De ce acid tranexamic?

14.10.20

Sunt cateva ingrediente de generatie mai noua - nu este exprimarea potrivita, dar nici nu am alta mai buna (probabil mai corect ar fi sa scriu ingrediente care sunt din ce in ce mai studiate si mai folosite in produsele cosmetice) - care mie mi se par fascinante si de care sunt sigura ca vom tot auzi pentru ca au un potential urias, iar industria cosmetica este una in continua dezvoltare si in fiecare zi vine cu noutati. Printre ingredientele astea se numara electrolitii, bakuchiolul, peptidele, CBD, acidul poliglutamic, PHA, pre si probioticele, dar si acidul tranexamic, cel de care vreau eu sa va povestesc astazi.

Eu am descoperit acidul tranexamic anul trecut si de atunci tot folosesc produse cu acest ingredient si da, functioneaza. Acidul tranexamic este un amino acid derivat din lysine si ceea ce face este sa intrerupa acele procese care duc la "patarea" pielii - si o sa folosesc termenul asta mai putin stilat pentru a intelege toata lumea ce face. Studiile arata clar ca o concentratie intre 2 - 5% face acelasi lucru ca hydroquinona, care este ingredientul de aur cand vorbim de estomparea petelor. Acidul tranexamic este folosit cu succes pentru a trata melasma, insa studiile arata ca are si capacitatea de a face pielea mai putin sensibila la actiunea razelor UV si poate reduce si roseata. Este un ingredient solubil in apa si are nevoie si de alte ingrediente in formula pentru a penetra pielea si se pare ca este mai usor tolerat decat hydroquinona. 

Rezultatele nu vor aparea imediat, este nevoie de cel putin 2 - 3 luni ca sa vedeti efecte pe piele, dar chiar merita incercat daca aveti probleme cu hiperpigmentarile si nu ati avut rezultate notabile cu alte produse. Eu folosesc multe produse pentru luminozitate si cantitati mari de vitamina C, pentru ca am un ten care tolereaza usor vitamina C, m-au ajutat pe zonele unde tenul meu nu mai produce melanina asa cum trebuie (nu am o cauza clara, este ceva mostenit genetic), insa de cand folosesc produse cu acid tranexamic am observat ca nuanta tenului meu este mult mai uniforma si tenul arata mult mai luminos.

Primul produs pe care l-am incercat cu acid tranexamic este de la The Inkey List si este tratamentul lor pentru noapte cu 2% acid tranexamic, 2% derivat de vitamina C si 2% extract de acai berry. Are o textura placuta si intra repede in piele, eu il folosesc seara inainte de crema hidratanta si cred ca sunt la al treilea sau al patrulea tub de cand am inceput sa il folosesc. Produsele The Inkey List se gasesc si la noi in Sephora, insa nu cred ca si asta sau cel putin eu nu l-am vazut pe site.. Eu il comand fie de pe Cult Beauty, fie de pe feelunique si pana gasesc un altul cu o concentratie mai mare si o formula curata raman la el. Stiu din surse sigure ca unul din brandurile mele preferate de skincare lucreaza la o formula cu acid tranexamic si de-abia astept sa vad ce vor lansa.

Celalalt produs cu acid tranexamic pe care il folosesc acum este esenta de la Hada Labo, eu o am de pe Glowrious - si imi place la nebunie. Are o formula extrem de misto cu mai multe tipuri de acid hialuronic, acid tranexamic, vitamina C si E. Este a doua esenta Hada Labo pe care o incerc si care ma convinge - chiar merita incercate, pe mine cea pe care am avut-o inainte cu retinol m-a tinut cam 6-8 luni si am folosit-o aproape zilnic. Varianta asta pe care o am acum este mult mai lichida, intra imediat in piele si nu lasa nici o pelicula pe piele.

Este un produs care se potriveste oricarui tip de ten si la care ar trebui sa va ganditi sa il introduceti in rutina daca nu aveti un toner/ esenta deja intre produsele pe care le folositi. Eu in momentul asta am 4 astfel de produse si le folosesc in functie de cum imi simt tenul, uneori fac layer cu 2 astfel de produse si am vazut clar diferenta pe tenul meu. Hada Labo mi se pare un brand extrem de interesant si esentele lor au formule curate, fara alcool si uleiuri esentiale, iar daca aveti nevoie de ajutor pentru a o alege pe cea potrivita puteti sa discutati cu Rena. Eu ma gandisem si la cea cu alpha arbutin, insa asta a fost o alegere mult mai buna pentru mine. O folosesc de mai bine de 2 luni zilnic si am consumat cam un sfert din cei 170 ml, asa ca raportul calitate/ pret este unul care face produsul asta si mai interesant.

Am tot cautat informatii sa vad ce alte produse bune sunt pe piata cu acid tranexamic si am primit cateva recomandari sa incerc Discoloration Correcting Serum de la Good Molecules, o formula cu acid tranexamic (2%) si niacinamide (4%) extrem de interesanta. Nu am incercat nimic de la brandul asta, asa ca ma gandesc sa achizitionez produsul asta pe viitor.

Voi folositi produse cu acid tranexamic? Aveti recomandari de produse bune care merita incercate?

4 comentarii

  1. Buna, am zarit traxanemic in noua gama X Foliate de la Bielenda Professional. Suna bine ca si compozitie. Mulțumim pentru informații!

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu am incercat încă produse cu acid tranexamic

    RăspundețiȘtergere