sus sa va ajute si sa stiti ce drepturi aveti si ce se poate face daca intampinati probleme cu un colet sosit din afara tarii.

84 de comentarii

  1. excelenta postarea!!!!! big like and share!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ieri am primit prima mea comanda din afara de la Sheinside , nu am intampinat probleme , am ridicat coletul de la Posta in urma avizului pe care l-am primit recomandat . Urmatoarea comanda va fi dupa ce voi aduna din nou puncte :)) Am pus acest articol la favorite in caz ca ma voi lovi vreodata de vreo problema . E un volum mare de informatie si oricum nu am retiunut tot . Multumim .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca valoarea trecuta pe colet e mica nu exista probleme, atata timp cat se trimite prin posta.

      Ștergere
    2. Buna,cum adunati punctele?

      Ștergere
  3. Foarte, foarte util articol!!! Multumesc mult!!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Exact articolul de care aveam nevoie!
    Multumim! :)

    RăspundețiȘtergere
  5. wow asta da informare; imi pare rau ca a trebuit sa platesti taxe :(; eu cand am primit primul colet din Hong Kong n-am stiut ca trebuia sa prezint ceva, dar m-a inteles vamesul cand i-am explicat ca era un cadou castigat la un concurs pe fb si nu mi-a cerut tva, dar la urmatoarele m-am dus pregatita..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu am platit nici o taxa, o sa vad ce se intampla cu coletul, n-am cumparat eu ceva, ci mi-a fost trimis.

      Ștergere
  6. Nu prea mai comand de pe aceste site-uri asiatice , desi iubesc Sheinside , am platit taxe vamale de fiecare data . La un pachet de aprox 60 dolari am platit 100 lei ! Si uite asa m-am lecuit . Singurul site cu care nu am avut probleme este Romwe...mi-a adus postasul coletul acasa direct si nu am avut nimic de platit . Specific, a fost prima comanda.... acum aprox 2 saptamani am mai dat una sa ma asigur ca asa este . Nu am primit-o inca , dar sper sa fie totul ok .Eu m-am saturat de prostiile astea :) Am inceput sa comand doar de pe site-urile din EU .Ai avut ce scrie Camelia, nu gluma:) felicitari pt rabdare.
    (Anamaria)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Normal era sa platesti tva, nu taxe vamale, d-aia m-am gandit ca e bine sa pun totul "pe hartie". E multa informatie, dar n-am scris eu tot - am preluat informatii de pe siteul Postei si le-am facut mai usor de citit si inteles. :)

      Ștergere
  7. Suuuper postarea! Eu am patit-o odata cu GLS, comandasem de pe ebay din Anglia si a ajuns prin ei. A venit curierul o data cu coletul la usa (evident nu era nimeni acasa in timpul zilei) si n-a sunat, n-a lasat mesaj, nimic. Cand intr-un final am aflat ca pachetul meu ajunsele la gls, am sunat la ei si m-au certat ca n-am fost acasa :)) si mi-au spus ca au trimis inapoi coletul daca eu nu eram de gasit. Si acum cand ma gandesc ma apuca putin nervii :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu nu vreau sa mai aud de GLS, n-am vazut asemenea prostie de mult, oricum multe firme de curierat au luat-o rau pe aratura. :)

      Ștergere
  8. Eu nu inteleg de ce majoritatea coletelor veite din Chian m-au ajuns la Posta vamala chiar daca erau trimise ca si cadou. Pentru care am fost nevoita sa merg 100 km degeaba, de ce nu au trimis coletul prin posta daca nu a avut de platit tva? Ma depasesc regulile astea ciudate si doar de ei intelese...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pentru ca a depasit valoarea care il incadra la colete care nu se verifica.

