Londra prin ochii mei

14.6.19

Prima data cand am spus ca vreau sa merg in "Manglia" aveam mai putin de 3 ani si ai mei nu au priceput de unde mi-a venit ideea asta, insa eu am fost mereu un copil hotarat, chiar daca de data asta mi-a luat 30 si ceva de ani sa ajung in Anglia. M-a fascinat intotdeauna Regatul Unit, am fost extrem de interesata de cultura si stilul de viata, mai ales dupa perioada liceului (am terminat Cosbuc, liceu bilingv) cand am intrat in contact cu multi profesori nativi si am vrut sa descopar pe pielea mea cum e Londra.

N-am stat decat 3 zile in Anglia, nu am avut timp sa fac tot ce mi-am propus si sa vad tot ce aveam in minte, dar cred ca am profitat la maxim de timpul pe care l-am petrecut acolo si mi-am facut o idee destul de buna despre Londra. O sa va povestesc experienta asta strict din punctul meu de vedere, al omului care s-a dus acolo sa imbine munca cu plimbarile si shoppingul si care a plecat cu niste idei clare in minte.

Londra s-a dovedit a fi tot ce imi imaginam eu si chiar mult mai mult. Daca ar fi sa o caracterizez in doar cateva cuvinte n-as spune ca este un oras, ci o intreaga lume. Este extrem de aglomerata si mereu in miscare, diversitatea culturala face lucrurile extrem de interesante si in Londra ai ocazia sa vezi de toate. Civilizat este primul cuvant care imi vine in minte, dar ca orice alt oras are si contradictii. Mie nu mi-au ajuns cele 3 zile si intentionez sa ma reintorc in Londra sa o cunosc mai bine.


Sunt extrem de multe locuri care merita vizitate in Londra si lista din mintea mea a fost una extrem de lunga, insa, bineinteles, ca nu am reusit sa ajung peste tot pentru ca nu aveam cum. London Eye, Westminster Abbey, Big Ben si Trafalgar Square sunt repere cu care eu am crescut si pe care mi-am dorit sa le vad live, insa n-am prins cea mai buna zi (ploile din Anglia sunt reale si dicteaza mersul orasului). Nu am stiut ca se lucreaza la Big Ben (toata Londra e plina de macarale si asta chiar mi-a atras atentia) si am fost un pic dezamagita ca n-am reusit sa bifez asta pe lista mea.

Insa am profitat de celelalte locuri pe care le-am vazut, desi nu am avut nici o sansa reala sa ma opresc undeva si sa pierd cateva ore sa vizitez ceva. Orasul e plin de turisti si cozile sunt lungi si consumatoare de timp. Mi-as fi dorit sa am timp sa vizitez cateva muzee (cele mai multe au intrarea libera, deci ai ce sa vezi si cu un buget redus), dar ramane pe data viitoare.


Mi-am dorit sa vad Turnul Londrei si Tower Bridge si asta chiar am reusit sa fac intr-o dimineata cu nori si cu mult vant, dar asta nu m-a impiedicat sa ma bucur de locuri si de istorie. Londra este conservatoare si traditionalista si asta este un aspect care face parte din farmecul ei. Nu am avut cat timp mi-am dorit si as fi vrut sa fac si sa vad mult mai multe, dar as savurat fiecare clipa si am incercat sa ma incarc cu energie din tot ce-am intalnit in calea mea.


Am mers extrem de mult in Londra si am vazut multe strazi si zone comerciale, am intrat in multe magazine si am pierdut timp uitandu-ma la produse si branduri pe care le stiam doar din auzite sau vedere. In afara de Selfridges am "bifat" cam toate magazinele de beauty si am facut si ceva cumparaturi, desi nu am plecat din Bucuresti cu ideea de a ma intoarce cu multe produse de beauty. Am plecat mai degraba hotarata pe haine si chiar mi-am luat niste lucruri care imi plac mult, la preturi extrem de bune.

Daca imi urmariti story-urile pe Instagram probabil ati vazut deja ce mi-am cumparat si ati vazut ca am ramas pe ideea de smart shopping. Londra este din punctul asta de vedere raiul cumparaturilor, daca iti faci temele dinainte si stii ce vrei si de unde sa iei poti sa faci niste afaceri foarte misto. O sa revin saptamana viitoare (sper sa am timp) cu mai multe detalii despre cumparaturile facute in Londra pentru ca mi-ati spus ca vreti si o postare pe blog, nu doar clipurile de pe Instagram.

Un aspect care mi-a placut mult in Londra este legat de reclame. Engleza este o limba care permite niste jocuri de cuvinte extrem de inteligente si oamenii aia chiar stiu sa faca marketing asa cum trebuie. De la reclama la produse si magazine pana la campanii umanitare si educatie totul mi s-a parut facut cu cap, nu stiu daca este un aspect pe care lumea sa-l observe cand viziteaza Londra, dar mie mi-a atras atentia.


