RATB, sa-ti fie rusine!

22.9.14


In ultimii 17 ani au fost foarte putine momentele cand a trebuit sa circul cu mijloacele de transport in comun (pot sa le numar pe degetele de la o mana), Da, stiu, am fost o norocoasa. Situatia s-a schimbat in ultimele 2 luni din cauza unei situatii neprevazute cu masina. Si asa m-am trezit "prietena" cu RATB-ul ... urata experienta, pe cuvant. Am incercat sa ignor diversele chestii pe care le-am intampinat cand a fost nevoie sa circul asa, dar sambata seara am luat o teapa mare de tot. Pregatiti-va sa radeti de/ cu mine ...

Am avut proasta inspiratie sa ma duc in Auchan Titan, ma manca pe mine undeva ca vreau tarte de la Yankee Candle si m-am gandit ca libraria Humanitas e raspunsul, asa ca am plecat sa iau. Imi facusem planul ca iau si ceva pentru catei din magazin, ceea ce am si facut. Cand am iesit din Auchan (eram cu cativa prieteni) eu m-am uitat cam pierduta in jur ca habar n-aveam ce sa iau pana acasa - sa nu radeti ca nu e deloc placut sa te trezesti fara masina peste noapte si sa n-ai habar ce e in jurul tau. Era 21:30, urmatorul microbuz venea dupa 22, asa ca am zis sa mergem la tramvai - 40 - oricum pe mine microbuzul ala nu ma incanta deloc. Banuiesc ca s-au aliniat planetele, s-au ciocnit cometele, s-a intamplat ceva cand ne-a venit 40 in minte ... a fost cea mai idioata alegere. Era 21:40 cand am iesit pe 1 Decembrie si tocmai trecuse un tramvai.

Ne-am asezat frumos pe banca din statie si am inceput sa vorbim (nu, nu ne ajunsese cat trancanisem in magazin), ne-a batut la un moment dat gandul sa luam o pizza de la Jerry's ca doar era langa noi, dar cum sa pierdem tramvaiul? Da, in mintea noastra tramvaiul si venea repede. Dupa vreo 30 minute de lungit gatul si admirat blocurile din jur (de ce erau etaje intregi cu lumina stinsa? de ce oamenii merg pe strada, vorbesc la telefon si injura?) eu am devenit sceptica, dar cum n-am circulat cu tramvaiul de mai bine de 10 ani i-am crezut pe cuvant cand au zis ca o sa vina. Si a trecut o ora ... da, cititi bine ... o ora. Eu deja imi imaginam cum apare tramvaiul si il strang pe vatman de gat ... si nu sunt neaparat o persoana violenta, dar incepuse sa-mi fie frig.

M-am uitat din nou la telefon si parca nu-mi venea sa cred ce ora e ... din sensul celalalt de mers trecusera vreo 3 tramvaie, deci clar 40 trebuia sa vina! Puteti sa spuneti ca suntem visatori, ca sa nu zic de-a dreptul prosti, dar cu imaginatie bogata, noi chiar speram ca nenorocitul ala de tramvai o sa vina. Eu deja vizualizam niste pancarde cu "bine ai venit!" si ovatii ca s-a intamplat minunea. Intre timp prin statie s-au perindat si alti oameni, care plictisiti sa astepte au luat-o fie pe jos, fie s-au orientat spre alte variante, dar cine mai avea chef de mers pe jos? Noi sigur nu ... si uite asa s-a facut ora 23:00. 