      Ștergere
  9. eu nu am avut de platit niciodata la posta vamala .oricare ar fi fost valoarea de pe pachet .De platit un 10-20 lei am avt de platit cand mi-au venit colete prin dhl ..si nici atunci ..pt un am un curier care imi aduce si ma pune sa platesc si mai este unu care nu cere nici o taxa .ambii sunt de la dhl ...nu stie nici unu motivul...in fine ..acum recent am avut un colet de la milanoo val pe pachet 48$parca si mi-a venit prin fedex .taxa vamala 100 si ceva de lei... i-am pus sa il faca retur .. nu dau atatia bani pe taxe vamale ...unele colete sheinisde ajung acasa si unele la vamala ...chiar daca nuam vamala in oras ci la 100 km eu zc ca se merita au marfa destul de buna .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu DHL sau alta firma de curierat stabileste taxele, ci comisionarul vamal, care diferita in functie de cum e trimis coletul si, ca peste tot, sunt oameni si oameni, unii mai putin pregatiti, altii care stiu ce fac. Asta e tara noastra. :)

      Ștergere
  10. wooow! Cred ca nu se poate mai complet de atat. Eu din fericire n-am avut niciodata astfel de probleme

    RăspundețiȘtergere
  11. Multumim pentru informatii, sunt foarte utile. Nu am comandat vreodata de pe site-uri asiatice, dar nu se stie niciodata...

    Anca

    RăspundețiȘtergere
  12. Multumesc pentru articol si pentru informatiile prezentate!

    RăspundețiȘtergere
  13. Foarte utila informatia asta, ma lovesc de aspecte citite aici. Camelia, legat de posta romana, as vrea sa stiu daca pot ridica un colet extern (iherb) de la posta romana daca nu am mutatie in CI si nici flotant, pentru adresa unde soseste coletul. As vrea sa comand ceva pe iherb dar nu mai locuiesc in orasul de domiciliu si nu stiu daca pot ridica coletul aici. Intreb, poate tu sau cititorii au avut acest caz. Multumesc frumos!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Legea spune ca trebuie sa ai adresa trecuta in cartea de identitate, practic poti sa ai noroc sa ti-l dea, eu n-as risca insa.

      Ștergere
  14. fff util articolul,sa stim si noi pe viitor iti multumim Camy te pup esti o scumpa ca de obicei

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca va ajuta informatiile. :)

      Ștergere
    2. da foarte mult,sa stiu si eu pe viitor poate voi avea pt prima oara o comanda diin afara ,,sperrrrr doamne ajuta pt prima oara...:*:*:*:

      Ștergere
  15. Cum recomandati sa se trimita un produs in afara tarii (nigeria) un pachet pana intr un kg, (un aparat foto), cat trb declarat,( ce pret ) ce taxe..... mai exact cat ma costa sa trimit produsul.

    RăspundețiȘtergere
  16. Gresit...SUnt din galati,am primit 2 colete din china.e vorba la unu de 1.55 euro si unu de 1.75deci sume mici,ca e vorba de niste componente electronice luate de pe ebay.Ceea ce spun este ca pentru asa este ceruta prezenta mea la centrul regional de tranzit din oras,ca sa se faca vama in prezenta mea,stupizenie de care nu am auzit pana acum...Dupa lungi apelari acolo, am reusit prin posta de cartier, legatura cu ei.Problema este ca perioada in care au ei program coincide cu a mea de munca si nu am cum sa ma invoiesc de la munca pentru asta...I am intrebat daca nu exista alta solutie si cica nu exista.Am sunat si la relatii cu clientii bucuresti si mi au zis acelasi lucru,Deci daca stiti alt ceva,va rog sa imi ziceti

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu stiu ce regim vamal au componentele electronice si cum le incadreaza Posta Romana, au dreptul sa deschida orice colet si sa verifice.

      Ștergere
  17. Camelia, am citit ce ai scris legat de faptul ca a depasit dimensiunea si greutatea.Dar eu pentru 1 integrat si un afisaj de ce ma pune sa ma duc la sediul lor si nu vine la posta?Dupa ei asta e legea

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In tara majoritatea coletelor din afara spatiului UE ajung in oficiile vamale, deci nu e nimic in afara legii.

