Salvarea (ia-o de unde nu-i)

22.6.11

Ieri dupa-amiaza mi s-a facut rau. Da' rau de am zis ca o sa crap ... curgeau apele pe mine de ziceai ca-s sub dus, o durere infernala de abdomen (durere d-aia de-ti vine sa urli si sa te tavalesti) si o stare de voma (care s-a "produs" si a durat mai bine de 3 ore). Tot acest efort combinat cu problemele cardiace au creat o catastrofa.

Moment de inspiratie "proasta": suna la salvare, dar suna la aia de stat (nu aveam in portofel decat 50 ron). Dupa o ora de la primul apel si vreo 4 apeluri in care s-a comunicat ca ma simt din ce in ce mai rau, singurul raspuns a fost "urgentam". Discutia s-a terminat cu "multumesc, dar nu mai e cazul" si o replica nu tocmai ortodoxa privind lucrul care trebuia urgentat si un telefon la salvare privata (taxa 200 ron - noroc cu vecinii cateodata), care a ajuns in cateva minute. 

Nu are sens sa intru in detalii cat de pregatiti erau cei de pe salvare (cred ca e suficient sa va spun ca a durat 12 minute sa-mi puna o branula), cert este ca mi-au facut o perfuzie cu calmante si ceva antivomitiv (care au mai costat inca 99 ron) si dupa aproximativ o ora de la venirea salvarii, incepusem sa ma simt un pic mai bine. Diagnosticul a fost gastro enterocolita acuta (nu stiu cat de corect este, insa clar ceva de la stomac a fost). Total de plata: 299 ron.

Intrebarea care ma macina pe mine de ieri este simpla: mai are sens sa platesc asigurarile de sanatate la stat? Pentru ce sa virez bani in fiecare luna daca atunci cand am nevoie sunt lasata sa astept si singurul raspuns pe care il primesc este "urgentam" (care tradus ar putea insemna si "poate sa dureze cateva ore pana vine o salvare")?

Singurul meu sfat este daca aveti nevoie urgent de o salvare, nu sunati la cea de stat. E bataie de joc !!

19 comentarii

  1. Imi pare rau ca te-ai simtit rau.
    Ai mare dreptate cu taxele degeaba la sanatate. As vrea sa pot alege sa nu le mai dau cateva milioane pe luna pentru niste servicii de care nu beneficiez si poate nu o sa beneficiez niciodata. Sunt dezamagita si eu de serviciile medicale de stat. :(

    RăspundețiȘtergere
  2. Offfff, eu ieri nu am ajuns la serviciu din cauza unor dureri abdominale de credeam ca imi bubuie burta si alta nu. Nu puteam nici sa o ating macar pentru ca aveam impresia ca plesneste si niste crampe...Doamneeee, urlam singura in casa. N-am mai avut asa ceva niciodata. In general mai am dureri in capul pieptului, arsuri mai bine zis, insa trec cu Malox, dar ieri am avut niste crampe groaznice. Am reusit sa ma tarasc pana la farmacie si mi-au dat Duspatalin. Am luat o capusula si in 30-40 de minute mi-a disparut durerea. Tocmai d-aia am evitat sa chem Salvarea pentru ca stiam ca sunt varza, niste nesimtiti nepasatori! te pup, sanatate!

    RăspundețiȘtergere
  3. ai dreptate in ceea ce priveste plata asigurarilor de sanatate la stat...dar inchipuieti ce se intampla in provincie si mai ales in satele indepartate, unde cam iti inchipui in cat timp ajunge salvarea...si avea dreptate o batranica cand zicea ca ea nu poate sa inteleaga de ce toata viata a platit asigurari de sanatate, de cateva luni ii impoziteaza pensia si in timpul apropiat (daca o sa mai traiasca, cum zice ea) o sa se introduca co-plata.

    RăspundețiȘtergere
  4. imi pare rau... am avut si eu in urma cu 2 ani un astfel de diagnostic asa ca te inteleg perfect. sotul meu nu stia ce sa-mi mai faca si vroia sa cheme salvarea, iar eu refuzam pentru ca mi-era frica ca cine stie unde ajung si o sa fiu singura prin spital. dupa ce o zi intreaga am zacut ca nu putea nici sa ma misc (si mai si alaptam), am ajuns seara la spital. nu puteam sa ma tin pe picioare pentru ca nu mancasem absolut nimic si nu bausem deloc apa toata ziua. nici nu s-au uitat la mine. s-a enervat sor-mea si m-au asezat pe un pat la camera de garda si m-au luat la intrebari. dupa ce m-am chinuit sa le zic cum se manifesta mi-a zis dr ca e posibil sa fie o enterocolita si sa ma duc la Matei Bals, la boli infectioase. acolo am dat peste o doctora suuper draguta si imediat a stiu ce sa-mi faca. mi-a pus o perfuzie cu glucoza si metroclopramid. mi-am revenit dupa o ora.
    mi-e groaza de sistemul nostru de sanatate :|

    RăspundețiȘtergere
  5. Raspunsul la intrebarea ta "mai are sens sa platesc asigurarile de sanatate la stat?" este:
    Depinde de care parte a lantului esti. Daca esti platitor: NU, daca esti colector si bagi toti banii colectati din taxe si impozite in "jobenul magicianului" (adica unicul si cetosul buget): DA, DA, DA. :(

    Sanatate Camelia!

