Blogul - intre hobby si afacere

15.10.14


Va spuneam saptamanile/ lunile trecute ca am inceput sa scriu de placere si ca in continuare fac acest lucru din placere si mai spuneam ca blogul este un hobby si atat, insa mi-am dat seama ca am gresit. Si in general atunci cand fac o greseala imi place sa recunosc (desi mai sunt si cazuri cand orgoliul e mai puternic decat mine) si azi asta fac. Sper ca postarea asta sa fie luata exact asa cum o simt eu si sa realizati ca in spatele fiecarui blog exista un om cu sentimente, ganduri si o viata personala (pe care alege sa si-o expuna mai mult sau mai putin).

Asa cum ati vazut de-a lungul timpului n-am nici o problema sa-mi pun sufletul pe tava atunci cand am ceva de spus si simt ca vorbele sau experienta mea pot fi de folos cuiva, insa am evitat (si am tot evitat si mai mult ca sigur ca inca evit) sa-mi vand imaginea. Atunci cand a luat nastere acest blog am vrut sa scriu, nu sa ma expun pe mine. Timpul mi-a demonstrat ca ceea ce am gandit eu initial e cam imposibil si ca blogul inseamna expunere. Iar oamenii prin natura lor judeca si fac presupuneri fara sa stie de fapt adevarul. Dar pe mine aspectul asta nu ma deranjeaza deloc - cine vrea sa ma cunoasca e suficient sa vorbeasca cu mine in privat si isi da seama cine sunt, pentru restul nu-mi bat capul deloc. Asta sunt, asta gandesc.

Cand am inceput sa scriu nu m-am gandit ca voi avea beneficii de pe urma blogului, nici nu mi-a trecut vreodata prin cap asa ceva. Nici nu prea as fi avut cum la momentul ala ... timpul insa a adus cu sine diferite oferte, oportunitati, produse primite, propuneri de a scrie pe bani si multe multe altele. Banuiesc ca e ceva normal cand treci de un anumit nivel. Sunt selectiva, asa am fost toata viata mea, nu-mi place sa ma asociez cu lucruri/ produse/ oameni in care nu cred chiar daca asta inseamna sa pierd cine stie ce beneficii, insa la fel de adevarat este ca mai fac si alegeri neinspirate insa e absolut normal sa fie asa, suntem oameni si nu suntem perfecti. Nu e stilul meu sa aleg ce nu-mi place cu adevarat si arareori mi-am incalcat principiile in viata. Insa n-o sa va spun acum ca n-am facut compromisuri pentru ca as minti.

Am refuzat multe propuneri - care pentru mine ar fi fost profitabile si de multe ori m-ar fi scos din impas, financiar vorbind - pentru simplul motiv ca n-o sa va recomand niciodata un site care vinde de 4 ori mai scump decat altele, n-o sa spun niciodata despre un produs ca e ultima minune a lumii doar ca un anumit PR sa ma treaca pe o lista si sa-mi trimita cine stie ce produse de 2 ori pe luna sau mai stiu eu ce nebunii, n-o sa ma folosesc niciodata de mostenirea mea genetica sau de performantele unui aparat foto ca sa vand ceva si n-o sa fac multe altele pentru ca nu-mi sta in caracter. Fiecare face ce si cum vrea, atata timp cat actioneaza in limita bunului simt. Eu incerc (atat cat pot) sa respect asta daca consider ca e ceva de respectat.

Aceste refuzuri ale mele (pe care multi le-au considerat aere de superioritate sau aroganta - asta ca sa fiu blanda in exprimare - din partea mea) m-au pus de multe ori intr-o situatie dificila si oameni care nu ma cunosc si-au permis sa ma judece si sa emita judecati despre mine. Mi s-a intamplat de cateva ori (bune) in discutii cu oameni din mediul asta sa aud niste chestii despre mine care m-au lasat fara cuvinte. Nici azi nu pot sa pricep cum poti sa judeci un om pe care nu-l cunosti. Dar nu despre asta discutam aici.

Sa revenim la hobby ... blogul a fost un hobby pana la un punct, in momentul asta as fi absurda sa-l mai consider doar un hobby pentru ca imi consuma mult prea mult timp, energie si in anumite cazuri si bani. Blogul a devenit o afacere in clipa in care am inceput sa produc bani din el, insa mi-a luat mult timp sa si realizez asta. Si mi-a luat ceva si pana s-o spun. Insa este o afacere pe care o gestionez asa cum vreau si cum cred eu ca e cel mai bine pentru mine si pentru voi.

