Imi doresc o ie romaneasca, autentica, brodata manual

30.5.17

 
Probabil va amintiti ca in luna martie am primit o ie si asta mi-a trezit o groaza de amintiri si de emotii. Mi-am amintit de ia din panza topita lucrata manual pe care am avut-o in adolescenta si pe care am purtat-o de atat de multe ori, incat la un moment dat am fost nevoita sa ii spun adio si n-a fost tocmai usor.
 
Piata e invadata de ii cusute la masina sau fabricate in China (nu am nimic cu asta, insa cand sunt vandute ca ii traditionale devine o problema), insa nu asta este ceea ce imi doresc eu, asa ca mi-am propus sa gasesc o ie romaneasca lucrata manual care sa fie exact ceea ce imi imaginez eu si asa am dat de cei de la Anilu. Sunt un magazin on-line care livreaza in toata tara si ceea ce am gasit la ei pe site m-a convins, asa ca intentia mea este sa-mi fac cadou de ziua mea o ie de la ei. Nu m-am decis inca la model pentru ca imi plac mai multe, dar pana in iulie am timp sa ma decid. Ceea ce mi-a placut in mod special este faptul ca lucreaza pe comanda si se adapteaza la cerintele clientilor, inclusiv in ceea ce priveste marimile.
 
Toate iile Anilu sunt lucrate manual, ceea ce e mai greu de gasit in ziua de astazi, dar tocmai asta face iile lucrate manual cu atat mai valoroase pentru ca sunt adevarate opere de arta. Iile romanesti, autentice sunt tivite si incretite manual, sunt brodate ca odinioara, cu arta si pricepere si asta cere timp. Brodarea manuala este un proces migalos si indelungat, care poate dura de la cateva zile pana la saptamani intregi, ceea ce face ca fiecare ie romaneasca lucrata manual sa fie o adevarata bijuterie vestimentara, care chiar merita un pret mai mare.
 
Pe langa iile traditionale cei de la Anilu au pe site si o colectie unica de rochii brodate manual, ii pictate manual de artisti plastici, dar si ii pentru copii si costume pentru botez cu motive traditionale. Mie mi-a placut mult de tot ce-am gasit la ei pe site, am vazut atat modele care imi amintesc de iile de alta data, dar si reinterpretari moderne care isi pot gasi cu usurinta locul in garderoba oricarei fashioniste.
 
Mie iile mi se par foarte versatile si pot fi combinate in diverse tinute, le vad purtate atat ziua, cat si seara si mi se pare ca broderiile (daca nu stiti cum sa recunoasteti o ie romaneasca autentica tot ce trebuie sa faceti este sa va uitati pe dosul broderiei - acolo se vad pasiturile de la un model la altul si nodurile firelor) in sine sunt suficiente incat sa nu fie nevoie de multe alte accesorii pentru a pune in valoare o tinuta.
 
 
Pe 24 iunie este Ziua Iei si mi se pare ocazia ideala sa imbracam cu mandrie o ie romaneasca autentica, brodata manual, care sa ne aduca aminte de tot ceea ce suntem. Sunt curioasa ce parere aveti voi despre ii si daca aveti vreuna in garderoba. Cum vi se par iile Anilu? Va plac la fel de mult cum imi plac mie?

10 comentarii

  1. Răspunsuri
    1. Da, mi-au placut mult de tot si am vrut sa stiti si voi ce fac cei de la Anilu.

      Ștergere
  2. Absolut superbe iile de pe site! si eu vreauuuu.. :)
    Am o ie cu maneca scurta cu bujori rosii si una de la Zara, contrafacuta :))
    Mi-a placut tare mult ia cu motivul destin pe care ai ales-o in poze. Foarte originala, ca toate de altfel.
    Multumesc de pont, acuma stiu unde gasesc ii frumoase.

    RăspundețiȘtergere
  3. Cât sunt de frumoase. Am văzut și-un pardesiu minunat. Ce să mai zic, de dorit, îmi doresc, oi vedea cum mi se aliniaza planetele și bugetul :) Am o iee, e luată de la Sibiu, pare făcută manual, dar acum nu mai sunt sigură :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bugetul m-a oprit si pe mine sa apas direct butonul cumpara. :)

      Ștergere
  4. Foarte frumoase, imi plac mult .
    Eu am una model unicat , superba .... am gasit-o intr-un magazin vintage online si o ador .
    (Anamaria)

    RăspundețiȘtergere
  5. Sunt minunate iile prezentate!
    Eu cumpăr ii tradiţionale de la Muzeul Ţăranului, cam tot pe acolo se învârt preţurile dacă cumperi una în perfectă stare. Cele cu mici defecte sau pete sunt mai ieftine.
    Recent am văzut nişte ii din borangic, nu am cuvinte cât de frumoase erau, mi se par adevărate minunăţii iile noastre autentice.

    RăspundețiȘtergere