Cumparaturi pentru un stil de viata sanatos

22.6.17

Aproape de fiecare data cand postez pe Instagram o poza cu ce-am cumparat de mancare primesc intrebari legate de locul de unde am luat un produs. Mi se intampla de multe ori sa fiu intrebata cum combin alimentele pentru a prepara o salata sau un alt produs sanatos, de unde ma inspir si cum reusesc sa fac sa arate mancarea bine in farfurie fara sa pierd mult timp. Nu exista vreo regula sau vreun raspuns clar, gasesc inspiratie oriunde (Instagram, Youtube, Facebook, Pinterest) si adaptez totul la ceea ce imi place mie.
 
Am mai spus pe blog ca sunt multe alimente pe care eu nu le consum pentru ca nu-mi plac, insa in ultimii ani am invatat sa introduc in alimentatia mea si lucruri pe care alta data le detestam si am ajuns sa le combin astfel incat sa-mi placa. Stiu ca sunt oameni care mananca indiferent de cum arata ce e in farfurie, eu nu sunt asa si n-am fost niciodata. Daca nu ma atrage vizual ce e in farfurie prefer sa nu mananc, iar atunci cand ma duc la cumparaturi stiu unde sa ma uit ca sa gasesc ce stiu ca mananc de obicei.
 
Postarea asta nu este un exemplu de sesiune de cumparaturi pentru ca nu cumpar totul intr-o zi si nici nu-mi trebuie mereu aceleasi lucruri, pozele sunt facute in zile diferite si sunt doar o idee despre ceea ce ajunge in cosul meu in mod obisnuit. Sunt produse care lipsesc, dar si produse pe care nu le cumpar mereu, ceea ce intentionez este sa va dau idei si atat.
 
Fructele si legumele ocupa cel mai mult loc in cosul meu, aproape fara exceptie. Banane, capsuni, struguri fara samburi, kiwi si alte fructe sezoniere se "lipesc" de fiecare data de mainile mele. Nu ma omor dupa avocado, insa incerc sa-l consum constant pentru ceea ce aduce corpului, in schimb germenii de ceapa rosie si praz imi plac la nebunie si nu ii ratez niciodata cand ajung in Carrefour. Mixurile de salata sunt si ele o constanta pe lista mea de cumparaturi, chiar daca de data asta nu am cumparat pentru ca mai aveam. Rosiile cherry, ceapa verde, ardeii grasi, ciupercile, morcovii si zucchini sunt cele pe care le cumpar cel mai des, dar mai iau si conopida, broccoli, sparanghel verde si altele in functie de sezon si de oferte.
 
N-am fost niciodata o mare consumatoare de carne si acum mananc destul de rar, iar atunci cand o fac prefer curcanul si puiul, insa pestele imi place si incerc sa mananc cand pot, iar somonul afumat nu-mi lipseste aproape niciodata din casa. Nici la capitolul oua nu pot sa zic ca sunt mare amatoare, mananc rar si prefer ouale de prepelita. Incerc in schimb sa-mi iau doza de proteine din fasole boabe, linte si naut, pe care de multe ori le consum combinate cu cus-cus sau orez brun. Painea n-a fost niciodata printre preferatele mele, asa ca dimineata prefer sa consum crackersi din faina integrala, insa nu se intampla prea des pentru ca dimineata in general mananc terci de ovaz, smoothie bowluri sau fructe.
 
Lapte nu am consumat decat rar de-a lungul anilor, asa ca la mine in frigider se gaseste ori lapte de soia, ori lapte de orez (astea doua sunt cele pe care le folosesc cel mai des), branza imi place asa ca uneori cumpar crema de branza, mozzarella sau halloumi (facut la gratar este de vis), insa de cele mai multe ori cumpar tofu (cel albastru/ verde de la Kaufland imi place pregatit la gratar cu condimente). Iaurtul (sau budinca, cum zic unele persoane) de soia cu aroma de vanilie o cumpar destul de des pentru diminetile cand n-am timp si o combin cu fructe si nuci (de data asta n-am cumparat nici un fel de nuci, insa in general cumpar caju si nuci pecan).


Cand vine vorba de gustari sanatoase alegerea mea sunt produsele de la nakd, v-am mai povestit despre ele pe blog, asa ca n-am cum sa nu le amintesc si in postarea asta. Imi plac atat batoanele (Cocoa Mint, Banana Crunch, Berry Delight si Cashew Cookie sunt preferatele mele, iar recent am descoperit si Cocoa Orange), insa de la Vegis cumpar si Posh Bits si varianta nibbles (le gasiti aici, atunci cand sunt in stoc), pe care chiar vi le recomand daca nu le-ati incercat pana acum.