In continuare nu ma folosesc de imaginea mea (este strict alegerea mea si nici nu judec pe cine o face), nu dau check-in cand ma duc undeva, nu expun anumite aspecte din viata mea personala (si probabil ca n-o s-o fac vreodata - asta insa nu inseamna ca nu fac anumite lucruri, ci doar ca nu le fac public), nu fac multe lucruri pe care oamenii se asteapta sa le fac, dar am gasit o modalitate sa balansez lucrurile si sa scot ce e mai bun din blogul asta. Sunt momente cand realizez ca nu pot trece la pasul urmator daca nu iau blogul ca pe un alt job, insa imi place prea mult ceea ce fac eu - in meseria mea - ca sa renunt si sa ma ocup numai de scris. Nici sa renunt la scris nu pot pentru ca este parte din mine si mi-ar lipsi crunt. Si inca cred ca mai am lucruri multe de spus ... trebuie doar sa gasesc echilibru intre toate lucrurile din viata mea.

Probabil ca in perioada urmatoare unele lucruri se vor schimba si sper eu sa se schimbe in bine. Ultimii ani au fost grei si de multi ori cu perioade negre si ceea ce am mai dezvaluit eu pe blog sunt doar franturi din mine. Cred insa ca am trecut de cea mai grea perioada si am ajuns in punctul in care e cazul sa-mi acord mie atentie, mult mai multa atentie. Incep sa vad tot mai des franturi din mine, din cea adevarata, incep sa ma surprind tot mai des zambind din inima si asta ma face sa-mi doresc sa pun ordine in toata nebunia in care ma scald de ceva vreme. 

Blogul probabil ca va reflecta cumva aceste schimbari care au loc in mine si cu mine, insa sunt lucruri care nu se vor schimba oricat de mult m-as schimba eu - scriu cu sufletul si asa va fi mereu, fie ca va povestesc despre cine stie ce parfum sau despre ciocolata calda pe care am baut-o aseara. Sunt eu in fiecare cuvant pe care il vedeti pe blog si n-o sa recomand niciodata ceva in care nu cred, doar ca s-ar putea sa inceapa sa ma intereseze si alte lucruri decat cele cu care v-am obisnuit pana acum.

Asta sunt eu ... Camelia ... si asa gandesc in acest moment. Maine vom descoperi impreuna ce va fi ...

23 de comentarii

  1. Asteptam cu drag aceasta schimbare :) ne place ca esti tu, cea reala, chiar daca pastrezi aspecte ale vietii private ascunse... In definitiv, chiar este viata ta privata....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur, nu cred ca vor fi schimbari majore sau de abordare, ci doar o arie mai larga de subiecte pe care o sa le acopar. :)

      Ștergere
  2. Nu e nimic de blamat in ceea ce faci si toti evoluam intr-o directie sau alta. Asa ca stai linistita, ai deja o imagine formata care nu se poate schimba cu usurinta. Pupici si succes in tot ceea ce vei face pe viitor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu cred ca m-am gandit la blamat sau nu, nu e ceva ce n-am facut pana acum (chiar daca n-am vorbit despre asta), doar ca e greu sa sustin blogul la un nivel si sa am un job solicitant in acelasi timp, trebuie sa gasesc o metoda sa le impac pe amandoua si sa fiu eu ok cu asta.

      Ștergere
    2. multumim... :)

      Ștergere
  3. M-ai luat prin surprindere cu aceasta postare , m-ai facut extrem de curioasa .Poate in perioada urmatoare ne dezvalui mai multe in legatura cu acest subiect.
    (Anamaria)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In mod sigur asa va fi, dar nu e ceva radical, are legatura doar cu mine si cu viata mea, insa am vrut sa stiti de ce poate veti observa niste lucruri schimbate. :)

      Ștergere
  4. Eu cred ca acele refuzuri de care vorbeai nu sunt altceva decat granite/ limite sanatoase. Ele sunt absolut necesare in orice relatie, inclusiv cea cu potentiali colaboratori avand un blog.
    Mna, in rest, schimbarea / transformarea de care spuneai e inerenta oricarui proces de crestere. Ca, cica, nu ne schimbam dar ne metamorfozam - asta suna filosofic, stiu :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mai e cazul sa-ti spun ca am inceput sa rad cand am citit comentariul tau? Mi-a venit in minte o imagine intitulata Metamorfoza Cameliei - si poze cu mine cu parul in toate directiile cu mainile in aer, gesticuland si vorbind mult. :)

      Ștergere
  5. Eu cred, dar poate totusi ma însel( sper), ca vei avea mai multe advertoriale de acum înainte.Dar, alese din categorii, produse in care " crezi".

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Te inseli, nu despre asta e vorba, ci doar ca mi s-a schimbat aria de interese. Am de gand sa ma ocup (pentru mine personal) de ceva ce trebuia sa fi facut de mult si asta se va vedea in mod sigur pe blog pentru ca vreau sa incerc si alte lucruri.

