Cand te mananca ... nu te scarpina!

28.2.15


Asta e o lectie pe care am invatat-o acum 13 ani si am invatat-o cu un pret destul de mare - am fost foarte aproape de a-mi pierde laba piciorului pentru ca daca ma duceam cu cateva ore mai tarziu la spital nu mai aveau ce sa-mi faca. De la o dermatita de contact am fost foarte aproape de gangrena. V-am mai spus cu ceva timp in urma de dermatita de contact si v-am zis ca am pielea sensibila pe corp si ca mi se intampla sa reactionez la te miri ce material sau la o nebunie la care nici nu poti sa te gandesti ca ar putea sa iti faca pielea sa aiba o reactie de vreun fel.

Eu n-am crezut ca o sa mai am vreodata laba piciorului normala, cand am ajuns la spital in 2002 (eram in sesiune, nici n-am mai dat licenta in toamna aia ca nu aveam cum sa merg) pielea mea era scoarta de copac si imi tasnea sangele, desi eram sub tratament. Am avut noroc de niste medici buni la spitalul Colentina si n-am ramas cu nici un fel de semne (lucru care si astazi ma face sa ma minunez), insa am invatat sa fiu atenta la orice semn imi da organismul.

De atunci am mai avut cateva episoade cu dermatita de contact, dar nici unul asa urat ca ala. Am avut zona din jurul gatului praf, axila, incheiatura mainii, abdomenul, partea interioara a bratului, degetele si nici pana in ziua de astazi nu stiu la ce reactionez. Mi s-a intamplat s-o fac la metal, la bumbac, la lana, la propria mea piele, la lemn, la plastic, insa mereu am facut-o cand eram agitata/ nervoasa si asa stiu ca in perioadele alea trebuie sa fiu mai atenta.

V-am tot zis in ultimele saptamani ca am avut mancarimi de piele si unele destul de urate (insa nu m-a mirat pentru ca eram foarte agitata din cauza problemelor cu Bella), numai ca de data asta nu m-am inrosit, n-am reactionat la nimic (sau cel putin nu realizez, n-am alergii alimentare si exclud total varianta asta), dar pe langa corp ma manca si pielea de pe fata (si scalpul, ceea ce nu mi s-a intamplat niciodata pana acum). Mi-am impus sa nu ma scarpin pentru ca daca o luam pe drumul asta as fi facut-o si in somn si nu era bine deloc.

Am eliminat tot ce ar fi putut sa-mi agraveze starea, am schimbat detergenul cu unul bio (v-am povestit despre asta), n-am mai folosit parfum (desi niciodata nu m-am iritat de la parfum), am purtat numai haine din bumbac, am mancat extrem de curat si nimic. Mancarimile au continuat si eu eram din ce in ce mai agitata. Am incercat ce ma ajutase in trecut (creme, lotiuni de la medic, diverse uleiuri si tot ce mi-a mai trecut prin cap - comprese cu ceai, etc.) si nimic. Nu am avut bube, nu portiuni rosii, doar o mancarime insuportabila. Si am decis sa incerc doua produse de la Jacob Hooy pe care vi le-am aratat intr-o postare trecuta: gelul cu aloe vera (95%) si crema de zi cu musetel. Spre norocul meu au functionat, poate si pentru ca nu le folosisem pana acum ...


Formula gelului contine parfum si ceva alcool, insa nu mi-am facut probleme pentru ca nu aveam rani deschise (daca aveam nu l-as fi folosit) si stiam clar din experienta trecuta ca pentru mine nu e un posibil iritant - prea putine au fost datile cand am reactionat la un produs, la mine altele sunt cauzele - asa ca l-am incercat initial pe zona spatelui unde aveam niste mancarimi groaznice. Efectul racoritor si-a facut imediat efectul si am simtit cum mi se calmeaza pielea, asa ca m-am incumetat si l-am aplicat de la gat in jos pe tot corpul.

Are un miros mai mult decat placut, intra imediat in piele, are un efect racoritor si calmeaza pielea (l-am incercat si pe o arsura pe care mi-am cauzat-o intr-un moment de neatentie), iar efectul nu dispare in cateva minute. In prima zi cand am inceput sa-l folosesc l-am aplicat de cateva ori, la interval de trei-patru ore, a doua zi de doua ori, dupa care o singura data pe zi, iar acum il folosesc de placere.


