2 ingrediente de baza in bucataria mea

25.8.16

Postarea de astazi este un pic diferita (sau poate nu, depinde de cat timp imi cititi blogul si de ceea ce va pasioneaza), insa este ceva la care ma gandesc de ceva vreme. V-am mai aratat diverse chestii intr-o postare de acum cateva luni cu preferate de alt fel, insa sunt multe alte informatii pe care le am si pe care as vrea sa le aduc pe blog, inclusiv legate de bucatarie, asa ca astept sa-mi spuneti daca vi se pare sau nu utila postarea asta si daca ati vrea sa mai vedeti astfel de postari pe viitor.

Astazi vreau sa va povestesc despre doua produse care mie nu mi-au lipsit din bucatarie in ultimii ani si pe care le folosesc extrem de des: turmeric si ulei de cocos. Recent am inceput sa folosesc produsele Niavis care se gasesc pe Vegis si imi plac mult. Niavis este o linie de superalimente, 100% din plante bio, ecologice, nemodificate genetic, raw si naturale, iar eu am pe lista cateva produse pe care vreau sa le incerc pe viitor de la ei: pudra proteica din orez, pulbere de baobab si maca, dar si pe cea de lucerna (alfalfa).


Turmericul este condimentul pe care il folosesc ori de cate ori gatesc. L-am descoperit acum mai bine de 3 ani si de atunci nu mi-a lipsit niciodata din casa. Este cunoscut si sub numele de curcuma si este extras din radacina plantei de Curcuma longa, fiind extrem de popular si apreciat in subcontinentul indian. Este folosit de mai bine de 4000 de ani, atat in alimentatie, cat si in vindecare si medicina ayurvedica.

Contine curcuminoide care au proprietati antioxidante, neutralizeaza efectele daunatoare ale radicalilor liberi si apara organismul de bacterii. Are o culoare galben-portocalie care mie imi place mult. Poate fi folosit in diverse cure, in mastile de fata sau scruburi, dar si ca condiment pentru a face mancarea mai delicioasa si mai apetisanta, mod in care eu il si folosesc. Poate fi adaugat in sucuri si smoothieuri. Gasiti aici cateva idei, dar si detalii despre beneficiile lui, iar pretul celor de la Vegis mi se pare foarte bun.

Asa cum va spuneam eu il folosesc ca si condiment, nu stiu daca exista vreun fel de mancare pe care sa il fac fara sa adaug 1-2 lingurite de turmeric. Il folosesc cand prepar orez, quinoa, supe calde/ reci, in stir fry, cu tot felul de legume, imi place la nebunie si nu cred ca-mi va lipsi vreodata din casa. Este ceva ce mi-a intrat in reflex, se intampla sa schimb condimentele in functie de ce prepar, dar turmericul este mereu prezent.


Despre uleiul de cocos as putea sa va povestesc mult si bine, stiu si eu si stiti si voi ca este unul dintre cele mai folosite uleiuri in cosmetice naturista, dar si in alimentatie datorita proprietatilor sale nutritive (vitamina E, vitamina K si fier) si continutului ridicat de grasimi saturate (acid lauric). Se prezinta sub forma solida, iar la temperatura camerei sau la caldura se lichifiaza. 

Uleiul de cocos Niavis este un ulei ecologic extravirgin din Sri Lanka si este ambalat intr-un recipient de sticla pentru a-si pastra proprietatile nutritive cat mai mult timp. Pe site se gaseste in doua variante de gramaj (250 si 450 grame), iar daca vreti sa aflati mai multe despre el gasiti aici informatii. Uleiul de cocos poate fi folosit intern, in ingrijirea cosmetica (ten, corp si par), dar si pentru gatit deoarece moleculele componente sunt stabile la temperaturi ridicate si nu permit oxidarea.

