Despre ... superficialitate

17.6.16

Imi doresc de ceva vreme sa abordez subiectul asta pe blog, dar n-am gasit nici timpul si nici starea necesara s-o fac. Si probabil ca n-as fi facut-o nici astazi daca ieri nu primeam un comentariu, care m-a amuzat (amar) si m-a intristat in acelasi timp. Postarea asta e si despre mine, dar e si despre tine, insa e in special despre noi, oamenii, care avem impresia ca le stim pe toate si avem dreptul sa judecam orice misca. 

In ultima perioada am vazut din ce in ce mai des oameni care ii jignesc pe altii, oameni care arunca cuvinte fara sa aiba habar despre ce vorbesc, oameni care sunt atat de superficiali incat mie imi vine sa le dau un dos de palma sa ii trezesc la realitate. N-o sa incerc sa ma exprim cu manusi in postarea asta pentru ca mi se pare ca unele lucruri au ajuns mult prea departe si unii oameni nu mai au limite. 

N-o sa va spun despre Orlando si despre dreptul fiecaruia de-a face ce vrea atata timp cat nu ii lezeasca pe altii, n-o sa va spun despre dreptul oricarui om de-a alege in ce sa creada/ ce sa manance, n-o sa va spun nici despre faptul ca un om nu e vinovat ca se naste intr-un anumit fel, n-o sa va spun nici ca nimeni nu merita sa fie jignit pentru lucruri care nu tin de el/ ea, n-o sa va spun ca e bine sa ne vedem fiecare de gunoiul din propria ograda (care de cele mai mult ori e mult mai mare decat al vecinilor) si sa nu ne mai f... grija altora, o sa va spun doar ca suntem egali si avem aceleasi drepturi.

Si ala negru si ala alb, si ala slab si ala gras, si ala urat si ala frumos, si ala cracanat si ala cu picioare de model, si ala cu nasu' mare si ala cu nasu' perfect, si ala care stie 5 limbi si ala care n-a avut sansa sa mearga la scoala, fiecare dintre noi are dreptul sa traiasca asa cum vrea si sa faca propriile alegeri fara sa fie huiduit la fiecare pas, fara sa i se judece fiecare miscare, fara sa aiba de-a face cu gandirea limitata a unor care nu vad mai departe de propriul nas si care au niste prejudecati de ... tot rahatul.

Nimeni si nimic in lumea asta nu-ti da dreptul sa judeci pe altcineva, nu esti in pielea lui/ ei, n-ai trait ce-a trait el/ ea, habar n-ai cu ce se confrunta zilnic fiecare dintre noi, nu e nimeni obligat sa dea explicatii doar pentru ca un altul/ o alta moare de curiozitate sau are o viata atat de trista incat se leaga de tot ce misca in jur. 

Nu mai presupune ca daca la tine a functionat ceva, va functiona si la altul. Sau ca daca tu faci ceva, toti ceilalti fac la fel ca tine. Suntem diferiti (din fericire), avem nevoi diferite, avem reactii diferite, avem probleme diferite, lasa-l pe fiecare sa-si traiasca viata asa cum vrea, fara sa ii dai sfaturi pe care nu ti le-a cerut (am trecut si eu prin faza asta, m-am vindecat) sau sa emiti pareri bazate pe limitarile gandirii/ experientei tale de viata (si de asta ma fac vinovata uneori, dar lucrez si la asta).

Si mie imi trec prin cap diverse ganduri, de multe ori nu tocmai bune (ca asta ne e natura, asa suntem croiti si de multe ori ne si place asta), am si eu momente cand imi vine sa zic diverse, dar n-o fac. De ce? Pentru ca nu e treaba mea (nici macar atunci cand e vorba de persoane dragi mie) - nici cat, nici cum, nici cu cine si nici de ce. Fiecare e liber sa-si aleaga experientele pe care vrea sa le traiasca (atata timp cat actiunile lui nu sunt pline de venin si nu ataca alte persoane fara motiv) si viata ar fi mult mai usoara daca toti am intelege asta.

