Am fost la yoga!

27.10.14


Cand v-am intrebat pe Facebook daca va intereseaza cum a fost la yoga am primit o gramada de mesaje pozitive, asa ca astazi va povestesc despre asta - la cald (cat este totul proaspat in mintea mea). Ma gandesc de cateva luni la asta, am simtit ca e ceva ce trebuie sa incerc, am simtit ca o sa gasesc niste raspunsuri, insa mi-a lipsit scanteia care sa ma impinga sa ma si duc (cred ca a fost si o teama, dar nu despre asta vreau sa vorbesc acum). Cand am vazut ca WorldClass implineste 14 ani si am posibilitatea sa primesc un voucher de o saptamana intr-unul din centre sa le incerc serviciile ... am luat-o ca pe un semn si m-am decis. 

Intrucat problemele mele de sanatate din ultimii ani si-au pus amprenta asupra corpului si conditiei mele fizice am discutat cu ei, le-am spus despre ce e vorba si ca nu cred ca-s (fizic) capabila sa incerc altceva, dar ca ma intereseaza foarte tare partea de yoga si vreau sa incerc. Asa am ajuns sa ma intalnesc cu Alina Grecu, un om care a aparut in viata mea cand aveam nevoie. Am discutat cu ea inainte de curs si dupa, i-am pus o gramada de intrebari si am descoperit mai mult decat un antrenor. Am descoperit un om de care aveam nevoie.

Despre WorldClass cred ca stiti, daca nu stiti o sa va spun eu cate ceva: este cel mai mare lant de fitness din Romania, au 11 centre (si intentioneaza sa deschida inca 3 in 2015), peste 300 angajati si peste 25.000 membri activi. Ofera acces la sali de Gym, Aerobic, Cycling, Relaxation Area & Spa. Eu am ales clubul Titan (de la Auchan Titan) pentru ca era cel mai apropiat de mine, dar si pentru ca citisem ca este cel mai mare din Bucuresti. Si am ales foarte bine - am fost incantata de atmosfera, de conditii si nu in ultimul rand de personal, toti erau cu zambetul pe buze si dispusi sa te ajute cu orice aveai nevoie. Ceea ce m-a mirat a fost diversitatea de oameni care le calca pragul - de la tineri la oameni de 60 de ani, de la persoane zambitoare la oameni stresati, de la oameni cu un fizic de invidiat la oameni care isi doresc sa schimbe ceva in viata lor. Mi-a placut si mi-a deschis ochii.

Dar sa revenim la yoga. M-am documentat inainte sa ma duc si m-a atras faptul ca se practica wellness yoga, o fuziune intre diferitele tehnici yoga. Si cu toate astea nu am fost deloc pregatita pentru ce-am gasit acolo. Nu stiu ce-a fost in mintea mea ... probabil mi-am imaginat ca o sa fie ceva usor, de relaxare, ca o sa ma duc sa-mi intind oasele si sa invat sa respir corect si o sa plec de acolo zen. Alina mi-a spus ca ar fi bine sa-mi iau apa si un prosop, eu m-am uitat hotarata si am zis ca nu e cazul. Dupa primele 5 minute am regretat decizia mea. Yoga - asane simple si un exercitiu de respiratie - mi-a solicitat organismul intr-un mod in care nu credeam ca este posibil. 

N-am putut sa incerc toate pozitiile (ligamentele de la genunchiul drept m-au limitat), insa as zice ca 80% din ce s-a intamplat in sala am incercat sa fac atat cat mi-a putut permite organismul. Si am transpirat cum n-am transpirat de multi, foarte multi ani. Si nu numai eu ... intr-una din pauzele fortate m-am uitat in jurul meu si ceilalti (atat barbati, cat si femei - de la 18 la 50 ani, aproximativ) depuneau acelasi efort fizic, efort la care eu nu m-am asteptat. In rest nu prea am fost atenta in jur, m-am concentrat pe mine si corpul meu. Am depasit niste bariere pe care le credeam imposibil de depasit, mi-am dat seama ca inca ma pot baza pe corpul meu si ca inca pot face multe lucruri pe care le credeam imposibile in ultima vreme.

Desi am depus un efort fizic la care nu ma asteptam si am transpirat de puteam sa storc hainele de pe mine, am plecat de acolo cu o energie si o incredere care mi-au dat aripi. Mi-am simtit articulatiile mult mai usoare, mi-am dat seama ca nu mi-am pierdut elasticitatea, corpul meu nu mai scartia, iar moralul a fost la cote inalte. Ceea ce simt (si o spun fara sa exagerez) este ca yoga m-a eliberat, m-a scapat de niste temeri pe care le aveam si mi-a aratat ca viitorul poate fi altfel din anumite puncte de vedere si asta e cel mai mare castig.