Buckingam Palace este unul din simbolurile Londrei si nu aveam cum sa nu ajung si sa admir putin zona, nu stiu daca neaparat m-a atras ideea de palat, ci mai degraba am vrut sa vad ce imi transmite locul si ce impresie imi lasa. Lasand la o parte aglomeratia - care este peste tot in Londra, indiferent de ora (chiar m-am gandit cat am fost acolo ca nu este cea mai buna destinatie pentru cineva cu anxietate sau care are probleme cu aglomeratia) - si faptul ca m-a plouat bine inainte sa ajungem acolo, mi-a placut mult sa vad agitatia si energia de la Buckingham Palace.

Am avut noroc sa prind live o repetitie pentru Trooping the Colour, parada anuala organizata pentru ziua Reginei, si m-am bucurat mult de moment, chiar daca nu a fost ceva planuit - pur si simplu m-am aflat la momentul potrivit in locul potrivit. Nu a fost singurul moment cand m-am bucurat de traditia cu cai din Londra - m-am oprit de multe ori pe strazi sa admir politia calare, este un aspect pe care mintea mea il asociaza automat cu Anglia.


In drum spre Buckingham Palace am trecut prin St. James Park - avem oricum in plan sa ajung intr-un unul dintre parcurile mari din Londra - si am savurat fiecare moment. Nu stiu daca stiti asta sau nu despre Londra, dar sunt peste 8 milioane de copaci in oras (unul pentru aproape fiecare locuitor) ceea ce face din Londra cea mai mare padure urbana din lume. Desi stiam multe lucruri despre Londra inainte sa plec am cautat informatii si lucruri mai putin stiute si am descoperit multe chestii pe care nu le cunosteam.

St. James Park mi-a placut mult si as fi vrut sa am mai mult timp sa ma relaxez si sa lenevesc pe o banca, este verde si plin de flori si de vietati de toate felurile. M-am bucurat de rate, de lebede, de veverite, toate mi s-au parut extrem de blande si nu aveau nici o problema cu prezenta oamenilor, ba chiar stateau la poze ca si cum erau antrenate pentru asta. Mi-am promis mie ca atunci cand o sa mai ajung in Londra o sa vizitez si celelalte parcuri si o sa petrec mai mult timp in natura.


Nu pot sa va spun multe despre cazare si mancare pentru ca eu am stat undeva in Pinner (primele doua poze de mai jos sunt din zona aia) la un prieten si nu a fost nevoie sa platesc si nici nu sunt genul care sa piarda ore asteptand ceva de mancare intr-un restaurant (iar in Londra astepti cel putin o ora pentru un fel de mancare). Asa ca ceea ce am facut a fost sa gasesc un lant de cafenele cu produse organice si sanatoase si sa mananc salate si fructe intre plimbari, ceea ce mi-a convenit de minune. Din punctul asta de vedere preturile mi s-au parut mai bune decat in Romania, iar de optiuni nici nu mai vorbesc.

Londra nu este un oras in care sa conduci, mi s-a parut o nebunie pe strazi (si multe zone inchise) si nici sa te plimbi cu Black Cab nu este o varianta pentru ca este foarte scump, asa ca ramane transportul in comun. Reteaua de Underground este pusa la punct la un nivel mult peste ce mi-am imaginat eu (55% din retea este la suprafata chiar daca se numeste Underground, un alt lucru interesant despre Londra) si sunt statii unde totul se desfasoara pe 4 niveluri. Poti ajunge unde vrei, dar consuma timp si trebuie sa schimbi de multe ori - s-a sapat extrem de mult si de multe ori am mers cativa kilometri prin tuneluri pentru a schimba platformele.

Fara Oyster Card (este valabil si pentru autobuze, eu n-am apucat sa ma plimb cu unul, dar ramane si asta pe data viitoare) esti pierdut si costurile de transport sunt mult mai mari. Acum se poate plati si cu cardul contactless direct in statii, insa este mult mai scump si nu merita. Daca stati peste 5 zile in Londra este mult mai convenabil un pass de 7 zile, pentru mine nu a fost optiunea potrivita, am cheltuit in jur de 35 de lire la Underground in 3 zile de plimbari - se taxeaza in functie de zona si de intervalul orar. Cardul trebuie validat si la intrarea in statie si la iesire, asa se calculeaza costul calatoriei, iar amenda daca se fac verifica si nu esti in regula este de 80 lire.
 

Londra mi-a placut mult, desi m-a obosit si am avut nevoie de doua zile sa-mi revin cand m-am intors in tara. Este un oras cu multe posibilitati, nu atat de scump (vorbesc din punctul de vedere al vizitatorului care a plecat cu temele facute) pe cat imi imaginam eu ca va fi, este clar un loc in care imi doresc sa revin si sa-l explorez mai bine. Cele 3 zile ale mele nu au fost de ajuns, nici nu vreau sa ma gandesc cat de aglomerat este in weekend, insa nu pot sa nu mentionez ca este un loc cu care te armonizezi imediat si din care simti ca faci parte.
 

