Pe tine ce te ajuta in perioada menstruatiei?

3.10.23

Au trecut mai bine de 11 ani de cand am inceput sa folosesc cupa menstruala si nu m-am uitat vreodata inapoi, a fost una dintre cele mai bune decizii pe care am luat-o (destul de sceptica si cu multa munca de convingere din partea cuiva - v-am povestit la momentul ala cu detalii), cu exceptia unei surprize pe care am avut-o intr-o vacanta in UK nu m-am mai intors la tampoane si nici nu m-as gandi vreodata sa fac asta.

De-a lungul anilor am incercat mai multe tipuri de cupe menstruale, de unele am si povestit pe blog, de altele nu. Durata de viata a cupelor menstruale este intre 5 si 10 ani, insa eu le schimb destul de des si pentru mine functioneaza foarte bine. Nu am avut probleme sau neplaceri, nu stau cu grija, nu se intampla accidente.

Cupa pe care o folosesc in prezent este Y Cup de la Chilotis si este fabricata din silicon medicinal de buna calitate, pe site gasiti mai multe modele, dar si cateva kituri care sunt utile, mai ales daca sunteti la inceput cu folosirea unui astfel de produs. Tot pe site gasiti si paharul pliabil pentru igienizarea si sterilizarea cupelor menstruale, gandit pentru a fi folosit in cuptorul cu microunde - este extrem de util si de practic, eu am folosit pana acum un alt dispozitiv care ocupa mai mult spatiu, insa asta imi place mult mai mult.

De ce prefer cupa menstruala?

- capacitatea de colectare este mult mai mare decat a absorbantelor si a tampoanelor, iar cupele colecteaza sangele menstrual, nu il absorb precum absorbantele si tampoanele, astfel se elimina pericolul de soc toxic si nu se depun fibre pe peretele vaginal

- cupa poate fi purtata pana la 12 ore, previne mirosurile neplacute (alea de care nu discutam ca nu da bine), iar senzatia de curat este una permanenta (nu exista scurgeri sau accidente)

- este confortabila, se muleaza pe vagin, nu trebuie sa-ti faci griji daca mergi la inot sau vrei sa faci baie sau daca tinuta nu permite folosirea unui tampon/ absorbant

- mucoasa vaginala nu se usuca (cum se intampla de la tampoane), nu este impiedicata lubrefierea naturala a vaginului si nici nu provoaca alergii

Lista ar putea continua, dar cred ca v-ati facut deja o idee daca nu stiati exact ce presupune folosirea unui astfel de produs. Exista si disc menstrual pentru perioada asta, iar in ultima perioada au luat amploare chilotii menstruali - ii gasiti si la cei de la Chilotis, insa pe mine nu ma atrag deloc.

Am ales de pe site 2 dimensiuni (S si XS, asa cum le vedeti in poza) si am vrut sa va arat diferenta dintre ele. Varianta S are 25 ml, iar cea XS are 15 ml, mai exista si o varianta L cu o capacitate de 35 ml - eu folosesc varianta S in primele 2 zile ale menstruatiei si pe cea XS in ultimele 2 zile. De obicei mi se par mai usor de scos cupele cu inel, insa cu astea nu am avut nici o problema si chiar ma bucur ca am ales modelul asta pentru ca ma tenta si varianta Easy.

Cei de la Chilotis au pe site un aplicator foarte interesant si am vrut sa va spun despre asta pentru ca nu stiam ca exista. Pentru cineva care e la inceput cu folosirea cupelor menstruale poate fi extrem de util, la fel de utile cum sunt si informatiile pe care le-am gasit in colet despre modurile de introducere ale cupei menstruale. Eu folosesc o combinatie intre impaturire si triunghi pe care v-am mai aratat-o in trecut pe blog, pentru mine functioneaza cel mai bine.

Perioada menstruatiei vine de obicei si cu probleme, dureri (mai usoare si mai intense). pofte si alte schimbari care sunt normale. Fiecare are modul propriu de a trece peste, pe mine ma ajuta miscarea usoara, dar si caldura aplicata pe zona abdominala (sau in cazul meu in zona lombara pentru ca mi se intampla sa ma doara mai tare zona aia) si aici intervin plasturii pentru dureri menstruale. 

Cei de la Chilotis au si ei plasturi cu efect de incalzire - sunt pe baza de pulbere de fier, carbune activ, vermiculita si sare - se aplica pe haine in zona in care se doreste ameliorarea durerii si pot fi folositi si pentru relaxarea musculaturii sau dureri cauzate de anumite miscari. Plasturii se pot purta pana la 10 ore.

Eu am grija in perioada menstruatiei sa nu uit de micile placeri: o crema hidratanta care imi invaluie simturile, un spray de camera care imi da o stare de liniste, cateva bucatele de ciocolata neagra sau cine stie ce alte pofte am in perioada aia. Dar mai ales nu uit sa fiu mai blanda cu mine, sa nu pun presiunea aiurea, sa nu "trag" de mine fara sens, corpul are nevoie de relaxare si e bine sa-l ascultam.


Pe tine ce te ajuta in perioada aia din luna cand parca nimic nu e cum trebuie?

Trimiteți un comentariu