Zabola Estate, un colt de rai in Transilvania

28.9.21

Vizita la Covasna a fost un bun prilej pentru mine sa imi amintesc care sunt lucrurile care imi plac, sa ma intorc in timp si la inceputurile mele in turism (un domeniu care inca imi este drag, chiar daca nu mai profesez) si sa-mi dau seama ce vreau sa fac mai departe din anumite puncte de vedere. Zabola Estate este un loc pe care l-am admirat de multe ori in poze si pe care mi-am dorit sa-l vad intr-o buna zi, desi nu este deloc genul de loc spre care eu as inclina in mod normal pentru ca pe mine ma atrage modernul. 

Insa este ceva legat de locul asta care m-a impresionat intotdeauna si de la primul pas pe domeniu am simtit o energie care m-a fascinat. Am fost de 2 ori pe domeniu si mi-am dat seama din primele minute ca vreau sa va spun mai multe despre locul asta, asa ca am facut poze (multe si in lumini diferite), am pus multe intrebari si am trait niste experiente care mi-au mers direct la suflet. Mi-a fost greu sa aleg poza de coperta, dar mi se pare ca asta defineste cel mai bine domeniul - ca o pictura a lui Monet care te plimba in timp, dar care iti aminteste sa te bucuri de fiecare clipa.

Nici macar nu stiu de unde sa incep, desi in mintea mea este o logica a ceea ce vreau sa va spun - m-a fascinat fiecare colt al domeniului si mi-a facut placere sa aud mai multe despre familia Mikes si despre conacele pe care le-a detinut in Transilvania. Proprietatea este situata intr-o zona pitoreasca din Zabala, la doar 6 km de Covasna si este o invitatie sa te bucuri de atmosfera calda a unei familii in mijlocul unor peisaje care nu au cum sa nu te miste.

Cred ca am nimerit in cea mai frumoasa perioada din an si asta am simtit de la intrare - culorile si aleea asta mi-au facut inima sa bata mai tare. Domeniul se intinde pe 500 hectare (incluse inclusiv o pasune si o padure) si cuprinde 2 lacuri, 4 iazuri de pescuit si o sauna in padure (pe care din pacate nu am vazut-o). Am avut placerea sa o intalnesc si pe contesa Katalina Mikes care locuieste pe domeniu cu cei 2 fii ai sai si familiile lor si m-am bucurat de un tur al proprietatii care mi-a placut mult.

Partea in care locuieste familia este mai retrasa si cladirea dateaza din secolul XVI, in poza vedeti conacul nou (asa cum il numesc localnicii, desi nu este nou deloc) unde sunt o parte din spatiile de cazare, insa proprietatea are inca 4 cladiri anexe, fiecare spatiu de cazare este amenajat intr-un mod unic si intim. Pe domeniu sunt 7 zone de luat masa, iar vechile grajduri au fost amenajate ca lounge si zona de luat masa. O sa ma opresc cu datele astea si o sa va spun doar ca este ca si cum pasesti direct intr-un basm.

In prima seara cand am vizitat proprietatea nu am stat mult pentru ca ne-am dus cu un scop: zborul cu balonul cu aer cald de care v-am povestit saptamana trecuta, dar am zambit din prima pentru ca am fost inconjurata de superbitatile astea negre si blanoase care umbla libere pe domeniu si care sunt extrem de prietenoase. Stiti deja ca eu am o relatie speciala cu cateii si nici de data asta nu a fost diferit: mangaieli, joaca, noroi pe mine (care nu m-a deranjat deloc) si multe zambete. Am inteles ca sunt 6 catei, eu n-am vazut decat 5 si gasiti in highlightul de pe Instagram cu Covasna cateva momente comice pe care le-am surprins cu ei.

Am vizitat domeniul si am aflat multe informatii de la personalul de acolo, dar pentru ca am avut timp am explorat si singura putin si asta este unul din lucrurile care mi-a placut la nebunie: sa te plimbi in peisajele astea de vis, sa-ti pui ordine in ganduri, sa iti tragi sufletul si sa te bucuri de ceea ce are natura de oferit au devenit un lux in vremurile astea si Zabola Estate exact asta iti ofera: timp pentru tine si pentru sufletul tau.

