Cateva carti citite in ultimele luni

12.10.21

Am citit foarte mult anul asta si am inca un teanc intreg de carti care isi asteapta randul. Repet ce-am mai scris: exista un moment potrivit pentru fiecare carte si unele lecturi nu trebuie fortate daca nu simti ca e timpul potrivit pentru ele. Am citit carti din diverse domenii si in ultimele saptamani m-am dus spre un alt gen de lectura, dar astazi vreau sa va povestesc despre 6 carti care mi-au transmis ceva si care m-am pus pe ganduri intr-o forma sau alta.

Nu o sa las linkuri catre fiecare carte pentru ca ce gasesc eu la pret bun acum s-ar putea sa nu mai fie valabil cand cititi voi postarea asta, asa ca o sa va spun de unde le-am cumparat eu si voi sa cautati cel mai bun pret - am lasat link catre oferte pe numele fiecarui site: Librex (mereu au oferte cu transport gratuit prin curier si reduceri mari), Elefant (de la ei am mai cumparat doar cand e oferta cu 50% reduceri la carti), Libris (cumpar mai rar decat inainte, dar inca ma uit des pe site) si Emag (folosesc in continuare Genius si am prins niste super oferte cu transport gratuit si reduceri de pana la 90% la cartile pe care le comandam inainte direct de la Libris).

Uniti pe vecie scrisa de Taylor Jenkins Reid a asteptat multe luni sa fie citita, stiam ca va fi o lectura dureroasa si foarte reala si nu m-am simtit pregatita pentru ea decat dupa ce a murit batranica mea. Am citit-o intr-o noapte si a fost exact ce mi-am imaginat eu ca va fi, am rezonat cu multe trairi si sentimente, dar ce mi-a placut cel mai mult a fost ca mi-a dat o tema de gandire pentru ca povestea prezinta pierderea unui tanar din 2 perspective: a sotiei cu care se cunoscuse recent si a mamei lui care retraieste trauma mortii. Si ceea ce m-a pus pe ganduri a fost intensitatea durerii pierderii cuiva drag atunci cand pe langa iubire, vorbim si de atasament. Nu o sa insist pe tema asta, insa e o carte pe care merita s-o cititi atunci cand simtiti ca e cazul.

Viata care ma astepta a lui Julien Sandrel a fost o surpriza mai mult decat placuta, desi nu este cea mai fericita poveste. Mi se intampla foarte rar sa nu prind firul unei carti si sa ma ia prin surprindere o poveste, dar cartea asta a reusit sa faca asta - este despre durere, iubire, familie, regrete, greseli, alegeri, suferinta si puterea de a ierta. Nu am reusit sa ma transpun in pielea personajului si nici n-am putut sa-mi imaginez cum ar fi sa descopar in lume o persoana identica (dar cu caracter total diferit), desi nu stau deloc rau cu imaginatia, insa am savurat cartea si a reusit sa ma surprinda de mai multe ori.


Cele doua vieti ale Lydiei Bird (este a doua carte scris de Josie Silver pe care o citesc) a stat pe lista mea de dorinte o lunga perioada de timp si am asteptat sa o gasesc la un pret bun inainte de a o lua, iar dupa ce-am pus mana pe ea am mai asteptat o perioada sa incep sa o citesc pentru ca stiam ca subiectul este unul care ma va rascoli si nu m-am inselat. Este despre iubire si moarte, despre durerea de a pierde pe cineva drag, dar mai ales este despre minte si modurile in care poate evada atunci cand realitatea este prea dura si imaginatia iti ofera un refugiu atunci cand pur si simplu nu stii cum sa faci fata la tot ceea ce traiesti. Mi-a placut, insa nu este o carte usor de digerat, mai ales daca nu ati trait moartea cuiva foarte apropiat.

Totul pentru dragoste scrisa de Kristin Hannah mi-a placut mult, desi nu m-a luat pe nepregatite pentru ca am simtit unde se duce povestea asta - mi-am propus sa caut si alte carti ale autoarei si sa vad mai bine cum scrie. E o carte complexa, cu multe povesti de viata, o carte care iti aminteste ca suntem oameni si facem alegeri mai mult sau mai putin inspirate, o carte despre iubire si despre miracole, dar si despre durere si trauma. Mi-a placut sa intru putin in mintea personajelor si sa le inteleg mai bine trairile, sa explorez si sa inteleg, mi-a placut mult.

 
Cadere libera de Jessica Barry a fost cumparata impulsiv in urma cu multe luni (m-a atras subiectul si mi s-a parut o incursiune buna in relatia fiica-mama, dar si in psihicul uman) si a fost o lectura extrem de captivanta si plina de adrenalina. Un avion prabusit, o relatie rece intre mama si fiica, multe minciuni si o lupta pentru supravietuire - nu e o carte greu de citit, iar ritmul alert m-a incantat, am zambit cand am ajuns la final si m-am gandit cat de bine gandita a fost povestea.

Am lasat la final o carte vesela, usoara si pentru o lectura relaxanta - N-are stofa de iubit de Penelope Ward - pentru ca in viata avem nevoie si de momente d-astea, iar eu cred ca echilibrul e cheia. Desi subiectul poate sa para superficial si l-am mai vazut: prietenia care se transforma in iubire, 2 personaje care aparent nu au nimic in comun, o poveste romantica si cu pasiune, e o lectura care mi-a placut si m-a facut sa zambesc, dar care mi-a amintit cat de usor punem etichete si avem impresia ca lucrurile trebuie sa fie intr-un fel anume, doar pentru ca asa ne-a invatat experienta.

Ati citit vreuna dintre carti? 

Ce-ati citit in ultima vreme si v-a pus pe ganduri?

4 comentarii

  1. N-am citit niciuna dintre cărți, dar de Kristin Hannah îți recomand și Privighetoarea. M-a răscolit, mi-o amintesc foarte bine deși am citit-o acum vreo 3 ani. Habar n-am de ce n-am mai luat altă carte de-a autoarei între timp, poate ar trebui să remediez acum că mi-ai amintit de ea.
    Îmi fac cu ochiul Viața care mă așteaptă și Cădere liberă. :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am zis de multe ori ca o iau, dar am renuntat de fiecare data. Probabil n-am simtit ca e momentul. :)

      Ștergere
  2. Îmi plac cărțile lui Kristin Hannah, am citit pana acum Dincolo de stele, Un nou început, Privighetoarea, Aleea cu licurici, Drum în noapte, Gradina de iarnă... 😀

    RăspundețiȘtergere