In ceea ce priveste crema de fata cu musetel lista ingredientelor o puteti vedea si voi si am mers la sigur cu ea, mi-a placut cum am simtit-o pe ten si cum mi-am simtit tenul dupa, dar mi-a placut si mai mult cand am vazut ca se calmeaza mancarimea, n-a fost un efect imediat si de asa lunga durata ca in cazul gelului cu aloe vera, insa am scapat de intentia de a-mi atinge fata si a ma scarpina ca sa nu innebunesc. Probabil ca pentru cineva care nu s-a confruntat cu asa ceva pare SF partea cu "daca nu ma scarpin, mor" dar mai bine sa nu stiti despre ce vorbesc decat sa treceti prin asta.

Mancarimea scalpului s-a rezolvat de la sine si am o banuiala ca mi s-a tras de la ultimul vopsit, n-a avut nici o legatura cu restul mancarimii de pe piele, dar asta e alta poveste. Gelul si crema de mai sus m-au ajutat de data asta si ma bucur ca le-am avut la indemana, nu stiu daca vor functiona si pentru voi, dar daca nu functioneaza nimic altceva puteti sa le dati o sansa, eu am invatat sa-mi ascult organismul si am intotdeauna grija cand simt ca incepe sa ma manance. Si nu ma scarpin, orice-ar fi nu ma scarpin, nu cred ca as mai ramane intreaga la cap daca mi-as mai vedea pielea asa cum a fost acum 13 ani.

Daca va confruntati cu vreun fel de dermatita (ca sunt atatea) va sfatuiesc sa taiati etichetele la haine (eu daca uit la ceva ma irit groaznic pe gat), sa evitati materialele sintetice, sa purtati lenjerie de bumbac (pe mine asta m-a salvat) si sa va faceti timp sa va analizati reactiile pielii. Sa vedeti in ce conditii apare, ce anume favorizeaza, ce agraveaza, ce calmeaza, ca atunci cand se intampla sa stiti ce sa faceti. O minte limpede e uneori cea mai buna solutie.

15 comentarii

  1. Bine ca ai scapat de mancarimi ca stiu pe propria piele ca sunt groaznice...am facut varsat de vant prin clasa a saptea si abia am suportat mancarimile, au fost groaznice, si acum mi le amintesc!
    Slava Domnului ca ai reusit sa scapi cu ajutorul acestei creme si ai scapat de disconfort!
    Iti doresc o seara frumoasa!
    Mary Yony

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E o senzatie neplacuta, care vine de cele mai multe ori la pachet cu frustrari si nervi pentru ca e greu sa te controlezi. Cel mai bine e sa nu ai probleme de genul, dar nu tine mereu de noi. :)

      Ștergere
  2. Ai descris in proportie de 90% ceea ce eu am trait prin 2004- 2005. Tot ceea ce descrii tu am simtit si eu. Imbracam toate hainele numai de bumbac ecologic si ma spalam numai cu geluri de dus de farmacie, special pt bebelusi si foloseam tot felul de creme care mai de care mai scumpe si mai ...fara efect, toate prescrise de dermatologi. Toate aveau efect doar pt scurt timp apoi problema revenea. E important de mentionat ca in perioada aia eram foarte, foarte, foarteeee rau psihic. Faceam crize de scarpinat, plingeam in hohote si efectiv ma tiram pe jos de mincarime, de durere si de stressul care il presupunea chestia aia. Film horror. Ce m-a salvat ? O doctorita care a avut inspiratia sa imi prescrie un tratament cu Aerius. Cred ca am luat tratamentul vreo 4-5-6 luni. Apoi s-a terminat pentru totdeauna nebunia aia. Am mai avut mici crize de vreo 2 -3 ori, insa am actionat rapid tot cu Aerius vreo 2-3 saptamini si aia a fost tot. Asa a fost in cazul meu. Nu stiu daca ai incercat cu pastilele astea, insa in cazul meu au fost singurele care au functionat 100%.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu cred le-am incercat, pe mine pastilele nu prea m-au ajutat de-a lungul timpului, nici nu vreau sa ma gandesc mult la subiectul asta pentru ca n-am amintiri placute si ideea ca s-ar putea intr-o buna zi sa trec iar prin asta ... m-au trecut fiori. Ma bucur ca in cazul tau a functionat si ai scapat, e mare lucru.