Paragraful asta este unul pe care mi-e greu sa il scriu pentru ca ceva din privirea calului asta m-a marcat si mi-a ajuns direct in suflet. Am mai intalnit cai in viata mea, dar n-am stat niciodata sa-l privesc pe vreunul cu adevarat in ochi, dar de data asta n-am putut sa intorc privirea - ochii lui mi-au spus multe povesti si mi-au transmis niste emotii foarte puternice. Nu stiu daca calul chiar musca (asa cum spunea placuta de pe grajdul lui) - din respect pentru proprietate si oamenii de acolo nici n-am incercat sa il mangai, desi mi-am dorit asta cu o intensitate pe care nu o pot descrie. Mai era un cal in momentul ala la grajd (as vrea sa zic ca era iapa gestanta pentru ca asta am simtit, dar nu stiu sigur) care a fost hranit cu mere si mangaiat si mie mi s-a parut tare nedrept, dar ma opresc aici - stiu sigur ca unele dintre voi veti intelege ce n-am scris. Cai de pe domeniu au o viata foarte frumoasa si sunt lasati sa alerge liberi, insa ceva legat de calul asta m-a impresionat profund.

Dar sa revin la cai si la povesti mai vesele - sunt mai multi cai pe proprietate si exista posibilitatea de echitatie, de plimbari cu caleasca in jurul proprietatii, dar sunt si multe alte activitati care se pot organiza pe proprietate: inchirieri biciclete, tur ghidat al domeniului, masaj, ceaiul de la ora 5, pregatire Kurtos Kolacs, sauna in padure, observator de ursi (exista o zona special amenajata), masa la inaltime sau picnic in pavilionul din padure.

Pe langa atentia la detalii si disponibilitatea de a le oferi oaspetilor tot ceea ce isi doresc, locul asta are un farmec natural care te face sa zambesti. Cand soarele isi face aparitia totul se schimba si prinde viata, pe mine m-a fascinat modul in care lumina poate schimba cu totul si iti ofera o alta perspectiva asupra unui loc. Pe domeniu sunt bancute unde poti sa stai si sa visezi, leagane ascunse (mai mult sau mai putin) - cel din poza asta este sub un nuc negru, originar din America de Nord. Daca ati uitat sa va bucurati de frumuseste naturii si de micile bucurii locul asta este perfect pentru a te readuce in prezent, in timp ce iti ofera posibilitatea sa si visezi.

Daca pozele de mai devreme au fost facute in soare si cu o lumina calda, astea doua sunt facute cand era destul de innorat si lucrul asta se vede clar, insa nu schimba farmecul locului, desi sunt ferm convinsa ca daca prindeam cadrele astea in soare ar fi fost mult mai fermecatoare. Am fost singura la lacul asta, dar au venit imediat dupa mine doi dintre catei si unul a si facut o baie rapida. A fost un moment care mi-a placut la nebunie, desi eu incercam sa fac niste poze "artistice" si chiar am prins pe o filmare marea iesire din apa - o gasiti in highlightul de care va spuneam mai devreme.

Sunt atat de multe colturi cu farmec pe domeniu, incat n-am stiut ce poze sa aleg pentru a va arata macar o mica parte din ceea ce este Zabola Estate si de ce cred eu ca merita o vizita daca sunteti in zona. Fie ca e soare, fie ca e innorat, fie ca e zi, fie ca e noapte, domeniul are farmec si personalitate, dar cred ca trebuie sa privesti cu sufletul deschis ca sa poti sa vezi frumusetea locului si toate povestile pe care le are de spus. 

As vrea sa spun ca o plimbare aici poate fi un remediu pentru tristete, dar stiu din proprie experienta ca sunt momente in viata cand nu vezi si nu simti nimic pentru ca este singurul mod in care poti trece peste inca o zi. Dar vine o zi - si va garantez asta, indiferent cat de negre pot parea anumite perioade si situatii - cand ajungi sa vezi din nou, sa simti si sa te bucuri. Nu sunt genul de om care sa traiasca cu regrete, dar daca as putea sa ma intorc in timp mi-as spune mie, cea de acum 10 - 12 ani, sa petrec cat mai mult timp in natura si sa ma incarc de acolo de unde pleaca tot. Si ma opresc aici cu asta si ma intorc la ce voiam de fapt sa va povestesc cand am inceput sa scriu ...

Mi-am dorit foarte tare sa vad si interiorul, sa vad camerele cu ochii mei si sa vad daca ceea ce am simtit e real - am pus o intrebare si Universul mi-a raspuns atat de frumos. Fiecare camera are un concept unic si totul este cald, intim si cu bun gust, preturile sunt pe masura, insa daca cautati o locatie exclusivista pentru o escapada romantica scurta este locul ideal. Am vazut o camera standard, dar si una superioara, desi este greu sa faci astfel de incadrari la o asemenea locatie. Totul este gandit, cu bun gust, intim si creat pentru a oferi oaspetilor tot confortul.

