Prima intalnire cu Croatia - Crikvenica

23.6.22

Am lasat ultima postarea despre Croatia pentru ca a fost si ultima noastra destinatie, dar si pentru ca am avut nevoie de timp sa procesez zilele alea. Ne gandeam la o vacanta in Croatia de ceva vreme (eu imi doresc mult sa vad insulele), insa cum nici unul dintre noi nu e genul care sa stea la soare sau la piscina zile intregi ne-am gandit sa fugim putin din Austria si sa vedem cum ni se pare zona inspre Split si sa vedem dupa aia daca vrem sa revenim alta data mai multe zile. Din Viena am facut 6 ore cu masina si drumul spre Graz si dupa aia prin Slovenia spre Croatia a fost superb.

Postarea asta trebuia sa arate cu totul altfel si eu sa va povestesc cu mai mult entuziasm, insa viata se intampla si cateodata te loveste cand nu te astepti. Nu m-am putut bucura de Croatia asa cum ar fi trebuit pentru ca mi-a fost foarte rau si am avut 12 ore de cosmar in care am crezut ca nu ma mai intorc pe picioarele mele acasa. Nu stiu care a fost cauza exacta (nu am plecat niciodata in vreo vacanta afara fara asigurare medicala, insa asta a fost prima data cand a fost nevoie sa si beneficiez de ea), probabil ca au fost mai multe adunate, asa ca ne-am schimbat planurile si am ramas in Crikvenica, de care am incercat sa ma bucur atat cat am putut.

Am luat cazare prin Booking la o vila foarte draguta, nu foarte aproape de plaja, insa cu un view care ne-a placut mult (prima poza de mai jos), insa e plin de anunturi cu apartamente de inchiriat peste tot. Sunt si cateva hoteluri aproape de mare, insa pe noi nu ne-a atras deloc ideea, toata zona e plina de vile cu locuinte de inchiriat, insa e nevoie de masina sa ajungi la plaja daca nu vrei sa lesini de cald prin soare, dar preferi sa ai cazare mai sus.

Noi aveam in plan sa stam 2 nopti si duminica sa ne intoarcem in Viena, insa daca eu am fost cum am fost am luat inca o noapte de cazare intr-o alta locatie (nu la fel de frumoasa ca prima, insa cu o panorama frumoasa de care nu prea am fost in stare sa ma bucur, o spun cu regret) ca sa reusesc sa dorm cateva ore inainte sa pornim la drum.

Crikvenica are o istorie interesanta si este una din statiunile cunoscute de la Adriatica din zona Primorje-Gorski Kotar, asta fiind si motivul pentru care am ales-o. Planul nostru initial era sa inchiriem o barca si sa plecam spre Krk si Rab, sa ne bucuram putin de insule si de Marea Adriatica, insa nu a mai fost posibil, asa ca am ramas in statiune.

Culorile Marii Adriatice mi se par fascinante, asta fiind si motivul pentru care Croatia si Muntenegru sunt de ceva vreme pe lista mea de dorinte. Si m-am bucurat din plin de toate nuantele de albastru pe care le-am intalnit pana sa mi se faca rau. Am fost pe o plaja in Selce si apa mi s-a parut de vis, insa era destul de rece, dar plajele nu m-au impresionat deloc: inguste, mult pietris, foarte aglomerat si o multime de oameni arsi de soare (m-am speriat efectiv - stateau cu orele neprotejati, direct pe prosop, in bataia directa a soarelui).

Oamenii sunt foarte amabili, peste tot sunt terase si baruri pe malul marii, multi accepta euro (insa sunt si multe locatii care schimba in kune), preturile nu mi s-au parut mari, insa nici nu am apucat sa mergem in foarte multe locuri, asa ca este o impresie bazata doar pe ceea ce am apucat efectiv sa incerc. Mi s-a parut zona foarte bine gandita din punct de vedere turistic.

Intrucat planurile ni s-au dat peste cap si eu nu prea am mai fost in stare de mare lucru am preferat sa ne plimbam prin statiune si sa descoperim locul, daca tot eram acolo si vremea era frumoasa (eu nu sunt genul care sa stea in pat si sa boleasca, chiar cand nu ma simt ok). Am gasit multe zone ca cele de mai jos, am mers usor si ne-am bucurat de aer si de experienta.