    RăspundețiȘtergere
  6. Imi pare rau....ma dispera ideea de sistem medical romanesc, mi-e groaza sa ajung vreodata in spitalele lor infecte. Matusa mea din Turnu Severin a fost operata de mai multe ori de cancer tiroidian, la Timisoara si Cluj. Fiind acasa, i s-a facut rau si normal ca a sunat la spitalul din Severin. Cand au auzit ce are, au spus ca ei nu vin ca nu s-a operat la ei, sa se duca la Cluj. De parca facea 5 minute pana la Cluj....si chiar nu au venit, trebuia sa faca scandal sa-i sature dar nu e genul incisiv.

    In alta ordine de idei, am facut enterocolita vara trecuta.
    In viata mea nu mi-a fost atat de rau, a durat cam o saptamana sa scap de senzatiile alea odioase. Primele 3 zile au fost crunte, zaceam pe spate cu ochii inchisi, daca ma miscam iar imi venea sa vomit. Sa mai spun ca initial m-au diagnosticat cu o criza biliara si mi-au dat doar nu mai stiu ce sa scap de greata? Am baut la ceaiuri de imi iesisera prin urechi.
    Si nu era spital ci o policlinica privata.

    RăspundețiȘtergere
  7. intradevar e o bataie de joc cu asigurariile , nu calci intr-un spital de stat fara sa dai spaga la gunoaiele astea si te trateaza ca un nimic. Asta e , macar acum esti bine pt ca sanatatea e chiar cea mai importanta , probabbil ti-au dat si un regim alimentar , sa te tii de el }{ .

    RăspundețiȘtergere
  8. Sincer,te inteleg si imi pare rau:(.
    Se pare ca nu sunt singura care a avut ieri probleme de sanatate...
    La noi in oras e dezastru cu spitalele.Cel putin la cel de copii.Daca nu dai la medici,asistente ceva in buzunar(a se intelege bani!),nici nu te baga in seama.
    Caz real,in urma cu o saptamana:o bunica a venit cu nepotul la spitalul de copii.Nepotul(9 ani) avea mana rupta deoarece cazuse de pe bicicleta.Timp de 5 zile nu i-a bagat niciun medic in seama deoarece nu aveau bani la ei:(
    Abia dupa 5-6 zile,au trimis parintii baietelului bani si au dat la medici:|
    Deci pe bune!Pentru ce isi mai iau salariile??Daca nu fac nimic?:|
    Daca eram acolo,nu stiu ce faceam,sincer:|
    Sper sa nu mai ai probleme de sanatate:*

    RăspundețiȘtergere
  9. stii de cate ori ma gandesc eu la subiectul asta, asigurarea de stat...nu are nicio valoare ,chiar daca platim o gramada bani , doamne fereste sa ajungi la o problema . multa sanatate iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  10. Imi pare rau pentru problema avuta, atat cea legata de sanatate, cat si cea cu salvarea.
    Cat despre spagi - e adevarat ca majoritatea sunt nesimtiti si daca nu primesc nimic nici nu baga omul in seama (sau se poarta mult mai frumos daca primesc ceva), insa mai exista si medici extraordinari, asa ca generalizarile gen "gunoaiele astea" sunt destul de deplasate. Tocmai din cauza acestui tip de mentalitate din partea pacientilor medicii buni prefera sa plece din tara si ramanem cu medicii care in facultate erau de nota 5-6 sau de-abia reuseau sa promoveze examenele. De aceea si calitatea serviciilor medicale tinde sa scada destul de mult.
    Nu incerc sa scuz medicii care lucreaza la stat, insa nici conditiile oferite in spitale nu-s asa roz (sa pui pacientul sa vina cu firele pentru sutura de acasa e deja o chestie care ar trebui sa dea de gandit), iar chestiile astea multe se aduna si din pacate se rasfrang pe bietul pacient. Exista o frustrare de ambele parti si din pacate nimeni nu iese castigat. Singura solutie ar fi ca sistemul sa ofere conditii mai bune de practica si eventual ca resursele sa fie valorificate asa cum ar trebui (nu sustrase si vandute, asa cum se poarta la noi).

    Cat despre sistemul privat - ganditi-va ca aceeasi medici care lucreaza la particular lucreaza si in spital=> ca si acolo pot fi medici insuficient pregatiti.
    Si da, asigurarea de stat mi se pare si mie inutila, la situatia sistemului medical la ora actuala.

