Ghid de cumparaturi on-line (1) - ebay & siteuri asiatice

26.8.14


Va spuneam acum cateva zile pe Facebook ca de ceva vreme imi trece o idee prin cap si pana la urma cred ca o s-o materializez intr-o serie de articole care sper sa va fie de folos. Stiti deja ca imi place sa cumpar on-line si ca ebay este unul dintre siteurile mele preferate, insa sunt atat de multe siteuri asiatice care vand produse interesante, incat e greu sa alegi. Mai ales cand vezi ca siteurile din Romania (si sunt multe) vand aceleasi produse la preturi si de 3-4 ori mai mari (am vazut si diferente mai mari, dar n-o sa intru in detalii acum).

Cred ca sunt mai mult de 10 ani de cand cumpar on-line din afara tarii, am facut de-a lungul timpului niste afaceri foarte bune, am avut si cateva incidente neplacute (dar prea putine si fara urmari ca sa atarne vreun pic in balanta), prefer sa cumpar asa decat sa umblu prin magazine. Fiecare cu placerea lui ... 

Despre ebay nu mi-am schimbat cu mult parerea (puteti citi aici postarea mea din 2010 in care va spuneam de ce imi place si va dadeam cateva sfaturi) si inca ramane siteul meu preferat cand vine vorba de cumparaturi diverse - mi se intampla des sa vad o bijuterie, o geanta sau nu stiu ce nebunie pe un blog, pe un site sau cine stie unde si sa caut variante pe ebay. Si de cele mai multe ori rezultatele sunt de-a dreptul fantastice - colierele care la Zara sunt 99/ 149 ron le gasiti pe ebay cu preturi incepand de la 5 dolari si transport gratuit - nu zic ca-s usor de gasit pentru ca n-au o denumire exacta dar cu putin noroc se poate. Va recomand sa cititi articolul Ancai despre cum ajuta pozele de pe google in gasirea celui mai mic pret.

Intrebari despre ebay primesc tot timpul si am observat ca se face o mare confuzie si ca nu e deloc clar ce este ebay - o sa incerc sa descriu cat mai simplu - este o piata virtuala unde se intalnesc vanzatorii cu cumparatorii. Nu este un magazin, fiecare vanzator in parte vinde anumite produse, fiecare are taxa de transport afisata (vanzatorii din Asia au transport gratuit sau taxe foarte mici, trebuie doar sa cautati) si fiecare expediaza separat produsele vandute (se poate intampla chiar sa cumperi de la acelasi vanzator si sa-ti ajunga in pachete diferite pentru a avea taxe de transport cat mai mici - probabil este cea legat de greutate, nu stiu exact). 

Atata timp cat folositi Paypal ca metoda de plata sunteti acoperiti de garantia de vanzare si in cazul in care produsul nu ajunge in termenul maxim specificat (gasiti toate aceste informatii in descrierea produsului) puteti deschide caz prin ebay (si implicit Paypal) si sa va recuperati banii. Asta consider eu ca este avantajul ebay fata de alte siteuri, asta pe langa faptul ca daca ai rabdare si cauti si partipici la licitatii poti cumpara la preturi incredibile.

Un alt site care mi se pare ca a luat amploare in ultima vreme este aliexpress.com, unde am vazut preturi foarte bune si produse pentru toate gusturile. Nu am cumparat nimic pana acum de pe site, deci nu pot sa va ofer detalii exacte, insa o s-o fac curand si poate o sa revin cu o postare separata despre asta. Ca si in cazul ebayului sunt multi vanzatori, cu multe produse, verificati ce feedback au, cautati dupa denumirea produsului inainte de a va arunca sa cumparati ceva. Intotdeauna apare si o varianta mai ieftina.