      Ștergere
  18. Ce trebuie sa fac daca vreau sa trimit un colet in Maroc, greutatea fiind de 50-100g? Ce taxe platesc si ce informatii imi puteti acorda? Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mergeti la un oficiul postal si intrebari, nu am ce informatii sa va ofer eu.

      Ștergere
  19. Am primit al 9-lea pachet de pe strawberrynet si mi l-au trimis la vama! Desi era expediat din Suedia. Asta s-a intamplat pe data de 20.03.2015. Nimeni nu a fost in stare sa-mi dea un raspuns pertinent de ce. Cica acum au descoperit ca Suedia e doar tara de tranzit si ca de fapt expedierea se face din Asia. Si ca "data viitoare" voi plati tva si vama. Asa mai bine nu mai comand. Pacat.... :(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am scris despre asta la inceputul saptamanii (cand am primit si eu un colet la vama, TVA-ul se recupereaza), asa va fi de acum incolo.

      Ștergere
  20. Are cineva idee daca pt un parfum de 50 ml cu valoare de pana in 45 de euro trimis de strawberry se platesc si taxe vamale pe langa TVA sau daca beneficiaza de scutire de taxa? Si daca nu, puteti sa-mi spuneti la cat sa ma astept?
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa cum scrie in tabel se plateste TVA - pe care il poti recupera de pe siteul lor.

      Ștergere
  21. eu nu inteleg de ce trebuie sa platesc tva pt un colet primit din strainatate. daca eu nu comercializez nimic, am cumparat doua rochii si atat, de ce trebuie sa platesc un tva? din cate stiu aceasta taxa o suporta un comerciant, de ce si cumparatorul? cel care mi-a vandut marfa nu plateste tva la el in tara?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Peste tot se plateste TVA cand se depaseste o anumita valoare, nu e Romania mai cu mot. Oricum la intrebarile tale n-o sa gasesti raspuns aici, asta e un articol care informeaza despre prevederile legale si atat.

      Ștergere
  22. Buna ziua! Stiti cumva daca pe coletele de la soufeel.com se trecere valoarea achizitiei, sau sunt trimise in regim de cadou? Ati avut comenzi pe acest site? Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca se trece valoarea reala pentru a fi asigurati, eu am avut doar o colaborare cu ei si valoarea trecuta a fost mai mica, insa nu cred ca se procedeaza la fel in cazul comenzilor.

      Ștergere
  23. Ce se intampla daca si eu la randul meu refuz returul sau nu prezint la posta?
    Coletul este confiscat?

    RăspundețiȘtergere
  24. Am trimis un colet cu ramburs.
    Persoana nesimtita nu sa prezentat la posta sa ridice coletul, pe langa faptul ca mi a dat confirmarea ca vrea sa cumpere obiectul respectiv.
    Asa ca coletul sa reintors la mine.. Si tr sa platesc taxa redpectiva + taxa de magazinare.
    Intrebarea a fii ; daca refuz platirea taxei .. Sau nu voi ridica pachetul retur din cauza taxei care este mai mare decat coletul rrspectiv.

    Este confiscat coletul, ma dau astia in judecata, pun blesteme pe mine ?????

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-am inteles ce legatura are asta cu trimiterile externe si taxele vamale despre care am scris eu in postarea asta, dar in sfarsit ... taxele de retur si inmagazinare sunt in jur de 10 lei si nu te da nimeni in judecata daca nu ridici coletul, probabil ca va ramane in custodia postei, insa trebuie sa ii intrebi pe ei, n-am eu de unde sa stiu informatiile astea.

      Ștergere
  25. Niste jepcari:

    Buna ziua,

    Referitor la importul dumneavoastra, veti avea de achitat la livrarea coletului suma de 40 RON, reprezentand drepturi vamale si 104.16 RON reprezentand comisionul de utilizare a contului DHL, conform facturii din atasament
    Buna ziua,

    Feriti-va de DHL cu orice pret. DHL = hotie pe fata

    DHL, cel mai prost curier pentru livrari extracomunitare

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. DHL a marit taxele de la inceputul anului si a anuntat acest lucru, nu e nimic ilegal in ceea ce fac, legea le permite sa puna ce comisioane vor. Exista metode sa nu platesti daca ai numarul EORI, gasesti informatii pe net despre asta.

