Am fugit 2 zile in Sicilia

13.10.23

Aveam nevoie de o scurta escapada si s-a nimerit sa fie Sicilia, mai exact Catania. Nu a fost o destinatie la care sa ne fi gandim inainte, am vrut ceva aproape si sa vedem niste lucruri frumoase, s-a nimerit sa se muleze foarte bine pe scurtul interval de timp pe care l-am avut si am fugit pana in Italia. Desi mi-am facut temele inainte de plecare (si ma refer ca m-am documentat ce si cum) m-a luat prin surprindere si nu neaparat in sensul bun, desi sunt multe lucruri care mi-au placut la nebunie.

Catania a fost distrusa in mare parte de cutremurele din 1169 si 1693 si este un oras cu o arhitectura extrem de interesanta, dar un oras blocat cumva in timp din punctul meu de vedere, desi este foarte viu si cu multe fatete. Are un vibe periculos pe care eu nu l-am intalnit niciodata pana acum intr-un loc. Aici gasiti un reel in care am incercat sa arat Catania asa cum am vazut-o eu si daca va tenteaza destinatia va recomand sa va uitati la reperul Catania de pe Instagram pentru ca am scris acolo multe lucruri pe care nu le gasiti in ghidurile de calatorie.

Poza cu care am decis sa incep postarea asta este preferata mea si este facuta din balconului B&B-ului unde am stat si pe care l-am ales tocmai datorita privelistei, este un lucru care conteaza mult atunci cand alegem un loc in care sa stam, fie si pentru o noapte. Este la fel de important ca si locatia, mai ales cand ai timp putin la dispozitie.

Din punctul meu de vedere ca sa cunosti un oras singura modalitate in care o poti face este sa-l iei la pas, sa folosesti mijloacele de transport in comun daca sunt distante mari, doar asa poti sa simti cu adevarat pulsul unui loc si sa vezi cum e in realitate. Catania este un contrast de frumos si sinistru, stilul baroc isi face simtita prezenta la fiecare colt, la fel cum o fac cladirile neingrijite si mizeria care mi s-a parut mai ingrozitoare decat in alte locuri din Italia.

Poti sa vezi ceva extrem de frumos - cum e apusul de mai jos - intr-o zona care iti da fiori reci (la propriu), la fel de bine cum poti sa vezi un titamai mormanul de mizerie intr-o locatie extrem de frumoasa. Eu nu prea am vazut cosuri de gunoi prin oras si am facut aproape 20 km in mai putin de 24 de ore.

Catania este situata intre vulcanul Etna (cel mai inalt din Europa si intr-o aproape continua stare de activitate - orasul este modelat dupa ce face Etna, dupa ce in 1669 o eruptie aproape a ingropat orasul) si Marea Ionica, asa ca nu aveam cum sa ratez o plimbare pe plaja. Nu vreau sa ma exprim cu privire la zona in care e plaja pentru ca nu stiu daca e asa si vara, asa ca o sa sar peste aspectul asta si o sa ma rezum la ce am simtit.

Anul asta nu am mers deloc desculta pe nisip si m-am bucurat din plin de sentimentul asta, am privit apusul, mi-am dorit foarte tare sa vad avioanele deasupra marii si s-a intamplat si asta (aeroportul e foarte aproape si existau sanse reale sa vad ce mi-am dorit), pur si simplu m-am bucurat de plaja si mi s-a parut fascinant sa intorci capul si sa vezi Etna atat de aproape.


Daca prima zi a fost cu apus si liniste in cea de-a doua zi am luat centrul vechi la pas si am bifat cam tot ce ne interesa, desi nu am avut timp sa stam mult intr-un loc. Piazza del Duomo e usor de reperat si stiam exact ce vrem sa vedem. Catedrala Sant'Agata este construita pe ruinele bailor romane subterane, constructia a fost inceputa de normanzi in 1090, dar a fost total reconstruita dupa cutremurul din 1693. 

A fost greu sa o prind din fata pentru ca era destul de aglomerat, asa ca am profitat si am facut poza asta cand ne-am intors in zona. Fontana dell'Elephante cunoscuta pentru elefantul negru construit din lava este un alt punct de atractie important, desi pe mine nu m-a impresionat deloc. Cred ca ma asteptam la ceva mult mai spectaculos, e vorba doar de perceptia mea.

Langa este faimoasa piata de peste, un loc despre care am citit si auzit atatea si al carui miros se simte de la sute de metri distanta - nu vreau sa va gandesc cum e vara aici, am facut o poza si o filmare si am plecat, desi aveam in minte altceva cand am pornit la drum.

Langa catedrala este Badia Sant'Agata, o biserica mai mica de unde se poate vedea Catania asa cum imi place mie sa vad un oras. Intrarea e 5 euro si sunt peste 170 de trepte, primele duc spre nivelul 1, dar se poate urca si mai sus de unde panorama e superba. Nu e pentru cei cu frica de inaltime sau de spatii inguste pentru ca ultimele trepte sunt extrem de inguste si totul este circular, o usoara stare de ameteala apare indiferent cat de mult vrei sa nu o simti. Dar pentru mine a meritat.