Am facut pozele din postarea asta intr-un interval scurt de timp, in timp ce ne plimbam, pentru ca poti sa vezi intr-o plimbare de 2-3 ore cam tot ce e de vazut. Crikvenica mi s-a parut interesanta si cred ca 3-4 zile aici sunt de ajuns, daca ar fi sa ma intorc as combina clar zona asta cu Split si cu Dubrovnik, dar si cu o plimbare lunga catre Baska si golfurile din zona.

Singurul magazin in care am intrat a fost dm si m-a impresionat cat de multe produse aveau, gandite foarte bine pentru zona asta turistica. Am vazut branduri precum Simple si Lumene, dar si Ziaja si multe altele si preturile mi s-au parut mai mult decat decente, mi s-a parut ca este foarte bine gandita zona din punct de vedere turistic, asa cum v-am mai spus mai sus.

Ne-am plimbat prin doua porturi (Podvorska si portul mare din Crikvenica de unde se pleaca in larg catre diverse destinatii), am admirat multe plaje si am descoperit unele aproape pustii, dar si unele extrem de aglomerate, era ceva pentru fiecare. Am vazut orasul scaldat de soare, dar si acoperit de nori si a fost frumos, chiar daca a fost cu totul altceva decat am vrut noi sa facem si sa vedem. 

Pana la urma conteaza sa te bucuri de moment si sa iei lucrurile asa cum vin si exact asta am facut: am stat pe pietre, am ascultat valurile sau ne-am bucurat de muzica cu castile in urechi, ne-am uitat la mare si am visat cu ochii deschisi.

Un loc care mi-a placut mult a fost Monty's Dog Beach, o plaja unde se accepta si catei, asa ca nu am ratat o vizita scurta in zona, mai ales ca era aproape de portul Podvorska. Pe Instagram v-am aratat si un catel care tocmai incerca apa marii, m-am si jucat cu cativa catei in zona (si asta mi-a dat o stare de bine de care chiar aveam nevoie), dar am si stat si privit mult marea care la fiecare intalnire m-a fascinat cu o alta nuanta de albastru.

Impresiile mele sunt limitate si determinate de tot ce s-a intampat, insa mi-a placut ceea ce am vazut si clar as vrea sa ma intorc candva in Croatia sa vad mai mult, insa nu cred ca as sta numai intr-o zona pentru ca pentru mine ar fi plictisitor, iar ceea ce imi doresc e sa vad insulele si sa explorez, insa vacanta asta scurta m-a invatat multe despre mine, despre ceea ce imi place si ce imi doresc sa fac atunci cand ajung intr-un loc nou.

Am plecat din Croatia dimineata la 3, pe furtuna si fulgere, pentru ca la 11 aveam zbor din Viena catre Bucuresti si, chiar daca planurile noastre au ramas doar planuri, a fost o experienta frumoasa, de care ne-am bucurat atat cat am putut. Pentru ca asa e viata: cu bune si cu rele, cu planuri si cu rasturnari de situatie, important e sa te adaptezi si sa scoti ceva bun din fiecare lucru.

Ati fost in Croatia? Cum vi se pare?

5 comentarii

  1. Nu am fost in Croatia, dar acum ca am citit articolul tau am pus-o pe lista si imi doresc sa ajung. As vrea sa stiu cat a costat cazarea pe noapte si daca se pot face croaziere scurte din port spre alte locuri?

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu mai știu exact, dar se găsesc variante în toate categoriile de preț.

    Da, din port există multe variante de croaziere, mai ales în iulie și august.

    RăspundețiȘtergere
  3. Sper că te simti mai bine! Multă sănătate îți doresc! Ar fi util, cel puțin pentru mine, dacă ai aborda acest subiect, asigurări necesare când călătorim, ce a funcționat în cazul tău, etc.

    RăspundețiȘtergere
  4. Scuze de rapsunsul tarziu, dar sunt niste probleme tehnice si nu ma pot conecta sa raspund la mesaje. Sunt ok, multumesc mult. Am retinut ce mi-ai zis si o sa iau in calcul, la mine a fost cazul doar de niste perfuzii, nimic complicat. Zile frumoase iti doresc.

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu vreau sa fiu absurd , este frumoasa Croatia , dar daca m-as mai naste odata , as alege Grecia ....Acolo este Raiul in care , evident , ma simt minunat !

    RăspundețiȘtergere