      Ștergere
  26. Am comandat la Sheinside la sfarsitul lunii trecute.Din data de 8.12 coletul apare la gsl in sistem, dar inca nepredat la firma de curierat.
    A mai patit cineva asa?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ia legatura cu cei de la Sheinside pentru problema asta si intreaba ce se intampla cu comanda ta.

      Ștergere
  27. Buna, am niste nelamuriri si am mare nevoie de raspunsuri.
    In decembrie,mi-a trimis cineva un colet din UK,mai exact ,l-a trimis in 4 dec,prin posta. De acolo i-au spus ca va ajunge la mine in 5-6 zile lucratoare. E 9 ianuarie si eu nu am primit nimic,si am tot intrebat ce s-a intamplat si nimeni nu stie nimic.
    Mai e ceva... respectiva persoana a pierdut nr de track&trace , sunt foarte suparat din cauza asta si nu stiu ce sa fac. Mentionez faptul ca eu sunt in Romania, si inca astept coletul..Am intrebat multi oameni, cum sa procedez,dar totul se poate rezolva de acolo. A mai intrebat si respectiva persoana la posta de acolo,ce se poate face si de fiecare data i-au spus sa astepte si in caz ca s-a intamplat ceva , coletul se va intoarce in UK. Stau ca pe ace de o luna si nimeni nu ma ajuta cu nimic...
    Se poate face ceva,daca nu am codul de track ? Nu exista si alte modalitati de depistare a coletului ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Fara tracking number nu are nimeni cum sa verifice daca a intrat coletul in tara, expeditorul e singurul care poate face reclamatie la posta (in cazul in care chiar a trimis coletul), sunt obligati sa verifice si sa ofere un raspuns despre traseul coletului mai ales ca a fost o expediere inregistrata.

      Ștergere
  28. Am incredere ca l-a trimis,ca imi e prieten de multi ani. A intrebat acolo de nr de tracking,sa il dea iar sau macar sa verifice ei si i-au tot spus ca ei nu mai pot face nimic,ca nu il au si sa astepte si as aimi spune si el mine.. dar a trecut foarte mult timp si mi se pare foarte suspect ca dureaza atata si nimeni nu stie nimic ..
    Macar de as stii ca se intoarce inapoi la expeditor,dar nimeni nu ma anunta de nimic..
    Ma gandesc sa nu iau vreo teapa ca am citit multe lucruri despre colete pierdute si ma cam ia panica

    RăspundețiȘtergere
  29. Cami, am o problema, mi-au venit 2 colete la posta vamala un calcul simplu ar face 50€ amandoua. Pe ele este declarat gift.. Am invoiceul la unul din ele, ai idee daca mai trebuie sa platesc ceva, si cam cat? Sa stiu cu ce ma pregatesc sa nu mma fac de rass pe acolo. Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pentru ca valoarea coletelor tale este de 50 euro se va calcula valoarea TVA a acestora. Pt ac de la 1 ianuarie 2016 TVA este 20% - acest procent se va aplica> 20% DIN 50 Euro= 10 euro. Contravaloarea se calculeaza la un curs valutar prestabilit la posta vamala, deci s-ar putea sa platesti in jur de 45 lei TVA.

      Ștergere
    2. Depinde de vames. Eu luni am ridicat doua colete, fiecare cu valoare in jur de 40 euro si am platit doar taxa de 8 lei/ colet, care se percepe din nou. TVA e 20% din valoare daca e sa-ti ia ceva taxe.

      Ștergere
  30. Buna Camelia! Am comandat un ruj din SUA si azi a ajuns avizul. Imi cere delegatie, cerere vamala, numar de inmatriculare. De unde iau astea???

