"Dreptul" de a judeca ...

7.2.13

Nu stiu daca voi sunteti ca mine sau macar gandim cat de cat la fel, insa eu sunt satula de mocirla in care am ajuns sa traim ... de cate ori dau drumul la televizor (si se intampla zilnic, asta sunt eu) aud numai de despartiti, balacareli, scandaluri si ca si cum nu e de ajuns ... apar nu stiu cati "destepti" care isi dau cu parerea, interpreteaza fiecare gest si pun etichete.

Da, as putea sa schimb postul dar ar fi cam degeaba ... daca nu se cearta unii, se cearta altii. Da, as putea sa inchid televizorul ... dar tot n-as rezolva nimic. Aceeasi mizerie e si in mediul on-line si in ziare, aceleasi certuri, replici care ma fac sa ma gandesc cu groaza la caracterul celor din spatele cuvintelor. Si de ce ar trebui sa inchid eu televizorul sau sa nu mai accesez informatiile on-line?

Si ma intreb de ce simt unii nevoia sa-si expuna public viata? Si daca au facut-o ... si-au dat-o in bara, de ce naiba apar inca nu stiu cati care deja stiu raspunsul la intrebarea care nici n-a fost pusa sau poate nici nu exista. Si construiesc niste scenarii de ma ia cu tremurat ... toti gresim, toti o dam in bara (mai grav sau mai putin grav), mai devreme sau mai tarziu toti trecem printr-o despartire urata ...

... da asta cuiva dreptul sa ne calce in picioare? sa ne jigneasca? ne da dreptul noua sa lovim in celelalt? Ce ne face sa fim asa de ahtiati sa lovim, sa jignim, sa facem rau?

As fi o ipocrita daca as spune ce n-am barfit pe cineva in viata mea, am facut-o si o s-o mai fac (probabil), dar n-am depasit niciodata limita bunului simt si nici nu ma vad capabila vreodata sa scriu un mesaj intr-un spatiu public in care sa arunc cu cuvinte jignitoare si sa emit ipoteze despre niste oameni pe care nu ii cunosc.

Da, pot sa observ lucruri si sa-mi fac o parere si in final sa o si sustin cu argumente (daca am mintea sa fac asta), dar cine imi da dreptul sa judec un alt om cand n-am fost in locul lui si nici nu stiu ce a trait? Fiecare dintre noi are dreptul sa greseasca si sa nu fie "omorat" pentru asta ...

Voi ce credeti?




12 comentarii

  1. Eu cred ca cel mai bine ar fi ca fiecare sa-si vada de viata lui. N-am televizor de mai bine de 10 ani, m-am obisuit in studentie fara si asa am ramas, din online citesc doar ce ma intereseaza, nu cumpar tabloide, insa cred ca si mass-media poarta o mare ina pentru ce se intampla. E usor sa zici asta se cere, asta a dam, dar presa (de orice fel) ar trebui sa fie constienta de responsabilitatea pe care o are de a educa publicul. Daca-i dai circ si nuditate, pai atunci aia vei gasi si pe strada. Suntem intr-un cerc vicios, publicul care ar trebui sa-i sanctioneze e deja contaminat, cei ca tine si ca mine suntem prea putini, insa vazand gestul recent al celor de la Avon, cred ca mai e totusi o sansa.

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu am incetat de aproape 2 ani sa ma mai uit la TV. Ocazional adorm cu melodii de pe un post de muzica sau ma uit la un documentar si cam atat. Nici inainte nu ma omoram cu TV-ul, dar de cand lucrez in domeniul media mi s-a luat de toate emisiunile de 2 bani care isi fac audienta pe scandaluri, despratiri, care a mai batut pe care, ce fufulita a mai ajuns anorexica etc. Cum spunea si Coconut mai sus, bravo celor de la Avon pentru ca si-au retras publicitatea de pe segmentul emisunii Acces Direct. Sper ca altii sa le urmeze exemplul.

    RăspundețiȘtergere
  3. Trist, dar adevarat. Am si eu in plan un post pe o tema similara. Daca vezi cateva scene din emisiunea lui Capatos, de exemplul, iti vine literalmente sa versi.

    RăspundețiȘtergere
  4. Coconut, cred ca e mult mai bine fara tv. Da, am vazut ce-au facut cei la Avon, sunt curioasa daca le va mai urma cineva exemplul.

    RăspundețiȘtergere
  5. arianaa, asa e, o mocirla ... dar si cei ce fac audienta emisiunilor de gen sunt vinovati ...

    RăspundețiȘtergere
  6. TheMay Day, da .... nici n-am ce sa comentez. Daca incepem sa ne exemple ... sigur ni se face mai mult decat greata.

    RăspundețiȘtergere
  7. Eu am obiceiul de a lasa televizorul sa mearga cand fac treaba prin casa. Nu eram niciodata atenta la ce anume se difuza, eram cu gandurile si treaba mea dar aveam nevoie de un fundal sonor. Stii ca de cateva ori m-am trezit agitata dupa astfel de zile si nu stiam ce am. Ulterior am realizat ca imi aminteam sporadic lucruri care se discutasera la TV in vremea cand eu credeam ca nu sunt atenta. Concluzia a fost ca ma enervam pe ceea ce se difuza acolo si nici macar nu mi dadeam seama. Acum am incoluit TVul cu muzica in fundal. Parca e mai bine.

    RăspundețiȘtergere
  8. Gabriela, si la mine tot pe fundal e si ai perfecta dreptate cu agitatul ... de multe ori nici nu-ti dai seama ca te incarci negativ de la asta.

    RăspundețiȘtergere
  9. am renuntat de mult la tv, iar pe net incerc sa fiu cat mai selectiva. mai scap la cate-un articol :de scandal", dar il citesc pe diagonala, simt ca ma incarca negativ si nu am nevoie de asa ceva.

    RăspundețiȘtergere
  10. Pentru bani...Majoritatea iau bani buni sa se faca de ras la Tv.
    Si totusi, daca toti protestam impotriva acestor subiecte, de ce au audiente colosale si subiectele informative, infime?

    RăspundețiȘtergere
  11. Sincera sa fiu, eu nu ma uit prea des la televizor, tocmai din cauza asta. Nu am ce sa vad. Nu am ce sa invat bun. Nu ma intereseaza scandalurile si tampeniile dezbatute ora de ora! Incepand cu Acces direct, Happy Hour si terminand cu Capatos, toate emisiunile promoveaza prostia. Culmea, asta se cere! Se pare ca, unora dintre romani, le place sa se uite minute in sir la emisiuni unde toata lumea se cearta cu toata lumea, unde sunt invitate numai "vedete", care acum cateva zile nici nu erau cunoscute... Trist, dar adevarat - faptul ca romanilor le place circul. Si asta se vede dupa cotele de audienta ale televiziunilor... Cred ca vor ajunge la un moment dat sa devina un fel de OTV, daca nu, deja au ajuns la "performanta" asta. Eu cand deschis televizorul, de obicei las pe Discovery sau pe un canal de muzica. Atat... Inteleg ca unii sunt persoane publice, insa nu trebuie sa vina sa isi spele rufele in public, pt ca nu intereseaza pe nimeni sa vada asa ceva... Fiecare om are problemele lui, in nici-un caz nu isi doreste ca atunci dupa ce se intoarce de la munca, sa auda pe deasupra si asa-zisele probleme ale "vedetelor" de Oana Zavoranu sau mai stiu eu cine...

    RăspundețiȘtergere