    RăspundețiȘtergere
  11. Nu stiu daca te va face sa te simti mai bine ce-ti voi spune eu,da am patit pe pielea mea cu salvarile de la noi. Am asteptat 2 ore si jumatate ca sa vina o salvare, timp in care parintii mei erau disperati si au dat cred ca pe putin 10 telefoane in care primeau acelasi raspuns "e pe drum"! In acele clipe de asteptare am crezut ca o sa mor, cumplita senzatie si ma rog la Dumnezeu sa nu mai am nevoie niciodata de sistemul nostru de sanatate!
    Si ca sa-ti raspund la intrebare ta: NU, nu mai are sens sa platesti asigurarea la stat pt ca sunt jalnici din toate punctele de vedere,insa din pacate acest lucru este putin probabil.
    Multa sanatate Camelia!

    RăspundețiȘtergere
  12. Off, regret sa aflu prin ce treci.
    Sper si iti doresc sa te refaci cat mai repede! big HUG!

    RăspundețiȘtergere
  13. Heh.. Sa vedeti cum e sa platiti asigurarea de sanatate de 2 ori.. O data statului si o data sistemului de asigurari al profesiei. Exemplu concert: Eu avocat, platesc la CAS anunal o suma de bani, obligatoriu. De asemenea, pentru profesia de avocat exista o Casa de Asigurare a Avocatilor care include si asigurarea de sanatate, unde platesc lunar, taxe.
    Credeti ca daca am probleme o sa imi acorde cineva vreun ajutor fara sa dau spaga, chiar daca sunt platitoare de taxe, chiar de 2 ori?
    Niciodata.
    Si taxele pentru CAS nu sunt deloc mici. 5% din venit...
    In orice caz, recunosc ca nu am avut probleme de santate pana acum, fara internari samd si sper sa nu am, pentru ca o sa mor de nervi, inainte sa mor de boala.

    RăspundețiȘtergere
  14. Sper ca esti mai bine acum si ca stai cuminte pana te refaci complet. Ai grija de tine si multa sanatate! :*

    RăspundețiȘtergere
  15. Treaba asta e mai complicata decât pare la prima vedere. Apelurile de la salvarea publica sunt preluate in functie de simtome, risc si gravitatea presupusa a afectiunii. La toate cazurile de atacuri de cord si de comotii cerebrale pe care le stiu salvarea publica a ajuns in cateva minute. Sunt convinsa ca te-ai simtit infiorator, dar poate ca in timpul asta salvarile erau la pacienti care chiar erau pe moarte.

    RăspundețiȘtergere
  16. Anonim, eu sunt o persoana cu probleme cardiace (am avut deja un infarct - cand am avut infarctul, salvarea a ajuns dupa 45 de minute pentru ca a incurcat soferul strazile, dar asta e deja alta poveste) si s-a anuntat acest lucru in momentul in care am chemat salvarea pentru ca aparusera deja probleme cu respiratia si o crestere alarmanta a pulsului, cred ca reprezentam o urgenta la varsta si la ce istoric medical am.

    Din punctul meu de vedere, salvarea de stat nu face 2 bani si ma refer strict la sistem. Mi se pare de bun simt daca nu poti sa rezolvi o situatie (din lipsa de personal, de masini, din cauza sistemului medical - nu aste discutam noi aici ca nu am rezolva nimic) sa il anunti pe prostul care sta si asteapta sa-l "salvezi" ca tu mai devreme de 1-2 ore nu ai cum sa ajungi ca sa stie ce are de facut.

    RăspundețiȘtergere
  17. in Romania mori de atata incompetenta si indiferenta,pe mine ma doare burta de 2 saptamani si ma tot plimba din doctor in doctor fiindca nu s-a descoperit ce am,de luni iar ma duc la raze prin spital :( doctorii astia sunt si incompetenti si mai vor si spaga:(

    RăspundețiȘtergere
  18. Imi pare rau sa aud ce s-a intamplat, insa vreau sa adaug si eu ceva la postarea ta.
    Mama mea este medic pe salvare de stat si din pacate motivele pentru care masinile nu ajung la timp sunt cu totul altele. In nici un caz ca nu au ei chef sau stau sa bea cafele sau alte inventii.
    Numarul de medici este extrem de mic (in jur de 25 daca tin bine minte pentru Bucuresti si jud ilfov, in loc sa fie 300 sau mai multi), traficul in Bucuresti este infernal, masinile sunt vechi si proaste, oamenii nu dau mereu prioritate masinilor de salvare. Cazuri grave la care se urgenteaza sunt cele suspectate de deces sau crize grave. Depinde mult si ce ai spus dispecerei ca ti se intampla.
    Nu e vorba de indiferenta din partea medicilor de pe salvare. E nesimtire din partea statului care le da un salariu de rahat dupa 15 ani de munca, statul care nu cumpara medicamente / masini noi mai bune, etc

    RăspundețiȘtergere
  19. Anonim, nici n-am spus nimic de medici sau de dotari, stiu foarte bine ca nu au cum sa faca fata. Eu vorbeam de sistem, nu e normal sa platesti asigurari de sanatate si sa beneficiezi de NIMIC! Eu pana la urma am platit salvarea privata ca nu am avut alta solutie (cand ai un infarct la activ, nu poti sa risti sa astepti ore dupa un medic), dar unul care nu are bani, ce face?

    RăspundețiȘtergere