Teapa pe ebay? D-aia platesc prin Paypal!

4.10.14


Mi-am facut cont pe www.ebay.com in 2004 si de atunci am realizat peste 1500 tranzactii (atat in calitate de cumparator, cat si de vanzator), in ultima vreme mai mult pe varianta uk, recunosc. La inceput n-a existat posibilitatea platilor prin Paypal (pentru ca nu era si Romania in lista), insa de cand a intrat si Romania in randul lumii este singura metoda pe care eu o folosesc pentru plata pentru ca este cea mai sigura si-mi ofera garantia ca o sa primesc ce-am cumparat.

N-am avut experiente neplacute in acesti 10 de ani de cand tot cumpar pe ebay, s-a mai intamplat sa se rataceasca cate un colet cand si cand, in rest nimci major. Insa este foarte adevarat ca aleg cu grija vanzatorii de la cumpar, verific intotdeauna ce feedback au, dar mai ales sa aiba feedback pe genul de produs pe care vreau sa-l cumpar - degeaba are 1000 pozitive daca le are ca si cumparator sau le are ca a vandut produse de 1 dolar, iar acum vinde produse cosmetice scumpe, sa zicem. 

Acum 2-3 luni cautam o geanta galbena, vroiam ceva mic si ieftin, dar de efect - imi trebuia pentru ceva anume si stiam exact ce vreau. Am vazut pe niste siteuri pe alte culori, insa preturile erau destul de mari, asa ca am apelat la ebay si am gasit exact ce vroiam la o licitatie la un vanzator. M-am uitat la ce vinde (intotdeauna fac asta - este posibil sa licitati la ceva si pretul pe care il oferiti sa fie mai mare decat pretul fix pe care il are la acelasi produs) si mi s-a parut dubios ca avea la licitatie extrem de multe genti (doar cateva modele) si m-am gandit ca e teapa. I-am verificat feedbackul si avea multe tranzactii incheiate cu succes, dar doar cateva pentru genti. Am licitat la 2 genti (una galbena si una bleu) - 3 lire pentru fiecare si dupa vreo 2 nereusite am castigat cu pretul asta. Le-am platit, insa ceva imi spunea ca n-o sa le vad, dar nu m-am ingrijorat prea tare ca stiam ca am cum sa-mi recuperez banii.

Am asteptat pana la termenul maxim de livrare (este mentionat cand cumperi produsul si apare si in lista cu produsele cumparate) si am deschis direct caz la ebay ca nu am primit produsele (ceea ce va sfatuiesc si pe voi sa faceti - daca contactati direct vanzatorul o sa va spuna sa mai asteptati si exista riscul sa nu mai puteti deschide nici disputa pentru recuperarea banilor) si am asteptat sa-mi raspunda vanzatorul. Ebay este foarte strict cu vanzatorii si nu are nimeni interes sa primeasca penalizare si negativ pentru ca asta afecteaza multe alte aspecte (numarul de produse pe care le poti lista gratuit, taxele de vanzare si multe altele).

In cazul meu particular vanzatorul n-a raspuns (am verificat calificativele si avea o gramada de negative pentru gentile vandute si netrimise - banuiala mea este ca a sperat ca o sa faca o mare afacere, ca se vor termina licitatiile la preturi mari, dar n-a fost asa - am observat ca cele vandute cu peste 10 lire au ajuns), asa ca dupa cateva zile am comunicat din nou cu cei de le ebay si le-am spus ca nu mi-a raspuns si ca sunt sigura ca n-a trimis niciodata produsele si am escaladat cazul catre ei - au analizat si in 24 de ore au incheiat cazul in favoarea mea si am primit banii inapoi.

A fost un risc pe care mi l-am asumat de cand am cumparat (de obicei nu fac d-astea chiar daca nu e vorba de sume mari, dar vroiam gentile si am considerat ca merita sa blochez niste bani 2 luni), dar a fost inca o dovada ca intuitia mea functioneaza bine si ca nu e cazul s-o ignor. Practic vanzatorul s-a folosit de banii mei (si ai altora) 2 luni fara sa trimita ceva - insa eu mi-am recuperat in final banii fara sa ma agit, asa ca nu e mare problema mai ales ca n-a fost vreo suma mare.

