AHA sau BHA? Ce exfoliant chimic mi se potriveste?

9.3.18

Exfoliantii chimici sunt inca un subiect sensibil si multa lumea ii evita, desi in ultimii ani exista atat de multe informatii despre beneficiile lor si despre cum il poti gasi pentru cel potrivit pentru tipul tau de piele. Am incercat si eu multe variante de-a lungul timpului, insa cei la care m-am oprit sunt cei de la Paula's Choice, desi nu a fost tocmai usor sa gasesc formulele potrivite pentru tenul meu. Motivul pentru care am ramas la produsele Paula's Choice sunt formulele extrem de bine gandite si faptul ca un exfoliant ma tine intre 10 si 12 luni, ceea ce face ca raportul pret/ calitate sa fie unul extrem de bun.

Mie nu-mi place cuvantul rutina si stiti ca nu-l folosesc, am spus de multe ori ca eu am grija de tenul meu in functie de ceea ce simt ca are nevoie. Nu am renuntat la exfoliantele mecanice pentru ten dar am grija sa aleg numai formule blande care nu agreseaza pielea, dar folosesc de cateva ori pe saptamana si exfolianti chimici, atat exfoliantii cu AHA, cat si cei cu BHA fac parte din ritualul meu de ingrijire.


Alegerea exfoliantului este una extrem de personala si sunt multe aspecte de luat in seama. Tine de tipul de ten, de cat de des folosim un produs, de ce textura ne place, de foarte multe lucruri, de asta am spus si o sa mai spun ca pana a ajunge la produsele potrivite e drum lung. Eu de-abia anul trecut am reusit sa gasesc un exfoliant BHA care sa-mi placa si sa faca ceva pentru tenul meu, dupa ce ani de zile am fost dezamagita de tot ce am incercat.

Principala diferenta intre AHA (acizi alpha hydroxy) si BHA (acizi beta hydroxy) este ca AHA este solubil in apa, iar BHA este solubil in lipide (sebum). AHA este in general recomandat pentru pielea normala si uscata, piele deteriorata de soare, ingrosata sau uscata, iar BHA este recomandat pentru pielea mixta si grasa pentru ca are efect asupra pustulelor si punctelor negre. Acizii AHA exfoliaza la suprafata pielii, iar acizii BHA pe langa exfolierea de la suprafata pielii au capacitatea de a exfolia in interiorul porilor.

Sunt cateva aspecte importante de luat in seama cand vorbim de acizii exfolianti. Pentru a fi eficienti este nevoie sa aiba un pH corect, iar protectia solara este obligatorie pentru ca acizii sensibilizeaza pielea. Pentru a determina cat de des ii puteti folosi singura metoda este experimentarea pana ajungeti la cea mai potrivita varianta pentru tenul vostru. Sunt persoane care folosesc exfoliantii de 2 ori pe zi si alte persoane care pot folosi doar o data pe saptamana. Totul tine de tenul vostru, de toleranta si preferinte, asa ca daca ati avut experiente mai putin placute nu renuntati, ci incercati pana gasiti varianta potrivita pentru tenul vostru.


Eu folosesc exfoliantii cu AHA de mai bine de 3 ani, preferatul meu pana de curand a fost Resist Daily Smoothing Treatment 5% AHA (v-am povestit aici mai multe despre el), dar de cand am incercat ultimul exfoliant lansat de Paula's Choice, Resist Advanced Smoothing Treatment 10% AHA, l-am cam abondonat. Noul exfoliant mi se pare extrem de interesant, formula este de vis, iar tenul meu se intelege extrem de bine cu el.

Ambalajul cu pipeta si faptul ca are pe lateral o banda transparenta care te lasa sa vezi exact cat produs mai ai imi plac mult, dar ceea ce ma incanta in mod deosebit este formula. Contine 4 acizi AHA (acid glicolic, acid lactic, acid malic si acid tartaric) si BHA (acid salicilic) in concentratie de 0,5%, iar formula e plina de antioxidanti, peptide si ceramide. Are o textura laptoasa, cu proprietati calmante si antiinflamatoare, este extrem de bland si intra imediat in piele.

Il folosesc de 2-3 ori pe saptamana, dar as putea sa-l folosesc si mai des pentru ca formula este extrem de blanda. Ajuta mult in cazul pielii care prezinta semne de imbatranire, pielea mea este mai ferma de cand am inceput sa-l folosesc si daca ar fi sa raman la un singur produs pentru exfoliere clar asta e castigatorul. Pentru mine este cea mai buna alegere din tot ce-am incercat pana acum. 


Daca gasirea unui exfoliant AHA nu a fost deloc dificila pentru mine, nu pot sa zic acelasi lucru despre exfoliantii BHA. Am incercat multe dintre formulele Paula's Choice si produse de la alte branduri, dar nu am gasit unul care sa-mi placa. Anul trecut am incercat o varianta mini a lui Redness Relief 1% BHA Lotion Exfoliant din gama Calm de la Paula's Choice si aici v-am spus cum mi s-a parut dupa o luna de folosire.

Pe masura ce timpul a trecut exfoliantul mi-a placut tot mai mult si am vazut ca imi ajuta tenul, asa ca atunci cand am terminat varianta mini am trecut la varianta full-size si continui sa-l folosesc de cateva ori pe saptamana. Atunci cand tenul meu este mai incarcat sau simt ca are nevoie de ajutor il folosesc mai des, din tot ce am incercat in materie de BHA mi se pare cel mai bland si mai eficient pentru mine.


Pana pe 15 martie cei de la Paula's Choice au 10% reducere la exfoliantii full-size asa ca faca va tenteaza ceva e momentul potrivit. In plus pentru comenzile de peste 400 lei puteti sa alegeti unul din cele doua mini seruri care se ofera cadou, mie personal imi place Resist Super Antioxidant Concentrate Serum si vi-l recomand pe acesta daca aveti ten normal sau uscat.

Voi folositi exfolianti chimici? Care este preferatul vostru?

6 comentarii

  1. Nu am folosit exfolianti chimici pana acum, de la tine am aflat de ei.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acum stii de ei si poate pe viitor o sa ii incerci daca simti ca ai nevoie. :)

      Ștergere
  2. Cand folosim AHA/BHA este suficienta crema cu prostectie spf 30?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, aplicata in cantitate suficienta (1,25 ml pentru intreaga fata).

      Ștergere
  3. Nici eu n-am folosit exfolianti chimici pana acum. Cel clasic chiar incepuse sa mi se para insuficient.

    RăspundețiȘtergere