3 zile la Sovata

8.3.19

Acum o saptamana eram in drum spre Sovata si ma pregateam pentru un weekend de relaxare si rasfat, astazi sunt in fata monitorului si visez cu ochii deschisi la weekendul ce urmeaza. Nu am fost niciodata la Sovata si cand am primit propunerea de a petrece 3 zile la Danubius Health Spa Resort Bradet am zis da pentru ca simteam nevoia de timp cu mine, departe de toata nebunia din Bucuresti, dar si pentru ca imi doream sa vad Lacul Ursu, cel mai mare lac helioterm din Romania, lac extrem de apreciat si in Europa pentru unicitatea lui.

Mi-am imaginat niste peisaje care sa imi faca inima sa bata mai tare si sa ma incarce cu energie si voie buna si nu am fost deloc dezamagita, desi probabil ca daca vegetatia ar fi fost mai verde ar fi fost si mai frumos. Daca nu stiti ce e cu heliotermia gasiti destule informatii pe net, nu vreau sa scriu despre asta, ci despre cum am perceput eu experienta asta si zona. M-am bucurat de diminetile incetosate, de soarele care transforma cu totul panorama, dar si de doua apusuri superbe care mi-au mers direct la suflet.


Am fost cazata la Hotel Bradet si am fost curioasa sa vad cum se mai prezinta un hotel de 4 stele superior intr-o statiune balneo-climaterica in zilele astea in Romania - v-am mai spus ca formarea mea de baza este turismul si am lucrat atat in hoteluri, cat si in agentii de turism. Hotelul mi-a placut, camera a fost perfecta pentru mine, vederea de pe balcon a fost cea care a contat cu adevarat. Mancarea la restaurantul hotelului a fost extrem de buna (eu am beneficiat de pensiune completa in regim bufet suedez) si indiferent de tipul de alimentatie adoptat gaseai variante mai mult decat ok.

Daca as vrea sa caut nod in papura si sa ma leg de detalii si de ce as fi vrut sa fie altfel as spune ca personalul de la receptie ar fi putut fi mai amabil (si cand vorbim de industria hoteliera este un factor cu o mare importanta) si mi-as fi dorit ca wi-fi-ul din camera sa nu faca figuri. Iar ca preferinta personala as fi vrut sa gasesc in camera o patura moale si calduroasa in care sa ma fi invelit sambata noapte cand am stat pe balcon si am admirat indelung cerul plin de stele.


Baza de tratament este destul de mare si oferta de proceduri si tratamente este larga: masaj detoxifiant cu miere, impachetari cu namol, bai cu apa sarata hiperconcentrata extrasa din Lacul Ursu, inhalatii cu apa sarata, dar se pot face si proceduri medicale clasice cu efect de detoxifiere ce includ dusuri subacvale, hidromasaj cu bule de aer, bai alternante, drenaj limfatic, oxigenoterapia la bicicleta statica si diferite tipuri de masaj.

In cadrul pachetului am beneficiat de cateva proceduri: aquagym, masaj dorsal detoxifiant cu miere, Detox Ritual Relax cu sare la sauna si impachetare Afrodita (masaj cu perie uscata urmat de impachetare cu miere, frisca si ulei de portocale), dar eu am luat separat si doua sedinte de masaj plantar. Sedintele au fost facute de doi terapeuti diferiti si au fost extrem de diferite, primul a inclus si un masaj al genunchilor care mi-a mers direct la inima.

Fiind weekend a fost destul de aglomerat si piscinile (inclusiv cea cu apa sarata) au fost destul de aglomerate, deci sanse de inotat nu prea au existat. Se lucra la zona de terapii cu namol si nici partea de cosmetica nu era functionala in acel weekend, deci nu am putut sa incerc decat partial ceea ce inseamna partea de spa in cadrul complexului.

