Despre testul de nutrigenetica ...

4.12.19

Cand am inceput sa scriu pe blog, in urma cu mai bine de 10 ani, mi-am propus sa impartasesc cu voi experiente personale si sa va povestesc despre diversele lucruri pe care le incerc. De-a lungul anilor au inceput sa ma pasioneze alte lucruri si blogul a reflectat asta, a crescut cu mine, a fost martor la toate transformarile mele, insa mi-am pastrat promisiunea de a nu scrie despre lucruri sau servicii pe care nu am apucat sa le incerc.

Postarea de astazi este una din putinele exceptii si asta din doua motive clare: subiectul asta este unul care mi se pare mai mult decat interesant (atat de interesant incat mi-am schimbat programul ca sa pot ajunge la evenimentul de lansare al acestui test, lucru pe care nu cred ca l-am facut vreodata pana acum de cand am blogul) si testul asta este pe lista mea "de facut" in 2020. V-am intrebat si pe voi, atat pe Facebook, cat si pe Instagram, daca vreti mai multe informatii si raspunsurile au fost da in proportie mai mare de 95%. Si asta m-a bucurat pentru ca fiecare dintre noi ar trebui sa se preocupe sa isi ajute corpul in toate modurile posibile.


Regina Maria si-a completat portofoliul de servicii medicale cu testele genetice, care au un rol esential in medicina, de la preventie la tratament tintit si mie mi-a placut mult de tot ce s-a discutat la evenimentul de lansare unde au fost prezenti patru specialisti in domeniu, care ne-au oferit multe informatii, dar ne-au vorbit si de experienta personala, iar ceea ce mi-a ramas mie in minte dupa toate astea a fost faptul ca - in sfarsit - multi dintre noi am putea sa ne explicam multe lucruri pe care nu le intelegem daca facem testul de nutrigenetica.

Testul asta nu este unul ieftin (costurile sunt undeva la 2900 lei), insa se face o singura data in viata si poti afla informatii pe care altfel nu prea ai cum sa le afli. In momentul asta testele se pot face in Bucuresti si Cluj, iar primul pas este recoltarea unui probe de saliva. Ceea ce urmeaza este un raport care include informatii relevante despre modul in care organismul raspunde la anumite alimente, in functie de variatiile din ADN, rezultatele sunt interpretate de un medic nutritionist care va recomanda un plan alimentar individualizat. Pentru cei ce au intolerante alimentare sau banuiesc ca au probleme cu metabolizarea diverselor tipuri de alimente testul asta poate fi ceea ce au cautat mult timp.

Testele de nutrigenetica sunt cheia pentru o nutritie personalizata pentru ca ne ofera explicatia de ce oamenii raspund diferit la alimente, in functie de variatiile din ADN-ul acestora si ne ajuta sa obtinem o calitate mai buna a vietii. Daca corpul tau nu este capabil sa metabolizeze un anumit aliment nu este cel mai bine sa stii asta si sa nu te chinui inutil? Cati dintre noi nu se confrunta cu inflamatii si dureri pe care nu le pot lega de ceva anume?

In momentul asta, laboratoarele Genetic Center, parte a Retelei de Sanatate Regina Maria ofera doua teste nutrigenetice, in functie de nevoile fiecaruie: un test potrivit pacientilor cu risc cardiometabolic si un test de lifestyle, care ofera informatii pretioase despre posibilele intolerante, pe care poate le banuim sau de care putem sa nu avem habar. Corpul fiecaruia dintre noi este diferit si asimilam diferit alimentele, nu avem aceleasi beneficii din nutrienti considerati ideali. Testele se recomanda persoanelor ce sunt suspecte de intolerenta la gluten, lactoza, alcool, cafeina si celor ce au carente de micronutrienti, dar si persoanelor cu un indice de masa corporala ridicat sau dificultate in mentinerea greutatii normale.


Eu cred ca un test de genul asta merita facut pentru oricine are anumite intrebari legate de sanatate si nu a gasit un raspuns pana acum. Eu am steatoza hepatica de la 18 ani, in conditiile in care atunci nu aveam nici un fel de problema de sanatate, ma alimentam bine si nu am stiut niciodata cauza - acum sunt aproape sigura ca explicatia este faptul ca am o activitate redusa a enzimelor care metabolizeaza fructoza care se gaseste si in fructe, legume si sucuri naturale, motiv pentru ca ficatul este afectat prin consumul acestora. 

Fructele si legumele sunt alimente sanatoase, nu? Dar daca corpul tau nu e capabil sa le metabolizeze, ce faci? Asta e genul de raspuns pe care il ofera testul asta si asta as fi vrut eu sa pot face acum 20 de ani, cand cautam un raspuns. De-asta am trecut testul asta pe lista de facut, vreau sa stiu ce imi face bine si ce nu, pentru ca nu exista reguli generale si fiecare individ este unic. Sunt multe alte lucruri pe care le-am aflat la evenimentul asta, insa cel mai important este: chiar si atunci cand genele nu te ajuta, daca stii ce ai si actionezi asa cum trebuie poti remedia sau tine in frau cam orice. Dar trebuie sa stii. De-asta vreau eu sa fac testul asta.

V-ati face un astfel de test? Va confruntati cu intolerante la anumite alimente? Sunt lucruri pe care nu vi le-a putut explica vreun medic pana acum despre corpul vostru si modul in care reactioneaza la anumite alimente?

10 comentarii

  1. Da, ar fi bine sa facem astfel de teste!

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu mi-as face un astfel de test desi pretul nu e nimic. Stiu ca unul din aceste teste suprinde si nivelul de inflamatie din organism si asta m-ar interesa maxim.
    Sunt nutritionisti care lucreaza cu teste de genul. Chiar am vazut pe FB un exemplu si este extrem, extrem de interesant.
    Nu stiu daca am intoleranta la anumite alimente, dar am aflat ca, in bolile autoimune si alte boli inflamatorii, intr-o prima etapa se elimina alimentele cu potential inflamator, gen zahar si se limiteaza cele care ar putea declansa inflamatia.
    Poate primesc vreo mostenire si-mi fac testul de nutrigenetica :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, in mod sigur ti-ar oferi niste raspunsuri clare si ai putea sa faci alegeri mult mai informate si mai bune pentru tine. Eu sper ca in timp sa devina mai accesibil.

      Ștergere
  3. si pana la urma l-ai facut? :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Bună! Poți, te rog, din experiența ta, să îmi spui ce alimente consumi? Am înțeles că ai intoleranță la fructoză. Am descoperit și eu asta de curând, și nu prea mă descurc, parcă nu pot să mananc nimic. Te rog mult, m-ar ajuta foarte mult! Îți mulțumesc !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ceea ce am eu este rezistenta la insulina, nu stiu daca te ajuta mult ce mananc, insa pe Instagram gasesti cateva repere cu ce mananc eu in general.

      Ștergere