Povestea mea cu retinolul

5.12.23

Iubirea mea pentru retinol este una declarata si pot sa spun ca este ingredientul care m-a facut sa deschid si mai bine ochii si sa fiu si mai atenta la modul in care imi ingrijesc tenul. Am inceput sa folosesc retinol in 2015 cand aveam deja 36 de ani si de atunci nu a existat nici o perioada in viata mea sa nu folosesc vreun produs pe baza de retinol.

Am scris de multe ori despre retinol, molecula intreaga de vitamina A, care are nevoie de mai multi pasi pentru a se transforma in acid retinoic, forma care aduce beneficii pielii si in care se transforma orice forma de vitamina A si pana anul asta nu am simtit nevoia sa incerc o alta forma sau sa trec la ceva mai puternic. Tenul meu tolereaza foarte bine retinolul si am folosit de la inceput o concentratie de 1% fara sa am probleme de iritare sau ten uscat.

Retinolul este cel mai studiat ingredient cosmetic si ceea ce il face deosebit este faptul ca ii "spune" pielii sa produca celule sanatoase si sa accelereze procesul de regenerare celulara, iar pielea asculta. Face si multe alte lucruri, este un antioxidant puternic, dar cel mai important lucru este clar faptul ca promoveaza formarea fibrelor de colagen si ajuta la repararea elastinei. Oricat de bun este retinolul nu face minuni, insa folosit constant (si asta e cheia - folosirea constanta, nu il folosesc iarna si in vara nu-l mai folosesc) are niste efecte nemaipomenite asupra tenului.

Inainte de a va arata cateva produse si a va spune cateva chestii despre ele vreau sa reamintesc ca atunci cand vorbim de retinol e important:

- sa fie folosit constant si sa ai rabdare pana incep sa apara rezultate

- perioada cea mai indicata pentru a incepe să folosesti un produs cu retinol este după 25 de ani

- introdu treptat si incepe cu concentratii mici (0,01%), dupa care cresti frecventa, dar si concentratia

- acorda atentie modului in care reactioneaza tenul tau, e posibil sa observi o iritare usoara si tenul sa fie mai uscat (inrosirea tenului, senzatia de arsura si pielea care se cojeste nu sunt reactii normale)

- foloseste produsele seara si nu uita de protectia solara minim SPF 30 in fiecare zi

- nu te opri cu aplicarea produselor doar pe ten

Indiferent de forma de retinoid pe care o alegi cu o folosire constanta o sa vezi rezultate nemaipomenite: regenerare celulara mai rapida, ten mai luminos si mai ferm, mult mai multe celule noi si sanatoase. Pe langa asta ajuta mult cu acneea, dar stimuleaza si productia de colagen si elastina, asa cum am spus mai sus.

Produsul care m-a convins pe mine este 1% Retinol Treatment din gama Clinical de la Paula's Choice, mi-a aratat ce poate face si i-am ramas fidela in tot acest timp. Am incercat multe altele, insa mereu am in casa produsul asta, iar de cate ori am fost la diverse scanari cu diverse aparate am vazut ce efecte are asupra tenului meu: nu prea am celulele moarte, tot timpul apar celule noi, nu imi apar cosuri decat foarte rar (si atunci au o cauza clara), nu am ten tern, fermitatea si elasticitatea nu sunt problematice pentru mine, nu am pori dilatati si anii care au trecut nu se vad pe tenul meu.

Formula este bomba din punctul meu de vedere, desi au trecut atatia ani de cand s-a lansat: pe langa 1% retinol contine ceramide, peptide, vitamine si antioxidanti potenti, adica exact ce are nevoie tenul pentru a avea un aspect tanar si sanatos. Este un produs pe care tenul meu il tolereaza extrem de bine, nu simt nevoia sa-l aplic in fiecare seara si eu personal nici nu cred ca asta e secretul, ci constanta - in functie de cum imi simt tenul il folosesc de 2-3 ori pe saptamana si pentru mine functioneaza perfect.

In ultimele luni am folosit un alt produs de la Paula's Choice, lansat anul acesta, Triple Active Total Repair Serum din gama Resist, cu o formula extrem de interesanta si care poate fi mult mai usor tolerat de ten daca retinolul nu va este tocmai prieten. Formula contine 0,3% retinyl propionate (are efect asupra texturii si fermitatii pielii), 5% niacinamide (uniformizeaza culoarea si reduc aspectul porilor) si 0,4% hexylresorcinol (functioneaza foarte bine pe petele cauzate de soare). Daca va ingrijoreaza semnele de imbatranire produsul asta o sa va ajute mult, mie mi se pare printre cele mai bune produse lansate in ultimii ani de Paula's Choice.