 
Atunci cand nu comand on-line si merg fizic in magazin sa cumpar ceva imi place mult Naturescu (eu merg la cel din Mega Mall, nu stiu daca mai sunt si altele). De la ei cumpar mereu produse de la Solaris si de la Ambrozia (v-am mai povestit de produsele lor in alte postari), insa mereu gasesc si produse noi care ma tenteaza. Ultimele dati am descoperit pastele din faina de konjac, care au sub 10 calorii/ 100 grame si tot la ei am descoperit produsele de la Nairn's. Naturescu mi se pare o mica comoara atunci cand vine vorba de alimentatia sanatoasa si sper sa dea drumul si siteului mai repede.

Produsele de la Solaris le puteti comanda direct de pe site - transportul este gratuit la comenzi de peste 150 lei si primiti si un cadou la fiecare comanda. Mie de la ei imi plac mult semintele de pin, covrigeii, soia crocanta, macinisul, gustarea dulce-acrisoara, mixurile Hai la ..., semintele pentru salata si lista ar putea continua. Preturile sunt foarte bune si au multe produse care chiar merita incercate.


Un alt magazin de unde comand frecvent este iHerb si v-am aratat de multe ori ce cumpar de la ei. Mugurii de pin (cei de la Now Foods mi se par cei mai buni din tot ce-am incercat), cacao nibs, nutritional yeast flakes, diverse unturi, produsele pe baza de stevia de la Now Foods (eu n-am consumat niciodata zahar si asta mi se pare cea mai buna alternativa din tot ce-am incercat) si condimentele sunt printre produsele pe care le comand des. Nu am gasit alternative mai bune in magazinele de la noi, asa ca prefer sa le iau de la ei. Am creat aici o lista cu 20 produse pe care le recomand de la ei.



Probabil ca n-am acoperit tot ce am vrut sa va spun cand am gandit postarea asta, insa sper sa va fie de folos informatiile si sa va inspire. Daca aveti intrebari le astept in comentarii, la fel cum astept si sugestiile de magazine si produse interesante daca aveti.

9 comentarii

  1. Uite, eu de obicei mananc mezeluri cu toate ca am auzit ca n-ar fi chiar atat de bune pentru sanatate, oua de gaina si lapte de vaca UHT, nu am incercat niciun alt lapte si nici soia... Doar ca mie mi-e lene sa experimentez, lene sau lipsa de inspiratie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Fiecare este interesat de anumite lucruri, pe mine ma pasioneaza subiectul asta de mult, oricum sunt multe alimente pe care nu le-am consumat niciodata. Nu trebuie sa mancam la fel, fiecare alege ce i se potriveste. :)

      Ștergere
  2. Stii ce nu am vazut pana acum la tine,sau poate mi-a scapat acest detaliu .... afine !! Eu sunt innebunita dupa ele si perioada asta nu lipsesc la micul dejun ! Le combin cu un iaurt cu proteine si ciocolata neagra , absolut delicios .
    (Anamaria)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ti-a scapat, e si o reteta de briose sanatoase cu afine pe blog. :))

      Nu pot sa zic ca-s preferatele mele dintre fructele de padure, dar le consum si eu des.

      Ștergere
  3. Nu pot decat sa te felicit pentru stilul de viata sanatos pe care il ai, se vede si dupa cum vorbesti despre asta ca te "pasioneaza" subiectul. :)
    Am si o intrebare pt. tine: Ai idee unde gasesc iaurt fara zahar? Imi place combinatia de iaurt cu seminte de tot felul si fructe proaspete, dar cand vad zaharul la ingrediente, simt ca mi se pune in gat. :)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De ce nu incerci iaurtul grecesc? Eu iaurt normal nu cumpar, deci nu stiu sa-ti recomand ceva anume. Iar referitor la zahar ... e peste tot, din pacate.

      Ștergere
    2. Mai cumpar si grecesc, dar ma gandeam ca exista undeva totusi si fara zahar deloc. Din pacate asa este, zaharul este prezent pana si in paine.
      Tnx pentru raspuns! :*

      Ștergere
  4. Tocmai de cartofii dulci ai uitat? :D Știu că mâncai des. Am sesizat lipsa pentru că m-a apucat pofta mai devreme și asta plănuiesc să mănânc diseară.
    Eu m-am cam săturat și de pește, inclusiv de somon, spre deosebire de alte tipuri de carne încă mai mănânc, dar foarte rar și-n cantități mici. Ouăle de prepeliță le prefer și eu fierte, în salate, sunt mult mai bune decât alea de găină.
    Mai aștept postări pe subiectul ăsta, rețete sau cu ce ai mâncat într-o zi, am găsit dese ori inspirație la tine de când am început să fiu interesată de o alimentație sănătoasă.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu am uitat, dar nu prea am mai luat (daca nu iau in calcul cei 3 luati aseara). De cand e asa cald cine sta sa ii mai faca?

      Ștergere