Cadouri? Cum, cui, de ce?

14.12.13

Cand vine vorba de facut cadouri sunt atat de multe lucruri de luat in considerare incat e greu sa faci o recomandare cuiva sau sa dai un sfat. Anul trecut am incercat sa va prezint cateva idei de cadouri pentru cei dragi si am primit o gramada de comentarii si am interactionat mai mult cu voi ca de obicei, insa am si inteles pentru a o mia oara ca suntem diferiti, gandim diferit si avem asteptari diferite.


Astazi o sa incerc sa va prezint parerea mea asupra cadourilor si cum ajung eu sa aleg cadourile, fie ele de Craciun sau cu o alta ocazie. Primul lucru la care ma gandesc cand aleg un cadou este relatia pe care o am cu persoana respectiva si cat de bine ii cunosc gusturile. Nu-mi place sa fac cadouri din obligatie, decat sa duc cuiva ceva doar ca sa fie, mai bine ma lipsesc.

Nu consider ca ai nevoie de o gramada de bani ca sa faci un cadou inspirat, dar cred cu tarie ca e nevoie sa faci cadoul din suflet ca sa iasa ceva frumos. Si mai cred la fel de tare ca trebuie sa te gandesti ce ii face placere (sau ce pasiuni are) persoanei respective, nu sa te gandesti ce ti-ar face tie placere sa primesti. Pentru ca nu e vorba de tine, ci de acel cineva caruia vrei sa ii faci o bucurie.

Tinand cont de toate astea, eu incerc de fiecare data sa fac cadou lucruri sau servicii pe care stiu ca persoana respectiva nu le primeste in mod normal, astfel incat cadoul sa fie unul care sa bucure si sa ofere o doza de rasfat. Si incerc sa "imbrac" acel cadou intr-o forma cat mai frumoasa - ambalaj, culoare, mesaj, astfel cel ce-l primeste sa simta ca acel cadou a fost gandit si cumparat special pentru el.

Un concept foarte misto mi se pare cel de la Happy Box de care v-am mai povestit pe blog. Ai cumparat pachetul (si ai de unde sa alegi in functie de personalitatea si pasiunile celui caruia vrei sa ii faci o surpriza), l-am facut cadou, cel ce-l primeste alege ce ii place si nu e fortat sa-l foloseasca intr-o perioada scurta de timp. Si se potriveste atat cuiva mai apropiat, cat si pentru persoane cu care relatia este mai formala.

Cred ca cele mai greu de facut cadouri sunt cele pe care trebuie sa le facem barbatilor, indiferent de pozitia lor in viata noastra (tati, iubiti, prieteni, rude mai apropiate), insa in acelasi timp cred ca daca folositi gandirea mea (ce ii place cu adevarat?) puteti sa reduceti repede optiunile. Daca e un tip preocupat de bauturi fine si mancare aleasa sunt o multime de pachete cu vinuri de colectie si accesorii pentru ele sau cosuri cu delicatese. Daca ii plac jocurile (sau e preocupat de tehnologie) sigur nu dati gres cu cine stie ce volan/ mouse/ casti de ultima generatie sau chiar cu un gadget pe care si-l doreste sau de ce nu cu o carte despre cum sa insurubezi/ desurubezi (glumesc, dar ati inteles ce vreau sa zic). Daca e genul de barbat care are grija de el ii puteti lua un set de cosmetice, parfumul preferat sau de ce nu o zi la spa (sunt o gramada de saloane care ofera astfel de servicii). Daca e genul gurmand (si mai locuieste si singur) veti merge la sigur cu o tava de prajituri facute in casa sau cine stie ce minunatie de mancare la care doar viseaza, va trebuie doar putina imaginatie ca sa arate a cadou si ati "scapat". Daca barbatul este unul foarte apropiat si ii stiti masurile si gusturile atunci puteti sa apelati si la varianta haine/ incaltaminte si altele de gen.

Cand vine vorba de femei ... variante sunt multe si decizia e grea, insa puteti aplica aceleasi principii ca mai sus si sa reduceti lista la cateva optiuni. Eu personal prefer cadourile care au o tenta de rasfat in ele in detrimentul cadourilor practice si casnice (pe care le poti face fara vreo ocazie anume daca stii ca e nevoie de ele). O zi de rasfat la un salon, o paleta de farduri (idei gasiti nenumarate in Sephora), o esarfa de buna calitate, un set de ingrijire pentru corp (oferte sunt peste tot si la preturi rezonabile), un parfum pe care stii ca-l adora dar nu se indura sa si-l ia, un voucher valoric la un magazin (desi pare impersonal poate sa fie o alegere inspirata pentru anumite femei).

Daca timpul va permite si vreti ceva mai special puteti crea un cadou personalizat in functie de ceea ce ii place mai mult sau ceea ce are nevoie - si aici va pot da un exemplu concret: eu am gasit intr-un magazin 1banut un borcan mare (cum sunt cele de la Yankee Candle) pe care l-am decorat cu o funda in spiritul Craciunului si o decoratiune mica si pe care l-am umplut cu produse pentru ingrijirea mainilor (crema de maini, pila, un prosop mic de bumbac, un tratament pentru unghii, ulei pentru cuticule si o oja) si pe care am de gand sa il ofer unei prietene care are nevoie de asa ceva. Genul asta de cadou poate fi adaptat in functie de ce ii place persoanei respective si in mod sigur va fi un cadou original si apreciat (mai jos am pus o poza cu ideea care m-a inspirat pe mine - acolo era vorba de ingredientele si reteta pentru cookies).


