Pink October pentru mine, pentru tine si pentru ea

28.9.15



Nu este prima data (si nici ultima, in mod sigur) cand aleg sa "folosesc" blogul pentru a atrage atentia asupra cancerului la san - pentru mine este un subiect destul de delicat si cu implicatii emotionale pentru ca matusa mea a murit ... n-as spune de cancer la san (desi asta a fost inceputul) pentru ca nu consider cancerul la san o boala mortala, ci complicatiilor cu care s-a intors. In Romania lipsa informatiilor este ceva ingrozitor si nimeni nu spune unei paciente care are cancer la san ca metastazele la ficat si oase sunt extrem de probabile dupa cativa ani. Din pacate, si o spun cu durere multa, in ultimul an am vazut 3 femei murind din cauza metastazelor la ficat aparute dupa cativa ani de la extirparea sanului. Cancerul este o boala perversa si trebuie tratata ca atare.

Asa cum am spus eu nu consider cancerul la san o boala mortala (chiar daca este a doua cauza de mortalitate in randul femeilor pe intreg globul), nu boala in sine omoara (cancerul la san poate fi tratat), ci lipsa de informatii (multe femei ar avea sanse daca ar ajunge la timp la medic), complicatiile care apar si, nu in ultimul rand, nici macar nu stiu cum sa exprim in cuvinte ce gandesc ... cancerul la san in cele mai multe cazuri mutileaza si lupta nu se da numai fizic, ci psihic ... cand psihicul nu mai duce lupta e ca si pierduta. N-o sa va dau sfaturi ca nu-s in masura, insa autopalparea, mersul la medic cand simtiti ca ceva nu e in regula (cine sa va stie organismul mai bine decat voi?) si mamografia anuala dupa o anumita varsta sunt absolut esentiale.

Despre Glamulet nu stiam multe inainte sa incep sa lucrez cu ei. Asa cum probabil ati vazut pe Facebook si Instagram am primit de la ei ceva intr-o cutie extrem de eleganta (urmeaza sa va arat zilele urmatoare bratara si charmurile, doar sa ma ajute lumina), asa ca atunci cand am vazut campania Pink October (care n-are nici o treaba cu colaborarea mea cu ei) am stiut ca vreau sa fac parte din asta. Daca reusesc sa fac o singura femeie sa inceapa sa se palpeze in fiecare luna si sa mearga sa faca o mamografie (sau sa duca o femeie draga ei sa faca mamografie) mi-am atins scopul si asta e tot ce vreau. Sa ne implicam, sa fim constiente de riscuri, sa avem grija de noi.

Sa revin la campanie ... cei de la Glamulet au 40 de charmuri .. roz (aici puteti sa le vedeti - eu am doua dintre ele si sunt lucrate impecabil, sunt extrem de fine si arata mult mai bine decat mi-am imaginat eu) si 50% din valoarea fiecarui charm vandut va merge sub forma de donatie catre o organizatie care se ocupa cu cercetarea si combaterea cancerului la san. Poti sa iti faci sau sa faci cuiva cadou un charm si sa te implici si tu in lupta asta. Ne plac bijuteriile, cheltuim bani pe lucruri frumoase, de ce sa nu facem si o fapta buna?

Avem tendinta sa credem ca pe noi (sau pe cei apropiati noua) nu ne va afecta, n-o sa avem niciodata de-a face cu asta si cand ne loveste nu stim cum sa ne adunam si ce sa facem. Este trist ca atatea femei mor in lumea asta din cauza neinformarii, ca o boala care poate fi tratata ajunge sa fie mortala, dar ceea ce mi se pare si mai inspaimantator este ca a scazut media de varsta. Loveste in toate categoriile de varsta si face victime peste tot. Nici o femeie nu ar trebui sa moara de cancer la san! 

As vrea sa cred ca vor exista comentarii la postarea asta, ca se va da share pe retelele de socializare, ca fiecare dintre noi va incerca sa schimbe ceva .... chiar sper! Iar daca printre voi sunt femei care au invins boala asta as vrea (daca puteti si ranile nu sunt foarte proaspete) sa incercati sa lasati aici si povestea voastra (sau a cuiva apropiat - daca ati trecut prin asta dintr-o alta perspectiva - care a reusit), sunt sigura ca multe femei au nevoie de suport si de povesti cu final fericit.

6 comentarii

  1. Din pacate articole de acest gen sunt foarte putine , iar comentariile la fel .
    Eu din fericire nu am cunoscut persoane cu aceasta problema si sper sa ramana asa .
    (Anamaria)

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte frumoasă inițiativa lor și mă bucur că ai ales să te implici în campanie, altfel probabil că n-aș fi aflat de ea. Am dat un share postării, poate-poate mai intră cineva să citească!
    Am avut ocazia să cunosc de-a lungul timpului, mai mult sau mai puțin, femei care au învins boala asta și am ajuns la concluzia că optimismul și sprijinul celor din jur contează cel mai mult. Și am învățat pe propria piele că e greșit asociat „cancer = moarte”, e total eronat chiar! Depinde de atât de mulți factori, doar după multe controale și multă informare știi exact unde te afli și ce ai de făcut mai departe.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poate ar fi bine sa spui si tu povestea ta public, sunt oameni care au ce invata din atitudinea ta. :)

      Ștergere
  3. Sora mea a fost operata de cancer la sân în urmă cu doi ani. Avea 47 de ani atunci când i s-a extirpat complet sânul. Au urmat apoi 6 luni de chimioterapie, apoi radioterapie, apoi tratament hormonal care continuă încă. Da, cancerul se poate trata. Psihicul contează enorm, sora mea nu s-a lăsat pradă deznădejdii nicio clipă, și-a spus mereu că poate să câștige bătălia.
    A avut totuși un moment de cădere după vreo 3 luni de chimio când a făcut febră mare și i-a fost extrem de rău, cu vărsături și dureri în tot corpul... Mi-a mărturisit că a fost singurul moment în care și-a dorit să moară dar asta a durat doar în noaptea aceea când a fost dusă cu salvarea la spital.
    Acum e bine, i-a crescut părul la loc, arată bine, a fost la mare, a fost în multe excursii, se bucură de orice fleac și merge înainte deși face tratament în continuare (5 ani trebuie să facă).
    Da, cancerul poate fi învins dar cu cât e în fază mai incipientă, cu atât e mai ușor. Sora mea, din păcate, l-a descoperit destul de târziu, de aceea a trebuit să i se taie complet sânul.
    Curaj mult le doresc celor care trec prin asta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca se simte bine si nu-i urez nimic altceva decat sanatate! Si sa se bucure de viata cat mai mult de acum inainte!

      Ștergere