Lucrurile deja nu mai erau comice, desi noi am tot incercat sa facem haz de necaz - nu stiu ce naiba ne-a tinut legati acolo, dar nu ne-am miscat. Noi vroiam sa venim cu 40 acasa. Am sunat la informatii sa cer numarul de la informatii RATB pentru ca eu eram convinsa ca n-o sa-l vad pe 40 in seara aia, desi prietenii mei o tot tineau ca trebuie sa vina. Intr-un final reusesc sa vorbesc cu o tanti cam plictisita, ii explic unde sunt si ca de mai bine de 80 minute n-a trecut nici un tramvai. Cam sictirita imi spune sa astept ca verifica si-mi spune sec ca ultimul tramvai a plecat din depou la 22:28 si ca a trecut de mult pe acolo. O intreb si eu - la fel de sictirita - pe unde pe acolo ca doar n-au tramvaie zburatoare. Si mai plictisita imi spune ca nu stie, ca poate s-a intamplat ceva. I-am multumit pentru ajutor desi nervii mei erau intinsi la maxim.

Dupa o ora si jumatate de stat in statie ne-am bagat picioarele in RATB si in 40 (nu cred ca o sa mai circul vreodata in viata asta cu el, orice s-ar intampla), am oprit un taxi si am venit acasa. Si asa am petrecut de zilele Bucurestiului ... superb, nu?

Concluzia: mi-e dor de mor de masina mea si RATB e de tot rahatul! (asta ca sa fiu eleganta) Astept sa-mi spuneti si voi ce-ati patit ca sa nu ma mai simt asa ... n-o sa scriu cuvantul, dar chiar m-am simtit! Uneori am impresia ca eu inca n-am priceput ca in tara asta chiar nu functioneaza nimic ca lumea!

Uitasem sa va spun ce era mai important: toate astea pentru 2 tarte amarate pe care le-am gasit cu greu la Humanitas si au mai marit si preturile dupa ce ca batea vantul pe rafturi. De ras, nu?

34 de comentarii

  1. O sa-ti dau numarul meu de telefon, iar data viitoare cand mai esti prin zona sa ma suni si ori te duc eu la un metrou, ori te indrum catre un metrou. Nu de alta, dar era la o distanta de 10 minute de mers pe jos :D
    Si da, RATB really sucks.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-ai inteles esentialul :)) Stiam si eu unde e capatul lui 253, dar am vrut cu 40 si ne-a iesit pe nas, metroul nu ne pasiona la ora aia. :))

      Ștergere
  2. La ora aia nu mai circula. Desi teoretic scrie ca vin pana la 23:00-23:30, ele nu prea mai trec deloc dupa 22:30. Oricum 40 circula greu si in timpul saptamanii, deci imi imaginez cum e noaptea, in weekend :P
    Sa stii ca microbuzul de Auchan nu e aglomerat si e mult mai ok cu el decat cu tramvaiul :P
    Si eu am facut sesizare pentru 40 si 56 cand m-am mutat prin zona si stii ce raspuns am primit? Ca e din cauza conditiilor meteorologice. Era sa mor de ras: eram in plina vara, nu erau temperaturi de peste 40 de grade ca sa zici ca se dilata liniile sau mai stiu eu ce si totusi...
    Cred ca oamenii care lucreaza acolo traiesc pe alta planeta

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stiu ca e ok, numai ca mie mi se face pielea de gaina numai cand ma gandesc sa ma urc in el, asta e ... oricum m-am lecuit de 40 pentru toata viata. Eu de la 22:15 le-am tot zis ca nu mai vine, ei o tineau sus si tare ca vine, oameni care nu prea merg cu mijloacele de transport in comun, ce sa zic. Ne-a ajuns. :))

      Ștergere
    2. Haha, astia de la ratb sunt geniali cu reclamatiile sau orice alte solicitari. Eu am trimis un mail in care sa ma lamureasca despre capacitatea controlorilor si exercitarea "puterii" lor, am primit un raspuns total pe langa ... Are si al meu o experienta interesanta de saptamana trecuta, a luat amenda cu bani pe card :)))

      Ștergere
  3. nu stiu cum se face dar numai tu ai parte de aventuri de genul , eu inca nu am avut parte de asemenea peripetii cu toate ca circul de cand ma stiu cu aceste mijloace de transport public

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai tocmai pentru ca circuli nu ai parte, daca eu n-am pierdut in veci atata timp intr-o statie normal ca e o poveste de spus, nu? :))