Seria pe care o am in minte si de care pomeneam la inceputul postarii se refera la siteurile asiatice (gen romwe, oasap, sheinside, sammydress, choies, chicnova si multe altele de acest gen), unde diferentele de pret sunt enorme (unele ofera transport gratuit si atunci ridica preturile, altele au preturi mici si taxe mari de transport, dar sunt si unele care sunt situate undeva la mijloc). Fiecare are argumente pro si contra, produse care merita cumparate si care nu merita cumparate. Insa imi dau seama ca e greu sa faci o selectie, mai ales cu avalansa de postari care exista pe bloguri in urma colaborarilor. 

Ceea ce intentionez eu sa fac este sa iau cate un site, sa-l studiez cu atentie (daca n-am facut-o deja) si sa va spun ce e bun si ce e rau, ce-as cumpara si ce nu. Insa pana o sa fac asta o sa va spun ca atunci cand intru pe un site de genul asta studiez 2 lucruri: taxele de transport (care daca-s mari n-are sens sa mai pierd timpul) si preturile la bijuterii si genti - in functie de ce preturi au la astea (pentru ca stiu foarte bine ce preturi sunt pe alte siteuri la ele) decid daca e cazul sa caut mai departe sau nu. Si va dau un sfat: daca ceea ce cautati sunt haine sau incaltaminte uitati-va cu atentie la marimi si la detalii, uitati-va la pozele trimise de clienti ca sa va dati seama cum arata si purtate, aparentele sunt inselatoare si de multe ori aceeasi poza este folosita de mai multe siteuri, desi calitatea este diferita si produsele doar seamana.

Astept parerile voastre referitor la tot ce-am scris mai sus (daca aveti propuneri de siteuri sau de aspecte pe care ar trebui sa le iau in calcul chiar as vrea sa-mi spuneti) si va spun doar ca se pot face cumparaturi inteligente fara sa cheltuiti multi bani daca tineti cont de cateva lucruri.

39 de comentarii

  1. Eu am spus-o deja si o repet: sunt foarte interesata de seria asta de articole. Si ma interesaza in special perspectiva asta, catre care vad ca vrei si tu sa te indrepti: ce merita cumparat de pe ce site si cum se compara in mare cu Tata Ebay - daca ai observat ceva produse speciale, unice, care nu se gasesc pe ebay sau se gasesc mai greu. Sau, din contra, daca merita doar sa te inspiri de acolo si apoi sa te reprofilezi pe ebay pentru achizitie. Cum e transportul, cat de cinstiti sunt la capitolul poze de produs (cum ai spus si tu - pozele se "recicleaza" adesea, dar sunt si site-uri care fac propriile poze produselor.) Aici ca exemplu pot da boohoo.com, care vinde chinezarii care se gasesc si pe ebay, dar pe care le pozeaza ei pe propriile modele - fete europene. Astfel poti sa vezi cum arata respectivul produs si din alta perspectiva, ca sa nu zic "in realitate".
    Eu iti multumesc in avans atat pentru informatiile utile pe care le-am primit pana acum de la tine referitor la cumparaturile online, cat si pentru cele viitoare! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu comand mai mult de pe aliexpress, mi se par uneori preturi mai bune decat pe ebay si ai si posibilitatea sa vezi feedback-urile si comentariile altor cumparatori.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Depinde ce anume cauti, am vazut si eu niste chestii misto pe aliexpress, cand am bani de cheltuiala o sa va avant la niste comenzi.

      Ștergere
  3. Aliexpress e un maaaareeeee scam. A luat tzeapa un prieten cu produse electronice de la ei. Au preturi ft mici dar ... ori nu primesti ce comanzi ori primesti fakes

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cristina, ca si in cazul ebayului trebuie sa verifici vanzatorul inainte si ce feedback are, nu siteul vinde (deci nu e el scam ca n-are cum), ci diversii vanzatori care sunt inregistrati - eu n-as cumpara electronice si valori mari, oricat de bine cotat e vanzatorul.

