Tu ce relatie ai cu stresul?

25.4.24

Cred ca la momentul asta stresul se afla in topul inamicilor nostri, toti avem perioade (mai lungi sau mai scurte) cand ne lovim de el si cautam solutii sa ii facem fata mai usor. Eu nu cred in solutii rapide si drastice, insa cred cu tarie intr-un stil de viata care sa sustina sanatatea fizica si psihica si in lucrurile mici care inclina balanta. Si exact despre asta vreau sa va povestesc astazi.

Despre produsele Puressentiel v-am mai spus pentru ca imi plac mult, periodic primesc de la ei noutati, insa le si cumpar (chiar si din Franta am venit cu cateva produse care nu se gasesc la noi), iar gama Aroma Stress mi-a atras atentia anul trecut cand am si luat sprayul oral pe care l-am tot folosit in perioada asta extrem de solicitanta pentru mine. 

Recent am primit inca cateva produse din gama asta si vreau sa va spun despre ele pentru ca sunt practice, usor de folosit, au ingrediente 100% pure si naturale si 0% ingrediente nocive. In functie de nevoi in gama, pe langa spray, exista si capsule duo recomandate in cazuri de stres acut (includ aici si perioadele de burn out cu care tot mai multa lume se confrunta) si jeleuri. Formula produselor este pe baza de uleiuri esentiale care actioneaza pe stres, iritabilitate si toate problemele care vin la pachet, rhodiola si ginseng si daca cautati o alternativa care sa va ajute in perioadele grele sunt o varianta de luat in calcul.

Dar nu pot sa vorbesc despre subiectul asta fara sa amintesc cat de mult conteaza celelalte lucruri pe care le facem in viata, cat de important e modul in care ne pozitionam fata de ceea ce se intampla, pentru ca mintea ne poate fi cel mai bun prieten sau cel mai aprig dusman. Putem sa lucram cu ea sau sa ne luptam pana la epuizare.

Suntem diferiti si ne fac sa ne simtim bine lucruri diferite, e absolut normal sa fie asa. Pe mine ma ajuta o plimbare cu muzica in urechi, cateva minute de mangaiat un catel sau pur si simplu putin timp petrecut cu mine, doar eu cu mine, in care sa ma relaxez si sa ma detasez. Si nu fac asta doar cand simt ca mi-e greu, fac asta constant ca sa pot sa raman intr-o stare de echilibru.


Alimentatia este unul dintre cei mai importanti factori atunci cand vorbim de sanatate si de starea noastra de bine. Stiu ca este un subiect care de multe ori face pe multi sa strambe din nas si sa spuna ceva de genul "o viata am, vreau sa mananc si sa beau ce-mi place", fiecare alege asa cum vrea si cum poate. Problema e ca toate alegerile de acum se vor vedea mai tarziu.
 
Eu aleg sa nu consum calorii goale, aleg sa ii ofer corpului nutrientii de care are nevoie in cele mai multe dintre zile, am setat ca o prioritate ca vreau sa cresc aportul de proteina, ca vreau sa mananc cat mai multe legume si sa incerc sa fac in majoritatea zilelor alegeri cu cap. Asta nu inseamna ca nu mananc ceva daca vreau sau ca am dat in alte extreme, nu ... inseamna doar ca sunt atenta la ce aleg sa mananc in cea mai mare parte a timpului. Iar in zilele in care nu-mi iese, desi corpul imi da semne, iau lucrurile asa cum sunt si nu dramatizez.

Vreau sa va spun mai multe despre jeleurile de la Puressentiel pentru ca mi se par foarte interesante: nu au zahar (majoritatea jeleurile au si multa lume nici nu se gandeste la asta), aroma de mandarina este foarte placuta (mult mai placuta decat la sprayul oral care e cu lamaie, dar nu e cel mai placut), se pot lua 3 pe zi (de preferat in cursul zile si nu seara, se pot lua si inainte de un eveniment important), insa nu mai mult de 15 zile consecutive. Ajuta si pe partea de concentrare si mie nu o sa imi lipseasca din casa.

Apartamentul de sub mine e in renovare si galagia a fost la un nivel care nu iti permitea sa muncesti, toata perioada asta am luat jeleurile si m-am ajutat si cu picaturile cand am simtit ca e prea mult, iar de pe birou nu-mi lipseste de mai bine de un an Inhaler, tot din gama asta - am vazut ca acum e si la noi in farmacii (eu l-am luat din Franta initial), pe care obisnuiesc sa-l folosesc cand simt ca ma apasa ceva. 

Am uitat de roll-on-ul din gama asta cand am facut pozele, e usor de luat in geanta si usor de folosit atunci cand te coplesesc emotiile. Mi-am notat sa va povestesc despre el cu alta ocazie pentru ca am mai mai multe roll-on-uri de la Puressentiel si chiar sunt produse care merita sa ajunga in mai multe case.

Sa revenim la micile placeri care ne bucura sufletul si ne ajuta sa vedem ce e frumos in jur, sa ne concentram pe ce conteaza si pe ce putem controla, nu pe lucrurile care se intampla oricum si care chiar nu sunt in controlul nostru. Pentru mine o lumanare parfumata, un buchet de flori sau cateva momente de liniste in care ma concentrez pe mine si pe sufletul meu fac o diferenta uriasa. 

Iar cand simt ca lucrurile devin cu adevarat apasatoare si ca nu mai pot ... ma rup. Pur si simplu ma opresc, imi reamintesc ca principala mea prioritate sunt eu, respir si incerc - indiferent de locul in care sunt si de ce fac in momentul ala - sa imi controlez respiratia, sa respir cum trebuie si sa ma incarc cu energie pozitiva.


Si daca tot am zis de placeri si momente vreau sa reamintesc de pauzele scurte care conteaza mult mai mult decat credem: 2 minute in care te bucuri de o ciocolata buna, cateva minute in care ai grija de unghiile tale, secundele in care intinzi mana dupa un parfum care iti place, clipele cand te bucuri pur si simplu de o melodie pe care o auzi sau orice alta activitate care iti face bine si te ajuta sa ai o stare de bine.

As fi scris de activitatea fizica si de dopamina, insa nu sunt cel mai bun exemplu in perioada asta si nu vreau sa spun ca fac ce nu fac. In cazul meu este o situatie temporara si ma voi reintoarce la sala in momentul in care va fi posibil, imi lipsesc antrenamentele de forta si incerc sa am grija macar sa merg mult, insa nu este acelasi lucru. Si se simte ... dar las gandul asta aici, insa nu uitati cat de important e sa ne miscam.

Am lasat la final cititul ... pentru ca in cazul meu este un aspect foarte, foarte important care ma ajuta sa-mi las mintea sa se plimbe, sa se elibereze si sa o ia de la capat. Indiferent ca citesc o carte "serioasa", ca citesc ceva legat de sanatate, de sport, de animale sau ca e vorba de o lectura usoara si amuzanta, cititul e parte din procesul meu de bine si de relaxare si asta ma ajuta sa trec mai usor peste perioadele grele.

Nu toata lumea citeste, dar asta nu inseamna ca nu poti gasi o activitate care sa te ajute sa-ti lasi mintea libera, care sa te ajute sa te detasezi de cotidian si de griji, important e sa faci ceva pentru tine, pentru pasiunile tale, sa petreci timp intr-un mod care sa te ajute sa-ti fie bine.

Deci tu cum stai cu stresul si ce faci sa-ti fie bine?

Trimiteți un comentariu