Sfatul meu este sa asteptati termenul de livrare mentionat de vanzator si in cazul in care produsul nu ajunge sa deschideti direct caz la ebay - de acolo e foarte simplu de comunicat cu vanzatorul (fara sa-l afecteze daca e dispus sa rezolve problema) si cu cei de la ebay si nu va mai agitati sa deschideti disputa la Paypal, totul se face automat. Puteti sa asteptati inca cateva zile daca aveti caz deschis pentru ca nu este nici un risc si totul este supravegheat de ebay. Sper sa va fie de folos informatiile, dar sa nu fie nevoie sa le utilizati prea des.

26 de comentarii

  1. Apropo de ebay, chiar se intampla ca in acest moment sa fiu in dubiu daca sa deschid caz unui vanzator si eu pt. un produs care n-a venit niciodata.

    Am cumparat pe 3 Sept. o bluza de chiffon. Vanzatorul a specificat termen de livrare intre 25 Sept. si 20. Oct. Produsul nu a ajuns pana acum la mine, insa nu stiu daca as putea sa mai astept pana pe 20 Oct, data limita specificata de seller.
    Eu stiam ca pe Ebay poti deschide caz in maxim 45 de zile de la tranzactiei, iar pe PayPal poti face reclamatie in maxim 30 de zile. Deci, teoretic varianta cu PayPal e expirata deja in cazul meu, mai ramane solutia finala caz pe Ebay. Tu cum stii? Mai pot astepta fara sa raman fara posibilitati de solutionare in favoarea mea?

    (Precizez ca s-a mai intamplat sa deschid caz si sa vina dupa 2 zile produsul. Situatie in care am inchis cazul, mi-am cerut scuze vanzatorului pentru neintelegere si am acordat calificativ pozitiv.)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu mai e valabila chestia cu 40 de zile (eu stiam de 40, nu de 45), am incercat eu sa deschid caz si mi-a zis ca e prea devreme si trecusera 50 zile, mi au zis ca termenul e cel specificat de vanzator - eu n-am mai apelat la Paypal de mult, doar caz pe ebay si automat rezolva ei daca nu raspunde vanzatorul sau nu ajunge produsul.

      Ștergere
  2. Tre sa intru si eu. Demult am zis ca incerc. Poate gasesc si eu ceva ieftin si bun

    RăspundețiȘtergere
  3. Trebuie sa recunosc ca nu sunt foarte familiara cu acest web site, e foarte tentant, gasesti o multime de lucrusoare, insa am avut mereu o retinere si am cumparat de foarte putine ori. Totusi, asa cum ai spus si tu nu cumpar nimic fara PayPal, pentru mine e litera de lege folosirea lui, chiar si pe site-urile brandurilor de renume. Ma bucur ca ai reusit sa iti recuperezi banii.
    Te pup si iti doresc un sfarsit de saptamana relaxant!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu stiu cum ai ratat ebay pana acum, e plin de comori daca ai rabdare sa cauti. Sper ca si tu ai avut un weekend frumos.

      Ștergere
  4. Ma bucura mult acest articol al tau.. Tocmai cautam informatii despre cat de sigura e plata prin sistemul PayPal?! Am vazut ceva dragut pe EChoPaul si voiam sa plasez o comanda... Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna,
    Ajuta-ma, te rog, cu un sfat. Cand am citit articolul prima data atunci cand l-ai scris nu m-am gandit ca o sa am nevoie de sfat pe tema asta, dar uite ca am acum :)
    Am comandat de pe ebay un gloss, am verificat sellerul, era ok, mi-a venit produsul, dar cred ca e stricat. E un gloss Tarte, l-am mai avut adus de cineva de la Sephora din USA (la noi nu se gaseste si l-am adorat la fiecare folosire), deci stiu cum miroase. Asta nu miroase asa, miroase a ranced, asa miroase cel adus din SUA acum dupa vreo 7 ani de cand l-am deschis (am pastrat tubul, mai este putin pe fund, il pastram ca sa stiu ce caut, nuanta ma avantajeaza la maxim). Pot face ceva? Adica pot sa-i scriu sellerului, dar se rezolva ceva? Doar pe baza cuvantului meu ca produsul miroase a ranced si nu-l pot folosi imi returneaza banii? Ca sa-l trimit inapoi, dupa ce am dat 7$ pe shipping, sa mai dau iar 7$ ca sa-l trimit inapoi sa primesc 9$ cat a fost produsul nu merita.