      Ștergere
    2. persoana de a cumparat are experienta si stie cum sa aleaga vanzatorii. nu a luat de valoare mare dar toate au fost fake-uri.
      si asa e plina piatade chinezarisme (haine, etc)...eu nu stiu cum sa le evit si sa iau doar in Europa :S

      Ștergere
    3. Si vanzatorii din Europa se aprovizioneaza din Asia, deci nu e cine stie ce garantie.

      Ștergere
    4. Cristina eu am la actov peste 40 de comenzi pe aliexpress si nu am avut nicio problema. Asa cum spunea Camelia trebuie sa verifici reviewurile sau feedback-urile clientilor.

      Ștergere
  4. Eu nu am cumparat nimic de pe Ebay.De pe Sheinside am cumparat si mi se par ok atat preturile cat si modalitatea prin care ajung acasa, posta sau curier, mi s-a intamplat la alte site-uri sa-mi vina la posta vamala, trebuind sa merg 67 de km pana acolo.Nu a fost prea ok! In rest, mai astept parerea ta despre alte site-uri.:*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E rau cand e de ajuns in vama care e si departe, in Bucuresti nu mai exista vama de mult timp, toate coletele vin la oficiul de cartier.

      Ștergere
  5. Multumesc pentru mentionare. :* ebay e un site minunat, mi-am facut o gramada de griji la inceput insa usor usor am devenit experta. Bine, bat usor inspre obsedata, am 92 de stelute. :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vrei sa-ti spun ca eu am peste 1000? (bine, am si ceva vanzari facute pe ebay, dar majoritatea sunt primite in calitate de cumparator)

      Ștergere
  6. In ultima vreme mie imi place mai mult Aliexpress decat Ebay. Am gasit preturi mai mici decat pe Ebay si au mult mai multe produse in categoriile care ma intereseaza pe mine: accesorii, haine, cosmetice etc.
    Mi se pare super, as sta zile intregi sa "scormon" virtual tot ce e pe acolo. Nu imi place ca nu se plateste cu paypal, in rest mi se pare mai misto ca ebay-ul :)
    Astept seria ta de articole :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu am pierdut ceva timp in ultima vreme pe aliexpress si am o gramada de produse in wishlist, motivul pentru care prefer ebayul este insa plata prin Paypal si faptul ca am garantia ca imi recuperez banii daca nu ajunge coletul (chiar si in conditiile in care vanzatorul nu raspunde - si am patit-o).

      Ștergere
  7. Si pe mine ma intereseaza astfel de postari.
    In afara de Strawberry nu am cumparat de pe niciun site de afara.
    Ma intereseaza feelunique.com si fragrancedirect.com, boots.com (pt produsele soap&glory si autobronzante), accessorize.com (stiu ca ii avem si noi si sunt si cam prea scumpi, dar eu nu ajung la ei in magazine, mai ales la reduceri)... atat imi vine in minte acum.

    Ar mai fi choies.com, sammydress.com, sheinside.com pt ca am aflat de pe bloguri si sunt oarecum curioasa.

    Nu imi place Ebay, am intrat de vreo doua ori pe el si e o invalmaseala si o amestecatura acolo...


    Mihaela I.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu e deloc amestecatura pe ebay, atata timp cat folosesti criteriile de cautare si cauti ce te intereseaza e usor de gasit ceva. Trebuie doar sa ai timp sa te familiarizezi cu siteul.

