Tonul face muzica ...

29.5.15


Tonul face muzica ... am auzit cuvintele astea de multe ori in adolescenta mea, insa nu le-am inteles cu adevarat intelesul decat in ultimii ani. Cel care le spunea des a fost bunicul meu, un om simplu, cu o inima mare si mult bun simt, un om de la care am avut multe de invatat si pentru care am fost intotdeauna recunoscatoare ca a fost in viata mea. Poate n-am inteles tot ce mi-a zis atunci cand mi-a zis, dar cuvintele lui mi-au ramas in minte si in suflet si au contribuit la ceea ce sunt eu astazi.

In ultimele saptamani am vazut atatea atacuri la persoana, atatea vorbe urate scrise sau spuse, atatea rautati gratuite ... am vazut oameni uniti de dorinta de a face rau, am vazut oameni aruncand cuvinte fara sa gandeasca, am vazut si am ramas uitandu-ma si intrebandu-ma. Chiar eu am fost atacata de oameni care habar n-au cine sunt si ce gandesc sau ce simt, dar isi permit sa-mi puna etichete sau sa judece prin prisma mintii lor bolnave. 

N-am reactionat pentru ca am maturitatea sa nu-mi consum energia pe asa ceva. Probabil daca situatia asta ar fi fost acum 10 ani - sa zicem - as fi sarit direct la gatul unora si m-as fi aparat. Dar cum sa ma apar cand n-am gresit cu nimic? Cum sa justific eu o minte superficiala si urata care isi permite sa emita judecati si sa arunce venin cand nu stie cine sunt? Nu zic ca mi-a picat bine sau am fost total indiferenta (sunt om si am propriile mele indoieli si lupte de dus), dar nici nu m-a afectat. Daca in locul meu ar fi fost o persoana mai tanara si nesigura probabil ca situatia ar fi stat altfel ... 

Toti avem gusturi si preferinte, toti gandim urat despre ceva/ cineva la un anumit moment (si probabil ca ne si permitem sa exprimam niste opinii nu foarte elegante intr-un cerc restrans), dar ce ne da dreptul sa aruncam cuvinte urate care sa raneasca? Ce ne face pe noi sa ridicam piatra si sa dam cand nici unul dintre noi nu este perfect? Poti sa spui lucruri mai putin placute si pe alt ton ... poti sa gandesti inainte sa rostesti niste vorbe care pot rani ... poti sa alegi sa nu spui nimic decat sa spui ceva rautacios ... sau poti pur si simplu sa te pui o secunda in pielea aluia pe care crezi ca ai dreptul sa-l judeci si sa-l reduci la 5 cuvinte urate. Sau poti si mai bine sa-ti vezi de viata ta si sa nu vorbesti cand nu te intreaba nimeni. Sau poti sa nu te cobori la nivelul celui care a gresit si a gresit grav ... demnitatea si bunul simt le ai sau nu le ai. Nu le poti cumpara.

Asta am avut de spus (si am vrut s-o spun cu ceva vreme in urma, dar mi s-a parut ca nu e momentul potrivit, acum simt ca e) ... taste your words before you spit them out!

24 de comentarii

  1. Inseamna ca mai am putin grisulet de papa pt ca deocamdata nu pot sa rezist fara sa contra atac cand sunt atacata...decat cu mult efort si in 0.1% din cazuri :)).
    Cat despre etichete, cred ca se vor pune intotdeauna, oricui, asa e natura umana. Iar criticile, depinde din partea cui vin, daca nu sunt din partea cuiva apropiat am reusit in timp, sa nu mai afecteze. Si daca persoana e suficient de agila incat sa stie sa puna sare din aia grunjoasa pe rana atunci iar ma prinde un pic in off side. Dar de obicei reactionez cum am scris in prima fraza. Si as mai scrie ceva, dar nu ma mai pot concentra pt ca au terminat unii clasa a8a si trebuie neaparat sa URLE rock cu microfon si boxa.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cand cineva te face de cacao (ca sa ma exprim elegant) public situatia e si mai urata. D-aia spun ca ar trebui sa gandim de 2 ori (ca suntem ocupati si n-avem timp mai mult) inainte sa aruncam cuvinte.