Am intrebat-o pe Alina (pe care vi-o recomand din toata inima daca cautati un antrenor personal sau daca vreti sa va duceti cu placere la cursuri de yoga, cycling sau aerobic) ce este yoga pentru ea si mi-a spus simplu "un mod de viata". Ma asteptam la argumente, explicatii si altele, insa relaxarea si simplitatea vorbelor m-au facut sa inteleg tot si sa-mi doresc sa fac din asta o parte a vietii mele. Intentionez sa ma mai duc la yoga? Categoric DA, nu m-am simtit atat de vie de mult timp - am iesit de acolo cu o forta si o incredere de care aveam nevoie ca de aer.

Mi-as dori un abonament la World Class, sa ma duc si la Aqua, sa inot in piscina cand am eu pofta si poate cu timpul sa incerc si altceva, momentan nu am finante pentru asta, insa poate de sarbatori vor fi niste oferte bune si am putin noroc. Pot sa va spun doar ca yoga mi-a deschis ochii si m-a facut sa reiau legatura cu corpul meu si simt ca pot ... si n-am mai simtit asta de mult timp. N-am fost niciodata genul sportiv, ci mai degraba o sedentara lenesa (in afara de inot nu cred ca am practicat ceva cu placere, desi incercari am avut), insa acum imi doresc altceva. Asta a facut yoga pentru mine. Mi-a deschis ochii si mi-a oferit o alta lume.

Daca si voi aveti ganduri cum am avut eu, dar nu sunteti sigure, daca simtiti ca lipseste ceva in viata voastra, daca nu mai sunteti sigure pe corpul vostru, daca va lipseste energia, daca ... nu mai stati pe ganduri si incercati. Nu aveti nimic de pierdut, ci doar de castigat. Insa fiti pregatite pentru o ora de efort fizic, pentru adrenalina, pentru schimbare, pentru enegie, pentru viata.

25 de comentarii

  1. Ce frumos ai scris! Am fost şi eu la o oră de yoga la WC şi a fost...diferit faţă de ceea ce făceam eu acasă. Însă sentimentul de după e..de neegalat :) E fix cum l-ai descris, de eliberare, de bine, de încredere :) Mă bucur că ai descoperit ceva care să te facă să te simţi fain. Să ai o zi cu soare!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. A fost ceva neasteptat, dar in acelasi timp ceva ce m-a implinit, e o senzatie ciudata, e greu sa pui in cuvinte eliberarea de dupa. O saptamana minunata sa ai. :)

      Ștergere
  2. Aham, deci a fost genul acela de experienta, hai sa-i spunem placuta - :) - ma bucur ca ti-a fost asa :)
    Cred ca iti povestesc altadata ce asane am incercat eu pe acasa si cam ce-a iesit :))))
    O zi frumoasa sa ai :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mi-a placut mult, a fost ceva de care aveam nevoie. Si eu vreau sa incerc ceva acasa, chiar sunt curioasa sa-mi zici ce-a iesit. O zi minunata sa ai si tu :)

      Ștergere
    2. Pai, uneori, a iesit ceva gen desene animate :)
      E o diferenta intre a face acasa si intr-un loc, cu o persoana cu care rezonezi si care stie exact ce face. Cred ca e bine, ptr inceput, pana deprinzi niste notiuni si te familiarizezi cu niste tehnici sa practici yoga cu un specialist. Insa, daca situatia nu o permite, merge si acasa. Eu am cateva pagini de yoga ce le urmaresc pe Facebook, plus pe Yotube - atat ptr incepatori, ca si ptr avansati. Le-am numit tehnici, notiuni ptr ca n-am stiut altfel cum sa le zic - in fapt, yoga e o adevarata filozofie de viata, un mod de a fi.
      Daca ar fi sa recomand ceva cuiva, as zice ca si in domeniul asta e bine sa ne folosim discernamantul - mna, sarlatani sunt peste tot - si sa alegem cu ochii larg deschisi.
      Sa-ti arat ce mi-as dori sa reusesc eu. Intr-o zi, desigur :)
      https://www.youtube.com/watch?v=5Y9G0LfqQfc

      Ștergere
    3. Cam asa imi imaginez si eu ca va fi - niste figuri comice, care se vor duce putin in penibil, dar tot vreau sa incerc. Inca n-am inceput sa caut, dar o fac in curand. Macar sa vad cum e.

      Cum arata femeia aia si ce face ....