Sa ma intorc la superficialitate ... comentariul de care spuneam la inceputul postarii facea referire la faptul ca nu prea se poate ca un om supraponderal sa manance sanatos (sigur mai mananca pe langa, sigur minte, sigur ascunde ceva, sigur sigur ...), nu stiu cat a fost curiozitate si cat superficialitate si nici nu conteaza asta pentru ca nu despre asta vorbim, ci despre faptul ca o persoana cu kilograme in plus nu inseamna automat un om care mananca ca porcu' si fara limite, asa cum nu inseamna ca o persoane prea slaba se infometeaza si tot asa cum nu inseamna ca daca vezi pe strada o fata de 14 ani cu un copil in brate strigi la ea ca e curva. Si exemplele ar putea continua ...

M-am saturat de oamenii care baga pe toata lumea in aceeasi oala, care pun etichete si se cred atotstiutori si isi permit sa jigneasca fara sa gandeasca, m-am saturat de gandirea limitata si de frustrarile unor oameni care cred ca scandalul e cheia succesului. Imi spunea cineva acum ceva vreme ca tin oamenii la distanta ... nu deschid usa nimanui care nu bate la ea si nu vad nimic gresit in asta, e alegerea mea, asa cum e alegerea unora sa se pupe fals inclusiv cu oamenii pe care nu ii suporta si pe care ii toaca cand nici nu s-au intors bine cu spatele. Fiecare joaca rolul pe care il vrea, dar hai sa nu mai fim noi lupii moralisti, care "stiu" tot si fac analiza pe textul inventat de ei. Hai sa incercam sa ne vedem lungul nasului si sa nu mai facem presupuneri doar pentru ca avem prea mult timp liber ... e valabil si pentru mine, si pentru tine.

Tu cand ai tratat ultima data o situatie cu superficialitate? Cand ai spus ultima data ceva despre cineva fara sa gandesti prea mult? Cand a fost ultima data cand cineva ti-a spus ceva si te-a jignit fara motiv? Cand a fost ultima data cand ai simtit ca explodezi de nervi si de frustrare? Dar cand ai facut ultima data o fapta buna fara sa astepti ceva in schimb? Cand a fost ultima data cand ai zambit unui necunoscut? Cand ai spus ceva frumos cuiva? Cand ti-a tresaltat inima de bucurie si de implinire? Ce conteaza mai mult in viata - ura sau iubirea?

21 de comentarii

  1. Camelia, sufar de hipotiroidism autoimun si sinera sa fiu, m-am saturat de sfaturi, de priviri lungi cand spun ce mananc, de comentarii aruncate aiurea in aer gen:"lasa bah, ca numa`cine nu vrea nu slabeste"sau "mergi la sala si sigur slabesti"sau "nu manca masa de seara/nu manca paine/mananca mai putin"...cum sa le explic eu tuturor acestor destepti ca sunt doxa de informatii, cum sa le tin lectii despre hormoni, despre cortizol, T3, T4, leptine si grasimi?

    As fi privita ca nebuna, ipocrita. Si da, la fiecare pas aud ca femeia trebuie sa se incadreze intr-un anumit tipar fizic...altfel esti umilita, luata in deradere...suntem o tara de inapoiati, de misogini si de femei care fac o tragedie daca scade acidul hialuronic din buze.
    Exagerez acum, evident, but you get the point...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stiu prea bine ce spui ... din pacate. As vrea sa-ti spun ca intr-o zi oamenii nu vor mai fi atat de incuiati, dar (si o spun cu regret) nici macar eu nu cred asta.

      Ștergere
  2. Doamne cata ura am vazut in ultimul timp, deschid televizorul la stiri si numai ura si violenta vad..groaznic!
    Pe internet la fel, oamenii se ascund dupa ecrane si cand vad o postare educativa, frumoasa, de ce sa nu strice ei totul cu ura lor ce o tin ascunsa in piept pentru omul bun caruia ii merge bine?..Groaznica gandire.
    Din experienta am ajuns sa tin oamenii noi la distanta si sa ii privesc lung inainte sa ii primesc in suflet si nu as fi asa daca nu m-as fi ars de cateva ori.
    Oameni impotriva altor oameni, de ce??????????? pentru ce? unde e castigul?
    Nu pot intelege!
    Oamenii buni au ajuns sa fie raritati pe pamant, dar si atunci cand ii descopar simt o bucurie imensa. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca vor fi din ce in ce mai rari oamenii de calitate - cateodata imi vine sa tin "predici" cu schimbarea incepe din tine, fa tu ce-ai vrea sa vezi la altii si imi dau seama ca e energie irosita.