      Ștergere
  8. Pot doar sa afirm ca sunt indragostita de Aliexpress. Prima comanda a fost prin Mai, iar acum am 6-7 comenzi ajunse (toate cu transport gratuit si termen de livrare de peste o luna calendaristica) si inca 5 comenzi pe drum (marti au fost reduceri de peste 50% la multe produse din wishlist-ul meu).
    Nu am avut probleme deloc. Toate comenzile au ajuns, mai devreme sau mai tarziu.
    In cazul in care nu ajunge comanda in 35 de zile, vanzatorul iti prelungeste perioada de protectie sau se ofera sa iti trimita produsele din nou sau chiar sa ofere banii inapoi. Am avut 2 comenzi date la sfarsitul lui Mai care mi-au ajuns acum 2-3 saptamani. Am avut rabdare, pentru ca erau produse mici si ieftine (3 dolari ambele colete).
    In Bacau coletele ajung la posta vamala si e nevoie de dovada platii (extras bancar) sau factura. Pentru ca e limita de 10 €, cand mi-am comandat o geanta de 30 de dolari, am rugat vanzatorul sa imi trimita o factura si m-am afisat cu ea la Vama. A comentat putin vamesul si mi-a spus ca data viitoare are nevoie si de dovada platii, dar pe geamul de la posta scrie clar: "Extras bancar SAU factura".
    Un BB cream mi-a venit prin posta locala, ceea ce m-a surprins - ma asteptam la colete mici si ieftine sa vina la posta locala, dar macar m-au scutit de un drum la Vama.
    Cu acelasi BB cream am avut surpriza sa fie fake, desi scria un denumire "original box".
    Am deschis "Dispute", am facut 2-3 poze in care se vedea clar ca produsului este fake (cuvinte scrise gresit, culoarea sticlei / produsului diferita, etc.) si am castigat, iar banii mi-au fost livrati inapoi in cont.
    Mi-am comandat si 2 lanturi de la Zara cu 7-8 dolari, iar in magazin erau 150 lei (colectia primavara - vara 2014).
    Per total, sunt fericita ca am descoperit acest site. Ma bucur ca am gasit solutia de a reduce cu 50% banii aruncati in magazine pe aceleasi produse (desigur, cu un timp de livrare mai mare).
    ebay-ul inca nu l-am incercat, dar am gasit 2 magazine din US care vand produse NYX la un sfert de pret. Singura problema este transportul care, din pacate, este cam ridicat..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim pentru detalii, sunt sigura ca vor fi de folos celor ce cauta informatii despre comenzile pe aliexpress. Si spor la cumparaturi in continuare. :)

      Ștergere
  9. Si tocmai am vazut ca boots.com nu livreaza in Romania... unde mai gasesc eu Soap&Glory online? au cele mai bune glosuri pt volum buze... of!

    Mihaela I.

    RăspundețiȘtergere
  10. Mie imi place mult si amazon. :) Am cumparat de cateva ori de pe el si nu am avut nici o problema.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa stii ca m-am gandit si la amazon, dar parca nu mi-a venit sa-l bag in aceeasi oala cu siteurile asiatice. Si eu am dat cateva comenzi de-a lungul timpului, insa mi se pare ca a cam pierdut teren in ultima vreme. :)

      Ștergere
  11. Astept cu nerabdare articole pe aceasta tema. Eu am inceput cu iherb si sammydress.com dar dupa ce am avut noroc sa te gasesc pe tine si sa imi oferi anumite informatii. Ebay-ul l-am butonat intr-o zi din curiozitate si am cateva comenzi care trebuie sa ajunga, un aviz primit azi si un colet ridicat singurul inconvenient ar fi ca ajung la posta vamala, dar se merita, de prezicazt ca ptr. produsele cu valoare peste 10 euro se percepe tva si peste 150 euro taxe vamale.🙏 Si da trebuie sa duci dovada platii ptr a ridica coletul, si mai gasesti si persoane rautacioase dar asa e sistemul nostru. In rest sammydress.com si iherb imi ajung la posta normala. Ce am observat eu in ultima vreme cu iherb si ce nu stiam este de urmarit ofertele (specials)... Iar pe sammydress se pot "vana" cupoane de reducere asta in caz ca aveti noroc si gasiti pe net. Am obs. produse interesante pe aliexpress dar inca nu stiu daca comand. Raman fan in ce priveste restul sitr-urilor mentionate. Cu ocazia aceasta iti multumesc din suflet ptr. informatii atunci cand aveam nevoie. Cand nu stim ceva ne bucuram ca existi! Ppk 😘😘😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adriana, daca pot fi de folos o fac. Si inca ma mai gandesc la geanta ta. :))

      Ștergere
  12. ma tenteaza si pe mine aliexpress, au multe lucrusoare.. dar parca ma retine ceva in a plasa comanda..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si pe mine m-a tinut ceva pana acum, dar o sa fac o proba, sa vad ce si cum.