Sper sa va placa postarea asta si sa va arate un pic Londra asa cum au vazut-o ochii mei, iar daca ati fost deja in Londra as vrea sa aflu si ce impresii v-a lasat voua. Daca aveti intrebari le astept in comentarii.

13 comentarii

  1. frumos, curat, civilizat, arhitectura frumoasa❤️💕😍alti oameni

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce drăguț pare și Pinner, îmi plac tare mult căsuțele alea din satele/orașele mici ale Angliei.
    Mă bucur că ți-a plăcut Londra și că a fost o experiență faină, iar cu vremea eu zic că n-ai fost așa ghinionistă din moment ce ai prins și niște soare, oricât de puțin. :))
    Cât despre timp... eu merg pe ideea că decât să tot aștepți mereu timp mai mult, pentru vacanțe lungi, mai bine excursii scurte și mai dese, că e oricum mereu loc de revenit, mai ales prin orașele mari.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si da si nu.Daca mergi,de exemplu in America de Sud, pretul si timpul de transport este mai bine folosit daca cuplezi mai multe tari.Am fost de curand in Mexic.Excursie de 15 zile,numar de persoane 16.DIn cele 16 persoane,4 veneau din alta excursie(Belize) si continuau cu alte 4 saptamani.O persoana dorea sa petreaca 4 luni,alta 3 luni.Si asa,pe ansamblu,acasa se intorceau doar 2 persoane:eu si cineva din SUA(care oricum face cateva ore pana in America Central&de Sud.

      Ștergere
    2. Mie mi se pare obositor asa, nu zic sa stau 10 zile intr-un loc, dar parca 5-6 zile ar fi fost o alta poveste. :)

      Ștergere
    3. Camelia, în orașele mari și foarte ofertante și eu am încercat să stau măcar 4-5 zile, dar și dacă a fost mai puțin am preferat să văd cât e posibil și am lăsat o aprofundare pe altă dată. E ideal să plecăm numai de la o săptămână în sus, dar cam greu asta lunar sau chiar mai des. :))

      Valentina, mă refeream la zonele mai apropiate, în principiu la Europa. Tocmai, mai bine păstrezi posibilitățile de vacanțe lungi (dpdv timp) pentru călătoriile pe alte continente, iar în Europa când și cum găsești timp - fără a exclude total vacanțele lungi în Europa (chiar am în cap unele de la 2 săptămâni în sus :)) ), ci invers, fără a exclude și plecările scurte.

      Acum... depinde de fiecare, de timp, de buget, de stil și de rezistența la oboseală, eu am zis doar opțiunea mea și ca idee că sigur a fost o experiență frumoasă și așa scurt în Londra.

      Ștergere
  3. Am fost de mai multe ori in Londra.Initial un turist care incearca sa vada cat mai mult in cat mai putin timp.Am luat,cum se spune,Londra la picior.Ulterior am locuit in Londra si am reusit sa observ mai bine detalii care nu se vad ca turist.Am constatat ca englezii din Lonrda pot fi nu doar politicosi, dar si prietenosi si dispusi sa te ajute daca intuiesc ca esti in impas.Si da,turistul in Anglia este usor de detectat:se uita la traversare, sau in cazul in care asteapta un mijloc de transport, in directia gresita.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pe mine m-a contrariat destul de mult faptul ca toata lumea trece pe rosu in Londra, este unul din lucrurile care mi-au sarit in ochi.

      Ștergere
    2. Da,inițial și mie mi s-a parut ciudat,dar se pare ca practic. Dacă apeși pe butonul de oprire și sunt putine persoane,practic șoferii pierd mai mult timp. In plus,ai văzut,majoritatea străzilor au refugiu pe centru. Practic trebuie să fii atent la un singur sens.

      Ștergere
  4. La un moment dat m-am gandit sa-mi incerc si eu norocul pentru a lucra in Regatul Unit, dar imi e groaza de sistemul lor de circulatie, care e pe sens opus fata de Romania. Iar faptul ca ai mentionat de dubla validare (atat la coborarea la metrou cat si la iesire) e de un real ajutor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca te obisnuiesti cu condusul pe dreapta, cand m-am urcat prima data in masina la aeroport mi s-a parut ciudat, insa a doua oara nu mi s-a mai parut atat de ciudat. Nu am condus, dar nu cred ca ar fi fost o problema.

      Ștergere
  5. Eu am locuit ceva timp in Londra acum 9 ani si m-am bucurat de linistea din parcuri, de prin castelul Windsor, de o plimbare cu autobuzul pana la Brighton, de muzeele free si cele private. Pe langa munca am imbinat si aventura, descoperirea orasului mai ales ca am locuit intr-o zona orientala. Am facut si o pagina de blog cu impresiile din Londra. De shopping nu mai vorbesc-Primark, Selfridges,diverse malluri. Au trecut ani dar intr-o zi sper sa revin.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai stat mult? Anglia este una din putinele tari spre care as opta daca m-as decide vreodata sa plec din tara.

      Ștergere