Paturile sunt imense si au saltele de cea mai buna calitate (sunt absolut sigura ca sunt unii care vor avea ceva de obiectat pentru ca asa suntem noi oamenii, dar e ceva normal pentru ca suntem diferiti), detaliile din camera sunt exact ce trebuie sa fie, cazile sunt plasate in asa fel incat sa te poti bucura de ce are domeniul de oferit si merita din plin o vizita. O sa repet ce-am spus la inceput: nu este genul de loc spre care eu m-as indrepta in mod normal, dar n-as ezita nici o secunda sa imi petrec cateva nopti aici pentru ca este altceva si are un farmec pe care trebuie sa-l traiesti ca sa-l intelegi.

Camerele mai mari au o zona speciala cu un dus pentru 2 persoane si au o suprafata mult mai mare, exista si un apartament care nu era disponibil deci nu am putut sa-l vad, insa mi-a placut tot ce-am vazut si mi-a placut la nebunie atentia la detalii pentru a oferi oaspetilor o experienta unica si de vis. Am pus multe intrebari pentru ca eram extrem de curioasa si am aflat multe lucruri, asa ca va pot spune ca iarna nu prea e zapada si nu este asa cautat locul asta (eu imi imaginam niste plimbari cu sania si alte nebunii de iarna), iar lunile de varf sunt iulie si august. Proprietatea este foarte cautata si se gasesc destul de greu camere libere, asa ca daca aveti locul asta pe lista voastra rezervati din timp.

Ce vedeti in zona asta este un vechi grajd ce a fost amenajat in sala de evenimente pentru ca locatia asta ofera si aceasta posibilitate - un botez sau o nunta intima sau de ce nu o aniversare cu oamenii foarte apropiati intr-un decor de vis. Sala a fost amenajata pentru o sesiune de yoga pe care eu am ratat-o pentru pozele de mai sus, dar si pentru o vizita privata in crama locatiei care mi-a placut la nebunie si mi-a dat ocazia sa vad si niste lilieci.

Foarte rar folosesc poze care nu sunt facute de mine, insa de data asta o sa fac o exceptie pentru ca vreau sa va arat si aceste doua aspecte ale domeniului. Desi am luat cina pe domeniu am prefer sa ma bucur de mancare (extrem de gustoasa) si de un pahar de vin si sa las pozele pentru a trai pur si simplu momentul. Bucataria holista este condusa de Chef Toth Gabor si este o experienta care merita, mai ales daca luati masa in aer liber. Insa si interiorul are acel aer intim si cald si este o poveste.

Cei de la Zabola lucreaza acum la o zona spa micuta care sa se potriveasca cu decorul si povestea locului care se va finaliza pana la finalul anului (din cate am inteles), insa pana atunci exista sauna finlandeza din padure de care va puteti bucura contra cost daca sunteti oaspetii domeniului. Nu pot decat sa-mi imaginez un apus de soare aici.

Ce vedeti in aceasta ultima imagine este The Machine House, care acum este spatiu de cazare si care in trecut a servit ca spatiu pentru personal si mentenanta, surprinsa la ceas de seara. Nu am vizitat cladirea asta, dar din ce-am vazut in poze The Brick Room, una din cele 4 camere pentru luna de miere, merita un sejur scurt si de poveste. Si daca tot m-am apucat sa va spun despre preferintele mele The Beam Room, tot din cladirea asta, este pe placul meu si mi se pare ca are mai mult farmec decat alte camere mai mari din New Castle.

Nu vad Zabola Estate ca o locatie unde sa stai multe zile, insa mi se pare perfecta pentru o escapada romantica intr-un loc rupt din rai si asta am vrut sa va arat. Sau o vad ca o oprire intr-o vacanta gandita pentru a descoperi frumusetea Transilvaniei (nu este singurul conac din zona asta care merita atentie). Sper ca am reusit pentru ca mi-ar face mare placere sa vad locul asta cunoscut si in afara tarii, dar si mult mai cunoscut intre cei ce vor sa experimenteze frumusetea propriei tari.

Cum vi se pare Zabola Estate? Stiati de locul asta? Ati fost pe proprietate?

3 comentarii

  1. Mi se pare de vis . Si eu ador caii, pacat ca nu ai putut sa -l mangai . Un articol de nota 10+ , pe mine m-ai transpus in acel loc . Si nu, nu am stiut de acest loc .
    (Anamaria)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca ti-a placut si am reusit sa transmit putin din magia locului.

      Ștergere
  2. Minunat! Mi s-a părut de când am aflat de loc că e mai potrivit pentru perioada asta de toamnă și pare din rândurile și imaginile tale că așa e - cel puțin pentru cum asociez eu diverse stări/trări cu anotimpurile.
    Câinii sunt un bonus atractiv oricând. :)) De ei nu știam.

    RăspundețiȘtergere