      Ștergere
  3. Eu nu m-am confruntat niciodata cu astfel de probleme ,si multumesc lui Dumnezeu,am fost ferita de multe...Ma bucur ca ai scapat si tu,iti doresc multa sanatate si tot binele din lume :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, mai bine ca nu stii despre ce vorbesc, nu e ceva placut.

      Ștergere
  4. Pfaaaiii ce groaznic trebuie sa fie cu dermatita asta! Am avut si eu o dermatita urata acum cativa ani, stiu cum e sa-ti pui toata vointa in joc ca sa nu te scarpini - aveam puncte rosii pe tot abdomenul, pe spate si pe gat. De atunci am ramas cu o sensibilitate crescuta la diverse chimicale.
    Hainele din materiale sintetice n-au fost prietenele mele niciodata - ma mananca pielea de la ele. Din feririce la mine lucrurile sunt ceva mai simple - daca simt mirosul unui produs chimic (solutii de curatat, deodorante, pastile antimolii, naftalina, clor), incepe instant sa ma manance pielea - scap de produs, dispare mancarimea :) Prin urmare stiu din start daca nu ma voi impaca cu un produs - il miros in magazin, inainte sa-l cumpar :)

    Am si produse de la care sufar mai tare - de la deodorantul si gelul de dus Dove Original fac chiar niste minunate crize - tusesc intr-una pana-mi iese sufletul (10-15 min), imi dau lacrimile, simt ca ma asfixiez. De la clor si produse ce contin clor tusesc si-mi dau lacrimile, dar daca ies la aer curat ma calmez.

    Desigur, mai exista si produse al caror miros nu ma deranjeaza cu nimic, dar ma mananca pielea la contactul cu ele - produsele ce contin uree, de exemplu, dar din fericire pielea nu sufera prea tare - de indata ce indepartez produsul de pe piele mancarimea dispare.

    Gelul de aloe este si prietenul meu - am unul organic, de la Bioearth parca. Este foarte bun pentru calmarea pielii arse de soare (testat pe pielea sotului) - calmeaza usturimea, arsurile, pielea isi revine frumos, fara sa ramana semne pe piele.
    Ma bucur ca ai gasit produse care sa te ajute in momentele grele.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E un subiect delicat, cu multi factori de luat in seama, eu incerc sa elimin posibilii iritanti cand am perioade d-astea ca sa fiu eu impacata, dar in cazul meu reactia pielii e la cu totul altceva. Eu in timp intre atatea episoade de dermatita am invatat sa ma ajut cat de cat, dar e un subiect deloc placut. :)

      Ștergere
  5. Ingrozitor ce zici, eu am auzit de cazuri si la copii, Doamne fereste!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La copii sunt si mai urate, nepoata mea a trecut prin asa ceva acum cateva luni si n-a fost deloc usor.

      Ștergere
  6. Te înţeleg prin ce treci, pentru că şi eu mă lupt acum cu pruritul de sarcina şi o piele sensibilă şi foarte uscata.M-a ajutat un amestec făcut de mine din unt de cacao, ulei de argan, ulei din germeni de grâu şi ulei de caise, crema de galbenele şi o crema antiseptica de la hymalaia. trebuie să cumpăr şi eu un gel de aloe, toată lumea îl laudă. Sănatate multă îţi doresc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am incercat si eu unturi si uleiuri acum, dar n-a functionam nimic. Sper sa-ti fie mai bine in perioada urmatoare.

      Ștergere
  7. Eu am probleme cu gablonturile (cu sau fara faimosul nichel) - daca nu e argint sau aur, ma irit teribil. Am purtat vineri cercei si inca am urechile rosii, ma mananca si s-a format si o cojita tare in jurul gaurilor...
    Recomanzi ceva pentru a-mi calma suferinta asta?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu ma irit si de la aur si de la argint si de la ... tot, cand trec printr-o perioada d-asta evit orice metal ca stiu sigur ca se lasa cu bube si coji. Nu stiu ce sa-ti recomand, n-ai nici o crema calmanta in casa? Ceva pe baza de galbenele, musetel? Sau un ulei calmant?

      Ștergere
    2. O sa incerc cu crema de galbenele. Inainte dadeam cu apa termala, dar nu ajuta foarte tare.
      As vrea sa caut un remediu pentru "problema" asta, am multe bijuterii pe care as vrea sa le port...

      Ștergere