      Ștergere
  3. Eu recunosc, desi imi propun sa fiu un om mai bun, uneori mai emit concluzii din ipoteze insuficiente si apoi imi pare rau. Dar nu o fac din rautate, caci nu vreau sa ranesc pe nimeni :( Adesea prefer sa tac, in loc sa vorbesc, de teama de a nu rani. Sunt de parere ca daca nu ai nimic constructiv de spus, mai bine taci.

    Stiu ce spui, si eu tin oamenii la distanta. Uneori e mai bine asa.

    Iar despre sfaturile gratuite as putea scrie o intreaga epopee... eu sunt aia prea slaba, dupa considerentele unora, si tot vor sa ma imbuibe cu chipsuri, dulciuri hipercalorice si diverse soiuri de junk food, "ca sa se depuna ceva si la mine". Daca le refuz sunt catalogata drept snoaba, of course. Dar zau daca-mi mai pasa. Toti sunt ferm convinsi ca nu mananc decat 3 frunze, de-asta sunt asa slaba. Orice as spune nu conteaza (fie ca mananc mai mult, fie ca uneori mi-e rau de nu pot sta in picioare, ce sa mai zic de mancare... nu le pasa... ei raman la ideea ca trebuie sa mananc mult, gatit si cu carne, si piua...). Superficialitate? eu tind sa cred ca e rautate...

    Acum am 45 kg... inainte sa incep sa slabesc aveam 52-53 si eram catalogata drept "durdulie" de acele minti luminate (am 1.67 m... imagineaza-ti cat de durdulie eram)... imi recomandau sa mananc mai putin seara, sa nu mai mananc fructe seara ca ingrasa... etc.

    Eu am devenit atat de dezinteresata de opinia publica incat unii spun ca-s sora cu nesimtirea uneori. Prefer sa tin cont de parerea celor cativa oameni care tin cu adevarat la mine si sunt sincer interesati sa-mi fie bine. Restul sunt doar pleava in vant...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oricum ai da-o nu e bine, asa a fost si asa va fi mereu. Numai ca nu toti sunt asa puternici din punct de vedere moral, nu ma refer la tine si la mine, ma refer la oameni care traiesc cu complexe mari si pe care cateva cuvinte pline de rautate ii pun la pamant sau ii adancesc in cine stie ce stari. Eu prefer sa fiu impacata cu mine, prea putin ma intereseaza ce crede x si y, dar asta nu inseamna ca nu ii vad si ca nu-mi vine sa le zic cate ceva cand vad pana unde poate duce nesimtirea si rautatea. Cred ca daca as pierde asta chiar as putea sa ma declar pierduta pentru lumea asta. :)

      Ștergere
  4. Nu mai baga in seama toate rautatile , nu merita .
    Eu cred ca nu are legatura faptul cum arati , ura o primim toti indiferent de situatie .
    Haterii sunt hateri n-ai cum sa-i schimbi, din pacate.
    (Anamaria)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Clar, mereu se va gasi cineva sa se ia de ceva, indiferent de situatie ... nu e vorba de mine, eu stiu cine sunt, dar sunt atatia alti oameni care se confrunta zilnic cu fenomenul asta de bullying si mi se pare atat de urat si de trist.

      Ștergere
  5. Toate în viață se întorc! Și bune și rele, așa că eu încerc pe cât posibil dreptul fiecăruia de a trăi exact așa cum consideră de cuviință. Și să ajut atunci când stă în puterea mea acest lucru.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Toti ar trebui sa incercam asta, dar nu prea le iese celor mai multi.