      Ștergere
    2. daca acum as fi reactionat diferit chiar daca am mai crescut. Si m-am schimbat si am inteles ca doza de bun simt pe care o au ai mei si pe care mi-au transmis-o si mie e mult prea mare si nu trebuie dozat la fel la toata lumea. Cu toate astea, nu stiu daca as reactiona diferit acum pt ca prima oara e impactul. Oricum, mi se pare foarte complicat sa incerci sa-i educi pe altii. Per asamblu.

      Ștergere
    3. N-am inteles nimic din ce-ai scris la inceputul acestui comentariu. Am citit de 3 ori. Reformuleaza. :)

      Ștergere
    4. :))) Asta pt ca mi s-a sters prima parte din comentariu. Scrisesem ca stiu cum e ca situatia naspa sa fie in public. Si da, e FOARTE naspa. Si asta vroiam sa zic, gandindu-ma la situatiile in care am fost, toate au fost atat de aiurea, incat chiar daca as avea varsta de acum nu as fi putut reactiona diferit. Erau pur si simplu de genul "No fucking way". Nu aveam drept la replica. Daca l-as fi avut, l-as fi folosit cu siguranta. :P Iar in situatii face to face, o singura data am fost atacata si doborata 100% fara drept de apel. A fost o singura data, dar a fost atat de naspa incat a avut repercusiuni foarte naspa. Shame on me if you fool me twice. N-a mai fost a doua oara, dar inca se resimt efectele primei dati.
      P.S. A fost super ciudat cand am intrat si am citit initial doar ce-ai scris tu. :)) Ma gandeam, doamne, ce prostii oi fi scris si nici nu mi=am dat seama. :))

      Ștergere
  2. Draga mea, din pacate asa sunt oamenii , rai si invidiosi Dar cand o persoana te ataca public, trebuie sa ai si tu un cuvant de spus, eu una nu pot sa ma abtin .Dar crede-ma, acele persoane vor primi ceea ce merita . Nu stiu exact despre ce este vorba si cine te-a atacat, dar daca a fost in mediul online chiar nu ma mira, atata timp cat esti expus public vei avea asemenea reactii tot timpul .
    (Anamaria)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu e vorba neaparat de mine, nu de-asta am scris, eu am destui ani si minte cat sa nu ma las afectata de asa ceva, insa rautatea se intalneste tot mai des. Pentru un om cu orgoliul meu a nu avea reactie e ceva n-am crezut ca se va intampla vreodata, dar cand ai 20 ani si cineva sterge pe jos cu tine (intemeiat sau nu, nici nu conteaza asta) poate sa se transforme in ceva tragic.

      Ștergere
  3. Offf draga Camelia, daca toata lumea ar gandi ca tine, am trai intr-o lume muuult mai buna. Din pacate e usor sa fii rau si ceva mai greu sa fii bun. In plus, noi oamenii suntem niste animale sociale, ne este atat de usor sa ne inhaitam ca lupii... daca unul face o rautate, facem si noi una, pentru ca am vazut ca se poate, ca asa se face... e mai greu sa rupi lantul relelor si sa spui "eu nu fac asta!".
    Multi dintre cei ce fac atat de mult rau prin simpla utilizare a unor cuvinte nepotrivite, se scuza prin faptul ca ei spun doar adevarul, si ca noi nu suntem capabili sa-l auzim si sa-i apreciem pe ei pentru sinceritatea lor... Dar ce folos are un adevar spus, daca nu este spus in iubire? (vorba bibliei) Nu este arma mai taioasa decat adevarul... Un adevar trantit in fata nu este defapt decat o forma de umilinta; nu face cinste nici celui caruia il emite (caci nu se poate mandri cu calitatea ca e sincer, atunci cand spune adevarul ca pe o judecata - nu avem dreptul sa fim judecatorii celor din jurul nostru), nici celui caruia ii este adresat (ce beneficiu iti face un adevar care te arunca pe culmile disperarii si umilintei?). Adevarul spus in iubire are marele merit de a ajuta persoana sa se ridice.
    Iar despre vorbele false aruncate ca venin nu mai spun nimic... sunt venin si atat, ceea ce demonstreaza ca cel care le emite este sarpe, nu om :(
    Eu inca sunt la punctul acela in care imi creste tensiunea si sar la gat. Nu pot sa tac atunci cand vad nedreptate... pur si simplu nu pot. Lamuresc lucrurile, apoi incerc sa iert si sa uit, dar incerc sa nu ma mai intersectez cu respectiva persoana niciodata.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu-s cu nimic mai buna decat altii, am (si am avut) si eu rautatile mele, dar incerc sa-mi vad lungul nasului si sa tac daca-s nu in stare de nimic bun. Iar daca decid sa spun ceva o spun cand stiu ca nu aberez si ca adevarul nu e ceva interpretabil. Si imi asum ce spun si ce fac. Ceea ce as vrea sa vad cat mai des.