      Ștergere
  4. Seara nu prea circula dun cate stiu si personal nici nu recomand mijlocele de transport in comun dupa ce trece de 9. Sunt tot felul de dubiosi si talhari. Bine, nu erai singura ceea ce ar fi fost ok. Eu nu as fi stat sa astept mai mult de 20 min niciodata. Distanta e mica si taxiu nu costa o avere totusi. Am inteles ca vi s-a pus pata pe 40 dar si rabdarea are o limita zic eu. Cred ca ati luat-o ca oe o gluma de ati rezistat atat ;)).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti dai seama ca nu era vorba de bani de taxi, ci de faptul ca era normal sa ai cu ce sa poti ajunge acasa ca doar nu era miezul noptii si nu mai circula nimic. A fost un test de rabdare in final ... sau poate doar nu ne-a venit sa credem ca e posibil si am vrut sa ne convingem. :))

      Ștergere
  5. Si troleul 90 vine la 3 sferturi de ora in timpul saptamanii in Vatra Luminoasa. De cand cu lucrarile de la Muncii nu stiu cum circula oamenii de pe linia tramvaiului 40, bd Basarabia. Asta e, sunt alegeri trebuie sa sapam, sa astupam. Imi pare rau ca ai stat atata, chiar ai avut rabdare...Eu mai merg cu microbuzul lor pina la metrou Titan care e f aproape si macar metroul circula pina la 23-23,30 sigur.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aia cu lucrarile de la Muncii deja exagereaza, au dat peste cap tot traficul si sunt numai ambuteiaje. A fost o lectie buna in final, stiu sigur ce n-o sa mai fac pe viitor. :)

      Ștergere
  6. He he he, bine-ai (re)venit in lumea reala!
    Cand circuli cu masina (adica ai masina ta) devii dependenta de ea (si e mult mai comod sa circuli cu masina) si fara ea nu se poate; cand se intampla sa nu o ai putin timp esti ca legat de maini si picioare, ca si cum te-ai afla intr-un oras in care oamenii vorbesc vreun dialect rar si tu nu ai surse de informare.

    Eu zic sa mai incerci, o sa te obisnuiesti pana la urma si o sa inveti mersul lui RATB :D

    Mihaela I.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu merci, prefer sa ma aflu la volan si nu mai pierd timp aiurea. :))

      Ștergere
  7. Nasoala experienta..cel putin ai avut posibilitatea sa apelezi la un taxi pentru ca imi amintesc o experienta de a mea de prin primul an de facultatea cand am fost in centru' la un concert care s-a terminat in jur de ora 23 si cand am ajuns la metrou am avut ceva emotii pt ca a venit cam greu,bani nu aveam de taxi si deja imi imaginam cum voi merge de la Unirii pana la Vitan pe jos :)) Eu cat am stat in Bucuresti am fugit de RATB cat am putut si inafara de momentele in care am avut parte de parfumul natural al unora mai certati cu apa calda nu prea am avut probleme..ce-i drept la ore din astea tarzii nici nu m-as fi incumetat sa stau in statie.te sfatuiesc sa apelezi ca metrou cat timp mai ai de circulat cu transportul public..eu am preferat ca merg cate 10-20 de min pe jos pana la prima statie de metrou numai sa nu apelez la tramvaie.Imi amintesc ca atunci cand mi-am luat masina am azis ca mi-a pus Dumnezeu mana in cap..iti doresc sa iti rezolvi cat mai repede problemele cu masina!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Metroul chiar nu ne avantaja - distanta pana la metrou si de la metrou pana acasa era mai mare decat daca am fi mers pe jos si am fi putut s-o facem, doar ca nu prea am avut tragere de inima cu plasele dupa noi. Imi imaginez cat de urat e sa ramai asa si fara bani in buzunar, chiar ma gandeam la asta cat stateam pe banca. O sa incerc si metroul, nici cu ala n-am mers de mult. O zi frumoasa sa ai. :)