      Ștergere
  6. Nu inteleg niciodata ipocrizia .... si ma obosesc oamenii care le stiu pe toate si care au reteta la orice. Culmea ca pana si animalele lasa selectia naturala sa functioneze si nu ataca aiurea. Bine, am gasit si eu comparatie.... cred si tu si eu stim ca animalele ne depasesc in multe lucruri.... In fine, rautatea a ajuns un fel de pericol public, din pacate se propaga si in scoli, ba chiar si la gradinita... e mai cool sa stii sa jignesti. Totusi, nu imi pierd speranta, pentru ca mai sunt oameni ca tine care scriu asa cum ai scris tu acum si incet incet se aduna niste idei, niste ganduri care sa puna in mers niste rotite bune.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In momentul asta cand iti raspund la comentariu simt ca am scris degeaba si ca probabil postarea asta o sa mai adune cativa frustrati care sa-mi dea sfaturi sa ies alergat, sa fac si sa dreg. In cazul copiilor jignirile mi se par atat de periculoase, d-aia am si vrut sa scriu ... e un subiect atat de delicat.

      Ștergere
  7. Da...sa fii perfect este imperfect.perfectiunea nu exista in nimic si nu o regasim la nimeni...sincer cata vreme te simtu bine in pielea ta si iti este bine asa...dar altii au ceva de spus ajung sa cred ca lor le lipseste ceva.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In mod sigur cei ce comenteaza viata altora au probleme in propria lor viata, dar asta nu da dreptul nimanui sa jigneasca si sa-si bata joc. Pana la urma tine si de educatie si de cat de negru e sufletul unora.

      Ștergere
  8. Body shaming chiar ar trebui sa inceteze, o data cu sfaturile gratis pe care le dau oamenii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu cred ca va inceta vreodata, asa sunt facuti oamenii, dar macar sa ne reamintim (noi toti) uneori cat de rau pot face rautatile gratuite.

      Ștergere
  9. Mă tem că ce ai scris n-o să înțeleagă cine trebuie, dar cine știe...
    Mi s-a acrit și mie de oamenii care își dau prea mult cu părerea fără să aibă habar despre ce vorbesc, nu sunt afectată pe termen lung că n-am nici complexe, sunt și împăcată cu mine și viața mea, dar tot mă enervez pe moment și nu doar când sunt eu direct vizată.
    Sper că ești bine și nu mă refer la subiectul ăsta, ci mai mult la pierderea pisoiului. :(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu nu pot sa ma fac ca nesimtirea nu exista, una este o critica constructiva de la un om care stie ce faci si cine esti si alta e sa-si dea fiecare cu parerea doar ca sa se afle in treaba. Sunt asa si asa, asta e viata ...

      Ștergere
  10. cand ai un blog si mergi la evenimente publice, din pacate trebuie sa te supui si la asemenea comentarii. care nu sunt drepte, dar ce e drept pe lumea asta?
    am comentat si eu de cateva ori la postarile tale cu diverse produse, am facut sugestii si mereu mi-ai raspuns chiar neprietenos. asta m-a facut sa nu iti mai vizitez blogul desi il consideram un spatiu virtual dragut. Cred ca ai multe probleme in viata personala si poate ar trebui sa reflectezi la felul cum interpretezi situatiile de viata.
    probabil imi vei raspunde in acelasi mod acid, dar sugestia mea a fost cat se poate de bine intentionata. o saptamana frumoasa sa ai!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce legatura are blogul cu fenomenul de bullying despre care am scris eu mai sus? Nu e vorba de mine, ci e vorba de un fenomen care ia amploare si care nu e sanatos in primul rand. E vorba de oameni care isi dau cu parerea cand nu au nici o informatie despre un om sau o situatie, asa cum ai facut si tu - ai ajuns la concluzia (numai tu stii care a fost logica care te-a dus aici) ca eu am probleme in viata, in loc sa te intrebi ce cauti tu pe un blog pe care pretinzi ca nu-l citesti si de ce simti nevoia sa judeci un om care spui ca ti-a raspuns acid si neprietenos, lucru de care ma indoiesc profund pentru ca n-am construit comunitatea asta pe aciditate si raspunsuri acre. Poate modul in care interpretezi tu lucrurile este cel eronat sau poate nu. Sunt atatea lucruri frumoase in viata asta care merita timpul si energia ta si atatia alti oameni cu care in mod sigur rezonezi mult mai bine, bucura-te de ele.

      Ștergere
  11. Ma bucur ca esti bine tu cu tine, asta e tot ce conteaza. Poate n-ar fi rau sa incerci sa dai de ea, macar sa ii spui ca ai amintiri placute, daca tot ai amintit-o. :)

    RăspundețiȘtergere