Nesiguranta ... ce faci cu ea?

5.6.14

Cred ca nesiguranta este calea cea mai sigura catre esec. Din nou este un subiect despre care nu pot sa scriu din propria mea experienta pentru ca eu am avut intotdeauna incredere in mine, nu m-am gandit niciodata ca se poate sa nu-mi iasa - n-am luat niciodata in calcul aceasta varianta. Mi-am dorit, am facut si mi-a iesit. Nu mi-a iesit intotdeauna pentru ca uneori exista si factori care influenteaza si asupra carora nu avem nici un control, dar n-am facut niciodata o tragedie dintr-un esec. Nu mi-a iesit pentru ca nu era ceea ce-mi trebuia, am luat-o ca o experienta si am mers mai departe. Si pot sa spun cu o certitudine care ar putea speria ca atitudinea conteaza cel mai mult ... cand ai incredere in tine, tii capul sus si privesti in ochi un om e greu sa nu realizezi ce ti-ai propus.


Mi se spune adeseori ca ma pricep sa ridic moralul altora, probabil ca asa e ca altfel nu as putea s-o fac, insa de cele mai multe ori mi-e greu sa gasesc cuvintele potrivite si nu neaparat pentru ca nu stiu ce am de spus, ci pentru ca trebuie sa le imbrac intr-o haina frumoasa si sa le prezint frumos ca cel din fata mea sa nu le interpreteze gresit - si cand ai de-a face cu un om care nu stie cine e, ce poate si care are nesiguranta ca cel mai bun prieten e foarte dificil, mai ales cand tu esti un om sincer si spui ce vezi/ ce simti.

Cred ca unii oameni sunt setati sa vada numai partile lor rele si cred ca a incerca sa schimbi un astfel de om e pierdere de timp. Viata m-a invatat ca pana cineva nu-si doreste cu adevarat sa se schimbe nu conteaza nimic din ce fac/ zic ceilalti. Te aproba pe moment, poate face ca tine o zi (in varianta optimista), iar in ziua urmatoare o ai de la capat. Iar tu o faci o data, de doua ori, de zece ori, cand vezi ca vorbesti la pereti si ca nu se schimba nimic obosesti si ajungi sa vezi timpul ala ca timp pierdut. Si ajungi sa crezi ca omul nesigur este foarte egoist. Asteapta sa rezolvi tu (sau altii) ceea ce el nu vrea sa rezolve. Eu nu cred in "nu pot" ... cred cu tarie ca atunci cand iti doresti cu adevarat ceva poti s-o faci, oricat de imposibil ar parea la inceput.

Dar sa revenim la nesiguranta ... te duci la un examen si l-ai picat, s-a sfarsit lumea? Nu, pui mana pe carte inveti si data viitoare te prezinti pregatit si il iei cu o nota mare. Daca pleci la drum gandindu-te ca nu esti in stare s-o faci in mod sigur n-o s-o faci si n-are cum sa-ti iasa, indiferent despre ce vorbim. In viata asta totul are rezolvare, mai putin moartea, deci de ce sa ne concentram pe esec cand putem sa ne mobilizam sa devenim mai buni si sa facem lucrurile si mai bine?

Nesiguranta nu e data de cineva care nu te-a laudat la timp sau de cineva care ti-a spus candva o chestie nasoala, nesiguranta pleaca din mintea ta si doar tu poti schimba asta. Poti sa alegi sa-ti plangi de mila si sa te vaiti cat de greu e si cum sigur tu n-o sa poti sau poti sa dai ochii cu lumea si sa incerci. Poti sa ai noroc si sa-ti iasa si asta sa-ti ridice moralul sau poti sa ai ghinion (sau noroc depinde de situatie) si sa nu-ti iasa - in loc sa te plangi si sa te dai de ceasul mortii incearca sa inveti din ceea ce ti s-a intamplat si data viitoare sa faci lucrurile si mai bine. 

Invata sa pretuiesti orice pas inainte (oricat de mic ar fi el) si sa nu ramai blocat pe esec.Bucura-te de fiecare lucru care ti se intampla, traiesti cu intensitate fiecare clipa a vietii tale, dar inainte de toate: cunoaste-te pe tine, invata sa te ierti, sa te accepti si sa te iubesti.

14 comentarii

  1. Fiecare face/spune/ gindeste atit cit poate, nici mai mult, nici mai putin. Degeaba ii explici, ii arati, ii povestesti unui om cum sa faca sa gindeasca pozitiv, sa nu se innece intr-un pahar cu apa, sa gaseasca solutii convenabile pt problemele care apar, daca el nu are capacitatea de a intelege ceea ce spui tu. Nu e vorba de vointa, ci de limite emotionale, intelectuale, fizice, etc. Eu cred ca exista "nu pot" si il accept si il inteleg si nu incerc sa-l schimb. Fiecare e unic si din pozitia in care e, cu limitele pe care le are, face ceea ce poate. Cum spunea odata cineva destept, degeaba tragi de firul ierbii, nu va creste mai repede. La fel si oamenii, degeaba incerci sa le schimbi convingerile, pina la urma se intimpla exact ceea ce ai spus, te aproba temporar, poate chiar joaca rolul celui care incearca sa-ti urmeze sfaturile, insa cind energia pe care tu i-ai insuflat-o dispare, revine la starea initiala ! :)))) Timp pierdut, nervi, frustrare & comp.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu am renuntat de mult sa incerc sa schimb pe cineva, nici nu-mi bat capul cu asta, dar daca cuiva nu ii e bine si imi pune o intrebare nu ma doare gura sa incerc sa raspund, ca vrea sa priceapa bine, ca nu vrea iar bine. Sunt oameni care au nevoie sa fie motivati ca asa sunt ei, atat pot/ atat vor, asa cum sunt oameni care sunt cum vor sa fie, viata se cheama ...