      Ștergere
  13. Nu am comandat niciodata nici pe ebay nici pe aliexpess dar ma intereseaza nicte cizme. Ai cumparat vreodata incaltaminte/haine pe aliexpress? Ce calitate au. Merita sa platesc 120 $ ( in medie) pe o pereche de cizme model Gucci de exemplu?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-am cumparat nimic de pe aliexpress, in nici un caz n-as lua ceva "de firma", sunt sanse 99,9% sa fie fake-uri in toata regula.

      Ștergere
  14. Chiar aseara am pus in cos patru coliere pe Aliexpres, ma tot minunam de preturi la unele pe care le vazusem la Zara cu 170 Ron, acolo erau vreo 8-9 Euro. Dar cand sa le comand am vazut ca nu se plateste cu Paypal si am renuntat, mi-e teama sa-mi las datele peste tot. Pe e-bay inca nu m-am avantat.
    Pe sheinside preturile mi se par mici, fata de Romania, ma tenteaza multe, dar trebuie atentie maxima la marimi. Prima mea colaborare cu ei s-a lasat cu o rochie purtata ca bluza, nu mi-a venit sa cred cat era de scurta si dublura avea doar 50 de cm, fix cat o bluza, in rest dantela transparenta peste fund.... Vedeti aici postarea daca va intereseaza: http://www.beautystory.ro/2014/08/ootd-pink-roses.html
    Pe Oasap am comandat prin iarna iar rochia este foarte scurta si foarte larga, e drept ca am luat marimea L, m-am gandit ca poate e mai lunga. Pe Romwe am comandat acum un an o rochita foarte frumoasa, imi vine si marimea, am luat S, doar ca este super-mega sintetic materialul. parerea mea e ca materialele sunt destul de proaste pe site-urile astea, chiar daca modelele sunt dragute!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Incearca sa le cauti si pe ebay, sigur le gasesti si poate chiar la preturi mai mici si poti folosi Paypal la plata.

      Ștergere
  15. Super!!!multumesc pt initiativa! Vreau sa fac.comenzi din afara...dar de multe ori nu inteleg treaba cu transportul...as vrea sa vina la.adresa,grn curier,nu sa ma deplasez pana vine stie unde o fi posta vamala..
    Succes si astept urmatoarele articole :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Transportul prin curier de cele mai multe ori costa mai mult decat produsele, deci nu stiu cat de profitabil e.

      Ștergere
  16. Si eu sunt incepatoare intr-ale ebay-ului,dar fenomenul incepe sa ia amploare. Sunt mult mai incantata de shoppingul online pt tot felul de chestiute si accesorii, si cine stie, poate o sa ma aventurez si la haine :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Depinde foarte mult de unde iti iei haine, eu cumpar on-line de mai bine de 10 ani si n-as renunta la asta, insa in timp am invatat sa selectez.

      Ștergere
  17. buna as dori sa comand un costum traditional asiatic,in dambovita ar ajunge coletul, dar nu stiu de unde sa comand,eu am gasit dar nu merge sa completezi formularul pe www.alixpress.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pe aliexpress nu e nici un formular de comanda, nu stiu ce spui tu ca nu merge.

      Ștergere
  18. Buna ziua! Tocmai am primit aviz ca a ajuns coletul, dar cand am ajuns nu au vrut sa mi dea coletul fara dovada de plata. De unde o iau?
    Multumesc mult!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca ai comandat de pe un site printezi comanda/ poti duce extras bancar/ inregistrarea platii in contul de Paypal. Nu stiu de unde si ce ai comandat sau cum ai platit ca sa-ti pot raspunde.

      Ștergere