Am vazut orasul din toate unghiurile, am vazut cum Etna pazeste orasul si il domina, am vazut bucati bune din istoria orasului si mi-a placut la nebunie. A fost lucrul pe care am vrut neaparat sa-l fac si ma bucur ca am reusit sa plec de aici cu cateva amintiri extrem de frumoase. Pe Instagram sunt mai multe filmari de aici si se poate vedea exact ce zic de Etna, ultima poza din postarea asta e facuta tot de la inaltimea asta, dar dintr-un alt unghi.

Desi nu am avut timp sa intram au fost cateva locuri pe care am vrut sa le vedem macar de afara. Teatrul Bellini, construit in stil neo-renascentist, este unul dintre cele mai frumoase din toata Italia si are o capacitate de 1200 de spectatori. Detaliile de pe cladire sunt impresionate, din pacate se lucra in zona si era foarte mare galagie.

Toate obiectivele turistice sunt cam in aceeasi zona, asa ca am facut o plimbare rapida si pana la Castelul Ursino (construit in secolul XIII) - aici se toaletau copacii si era mai greu cu accesul, dar a fost frumos sa vedem castelul mangaiat de razele soarelui.

Un alt loc pe care am vrut neaparat sa-l vad a fost Teatrul Roman, format din ruinele a doua teatre semicirculare romane si care initial a fost construit pentru a gazdui peste 7000 de oameni. E un loc incarcat de istorie si merita o vizita, din pacate pentru mine n-am putut sa explorez asa cum mi-am dorit pentru ca am avut probleme cu incaltamintea si am niste rani de toata frumusetea (cu ghilimelele de rigoare) care m-au scos din joc. Mi se pare fascinant ca pe una dintre strazile principale din oras, via Vittorio Emanuele, gasesti un asemenea loc.

Via Etnea mi-a placut mult si plimbarea a fost una care m-a facut sa zambesc, sunt convinsa ca multa lume asociaza Catania cu zona asta, dar e mai mult de atat. Mi-a placut cum cade lumina pe cladiri, mi-au placut detaliile, mi-a placut atmosfera din zona, tot asa cum mi-a placut cum se vede Etna care e stapana orasului dupa parerea mea. Insa ca peste tot in Catania orasul este blocat undeva acum multi ani, v-am aratat pe Instagram cum arata Rinascente din Catania si comparand cu varianta din Milano care este tot intr-o zona veche poti sa-ti dai seama exact unde a ramas orasul asta.

Via Crociferi este o zona extrem de frumoasa pe care doar am admirat-o fara sa stau cu telefonul in mana, dar mi-a placut la nebunie portiunea pe care am urcat-o pana acolo. Mi se pare ca arata ce e mai frumos din Catania: cladiri cu accente superbe, strazi inguste, aglomeratie, culoare, un stil de viata alert si lumina care pentru mine conteaza foarte tare in momentul in care descopar un loc nou.

Gradinile Bellini te asteapta la finalul plimbarii pe Via Etnea si as fi vrut sa avem mai mult timp sa le exploram asa cum merita pentru ca mi s-au parut superbe. Insa trebuia sa ajungem la aeroport si cu greu am gasit un Uber, timpul de asteptare a fost lung si asta ne-a incurcat putin planurile. Dar asta a fost ... ne-am bucurat de un gelato delicios si ne-am gandit ca ar fi fost bine sa mai fi avut cateva ore in oras.

Strazile din Catania sunt ... nu stiu care e cuvantul potrivit pentru ca pare de cele mai multe ori un oras neingrijit, esti in centru si ai senzatia ca esti la periferie. Iar la cativa zeci de metri distanta vezi ceva frumos care te face sa casti ochii si sa zambesti. Nu o sa gasiti informatii despre zonele unde nu e tocmai sigur sa circuli, nici despre mizeria si mirosul din anumite zone, nici despre oamenii fara adapost si cersetorii care intind mana sa te atinga, nici despre magazinele cel putin dubioase care vand orice la coltul strazii. Astea le vezi doar luand orasul la pas, daca te urci intr-o masina si te plimbi nu o sa vezi toate astea, ci doar un oras interesant.

Am lasat la final poza asta cu Etna pentru ca mi s-a parut normal sa inchei cum am inceput: cu ceva frumos care mi-a placut si care cred ca este o emblema a Cataniei. Asta este ceea ce vreau sa-mi amintesc, asta cred ca merita sa ramana in mintea mea despre orasul asta. A fost prima mea vizita in Sicilia si posibil si ultima (v-am spus de ce pe Instagram), ma bucur ca nu a fost prima mea vizita in Italia pentru ca nu mi-ar fi picat deloc bine.

Nu pot sa inchei postarea asta fara sa va spun ca nu consider Catania potrivita pentru o calatorie solo si nici pentru un grup de fete/ femei, asa cum nu pot sa nu va spun ca senzatia de pericol a fost prezenta in multe zone unde am ajuns si spun asta din prisma omului care nu e nici temator si care a vazut multe in viata.

Daca ati fost in Catania as vrea sa stiu si cum vi s-a parut voua orasul. Ce v-a placut si ce nu.

Trimiteți un comentariu