Soarele e bun, dar in doze mici

6.6.11

Asta este prima parte a unei serii de 5 postari (incepand de azi pana vineri) ce va avea ca tema "importanta protectiei solare", propunere venita de la cei de la Iwostin (puteti gasi informatii despre produsele lor pe www.iwostin.ro). Si-au propus ca intre 6 si 10 iunie sa informeze pe toate mediile care sunt pericolele expunerii neprotejate la soare si campania asta mi s-a parut mai mult decat utila si am acceptat sa fac parte din ea.

Eu am o prietena care se expune inconstient la soare fara sa se protejeze (si nu e vreo proasta) si am vazut ce a facut soarele din pielea ei. Sunt sigura ca si voi aveti astfel de oameni in jurul vostru si cred ca este important sa le deschidem ochii.

Dozele mici de soare sunt nemaipomenite pentru om - nivelul de vitamina D creste si lumina soarelui este un mod natural si sanatos de a-ti ridica moralul. Dar mai mult de 20 de minute de expunere la lumina ultravioleta devine daunator. Razele UV sunt vinovate pentru cancerul de piele si imbatranirea prematura. Mai mult de 20 minute de expunere si sistemul imunitar este depasit si nu mai face fata. Asa ca toti avem nevoie sa folosim produse cu factor de protectie solara daca avem de gand sa ne expunem la soare, fie si pentru o perioada scurta de timp.

Am citit (si sper ca informatia sa fie corecta si reala) ca melanina actioneaza ca un un fel de protectie solara naturala a organismului. Cu cat e mai inchisa culoarea pielii, cu atat mai multa melanina aveti. Cu cat e pielea mai deschisa, cu atat aveti mai multa nevoie de un produs cu factor de protectie ridicat. Dar indiferent de culoarea pielii, este absolut necesar sa folositi produse cu factor de protectie solara.

Atentie atunci cand folositi un asemenea produs sa verificati ca are si protectie impotriva razelor UVA pentru ca FPS (factorul de protectie solara) mentionat pe ambalaj se refera doar la razele UVB. Iar razele solare contin atat raze UVA, cat si raze UVB, amandoua fiind la fel de daunatoare.  

Nu uitati ca si buzele au nevoie de protectie solara, nu doar fata si corpul nostru!

2 comentarii

  1. Buna Camelia,
    Foarte informativ articolul, scurt si la subiect. Daca imi dai voie, o sa confirm eu ce este melanina: „Melanina este o substanţă pigmentară închisă la culoare prezentă în piele, păr şi membranele ochiului” (definiţia melaninei din dicţionarul RoMedic).

    Expunerea la soare fără protecţie duce la producerea în exces a melaninei, ca o reacţie de protejare a pielii la radiaţii, iar în urma acestui exces pe piele pot rămâne zone hiper pigmentate care poartă denumirea de melasmă.

    RăspundețiȘtergere