    Codrina

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Deschizi caz ca nu corespunde produsul si vezi ce se intampla.

      Ștergere
    2. Mii de multumiri pt ajutor!! Eu nici nu m-as fi gandit sa fac ceva, ca sigur nu se rezolva nimic...am facut cum ai zis tu, in 3 ore mi-a si raspuns ca nu mai are culoarea aia-stiam-, ca celelalte culori miros bine, nu stie daca glossul meu a fost asa de la inceput sau in timpul transportului s-a schimbat temperatura brusc si s-a stricat...anyway, mi-a dat refund, 16$ e ceva, inca nu mi-au intrat banii in cont, dar am primit email de la paypal ca am refund.
      multumesc!

      Ștergere
  6. Am un card de la BCR, Visa electron, pe care mi se vireaza alocatia.Ar fi posibil sa il atasez unui cont paypal?Am incercat dar imi afiseaza:"This credit card has been denied by the bank that issued it. For details on why your card was denied, please contact your credit card issuer's customer service department. Please enter a different card."

    RăspundețiȘtergere
  7. Ai comandat doar din UE sau si din China?

    RăspundețiȘtergere
  8. Si cum se procedeaza cu o comanda care este din China, spre exmplu?La livrare ma refer

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. http://www.coltulcameliei.com/2014/11/colete-trimiteri-externe-posta-romana.html

      Ștergere
  9. Am licitat pentru o gentuta de 4 lire din China si acum astept sa vad daca o voi castiga.Tie ce impresie ti-au facut livrarile din tari non-europene?Multumesc mult pentru toate informatiile si raspnsurile anterioare!You`re a life saviour!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu poti generaliza livrarile si sa dai un verdict general (cand sunt atatia atatia factori de luat in calcul) - eu comand tot timpul si am scris despre asta de nenumarate ori pe blog.

      Ștergere
  10. Camelia, am un colet din china de ridicat(o bluzita de 2.49 de dolari) si am primit avizul in care imi spunea sa ma prezint cu comanda listata.Ce inseamna asta?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De pe ebay n-ai ce comanda sa duci, poti sa printezi dovada platii din paypal.

      Ștergere
  11. Hei!
    Am licitat un produs, l.am castigat si acum nu stiu daca sa ii fac paymantul sau sa astept sa vina coletul. Nu stiu nici daca vânzătorul imi vede adresa de livrare inainte de a plati. 🤦‍♀️

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Coletul se expediaza dupa ce faci plata, nu trimite nimeni fara sa platesti.

      Ștergere
  12. Fiul meu mi-a dat comanda pe eBay de un telefon mobil aplatit prin PayPal dar comanda nu a sosit.A deschiz caz la ebay a cerut refund si i s-a spus sa astepte pana la 1 octombrie,a asteptat au vazut ca inca nu s-a livrat,peste inca vreo doua saptamani ne uitam la solutionare caz si i se arata ca s-a solutionat in favoarea noastra dar banii nu au fost returnati .Ce putem face in conditiile astea pentru a ne recupera banii?Astept un raspuns si va multumesc frumos daca ne puteti ajuta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua, nu prea am cu ce sa va ajut eu. Luati legatura cu banca daca s-a facut plata cu cardul prin PayPal si scrieti si direct la PayPal.

      Ștergere