Tii cont de lucrurile astea cand aplici protectia solara?

18.5.23

Protectia solara e un subiect despre care as putea sa scriu mult si oricand pentru ca este cel mai important pas de ingrijire a pielii. Semnele de imbatranire, hiperpigmentarile si multe alte probleme cu care ne confruntam apar din cauza expunerii neprotejate la soare. In mediul on-line circula multe informatii despre ce ar trebui sa folosim, cum ar trebui sa folosim si, desi sunt si informatii valoroase, se scriu si spun o multime de lucruri gresite si care induc in eroare.

Asa ca astazi vreau sa va spun cateva lucruri despre cum abordez eu subiectul asta, ce fac, cum fac, ce-am invatat din propriile greseli si ce nu as face niciodata. Un lucru pe care mi-l doresc este ca produsele cu protectie solara sa fie accesibile (si ma refer la pret) pentru toata lumea, asa ca o sa exemplific ce vreau sa va spun cu produse cu preturi rezonabile, formule care merita si care se gasesc usor.

O sa incep cu ce e mai simplu: crema de fata cu SPF, produsul care nu trebuie sa lipseasca din ritualul de ingrijire, indiferent de anotimp si de vremea de afara. Daca vrei sa ai o piele sanatoasa un produs cu SPF30 (minim) trebuie folosit zilnic (in cantitatea corecta) si reaplicat in zilele in care petrecem mult timp afara. Nu exista nici un produs care sa te protejeze 100% de razele UVA si UVB, dar e important sa stii cateva date ... sa le zicem ... tehnice care sa te ajute sa faci cele mai bune alegeri pentru tine.

SPF15 - protejeaza de 93,3% din razele UV

SPF30 - protejeaza de 96,6% din razele UV

SPF50 - protejeaza de 98% din razele UV

De ce trebuie sa tii cont cand alegi si aplici protectia solara?

CANTITATE - intre 1,25 si 1,5 ml pentru intreaga fata (nu uita de gat si urechi) si din punctul meu de vedere aici conteaza foarte tare formula si textura unui produs, un produs cu filtre minerale care lasa cast alb in cantitatea asta va fi masca pe fata, la fel cum un produs de tip ser incolor s-ar putea sa fie aplicat intr-o cantitate mult prea mica. Exista niste lingurite care masoara cantitatea asta, dar mi se pare cam fortat in viata de zi cu zi, insa daca aveti dubii puteti sa folositi propriile degete si sa masurati cantitatea corecta - vezi poza de mai jos.

MOD DE APLICARE - protectia solara nu se incalzeste in palme (si din pacate vad asta la oamenii la care chiar nu ma asteptam sa promoveze o asemenea tampenie), se aplica pe ten si sa intinde cu miscari circulare

FILTRE - personal prefer filtrele minerale pentru ca nu imi irita ochii extrem de sensibili (dar mi s-a intamplat sa o patesc si cu filtre minerale), sunt extrem de putine formule cu filtre chimice pe care le tolerez si care nu ma deranjeaza - formula asta de la Garnier e una de care v-am mai spus si care are un pret super bun, asta fiind motivul pentru care am ales-o pentru postarea asta (nu are alcool, nu are parfum si face ce trebuie)

Un alt subiect de care vreau sa va spun este reaplicarea protectiei solare peste machiaj pentru ca ma sperie (fara sa exagerez) ce vad in mediul on-line si cate prostii se spun, fara pic de documentare. Cele 2 metode de reaplicare pe care le vedem peste tot sunt sprayurile gandite special pentru asta si stickurile cu protectie solara.

Eu folosesc spray pentru reaplicare daca sunt machiata si stiu ca o sa stau in soare, iar variantele pe care le am sunt si pe care le folosesc sunt: La Roche Posay Anthelios SPF50 si cea de la Garnier, pe care asa cum vedeti o am din diverse locuri in diverse variante. Ochii mei nu sunt extrem de incantati de ele, dar asta e ceva personal, insa pentru mine asta e singura varianta de luat in calcul pentru reaplicare SPF peste machiaj.

Cealalta metoda pe care o vedem peste tot sunt stickurile cu SPF. Eu sunt mare fana stickuri cu SPF si le folosesc zilnic, dar nu pentru a reaplica SPF peste machiaj. Le folosesc pe tatuaje, pe zonele sensibile, mi se par perfecte de luat intr-o zi in aer liber cand esti in soare sau in vant (si vrei sa aplici usor ceva pe zonele expuse). De ce nu le folosesc peste machiaj?

- ca sa aplici cantitatea corecta de SPF in forma asta e nevoie de 4 treceri (inainte inapoi) pe zona respectiva

- produsul cu SPF trebuie intins pe ten ca sa faca ce trebuie, nu e suficient sa tragi niste dungi (asa cum vad peste tot)

Tineti cont de astea 2 aspecte si ganditi-va cam ce inseamna asta pe un ten care are aplicate mai multe produse de machiaj si care intre timp a mai produs si sebum. Si nu duc gandul mai departe.


Avem tendinta sa alegem produse de genul asta incolore, dar e foarte greu sa stii exact pe ce zona ai trecut, de asta am ales sa va arat o varianta colorata astazi - Blue Face Sun Stick de la Babaria care iti arata exact unde aplici, iar cand il intinzi dispare culoarea. Swatchul de mai jos este realizat exact asa cum am spus mai sus - 4 treceri inainte/ inapoi (poza 2 este realizata la cateva zeci de secunde dupa ce-am blenduit produsul), de asta tot insist sa cautati pana gasiti produsul care vi se potriveste.

Daca va intereseaza subiectul spuneti-mi in comentarii si o sa va arat ce produse stick cu SPF am eu si cum le folosesc, am si variante cu filtre minerale si variante incolore, de la branduri mai cunoscute sau mai putin cunoscute.

Iar ultimul lucru de care vreau sa povestesc astazi este protectia solara pentru buze unde pielea este atat de subtire si expusa si de care multa lume uita. SPF30/ SPF50 nu cred ca conteaza foarte mult, important e sa folosesti un produs cu protectie solara si sa il reaplici extrem de des pentru ca de pe buze dispare cu atat mai repede. Sunt multe produse pe piata si multe sunt sub 20 de lei, azi vi-l arat pe asta de la Labello de pe Notino si tot la ei gasiti o varianta de la Floslek care costa putin peste 10 lei si care e super ok (e un produs pe care eu l-am avut si mi-a placut).

Si vreau sa mai atrag atentia asupra unui lucru: nu uitati de sprancene mai ales daca aveti micropigmentare sau aveti probleme in zona asta, pana si un balsam de asta de buze incolor poate fi folosit daca e nevoie si nu aveti altceva (asa cum poate fi folosit si pe alunite care sunt atat de problematice).

Despre protectia solara pentru corp nu zic nimic astazi cu exceptia faptului ca studiile arata ca pentru intreg corpul este nevoie de 30 ml/ aplicare pentru a beneficia de protectia scrisa pe ambalaj - ganditi-va in mod real cat aplicati cand mergeti la plaja/ stati mult timp in soare. Iar despre par pregatesc o postare separata pentru ca am multe lucruri de spus si vreau si sa va arat cateva recomandari.

Tu cum abordezi protectia solara? De ce tii cont? Ai gasit produsele care sa te multumeasca pe deplin? Iti sunt de folos informatiile din postarea asta?

Trimiteți un comentariu