Protectie solara pentru par? Functioneaza sau nu?

19.7.23

Protectia solara pentru par este un subiect care pe mine ma intereseaza de mult timp, insa tinand cont ca nu exista filtre omologate pentru par e foarte greu sa stii ce si daca functioneaza, asa ca postarea asta e una strict cu parerile mele, bazate pe ce informatii am gasit on-line, pe ce am vazut in timp la parul meu, dar si pe discutiile pe care le-am avut cu toti stilistii la care am ajuns in ultimii 5 ani.

Toate informatiile pe care le cititi pe astfel de produs sunt in mare parte claim-uri si atat, pentru ca nu au dreptul sa scrie SPF30/50, unele produse au filtre care sunt studiate pentru piele si nu stie nimeni cu adevarat daca si ce fac pentru par, altele nu au nici un fel de filtru desi pe ambalaj scrie protectie UV, iar unele se bazeaza pe vitamine si film forming pentru a oferi parului o oarecare protectie. Dificil rau sa poti sa te bazezi pe ceva - realitatea e ca palaria de soare ramane cea mai sigura forma de protectie, insa nici un produs de genul asta nu va strica, desi actiunea lui este foarte foarte limitata.

Eu sunt bruneta, insa vara parul meu capata niste nuante roscate care nu imi plac de nici un fel si nici nu arata bine, daca port palarie transpir si e mai rau (imi ajunge transpiratia in ochi si beleaua e si mare)  - nu stiu cum reusesc unii oameni sa poarte ceva vara fara sa curga apa pe fata lor, simt un pic de invidie - glumesc, bineinteles. Am adunat in postarea asta 4 produse pe care le-am incercat si de care vreau sa va spun.

Invigo Sun UV Hair Color Protective Spray de la Wella este produsul pe care il folosesc de cativa ani buni, are o formula bazata pe provitamina B5 si poate fi folosit atat inainte de expunere, cat si in timpul expunerii la soare, ceea ce il face usor de luat in geanta de plaja si la fel de usor de aplicat inainte sa iesi pe usa. E usor, nu incarca parul, ii ofera stralucire si miroase super bine. Este cel mai ieftin produs dintre cele de care o sa va povestesc si clar pe mine ma ajuta in sezonul cald sa-mi mentin parul cat mai sanatos, o sa continui sa-l folosesc, dar nu plec de la premiza ca imi protejeaza parul de razele solare desi contine Ethylhexyl Methoxycinnamate, ci mai degraba il vad ca un tratament care ajuta parul.

UV/ Heat Hair Mousse de la EVY nu are nici un filtru, asa cum scrie si pe ambalaj se bazeaza pe vitamine si uleiuri pentru a proteja parul de caldura si a-l mentine hidratat. Pe eticheta in limba romana scrie ca are filtre UV dezvoltate pentru par, eu nu am gasit informatia asta nicaieri si nici nu vad vreun filtru in lista de ingrediente. Se poate folosi atat pe parul umed, cat si uscat, ajuta la protectia termica si ofera un volum usor. L-am luat in urma cu cateva luni special pentru postarea asta si l-am tot folosit, e un produs bun de folosit pe parul umed, dar nu m-as baza sa imi protejeze in vreun fel parul de razele UV, face insa alte lucruri ok.

Sun Care Protective Hair Veil de la Aveda este un alt produs pe care l-am luat pentru a-l incerca, astfel incat sa va pot povesti despre el. Este cel mai scump dintre toate si formula e pe baza de uleiuri si multi iritanti - pe siteul Aveda scrie ca are filtre UV derivate din uleiuri de wintergreen si cinnamon bark si ca este rezistent la apa, asa ca o sa va las sa trageti voi concluziile.

Ultimul produs pe care l-am incercat este Hair in the Sun Hair Protecting Cream de la Sachajuan pe care l-am primit intr-o cutie Pick'N'Dazzle. Pe siteul Sachajuan scrie ca are un filtru UV (pe care eu nu il vad in formula, iar cautand informatii am vazut din nou o combinatie de uleiuri ca in cazul produsului Aveda despre care ei spun ca s-ar putea sa ajute) si ca rezista pe par si dupa spalare, ceea ce mi se pare de-a dreptul caraghios. 

Lasand la o parte asta, este un tratament leave-in cu o textura de ser care miroase foarte bine si o sa faca parul mai matasos si mai usor de coafat, mi s-a parut ca a ajutat mult pe partea de electrizare. Eu l-am folosit doar pe parul umed, dupa spalare, am citit ca s-ar putea folosi si pe parul uscat, dar nu am incercat varianta asta. Exista si o varianta After in The Sun cu alge si proteine care ajuta clar parul, dar nu am incercat-o.

Concluzia: dintre cele 4 singurul produs care are un filtru UVB si care ar putea ajuta cat de cat este sprayul de la Wella, care este si cel mai accesibil. Restul pot fi folosite ca produse de styling, insa nu va bazati pe ele pentru a proteja parul si a mentine culoarea. Iar daca aveti par subtire si scalp sensibil nu uitati ca arsurile pe scalp exista si sunt extrem de periculoase - puteti sa aplicati o crema lejera cu spf direct pe scalp sau o pudra cu spf daca stiti ca zona asta e o problema pentru voi.

Singura metoda reala de a proteja scalpul si parul este sa purtam ceva pe cap atunci cand stim ca urmeaza sa petrecem mult timp in soare (si asta inseamna si mersul prin soare, nu neaparat statul la piscina/ plaja). Iar recomandarea mea este sa folositi produse care sa hidrateze si sa ajute la refacerea parului in perioada calda cand parul este afectat si este supus unui stres suplimentar, clar asta va face o diferenta si va ajuta parul sa fie cat mai sanatos si este mult mai realist sa va bazati pe ingrijire si nu pe produse care promit ca fac si dreg.

Sper ca postarea asta a facut putina lumina in ceea ce inseamna protectia UV a parului, dar si la ce asteptari realiste poti sa ai de la un produs.

Trimiteți un comentariu