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu stiu de ce ti-ar cere asa ceva daca ai comandat in nume propriu ca persoana fizica - la posta/ vama te duci cu buletinul si avizul.

      Ștergere
  31. Buna. Am si eu o intrebare. Daca fac comenzi intr o lună la o firma non ue si depăsesc suma de 150 usd...ce se intampla? Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  32. Buna Seara, am si eu o intrebare. Este posibil, legal, trimiterea documenteleor de tip pasaport, CI, permis de conducere prin posta romana ? Ce se intampla daca documentul respectiv a fost trimis ca si colet, fara a fi declarat continutul ?Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Intrebati la posta, insa nu cred ca asta e modul potrivit de a trimite documente.

      Ștergere
  33. buna ziua . am si eu o nelamurile legat de colete. am facut recent o comanda pe internet de 53$ si coletul a plecat din hong kong cu dhl ecommerce , apoi a ajuns la dhl ecommerce germania si apoi a ajuns la posta in romania . am verificat tracking number la Track & Trace posta romana si scrie la informatii : tara de origine germania . stie cineva daca mai trebuie sa platesc ceva in plus daca scrie tara de origine germania? si mai am o intrebare la care sper sa primesc un raspuns - lacurile de unghii cum sunt incadrate la vama ( adica ma refer ca si consmetice sau altceva) ? ca m-am uitat aproape pe tot internetul si nu am gasit nimic legat de asta , ca me internet spun doar de tutun , cafea , parfumuri si cosmetice (dar nu au o subcategorie pt cosmetice) . sper sa ma ajutati cu un raspuns .va doresc o zi frumoasa .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Lacurile de unghi sunt cosmetice, la restul intrebarilor nu am cum sa-ti raspund pentru ca nu lucrez la posta/ vama.

      Ștergere
  34. buna seara am si eu o intrebare : am facut comanda de un produs de o valoare de 2000 de USD din America prin USPS si a ajuns la EMS posta romana totus pe site ul postei romane spune la calcul taxe ca voi plati in jur de 150 RON ! pachetul are un aparat foto ... pe pachet nu spune suma .. totusi astazi m au sunat si mi au spus sa le trimit o factura sau daca doresc sa il trimita de la bucuresti la alt sediu mai apropiat ! as vrea sa stiu daca pretul care l am platit include TVA de ce oare sa mai platesc TVA inca o data ? DE CE?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara, eu nu lucrez la posta si nici avocat nu sunt ca sa stiu legile, dar din cate stiu nu s-a platit nici un tva in America la achizitie (acolo este sale tax in functie de stat, nu o taxa fixa ca la noi), tva se plateste in tara cand ajunge - asa se procedeaza la orice colet cu valoare de peste 10 euro, cum am scris si mai sus. 20% tva x 2000 dolari valoare reala = 400 dolari, asa ca 150 lei e chiar rezonabil.

      Ștergere
    2. multumesc
      totus nu stiu la ce sa ma astept ? 400 de dolari sau 150 LEI?

      Ștergere
    3. Nu stiu, daca v-au comunicat deja suma de 150 lei inseamna ca este ceva trecut pe colet si au calculat la suma aia.

      Ștergere
    4. nu mi au spus nimic ei... am intrat eu la EMS am pus greutatea si tara de unde provine

      Ștergere
  35. se aplica cumva si taxe vamale? fiind electronic?

    RăspundețiȘtergere
  36. Buna. As dori sa stiu daca o persoana juridica plateste TVA+ Taxe vamale daca coletul nu depaseste 10 $?

    RăspundețiȘtergere
  37. Stii cumva daca aleg sa cumpar un telefon (ex. Nokia 6) trebuie sa platesc si alte taxe in afara de TVA?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este specificat in tabel in functie de valoarea produsului - peste 150 euro se platesc taxe vamale.

      Ștergere
  38. Buna ziua
    Daca sant lucruri personale pe care le trimiti trebuie platit ceva ?
    Este limita la nr de colete trimise ?
    multumesc

    RăspundețiȘtergere