Anul trecut am facut cookies cu ciocolata cu fulgi de ciocolata si biscuiti in forma de cap de ren (i-am decorat eu), i-am pus frumos pe o tava, am adaugat o sticla de vin, o cutie de cafea/ ceai, o cutie de Merci, toate ambalate frumos si le-am dus atunci cand nu stiam prea bine ce sa iau. Si au fost mult mai apreciate decat daca as fi dus fiecaruia un mic cadou, asa s-a bucurat toata lumea de ele si ne-am simtit bine.

Dintre cadourile pe care le-am pregatit pentru anul asta si de care pot sa spun aici fara sa stric surpriza: mamei i-am luat un parfum (stiu ca e pe terminate si ii place foarte mult), o haina pe care mi-a aratat-o mai demult intr-o vitrina (si pe care nu se asteapta sa o primeasca) si i-am pregatit o cutie cu cafea, ceai, biscuiti, ciocolata, rulade si alte nimicuri care stiu ca ii plac si pe care o sa le savureze, pentru matusi'mea si unchi'miu am pregatit un dar la dublu - le-am luat papuci asortati (pentru ca am avut o discutie mai demult cu potrivirea de papuci si eu n-am uitat), le-am pus 2 geluri de dus de la Yves Rocher (mereu ma intreaba de unde le iau) si alte cateva chestii micute si mai personale, pentru vara'mea am pregatit un pachet cu cateva chestii pentru ingrijirea corpului (crema anticelulitica, o crema pentru picioare si una pentru maini, un unt de corp, sare de baie) pentru ca stiu ca mereu se lasa pe ea si nu-si ia nimic. Pentru o alta prietena am pregatit tot un mini kit de rasfat si l-am ambalat frumos si i-am scris niste instructiuni haioase care stiu ca o s-o amuze. Unei prietene care adora ceaiul i-am luat un set de 2 cani frumoase si delicate, un pachet de ceai (mai special, as zice) si o cutie superba pentru ceai.

Am incercat sa nu ma arunc cu capul inainte (nu sunt in cea mai roz perioada din punct de vedere financiar) si am luat cadourile din timp (in special cand am gasit niste oferte misto si care am considerat eu ca merita), dar cel mai important: m-am gandit ce l-ar bucura pe fiecare in parte.

Acolo unde bugetul nu mi-a ajuns sau doar am vrut sa fie o mica atentie, am apelat la indemanarea mea - o bratara, un colier sau alte lucruri micute, ambalate frumos si cu un mesaj din suflet. Important e sa le faci din inima. Asta e parerea mea si asta am incercat sa va povestesc astazi.

Voi cum v-ati descurcat cu cadourile anul asta?

10 comentarii

  1. sigur nimic din ce-am mentionat mai sus :))

    RăspundețiȘtergere
  2. buna ideea cu borcanul si produsele cosmetice!

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte interesanta ideea cu borcanul si produsele cosmetice .
    Eu tot asa ca tine, am luat cadourile din timp cand am prins promotii bune si asa am procedat in fiecare an .Eu consider ca este cel mai convenabil.

    (Anamaria)

    RăspundețiȘtergere
  4. Claudia, da, am vazut-o pe Pinterest, pe Youtube - o poti adapta cum vrei.

    Anamaria, da, ce-mi place este ca se poate personaliza in functie de persoana - eu am ales o tema, dar se poate adapta atat de usor pentru multe alte cadouri (nu doar de Craciun) :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Si eu tot asa fac cadourile: ma gandesc ce fel de persoana este si de ce este pasionata/ ce i-ar face placere sa primeasca. Ma feresc sa fac cadouri persoanelor pe care nu le cunosc si daca totusi, trebuie atunci iau de sezon: lumanari, globuri, chestii de Craciun care nu sunt niciodata de prisos. Cadourile personalizate la iau de prin oct-nov, nu numai datorita preturilor dar si a ofertelor diversificate. In plus, urasc nebunia de acum din oras ... ma scoate din "starea de Craciun" si-mi induce o stare de nervozitate si neplacere. Asa ca prefer sa ma tin departe :).

    Borcanul si cosmeticele = o idee excelenta, o voi adopta si eu :).

    RăspundețiȘtergere
  6. Îţi împărtăşesc gândurile în totalitate, Camelia. Dacă dăruim cu suflet şi necondiţionat, bucuria e înzecită, indiferent de valoarea lucruşorului oferit. Te pup, să te bucuri de daruri speciale, de suflet, aşa cum le meriţi! ♥

    RăspundețiȘtergere
  7. Stiam ca esti un om frumos si cald, iar articolul acesta n-a facut decat sa-mi confirme inca odata acest lucru :)
    Imi place foarte mult cum gandesti. Si mie imi place sa improvizez cadouri, sa le adaug nota mea personala - ambalaj, fundite, paglicute din satin, organza, nasturi colorati... in functie de personalitatea celui caruia ii fac cadoul :) si, fac doar cadouri din suflet.

    RăspundețiȘtergere
  8. Kyanna, eu am mai luat 2 borcane dupa ce am scris postarea asta si am de gand sa mai improvizez ceva, asa de mult mi-a placut ce-a iesit. :)

    Mihaela, multumesc la fel, apreciez mesajele tale de fiecare data. :)

    clarra, mereu m-am pus pe tava pe blog, nici acum nu e vreo diferenta :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Bine ca s-a terminat perioada de alergaturi si pregatiri cadouri ca nu mai rezistam.Imi place sa daruiesc, insa imi place sa ma ocup pe indelete de acest lucru, sa nu ma grabesc.Desigur, sotul si copilul au fost primii, apoi restul rudelor, nasii, cativa prieteni.Desi nu sunt multi, tot mi-au dat batai de cap.Ma bucur totusi ca au fost multumiti, mai ales cel mic, el a primit exact ce si-a dorit, stiam dorintele sale din scrisoarea catre Mosul :))

    RăspundețiȘtergere