      Ștergere
  8. Noi avem o singura masina cu care circula aproape exclusiv sotul,eu de obicei prefer pe jos sau cu mijloacele de transport in comun.Am zambit cand am citit ce ai scris caci mi s-a intamplat si mie sa stau uneori peste jumatate de ora, si nu din lipsa de alternative ci dintr-un fel de incapatanare de genul:'' Stau de atata timp. Trebuie sa vina.Hai ca n-or fi asa nebuni."' Eiii de cele mai multe ori au fost! E o "'placere'' mai nou si din Dr. Taberei datorita lucrarilor de la metrou.(Florina)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exact asa a fost, mie cel putin nu-mi venea sa cred ca tramvaiul ala chiar nu mai vine, nici cand ne-am urcat in taxi nu eram convinsa. :))

      Ștergere
  9. :)) Nu e de ras , dar nici de plans :)) Eu m-am pierdut in Bucuresti timp de 6 ore , pana am vazut o zona cunoscuta si am avut curaj sa cobor din autobuz. DA , vreo 5 ore m-am plimbat cu autobuzul :))) Nu aveam nici 2 luni de Bucuresti si clar ma simteam ca pe o alta planeta :)) Din Vitan trebuia sa ajung in Militari , dar cred ca am vizitat tot orasul :))) Am ajuns si in Pipera, la capat de linie. Dezastru :))) E bine ca v-ati trezit din amorteala si ati apelat la un taxi :))) Dupa treaba asta imi dau seama ca stai bine cu nervii :)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce oribil, e si mai naspa cand nu cunosti orasul. La mine nu era asa tragic orice s-ar fi intamplat, zona o stiu foarte bine doar ca nu stiu unde-s statiile si ce circula pe acolo ca n-am avut nevoie pana acum. Am luat-o ca pe o gluma ca altfel faceam clabuci. :))

      Ștergere
  10. Eu veneam din delegatie seara pe la 9.30 si am zis ca e prea tarziu sa iau metroul, si am luat o masina pana la Universitate si de acolo asteptam troleul 92 sau 70 . Bani de taxiu nu prea aveam. Cand se apropia ora 11 noaptea m-am grabit sa iau 311 de la Rosetti si sa ma vezi cum mergeam eu frumos pe langa parcul Titan cu bagajul dupa mine , cu inima cat un purice. In final am ajuns acasa teafara si nevatamata

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bine ca s-a terminat cu bine, sa stii ca acum circula mai bine 70 (de 92 nu stiu), il vad eu seara cand mai stau cu cainii pe afara. :)

      Ștergere
  11. A fost o experienta pe care nu o aveai nu o povesteai, eu încerc întotdeauna sa vad partea comica a lucrurilor desi si eu am avut multe experiente in Ploiești cu ratp ul si da peste tot prin tara cred ca este la fel !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exact asta am scris mai sus, de-aia am si scris postarea intr-un ton comic. :)

      Ștergere
  12. Multumesc Camelia....am ras cu gura pana la urechi minute in sir. You make my day

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma gandeam eu ca o sa va distrati, de ce sa tin doar pentru mine? :))

      Ștergere
  13. eu ma asteptam sa ne spui ca dupa ce v-ati urcat in taxi, a venit si tramvaiul :)). Si eu am stat vreo ora in weekend dupa tramvai (in cluj) pe principiul "las' ca vine". bineinteles ca as fi facut cele doua statii de 5 ori pana am asteptat, dar eram obosita ca iesisem de la un examen. iti dai seama cat m-am odihnit asteptand :)).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa am stat si noi cu "vine", "trebuie sa vina", cred ca daca vedeam tramvaiul dupa ce ne urcam in taxi chiar ma enervam rau. :))