      Ștergere
  4. Ai perfecta dreptate in tot ce-ai scris. Doamne ,ce bine ar fi sa gandim inainte de a deschide gura,dar se spune ca Dumnezeu ne-a dat graiul ca sa ne ascundem gandurile. S-ar putea ca aceste persoane despre care scrii tu sa fie atat de incrancenate ,atat de macinate de ganduri negre incat sa nu mai judece si sa-si verse veninul pe oricine. ,oricand si oriunde . E drept , ce vina am eu pentru situatia lui X sau Y dar cu siguranta nimeni nu poate schimba acele persoane si cu atat mai rau este ca ele nu-si dau seama cat rau pot face altora. Eu cred ca fiecare dintre noi am avut unele iesiri mai mult sau mai putin controlate, dehhh oameni suntem,dar asa cum ai spus si tu e bine sa gandim inainte de-a deschide gura.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Toti avem o parte mai putin placuta, insa avem in noi puterea sa ne controlam si sa incercam sa alegem binele. Eu asta cred.

      Ștergere
  5. Pacat imi pare rau, asa sunt oamenii inziua de azi, si ne mai miram ca de ce ne merge prost....pana la urma asta inseamna sfarsitul lumii :(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-are de ce sa-ti para rau, lumea e asa cum e, important e sa ai tu coloana vertebrala si sa constientizezi ce faci.

      Ștergere
  6. Dumnezeu, dandu-ne puterea vorbitului, ne-a mai dat si un pacat in plus: ipocrizia. Si daca omul e creator, dar si distrugator, el mai are si cuvantul pe care il poate folosi cum vrea el.... si mai ales are voce, are tonalitate, un "ceva" il poti spune intr-o infinitate de moduri. Din pacate, exact cum unii nu se pot abtine de la diverse porniri, tot asa nu se pot abtine sa nu zica ceva care sa sune si urat. Asa cum ai zis si tu, gandim lucruri urate uneori si despre cei din jur, desi nu stiu daca sunt neaparat urate, sunt chestii instinctuale, vezi ceva ce nu iti place si tot creierul transmite un mare mesaj de "bleah"...totul e sa cizelezi acest "bleah" si sa devina un "vai" elegant. Mai grav mi se pare ca esti asteptata uneori sa scapi un "bleah" pe care ceilalti ti-l transforma intr-un roman de Dostoievski. E ca intr-o jungla. pana si hienele se arunca pe un leu daca il vad ranit, desi cand el e puternic si in actiune, nu ar avea curaj nici sa ii treaca prin fata ochilor. Hienele insa se arunca pe el de foame, insa la oameni chiar nu inteleg de ce sarim sa ridicam piatra imediat cum cineva scapa o greseala, de parca toti am fi sfinti. Camelia, eu am invatat multe din putinele sfaturi pe care mi le-ai dat si..... uneori prefer sa fiu neutra ca si Elvetia. Desi daca cineva ma ataca in mod repetat, eu simt nevoie sa am o discutie face to face, culmea ca cei care ataca via "radio sant" sau via social media, nu au si capacitatea sa vina sa poarte o discutie omeneasca, ochi in ochi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt atat de multe lucruri de spus despre asta incat ma intreb daca merita ... "cainii latra, caravana trece". E perfect valabil si in situatia asta.