Am participat si la o discutie cu specialistii de la Danubius Health Spa Resort, am aflat informatii noi de la Dr. Suzana Pretorian despre detofixiere si de la Dr. George Vasilescu despre infertilitate (banuiesc ca ati auzit ca Sovata este renumita si pentru astfel de tratamente). Am ascultat cu atentie, am fost de acord cu o parte din ceea ce s-a discutat si mi-a placut ca s-a vorbit mult si despre detofixierea mentala si cauzele emotionale ale afectiunilor, despre cat de important este stilul de viata si mediul in care traim, insa au fost si lucruri care nu s-au "mulat" pe ceea ce cred eu.

Mi-am notat cateva lucruri in telefon pentru ca mi s-au parut interesante si am vrut sa mi le amintesc si sa citesc mai multe despre ele si sa va spun si voua. O sa incerc sa le mentionez pe scurt, iar voi puteti cauta mai multe informatii daca credeti ca va pot fi de folos:

- 6 ore de stat zilnic pe scaun reduc cu 30% capacitatea organismului de a elimina toxinele

- este nevoie de minim 5000 de pasii (circa 3,8 km) zilnic pentru a activa sistemul limfatic

- 1 litru de apa plata de calitate consumat imediat dupa efortul fizic face o diferenta majora pentru organism

- un consum ridicat seara de fibre din sursa proteica ajuta mult la functionarea normala a colonului si la eliminarea mult mai buna a toxinelor

- respiratia adanca este extrem de importanta pentru eliminarea de catabolism celular


Sovata este o statiune micuta si in perioada asta nu prea exista multe variante de distractie, insa nici nu ma asteptam sa fie altfel. Daca te duci acolo cred ca trebuie sa ai niste asteptari reale si sa nu visezi cai verzi pe pereti, e o statiune de tratament si trebuie luata ca atare. Sambata am facut o plimbare pe Drumul Sarii si am vizitat toate lacurile din zona, am aflat mai multe informatii despre istoria locului si m-am bucurat de natura si de peisaj.


Am prins vreme destul de buna si atunci cand soarele si-a facut simtita prezenta a schimbat cu totul peisajul, iar eu m-am bucurat de fiecare clipa petrecuta in aer liber. M-am plimbat mult si am respirat aer curat, am stat cu gandurile mele si m-am incarcat cu energie. Nu stiu daca m-as duce la un sejur de lunga durata (desi sunt sigura ca articulatiile mele ar fi recunoscatoare pentru niste impachetari cu namol) pentru ca sunt obisnuita cu un ritm de viata mai alert, insa daca Sovata ar fi mai aproape as mai "fura" un weekend la ei.

Preturile afisate la receptie m-au speriat un pic la prima vedere, insa fiind un om care a lucrat in turism stiu ce se afiseaza, asa cum stiu si ca pachetele sunt gandite mult mai bine si au preturi competitive, asa ca pot sa va spun sa le studiati oferta daca va intereseaza un sejur acolo pentru ca au niste pachete Detox interesante. Va las cu cateva poze surprinse in timpul plimbarilor mele ca sa va dati seama de zona daca nu o stiti.


Ati fost vreodata la Sovata? Cum vi s-a parut? Ce parere aveti despre programele de detox?

2 comentarii

  1. Din păcate la capitolul amabilitate a personalul lucrurile nu stau prea bine niciunde prin România, mai sunt excepții, dar nu-i de ajuns să fie doar niște excepții. Eu una m-am lovit de problema asta mult prea des.
    La Savota n-am ajuns, știi că nu mă prea interesează genul de tratamente, eu abia îmi fac timp să profit de o piscină din când în când. :)) Însă pentru Lacul Ursu mă țin de mult să trec pe acolo, într-un trip gândit cu mai multe locații de văzut. Oricum, faină experiența, sper că ți-a priit!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ar trebui sa fie exact invers cu amabilitatea, dar ... nu mai zic nimic. :)

      Ștergere