      Ștergere
  14. Si eu care chiar sustineam ca imi place Bucurestiul! Eu sunt la facultate in Aberdeen, Scotia. As spune ca este un oras mare, insa ai treaba doar prin zonele centrale/universitate, cam asa. Dar autobuzele vin FIX LA MINUT. Au programul afisat pe ore si vin cu o precizie de ceasornic. Revenind la Bucuresti. sustineam eu asta batandu-ma aproape cu pumnii in piept ca Tarzan. Pana viata m-a facut sa stau 2 saptamani acolo la o prietena, in loc de 3-4 zile cat stateam in vizita, si haha ce frumos e. De fel sunt din Sfantu Gheorghe, langa Brasov, deci tot un oras mic. Bucurestiul ala mi-a mancat zilele. O ora cu metroul ma obosea teribil. Si ce fel de oameni mi-a fost dat sa vad...Nope! Bucurestiul ramane iubirea mea, dar doar pentru 2-3 hai 4 zile :)

    Pupicei!
    http://ciobacristina.wordpress.com

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oricum ar fi Bucuresti-ul eu i-as simti lipsa rau de tot daca (ipotetic vorbind) as fi departe. Cu bune, cu rele, e orasul meu, il simt, imi place, vibram impreuna. :)

      Ștergere
  15. Doaaamneee si eu am patit asta acum 4 ani.
    Doamne si ce naspa era ca aveam,gen, 1 leu in buzunar, deci taxiul iesea din discutie.
    La mine a fost cu autobuzul,care,dupa o ora si jumatate a venit el...la fix!! era ultimul..
    De 2 ani,in schimb am masina si pppffuuuu ce bine este haha :))
    Desi la facultate,tot cu transportul in comun merg pentru ca nu gasesc loc de parcare.
    Partea buna este ca stau in Baneasa si merg cu 131 sau 301 pana la Romana,ceea ce nu e atat de rau pentru ca oamenii sunt un pic mai..civilizati pe ruta asta.Nu in totalitate,dar nu e chiar atat de grav ca in alte zone ale Bucurestiului.
    Doamne deci cand stateam in Drumul Taberei...mi-era frica sa circul cu Ratb pe acolo.
    Si da,masina este the holy grail..mai ales la cumparaturi iarna.
    Ciudat este ca inainte sa am masina faceam foarte multe drumuri pe jos si mi se parea o nimica toata,consideram destiantia respectiva ca fiind "aproape" (de exemplu puteam merge 2-3 statii de autobuz pe jos fara probleme)...acum parca m-am facut prea comoda,mi se pare departe,m-am lenevit parca..e mai comod sa pui basanaul in masina,sa dai drumul la muzica,chit ca stai 2 ore in aglomeratie..nu-i bai :)))) e mai bine :))
    Acum ca incep facultatea , ma gandesc cu groaza ca trebuie sa merg iar cu autobuzul.Nu este atat de rau,dar numai statul ala in statie in frig si vant ma enerveaza teribil..mereu ma gandesc ca era mai bine daca mergeam eu cu masina.Apoi ajung la facultate si multumesc mintii mele stralucite ca am lasat-o acasa,ca ma luau dracii cat ma invarteam pe langa ASE ca sa gasesc un loc.

    Si ca sa fiu "pe subiect" : cu tramvaiele nu prea am avut de a face..doar cu tramvaiul 21 am mers de la Obor pana la Europa si am zis ca ma c*c pe mine de frica,la cata lume colorata era pe acolo si numai din astia cu tupeu,scandalagii,etc.
    Si am mai mers cu 41 prin liceu,dar nu prea am avut probleme...

    Per total,mi-as dori din suflet sa avem si noi un transport in comun pus bine la punct,curat si..cu oameni civilizati.As renunta la masina in proportie de 90%, daca ar fi asa si as folosi-o doar la deplasari in tara si cumparaturile de weekend.


    Georgi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oooo, da, masina e o alta lume, cred ca as putea "sa ma vait" ore intregi cat de rau e fara ea. Slabe sanse sa gasesti loc de parcare in zona aia, mai bine te lipsesti. :)

      Ștergere
  16. Daaaa stiu! Enervant RATB! Si nesimtiti! Platesti totusi calatoria,insa nu ai nici un beneficiu si nici un confort! Trist...

    RăspundețiȘtergere