Cand singuratatea te apasa ...

1.7.14

Sunt oameni care nu suporta sa stea singuri, au tot timpul nevoie de alti oameni in preajma lor si sunt oameni care iubesc momentele de singurarate si au nevoie de ele pentru a se simti bine. Eu fac parte din a doua categorie, asa a fost intotdeauna, au fost foarte putine momente in viata mea cand m-am simtit singura cu adevarat si au fost si mai putine momentele cand am avut nevoie de o alta persoana ca sa merg mai departe. Eu (si e parerea mea personala) cred ca nu ai cum sa ajungi sa te cunosti pe tine insuti daca nu petreci timp cu tine, iar daca nu stii cine esti nu ai cum sa speri macar la fericire.


Mi-a fost greu sa inteleg nevoia unora de a fi mereu inconjurati de alti oameni, cum mi-a fost greu sa inteleg frica unora de a ramane ei cu ei. Pentru mine momentele alea sunt pretioase si profit de ele la maxim. In general cand incerc sa ajut/ inteleg pe cineva ma pun in locul persoanei respective (atat cat imi permite situatia), insa e greu sa faci asta cand tu nu simti anumite nevoi. Am prieteni care se simt singuri mereu si am incercat sa le explic ca singuratatea n-are nimic de-a face cu numarul de oameni care te inconjoara, unii vor sa inteleaga, altii nu. Fiecare alege pentru sine. Nu dau sfaturi decat atunci cand mi se cer, dar am observat ca atunci cand vine vorba de "ma simt singur" imi vin mereu in cap aceleasi lucruri:

- incurajeaza-te, vorbeste tu cu tine - in mod sigur gasesti ceva care sa-ti placa la tine, ca e o calitate fizica, ca e un talent pe care il ai, ca e orice altceva, concentreaza-te pe lucrul ala si fa-ti singur complimente, cuvintele au o putere mult mai mare decat isi imagineaza multi dintre noi. In loc sa gandesti "ce cearcane adanci am" poti sa spui "ce ochi frumosi am" sau orice alt lucru care iti vine in cap, insa sa te concentrezi pe lucrurile pozitive, nu pe cele negative. Si nu astepta sa vina altcineva s-o faca pentru tine, fiecare e ocupat cu propria viata ...

- evolueaza, dezvolta-te, fa ceva pentru tine - du-te la un curs, invata ceva nou, apuca-te de un sport, perfectioneaza ceva ce stii deja ca poti sa faci, incearca sa scoti tot ce e mai bun in tine si sa faci un pas inainte cu fiecare zi care trece

- fa ceva pentru cineva - ca ajuti un om batran sa treaca strada, ca dai o mana de ajutor unui necunoscut, ca dai de mancare unui animal pe strada, ca donezi ceva pentru un om care are nevoie disperata, ajuta pe altcineva si ai sa vezi cum te simti mult mai util si simti ca lucrurile au sens

- nu mai observa, traieste - in loc sa stai sa te compari cu altii, sa vezi ce au ei si tu n-ai, sa te gandesti la lucruri care nu sunt, fa ceva concret sa-ti fie mai bine. Daca esti invidios pe nu stiu cine ca are prieteni multi si iese mereu in timp ce tu stai in casa si n-ai cu cine sa vorbesti, iesi mai des, o sa cunosti oameni noi si experiente noi. In loc sa te plangi ca nu stiu cine isi permite o vacanta in cine stie ce loc in timp ce tu muncesti pe branci, fa ceva sa iti permiti si tu - cauta un alt loc de munca, fa un curs care sa-ti permita sa castigi mai mult. Fa ceva, nu mai sta si analiza viata altora, fa ceva cu viata ta

- fa ceva - orice actiune (inspirata sau mai putin inspirata) e mai buna decat statul degeaba si plansul de mila

Tu te simti singur(a)? Ce faci ca sa iesi din starea asta?

12 comentarii

  1. Eu nu ma simt singura, si eu fac parte tot din a doua categorie. Cred ca este necesar sa petreci timp cu tine insuti, trebuie sa stii ca tu esti cea in care trebuie sa ai incredere mereu, ca in momentele cand oamenii vor pleca din viata tu o sa ramai cu tine si trebuie sa accepti si nu sa te sperie acest lucru. Mie-mi place sa stau doar eu cu mine, dar desigur ca exista momente cand avem nevoie si de o incurajare din partea altcuiva.

    Foarte frumos ai scris, persoana sufletista! :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cunoasterea de sine ar trebui sa ne preocupe pe toti pentru ca e temelia de la care plecam, dar nu se intampla mereu asa. :)

      Ștergere
  2. eu am incredere in mine ,consider ca ma cunosc dar urasc singuratatea,imi place sa am pe cineva in preajma ,familia,prieteni...deci fac parte din prima categorie:))

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu sunt o persoana ce gusta solitudinea si chiar o cauta, nu ma plictisesc niciodata cu mine :) Pot insa socializa daca situatia o impune si daca am chef - ptr ca daca nu am chef, nu prea stiu cine s-ar risca sa stea langa mine - glumesc, desigur, dar intalnirile alea de convenienta imi cam activeaza gena mistoului :) In orice varianta raman insa atenta si observ ptr ca sunt un om atent la detalii - imi imaginez ca fiecare om e un joc de puzzle si eu il aflu cu rabdare descoperind piesa cu piesa :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tu stii ca eu ma regasesc de multe ori in ce spui tu, nu? Nu stiu daca ti-am mai zis-o vreodata, dar cred ca ai simtit si nu era nevoie sa si scriu asta. :)

      Ștergere
  4. GHIZDAVU IULIANA SIMONA ;tot din a doua categorie fac parte si eu, degeaba unii au prietenii aproape atunci cand le este bine ,daca atunci cand le este greu ,tot singuri raman ,sfaturi bune ai scris mai sus,e bine de stiut si de aplicat , nu ,nu ma simt singura si imi place asa cum sunt, mai trebuie sa lucrez la partea cu increderea ,nu mai am incredere in oameni am fost dezamagita de multe ori si culmea ,de cei apropiati

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu am incredere, prefer sa cred in cineva si sa se dovedeasca ca m-am inselat, decat sa plec de la premiza ca nu valoreaza nimic.

      Ștergere
  5. Eu nu as spune ca ma incadrez neaparat intr-una din cele doua categorii. Imi place sa fiu inconjurata in permanenta de oameni. Dar nu sunt la capatul puterilor in momentele de singuratate (decat daca contextul e unul depresiv.. si mai am si momente din astea... sadly) Reteta mea: una bucata lumanare Yankee Candle (si am mereu cate o aroma noua inghesuita printr-un sertar pe undeva) + o compilatie Budha Bar (oricare ca toate imi plac si ma relaxeaza) + o baie lunga cu de toate (scrub corporal, masca de par etc). La final sunt ca noua :) Daca nu sunt acasa sa pot face toate astea, citesc o carte sau fac fotografii. Rezultatul e garantat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca multe dintre noi s-ar incadra in ambele variante expuse de mine (nu stiu de unde pana unde mi-a venit sa fac categorii) in anumite momente ale vietii. Muzica si pe mine ma scoate din multe stari.

      Ștergere
  6. urasc singuratatea...!nu as suporta sa fiu singura...imi iubesc prietenii si viata ce ma inconjoara...!frumoas apostare ! te invit cu drag la mn pe blog.mi-ai face ma re placere daca ne-am urmari reciproc pe Facebook sau Insta...da0mi de stire..te pup Mia
    www.myab.me

    RăspundețiȘtergere