In momentul asta nu am boosterul cu 1% retinol, tot de la Paula's Choice, dar am cautat poze ca sa va spun si despre el pentru ca merita. Are o formula bine gandita cu 1% retinol, peptide, ceramide si antioxidanti potenti si avantajul este ca poate fi combinat cu un ser sau o crema (sau chiar si cu toner) si poate fi dozat in functie de ce doriti, de la 1 pana la 3 picaturi astfel incat sa obtineti rezultate dorite. 

Este mult mai lichid decat celelalte doua produse de mai sus si mi se pare ca e mai usor de introdus intr-o rutina, dar eu prefer tratamentul, desi efectele sunt similare. Tine strict de preferintele fiecaruia, este important sa experimentati - indiferent de produsul folosit - pana vedeti cum functioneaza cel mai bine pentru voi si cum il tolereaza pielea.

Nu am simtit niciodata nevoia sa incerc ceva mai puternic sau sa trec la o forma farmaceutica, dar Rena de la Glowrious mi-a trimis un produs cult si am fost extrem de curioasa sa-l incerc. E vorba de Crystal Retinal de la Medik8, varianta pe care o am eu este 6, insa produsul se gaseste in mai multe concentratii. Cred ca a fost momentul potrivit sa incerc produsul asta pentru ca liniile de sub ochii (singurele pe care le am) s-au adancit anul asta cand am dormit extrem de putin si vederea mea s-a deteriorat, iar asta a insemnat ca de multe ori m-am strambat pentru a vedea mai bine (cei cu probleme de vedere stiu bine la ce ma refer).

Este primul produs cu retinaldehida incapsulata pe care il folosesc (varianta asta are 0,06%) si promite ca actioneaza de 11 ori mai rapid decat retinolul. Tenul meu nu a avut nevoie de nici o perioada de acomodare, l-am folosit fara probleme de la inceput si imi place mult. Textura este lejera si se absoarbe imediat, imi place mult cum se simte pe ten. 

Produsul este unul potent si gandit foarte bine, formula stabilizata ajuta mult sa fie tolerat usor, iar ca efect in timp o sa vedeti ca actioneaza pe partea de fermitate, reduce liniile fine si hiperpigmentarile, iar tenul va avea un aspect mai neted si mai luminos. Productia de colagen si elastina este stimulate prin folosirea constanta a unui produs de genul asta, iar regenerarea celulara va fi mult mai rapida.

Un alt produs pe care l-am descoperit anul asta si tot Rena este cea care l-a adus in viata mea este de la Scinic si e vorba de Cicanoid Retinal Cream, un produs foarte spornic si cu o formula mai mult decat interesanta. Eu il folosesc strict in zona ochilor, dar poate fi folosit exact pe zona pe care aveti nevoie. Imi place mult de tot produsul asta si il folosesc de mai bine de 6 luni.

Are o formula patentata cu retinol, retinal (0,05%) si bakuchiol, dar contine si centella asiatica, acid hialuronic, niacinamide, adenozina, ceramide, vitamina E, alantoina si alte ingrediente care mie imi plac mult. Este un produs cu o textura foarte misto, e usor de tolerat si pretul pentru 30 ml mi se pare mai mult decat bun pentru ceea ce ofera.

Am si o recomandare pentru cei ce vor sa inceapa sa foloseasca retinol, dar se tem sau nu stiu ce sa aleaga si nici nu au buget mare: gama Retinol Boost de la Neutrogena. Sunt 3 produse in gama: serul are 0,05%, crema de ochi 0,02%, iar crema are 0,1%, formulele sunt imbogatite cu extract de mirt care creste eficienta retinolului si acid hialuronic. Serul si crema au parfum ca ultim ingredient, iar crema de ochi este fara parfum, eu le-am folosit fara probleme si chiar imi place ce-au facut cei de la Neutrogena cu gama asta.

Vreau sa va spun ca este foarte important ambalajul in cazul produselor cu retinol, dar si in cazul altor ingrediente active. Nu aruncati banii aiurea pe produse cu retinol ambalate in borcane sau alte recipiente care permit ca produsul sa fie afectat de lumina pentru ca isi va pierde toate proprietatile si, mai mult de atat, posibil chiar sa va irite tenul.

Retinolul este clar in topul preferintelor mele atunci cand vorbim de ingrijirea tenului, insa nici macar el nu face minuni si nu poate sterge ceea ce stilul de viata lasa pe tenul nostru. Urmeaza inca 2 postari din seria asta, cu alte 2 ingrediente de top care nu ar trebui sa lipseasca din arsenalul de ingrijire, sper sa va ajute informatiile si mi-ar face placere sa citesc si povestea voastra cu retinolul.

Trimiteți un comentariu