Despre ... etichete

9.2.17


Imi doresc de mult timp sa scriu postarea asta, dar n-am gasit starea necesara sa pun in cuvinte exact ceea ce simt si ce gandesc. In ultima vreme am vazut atatia oameni care pun extrem de usor etichete altor oameni, incat am simtit nevoia sa dau drumul cuvintelor. Daca macar un om se va gandi de doua ori inainte sa catalogheze un om pe care nu-l stie si despre care nu stie mare lucru ...

Da, suntem oameni, suntem superficiali, judecam fara sa avem (de cele mai multe ori) habar despre ce vorbim, ne place sa aruncam cuvinte, ne place sa ne credem extrem de indreptatiti sa le spunem altora cum sa traiasca, ce sa aleaga, ce sa faca, dar cand noua ni se intampla asta nu ne place. Si atunci de ce sa facem altora ceea ce pe noi ne deranjeaza sau ne doare? Nu cred ca exista om in lumea asta care sa nu se fi lovit macar o data in viata de prejudecatile celorlalti.

Unul din lucrurile pe care le-am invatat greu, dar le-am invatat pana la urma, a fost sa accept ca fiecare om are dreptul la o parere. Buna sau proasta, e dreptul lui sa creada in ceva, sa aleaga ceva, sa faca ceva si are dreptul sa faca asta fara sa aiba pe cineva in ceafa care sa ii puna o eticheta doar pentru ca gandeste/ se comporta altfel decat ceilalti oameni. Si mai ales are dreptul sa nu fie jignit pentru ca nu intelege/ nu prefera/ nu accepta/ nu vrea ceea ce altii considera "normal".

Toti punem etichete, as fi ipocrita sa pretind altceva, toti folosim uneori cuvinte mai putin inspirate (si o sa raman la exprimarea asta ca sa nu folosesc cuvinte mai dure) sa descriem o situatie/ un om, dar ce-am fi daca am face un efort sa nu aruncam catre ceilalti primele lucruri care ne vin in minte? Ce-ar fi daca n-am mai judeca un om doar pentru ca nu are aceeasi parere? Ce-ar fi daca am gandi inainte sa jignim si sa "dam" aiurea in alti oameni?

Eu cred ca ar fi mult mai bine ... am vazut in ultima saptamana oameni misto, oameni care pot face lucruri frumoase, am simtit ca inca avem suflet si ca n-am uitat sa-l folosim ... n-o sa duc gandul mai departe, am vrut doar sa va fac sa va ganditi la ceilalti oameni si la impactul cuvintelor asupra lor, daca am reusit sau nu o sa-mi spuneti voi. Va las cu un zambet ...

4 comentarii

  1. Nici eu nu-i inteles pe cei care jignesc si arunca vorbe urate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu prea e nimic de inteles decat probabil ca sunt oameni frustrati.

      Ștergere
  2. urasc etichetele, urasc sa le pun sau sa-mi fie puse. Cu toate astea, as fi ipocrita sa spun ca n-am etichetat poate chiar am barfit pe cineva (da, stiu, nimeni nu recunoaste, dar fiecare o face la un moment dat mai mult sau mai putin) Ceea ce mi se pare inutil e sa-ti consumi energia incercand sa schimbi un om. Sa schimbi felul in care se comporta, sa-l faci sa creada/sau nu in ceva. Am invatat si eu de curand ca oamenii trebuie luati asa cum sunt.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E o lectie buna care pe viitor o sa te ajute. Considera-te o norocoasa ca ai ajuns in punctul asta.

      Ștergere