Ati citit de multe ori pe blog ca mie nu-mi place cocosul, nu-mi place mirosul, de gust nici nu mai zic, insa am invatat sa apreciez uleiul de cocos si il folosesc tot timpul la gatit, iar uneori adaug o lingurita de ulei de cocos si in smoothie. N-as fi crezut acum cativa ani ca asta se va intampla, insa in ultimii 2-3 ani nu-mi lipseste niciodata uleiul de cocos din casa. Aduce un aport de grasimi esentiale important, imbunatateste absortia vitaminelor si este bogat in antioxidanti.


Vreau sa stiu daca voi folositi turmericul in alimentatie si daca va place (daca n-o faceti eu va sfatuiesc sa il incercati, merita din plin) si cum folositi uleiul de cocos. Iar daca va place borcanul pe care l-am creat eu pentru turmeric pot sa va spun ca este creatie proprie, borcan reciclat de la o lumanare, daca va intereseaza poate va arat ce si cum intr-o postare separata.

17 comentarii

  1. Eu folosesc uleiul de cocos la gatit si ca masca pentru par :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De cand zic eu ca-l incerc in par si tot nu ma trage inima. :)

      Ștergere
    2. Si eu folosesc uleiul de cocos pentru par. Este cel mai bun remediu anti-matreata. Daca nu te incanta ideea de a mirosi precum o prajitura, incearca varianta dezodorizata (eu folosesc Cococare, cumparat de pe Iherb).

      Anca

      Ștergere
    3. Am si o varianta dezodorizata tot de pe iHerb luata, nu mirosul ma retine, nu-mi place ideea de ulei pe par. :)

      Ștergere
  2. Eu amestesc turmericul cu uleiul de cocos si ma spal pe dinti. Turmericul albeste foarte bine :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Turmenic folosim si noi destul de des, ulei de cocos mai putin. Inca nu i-am prins gustul.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poate pe viitor o sa va prinda el, nici eu n-as fi crezut ca o sa-l folosesc atat de des.

      Ștergere
  4. Eu ador să întind ulei de cocos pe pâine, cu usturoi pisat şi sare de Himalaya presărate deasupra. Alături de o roşie e şi mai savuros. Mănânc aproape zilnic. L-am folosit cu succes şi ca loţiune de plajă, amestecat cu un pic de ulei de cătină. Cu turmericul nu am îndrăznit prea multe, îmi pare că are o aromă prea puternică şi mă tem să nu stric gustul mâncărurilor... am adăugat doar la pasta de avocado, dar nu foarte mult.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mie turmericul nu mi se pare puternic sau poate m-am obisnuit eu cu el ...

      Ștergere
  5. Trebuie neaparat sa introdus si eu tumericul in alimentatie. Mama foloseste, si zice ca-i place.

    RăspundețiȘtergere
  6. Uleiul de cocos nu-mi lipseste nici mie dar turmericul nu l-am folosit niciodata.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Incearca-l, eu cred o sa-ti placa, mai ales ca are o gramada de beneficii.

      Ștergere
  7. Hmm, nu prea stiu ce gust are turmericul, desi am auzit de el, am fost tentata sa il iau. Poate ma ajuti tu cu detalii:). Cat despre cocos, de la par pana la hidratare, demachiere etc il folosesc, mai mult cosmetic decat in bucatarie. Eu am gasit un ulei de cocos fara miros/gust, chiar am ramas surprinsa de el, numai nu stiu cat de pur este. Stii, cum apar uleiurile astea asa dintr o data ca si uleiul de argan, multi zic ca se gasesc in cosmetice si cand colo e doar aroma, 0%produs, mai ales daca e si ieftin.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu stiu sa-ti spun ce gust are, mie nu mi se pare ca schimba cu ceva gustul mancarii, dar folosesc turmericul de atatia ani ca e posibil sa fie doar o senzatie. Am si eu o varianta de ulei dezodorizat luata de pe iHerb, e chiar ok.

      Ștergere
  8. Tumericul îmi place și mie și îl pun prin toate mâncărurile posibile, dar nu m-a lipit de uleiul de cocos deloc. Am tot citit despre el, ce face și ce nu, dar tot nu m-am convins să-l cumpăr.

    RăspundețiȘtergere