      Ștergere
  6. Ceea ce ne-ai impartasit denota corectitudine si simt de raspundere. Bravo! Orice vei schimba iti doresc sa te conduca spre fericire.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In mod sigur asa va fi pentru ca este pentru binele meu, probabil ca multe persoane s-au gandit ca o sa vand spatiu pe blog, nu despre asta e vorba, ci de o schimbare in mine care in mod sigur o veti percepe si voi. De asta am ales si sa spun anumite lucruri. :)

      Ștergere
  7. Pana la urma...e tot un fel de job...investesti timp, inima....nu e usor iar faptul ca mai si castigi de pe urma lui, e chiar ok si nu e nimic de ascuns in asta. Pana la urma, muncesti pentru ce primesti :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu e vorba de ascuns sau de lucruri de genul asta, cand ceva iti "mananca" atata timp trebuie sa gasesti o metoda sa si produci bani din el, facturile nu le platesti cu farduri si comentarii, din pacate. :))

      Ștergere
    2. Asa e! Dar lucrurile astea vin in timp..cu rabdare! :)

      Ștergere
  8. Eu abia astept, orice ar fi. Observ cu surprindere cum au evoluat oamenii din jurul meu si constat si mai socata, chiar, ca am fost mai atenta la multe persoane din online decat la cercul meu de cunostinte - pentru ca de multe ori am citit cu drag cuvintele lor atunci cand am fost pregatita sa o fac, in schimb persoanele din jur le intalnesti cand se poate si uneori am capul prea plin... E trist ce spun, imi dau si eu seama, insa pana la urma toate-s o experienta si faptul ca nu cunosti un om in persoana e clar un handicap, insa ce stii si din online iti poate fi suficient.
    Succes, orice ar fi ceea ce pregatesti. Si eu ma simt adesea putin coplesita de dorinta de a scrie pe blog si iminenta vietii reale care ma obliga sa plec la birou sau mai stiu eu ce.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mi se intampla rar sa citesc un comentariu si sa nu stiu ce sa raspund, pe al tau l-am citit de 3 ori si nu stiu daca am inteles ce ai vrut sa spui. Dar daca am inteles iti spun ca sunt oamenii pentru care merita sa-ti faci timp, timp pe care sigur l-ai avea disponibil mai usor daca ti-ai stabili prioritatile.

      Ștergere
  9. Sa stii ca nu fumasem nimic! :))
    Ma gandeam la schimbarea de care scriai si in aceeasi idee, ma gandeam la cum s-au schimbat oamenii din online pe care-i citesc de mai bine de patru ani si despre cum mi-a fost mai usor sa percep schimbarile lor pentru ca le-am citit anumite articole cand am avut disponibilitatea emotionala sa citesc si sa inteleg ce spun. Poate ca in viata reala mi-a fost mai greu sa am disponibilitatea asta pentru cei din jur, ale caror "mesaje" le-am primit poate mai de-a valma si nu le-am putut trece ca lumea prin filtrul personal. Insa cred ca asta se intampla si pentru ca acei oameni din viata reala care n-au putut ajunge la mine nu sunt atat de importanti incat sa ma incarc cu trairile lor, iar unii oameni pe care-i cunosc din online au un impact mai mare asupra mea decat cercul de cunostinte.
    Nu stiu daca te-am lamurit mai bine, cred ca daca aveam ceva la bord iesea mai clar invalmaseala din capul meu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. On-line-ul asta insa e destul de inselator, crezi ca ai ajuns sa cunosti niste oameni si iti dai seama ca nu e chiar asa, insa asta se intampla si in viata, sunt lucruri care se intampla. Eu cred ca ai relationat mai usor cu cei din mediul on-line pentru ca te-ai cam ascuns de restul si pricep foarte bine motivele din spatele alegerii tale. Am fost si eu in punctul ala.

      Ștergere
  10. Sincer vorbind te înțeleg perfect si nu te acuz in nici un fel si sa stii ca daca ai fi facut reclama la vreun site cu produse de 3 ori mai scumpe tot nu mi-as fi schimbat părerea despre tine.
    Mihaela Rădulescu a facut reclama la margarina (parca) si in reclama spunea ca asta ii da copilului ei. S-au găsit vreo 2 critici sa o comenteze insa un om normal sau o mama responsabila nu cred ca ii va da copilului ei asa ceva.
    Mai tine si de firea fiecăruia!!! Te trebuie sa pui totul la suflet! Fa ceea ce crezi! Pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu are legatura cu asa, am scris si mai sus. Sunt chestii legate de mine si de interesele mele, nu sa vand spatiu pe blog sau sa ma apuc sa scriu advertoriale, ci de faptul ca vreau sa incerc si altceva, la schimbari de genul asta ma refer.

      Ștergere
  11. Buna Camelia,

    E foarte bine sa fii selectiv si sa incerci ca blog-ul tau sa fie asociat doar cu afaceri, persoane etc.. care din punctul tau de vedere nu inseala clientii si ofera cele mai corecte solutii, asta in cazul in care ai decis ca blog-ul tau sa iti aduca si ceva venituri, doar ca afacerile care cauta sa se promoveze in cat mai multe locuri posibile nu ofera si cele mai corecte solutii fata de clienti.

    RăspundețiȘtergere