      Ștergere
  7. Nu-mi dau seama daca te referi la o situatie anume sau vorbesti in general - de fapt nici nu cred ca conteaza.
    Uneori e un semn de intelepciune sa taci. Alteori e necesar sa stabilim niste limite pentru ca unii obisnuiesc sa se intinda mai ceva ca o guma de mestecat uitata la soare :P
    Stii la ce fac eu cel mai greu fata? La conversatii din alea in care abunda organele genitale. Pur si simplu n-am replica la excesul de vulgaritate si nu, nu sunt vreo mimoza lesinata. Micile meschinarii ascunse atent sub un strat de fond de ten - vezi, daca ai blog si de beauty, mi-am adaptat metafora :) - ma amuza.
    La un moment dat, intr-un anumit context, mi s-a intamplat sa fiu incoltita si pusa la zid cu niste acuze de-a dreptul extraterestre. Mna, n-am negat nimic, chiar am confirmat ca " da, domle, sunt asa cum ziceti voi, chiar mai rea de atat, altceva mai vreti sa-mi aduceti la cunostinta? ":)
    De ce unii dintre noi simt nevoia sa ridice piatra si s-o arunce intr-un semen?
    Pai.... sa vedem. Se plictiseste f tare. E invidios pe te miri ce. Se crede in preistoric si tot ce-l inconjoara e potential dusman. Alte motive, habar n-am :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-am avut o situatie anume in cap, ci doar o adunatura de sentimente ca urmare a ceea ce vad in jurul meu. Intotdeauna va fi asa, dar eu n-o sa obosesc sa spun ca a face rau e usor, a face bine necesita sa ai niste calitati. Eu inca cred in oameni, in ziua cand n-o sa mai cred o sa fie tare trist.

      Ștergere
  8. Draga mea, am invatat atat de multe de la tine, si uite azi mai adaug ceva important, si anume sa nu dau curs rautatilor celor din jur. Stiu, pare destul de greu, sa rezist tentatiei de a ataca o persoana, insa cum indiferenta doare cel mai tare, cred ca si tacerea are un rol important!
    Lumea de acum este rodul mass mediei care stie numai sa dezumanizeze.
    Trebuie sa pretuim persoanele sincere si blande din viata noastra, pentru ca fiecare din noi avem nevoie de o vorba buna si o incurajare uneori.
    Ma bucur ca esti puternica si ca vorbele aruncate de oameni nu te ranesc!
    Iti doresc o seara linistita!
    Mary Yony

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oamenii care merita sa fie numiti oameni stiu sa fie oameni si nu e cazul sa spun mai mult. Ma bucur insa ca inca mai pot pune pe ganduri cu vorbele mele. Daca un om a citit ce-am scris si maine se va gandi de doua ori inainte sa arunce o vorba urata eu sunt multumita.

      Ștergere
  9. presupun ca postarea ta are a face cu ultima adunare a fetelor din blogosfera si un comentariu rautacios la adresa uneia dintre ele? si mie mi=a lasat un gust amar toata treaba aia!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu, nu are de-a face cu nici un comentariu sau vreo situatie, are de-a face cu mine si ceea ce simt eu. Dar mai ales cu ceea ce vad. :)

      Ștergere
  10. Am văzut o parte din răutățile și atacurile pe care și tu le-ai văzut... și mi-au lăsat un gust amar! Partea cea mai proastă cred că e exact faptul că unii dintre ei chiar au gândit înainte și au fost conștienți că vorbele pe care o să le arunce vor afecta pe cei vizați, dar au dat înainte ca să-și vadă ei interesul. În alergătura după faimă și bani mulți uită să mai fie oameni.
    Eu am apreciat lipsa ta de reacție în momentul în care ai fost atacată. Chiar ar fi fost doar irosire de energie și pierdere de timp, n-ai fi avut cu cine. Oricum i s-a acordat individului mult mai multă atenție decât era cazul, deci scopul și l-a atins.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu pot sa te contrazic, din pacate. Asta e, astia-s oamenii ....

      Ștergere