      Ștergere
  2. Nici eu nu cred in "nu pot", Asa s-a stricat si o prietenie veche pentru ca nu am am mai vrut sa accept "nu potul" si atunci am ales sa ma indepartez.
    Legat de nesiguranta pot sa spun ca desi in general incerc sa fiu sigura pe mine sunt momente cand si clachez...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Toti avem momente d-astea, d-aia cred ca e bine sa ne antrenam mintea sa reactionam asa cum trebuie. Cunosc bine faza cu indepartatul ... in final conteaza sa-ti fie bine tie, nu?

      Ștergere
  3. Răspunsuri
    1. Nu, nu m-am gandit la cineva anume, dar nu e rau daca iei ceva din postarea asta. :)

      Ștergere
  4. De obicei nu ma duc la un examen daca nu sunt sigura ca il iau :) Doar cu asta de la scoala de soferi am luat teapa si am picat la traseu (pentru ca m-am luat in gura cu politistul, printre altele :))) ) si acum trebuie sa pun mana pe teste iar, ca-mi expira scoala. De obicei am incredere in mine, iar tu ai cea mai mare dreptate: atunci cand te accepti si te iubesti, totul va decurge asa cum trebuie. Asta trebuie sa invatam cu totii ...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, cand intelegi asta se schimba tot - poate a fost mai bine asa cu scoala de soferi, nu era momentul potrivit. :)

      Ștergere
  5. Persoanele din jurul tau (cu care intri contact zilnic/des/ai o relatie) pot sa iti dea o impresie/parere negativa despre tine si sa te faci sa te simti nesigura chiar daca tu esti frumoasa, desteapta, serioasa, placuta, etc. Da, vorbesc din propria experienta.
    Important este sa ne rupem si sa mergem mai departe cu ganduri bune despre noi, cat va dura procesul asta depinde de fiecare.

    Dragut articol. O raza de lumina intr-o zi noroasa.


    Mihaela I.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mihaela, exact asta spuneam - nu trebuie sa lasi vorbele sau gandirea cuiva sa te influenteze si sa te traga inapoi. :)

      Ștergere
  6. Eu cred ca daca iubim pe cineva, ii acceptam si momentele de nesiguranta, pana la urma luam omul la pachet cu tot ce ne aduce :)
    Cat priveste schimbarea, nu cred ca aceasta poate fi o conditie, caci schimbarea/ transformare e un proces personal, profund, de lunga durata, nascut din dorinta de a fi altfel decat ai fost si din ne-putinta de a mai trai asa cum ai trait pana ieri.
    Ma gandesc ca poate e mai confortabil ptr echilibrul nostru interior sa acceptam ca uneori pot aparea si momente de nesiguranta, ideea fiind cum iesi din starea respectiva si ce faci daca aceasta nesiguranta te-a dus in alta directie decat cea pe care ti-ai dorit-o. Spun asta pentru ca pana la urma nu e un capat de lume sa nu izbandesti intr-o anumita chestie. E doar o intamplare, o ipostaza a noastra - esential fiind modul in care alegem sa reactionam la asta. Uneori o astfel de situatie ne obliga la exercitiu introspectiv, la reasezare, la scormonit in noi, la reevaluare, reoordonare a prioritatilor. Si cred ca un strop de umor in orice situatie ar fi sa fie nu strica nimanui :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu m-am gandit la oamenii care vad negru in orice moment si reusesc astfel sa strice tot in jurul lor, momente de nesiguranta si caderi avem toti in anumite momente ale vietii, daca invatam sa le gestionam ne e noua mult mai usor. Orice situatia are si parti bune si rele, important e sa la cauti si asta uita multi sa faca. Umorul e bun tot timpul, dar cati uita ca exista?

      Ștergere
  7. Si sa inteleg ca tu, Camelia folosesti umorul ca "arma" anti-depresie, anti-esec sau pro-succes?
    Ai incredere in tine atunci cand razi? suna bine. Mie una imi surade ideea, insa ma depsaseste situatia in care simt ca cedez, tremur ca o varga .. mie atunci nu-mi vine a rade.. totusi.. ceva mai eficient? :D sau nu stiu.. cum te incurajezi singura? ce iti pui? sunt prea curioasa ca sa iti aflu metodele, poate devin eficiente si la mine...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu este vorba neaparat de umor, ci mai degraba sa cauti ceva bun/ pozitiv in orice lucru, nu sa te axezi pe partile negative. Increderea in sine nu are legatura cu rasul/ plansul, ci cu atitudinea fata de ceea ce inconjoara. Frica nu este un partener bun, d-aia nu trebuie sa ajungi in punctul ala.

      Ștergere