Briose sanatoase, usor de facut

14.9.16

In ultima vreme de cate ori postez o poza cu mancare pe Instagram (daca nu ma urmariti deja o puteti face aici, postez des si chestii interesante, zic eu) sunt intrebata mereu de reteta, asa ca m-am gandit ca din cand in cand sa mai postez si cate o reteta pe blog, asa cum faceam inainte. Briosele de astazi le-am facut de multe ori, insa n-am apucat sa fac poze pana saptamana trecuta cand le-am pregatit pentru o petrecere.


Am plecat de la o reteta de baza (fara zahar, fara faina, fara ulei) si am facut trei tipuri diferite de briose, toate la fel de gustoase si interesante. Am pasat patru banane coapte, am adaugat patru oua, in jur de 150 grame de iaurt grecesc si ij jur de 300 grame de fulgi de ovaz pe care i-am maruntit la Extra Chef de la Tupperware (v-am povestit mai multe despre el aici, il folosesc aproape zilnic in bucatarie). 

Am amestecat bine totul dupa care am adaugat o lingurita de praf de copt si niste Stevia lichida cu aroma de vanilie si scortisoara (in jur de 5-6 picaturi). Au iesit 16 briose pe care le-am copt 15 minute la 230 grade (cuptorul preincalzit in prealabil). Consistenta nu este una clasica de briosa pufoasa, sunt mult mai consistente si mai satioase, ceea ce le face perfecte si pentru micul dejun sau pentru o gustare.

Formele pe care le-am folosit eu sunt de la Tupperware si chiar daca sunt mai scumpe merita din plin - briosele de genul asta se lipesc usor datorita continutului, insa in formele de la Tupperware (care nu trebuie unse) n-am avut niciodata probleme. Le torn, le bag la cuptor si le scot in stare perfecta, iar forma de silicon ramane perfect curata, o trec sub jetul de apa si gata treaba. Eu am doua variante - unele mai mici si altele mai mari si sunt absolut minunate, nu se compara cu nimic din ce-am incercat pana acum.

Cele 3 variante pe care le-am facut de data asta au fost cu afine (am gasit in piata afine salbatice, mai mici si un pic mai acrisoare decat cele pe care le gasim de obicei la magazine) pe care le-am pus deasupra dupa ce le-am asezat in forme (se pot pune si in aluat, insa rezultatul final este o briosa cu o consistenta mai umeda - se pot folosi si alte fructe de padure), cu cacao nibs (v-am mai povestit de ei, varianta sanatoasa pentru chocolate chips), iar ultimele le-am facut cu aroma de placinta de mere si nuci pecan deasupra (gasiti link catre condimente la finalul postarii).


Pe langa reteta in sine pe care o puteti adapta dupa preferinte recomandarile mele sunt tavile din silicon de la Tupperware (se poate face si paine, fara sa necesite ungere - mai sunt si alte forme si merita din plin) si produsele de pe iHerb. Cacao nibs pot fi folositi ca topping la iaurt, ovaz. etc., stevia lichida cu arome merge la o gramada de preparate (eu am mai multe variante de la ei si le folosesc extrem de des), iar condimentul cu gust de placinta de mere (exista si o varianta cu dovleac daca va tenteaza mai mult) merge la prajituri, iaurt, ovaz si multe altele.


cacao nibs - AICI
Stevia lichida - AICI
condiment Apple Pie - AICI

Daca le incercati sa-mi spuneti cum vi se par si sa-mi spuneti si daca mai vreti sa vedeti din cand in cand postari de genul asta.

6 comentarii

  1. Mi-e frica sa incerc reteta, facusem clatite din banane si mi s-au parut dezgustatoare. :)) Stiu ca multa lume le prefera, dar mie mi se face rau de la gustul lor. Poate totusi ma incumet la cateva briose, arata tentant. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-are nici o treaba gustul cu clatitele alea scarboase. Eu am gasit o varianta de clatite cu ou si banane (si alte chestii) care sunt chiar misto, poate o sa le fac in perioada urmatoare si va spun "secretul". :)

      Ștergere
  2. Chiar sunt usor de facut, mi-au iesit pana si mie:))
    Imi plac foarte mult! Mai astept retete pe blogul tau ❤

    RăspundețiȘtergere