      Ștergere
  3. Exact asta credeam si eu despre yoga, ca este Viata. Din pacate, provincia nu ofera astfel de oportunitati, pentru unii dintre noi yoga fiind inca o dorinta neimplinita.

    RăspundețiȘtergere
  4. Ce minunaaat !!!Ma bucur pentru tine ! :)
    Pacat ca nu au si in Craiova un sediu...:(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca gasesti si in Craiova ceva daca te intereseaza sa te duci la un curs.

      Ștergere
  5. Ţi am mai spus că ne asemănăm tare mult... n am încercat niciodată .. deşi cred că mi ar plăcea. dar momentan n am un job să mi pot permite.. poate pe viitor voi incerca.. cine ştie..
    Multumesc tare mult.
    Eşti minunata!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Niciodata nu e timpul pierdut, cand iti doresti ceva cu adevarat universul lucreaza pentru tine. :)

      Ștergere
    2. Aşa i.. Dumnezeu niciodată nu ne lasă, important e să avem încredere!
      Multumesc draga mea! :*

      Ștergere
  6. Ce experienta frumoasa, ai meritat-o din plin .
    (Anamaria)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. A fost, Anamaria, chiar aveam nevoie de asa ceva, uneori pierdem din vedere anumite lucruri, asa s-a intamplat si in cazul meu. :)

      Ștergere
  7. Suna foarte bine!!! Imi place ce am citit de la inceput pana la sfarsit! Si locatia e importanta si personal sa-ti ofere comfort si sa te faca sa te simti bine! Super :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar a fost o experienta misto si ma bucur ca am nimerit intr-un loc ca lumea, altfel cine stie ... renuntam de tot la idee.

      Ștergere
  8. of,observ ca avem aceeasi problema,cea cu ligamentul,si tot la piciorul drept.In ultima vreme imi cam limiteaza miscarile si imi e mult mai greu sa fac ce faceam inainte! Nu am facut Yoga niciodat,insa nu as zice nu,tot timpul sunt dispusa sa diversific!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu dupa yoga chiar mi-am simtit genunchiul ok si il miscam altfel, desi au fost momente cand tremura ca o gelatina.

      Ștergere
  9. Imi place la World Class, insa si preturile sunt pe masura. La yoga nu m-am gandit inca...poatemai tarziu! :)
    E bine ca ai avut o experienta frumoasa. Eu dupa ce ieseam de la sala ma simteam usoara, increzatoare si foarte bine dispusa. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, preturile nu sunt mici, insa mi-a placut ce-am vazut acolo, cel putin la centrul din Titan, despre restul nu pot sa emit pareri. :)

      Ștergere
  10. Wow, te invidiez pentru experienta ta ;)
    De multi ani imi doresc sa incerc yoga, simt eu asa ca mi-ar face mult bine nu numai fizic ci si sufletelului meu, dar in orasul nostru mic sunt slabe sperante sa apara vreodata oportunitatea de a practica yoga.
    Ca o mica paranteaza - cand am citit in cartea lui Elizabeth Gilbert-"Maninca, roaga-te, iubeste" un pasaj in care descria un moment in care practica yoga eram atat de transpusa in carte si in ce se intampla de parca as fi fost acolo, de parca as fi facut si eu exact ce facea ea si a fost minunat si un pic straniu in acelasi timp. E si meritul autoarei ca a descris atat de bine momentul respectiv, dar si eu am rezonat total cu ea in momentul ala.
    Pupici si abia astept sa ne povestesti urmatoarele experiente yoga :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De ce am vazut eu abia acum comentariul tau? O sa va mai povestesc, am ceva in plan pentru la anul. Cred ca o sa-ti placa. :)

      Ștergere
  11. Mare atentie la yoga, desi la inceput par niste exercitii care nu au cum sa faca rau, te rog citeste implicatiile inainte de a dori sa te implici in asa ceva. Nu stiu daca esti religioasa, dar acest articol explica aspectele negative, starile date de yoga nu sunt de la meditatie, ci din fortarea organismului in pozitii nenaturale, revarsandu-se brusc hormoni. Este desigur decizia ta daca vei continua sau nu, dar te rog frumos macar sa citesti articolul. Te pup :)

    http://www.crestinortodox.ro/secte-culte/influenta-daunatoare-practicii-yoga-asupra-trupului-a-mintii-97591.html

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru link, stiu multe din lucrurile scrise acolo, nu sunt de acord cu unele, altele mi-au starnit insa interesul. Este ceva ce vreau sa incerc, nu neaparat sa fac din asta un mod de viata sau sa exagerez in vreun fel. Am invatat sa-mi ascult organismul si daca ceva nu e in regula o sa stiu. Multumesc pentru grija. :)

      Ștergere