Din nou in Viena

8.6.22

Mi-a fost extrem de greu sa selectez pozele pentru postarea asta, care in mod sigur va fi una lunga, ma tot gandesc daca am surprins sau nu Viena asa cum o vad eu pentru ca avem o poveste impreuna si e una care tine de multi ani. Prima data am fost in Viena acum 24 de ani, dupa care au urmat multe vizite de-a lungul timpului, insa in ultimii 7 ani nu am mai reusit sa ajung deloc si eram extrem de curioasa cum o sa mi se para dupa atata timp.

Asa cum v-am spus am zburat singura din Bucuresti (si am avut parte de un zbor care mi-a placut la nebunie, a fost un zbor low cost si nu am avut bagaj de cala) si ne-am intalnit in orasul pe care il stim amandoi bine, dar nu l-am vazut niciodata impreuna. Am ajuns dupa-amiaza si dupa ce am lasat bagajele la hotel am iesit sa ne plimbam si sa bem ceva pe Kartner Strasse, am gasit orasul cu o lumina de vis si plin de turisti, mult mai animat decat ma asteptam sa fie.

Intrucat stim amandoi destul de bine orasul am decis sa ii alocam o singura zi de vizitat si sa vedem niste locuri pe care le stiam, dar si unele la care nu am ajuns pana acum. Ne-am luat un abonament de o zi pentru toate mijloacele de transport din Viena (5,80 euro - se poate cumpara on-line), insa l-am folosit extrem de putin pentru ca am decis sa luam orasul la pas si sa ne bucuram de el. Si ne-a placut la nebunie.

Am inceput ziua cu o plimbare la Belvedere Gardens, care era la aproximativ 1 km de hotelul unde am stat si a fost un inceput de zi perfect. Stiam exact ce vrem sa vedem, unde vrem sa mergem, iar Viena e un oras foarte prietenos cu turistii, asa ca nu a fost deloc greu.

Am bifat si chestiile tipice de turist ajuns in Viena, precum vizita la Karlskirche, una dintre multele biserici cunoscute din oras (eu nu ma plictisesc niciodata de orasul asta, indiferent de cate ori am fost pana acum, mereu gasesc un alt unghi, o alta perspectiva, altceva de admirat). Trasurile pe strazi mi se par tipice pentru Viena si ma fac sa zambesc de fiecare data, insa nu ma incanta foarte tare mirosul, mai ales cand e cald si arde soarele.

Erau cateva locuri din Viena la care nu am ajuns pana acum, asa ca am facut-o de data asta, mai ales ca am avut timp sa ne planificam vizita si sa ne folosim timpul asa cum trebuie, fara sa obosim inutil. Ne-am oprit la Cafe Central si am savurat un strudel de mere cu inghetata de vanilie, v-am aratat mai multe pe Instagram, cred ca am filmat si un reel de acolo si ne-am bucurat de timpul petrecut impreuna. Pana sa ajungem noi la cafenea au trecut nu stiu cate trasuri prin fata si dupa aia nimic, asa ca am renuntat la poza cu trasura din mintea mea pentru ca am vrut sa ma bucur de vacanta, nu sa astept poza perfecta.

Un alt loc pe care am vrut sa-l vad si de care nici nu stiam ca exista pana nu l-am vazut pe Instagram este Ferstel Passage, o arcada cu detalii interesante, care insa in poze e mai interesanta decat in realitate. Ca sa fac cateva poze a trebuit sa astept minute bune pentru ca lumea tot trecea si mereu intra ceva in cadru, lucru care mi-a intarit convingerea ca nu o sa stau vreodata sa ma pozez intr-un loc anume si sa astept zeci de minute sa prind un cadru, cand in timpul asta pot sa ma bucur de experienta si de loc.

Ferstel Passage e micut, cochet si are detalii interesante, insa daca nu eram oricum in zona si m-as fi dus doar pentru el cred ca as fi fost putin dezamagita. Mi-a placut lumina (dar mai ales modul in care colora totul) si mi-au placut detaliile, insa in pozele pe care le vazusem eu parea mult mai impunator si mai plin de viata, ma asteptam la ceva mult mai wow si nu a fost asa.

Cred ca Opera si Catedrala Sfantul Stefan sunt doua dintre cele mai vizitate locuri din Viena, asa ca nu le-am ratat, chiar daca le-am vazut de nu stiu cate ori. Ambele sunt in zone foarte aglomerate si e destul de greu sa prinzi niste poze cum trebuie cu ele, le-am vazut doar de la exterior pentru ca le stiam deja in interior. Chiar ma gandeam ca majoritatea vizitelor mele in Viena au fost vara, am fost o singura data iarna, in perioada sarbatorilor, acum foarte multi ani.

Viena este un oras comercial si are multe zone de shopping, chiar daca de data asta nu am plecat sa cumpar nimic (si chiar mi-a iesit) ne-am plimbat pe Graben Shopping Street si in multe alte zone ale orasului, doar pentru placerea de a vedea cladirile si a lua pulsul orasului. Daca compar ultima mea vizita in Viena cu cea de acum, as zice ca orasul de acum cativa ani era mult mai atragator din punctul asta de vedere - acum se lucra in multe zone si totul mi s-a parut mai greoi.

Am ajuns de 2 ori pe Mariahilfer Strasse, o alta zona emblematica a orasului, intr-o seara si intr-o dimineata, si mi s-a parut extrem de aglomerat. Am intrat in mai multe magazine (mi-a placut mult la Rituals, era ca o oaza de liniste in toata agitatia aia - si aveau multe produse care la noi nu sunt), am mancat inghetata si am savurat un ceai cu gheata la una din multele terase care sunt in zona, dar parca nu a mai avut farmecul de acum multi ani.

Singurul magazin din care am cumparat ceva a fost TK Maxx, insa toata experienta mi s-a parut extrem de obositoare pentru ca era plin de oameni si erau niste cozi uriase la case. Mi-am luat o rochie de vara de la s. Oliver dintr-un material foarte misto si placut (a fost 19,99 euro, pretul pe site e 49,99 euro) si cateva articole de lenjerie intima si asta a fost tot. Am intrat si la Half Price, insa nu am avut rabdare sa ma uit la ce aveau, asa ca am renuntat la idee.

Palatul de Justitie a fost pe lista "vreau sa vad" pentru am trecut de multe ori pe langa el, insa n-am intrat niciodata si ma bucur ca am ajuns pentru ca a fost o experienta foarte misto si ne-a placut mult. Am ajuns inainte de ora 3 si era foare liniste, paznicul a fost foarte amabil si ne-a spus ca putem vizita fara probleme tot ce vrem - stiu ca multi influenceri se duc aici cu tinute de gala pentru poze spectaculoase, noi ne-am dus pentru frumusetea locului si ne-am bucurat mult de detalii.

Paznicul de care va ziceam a fost foarte dragut si ne-a spus de cafeneau de sus, de unde se poate admira Viena si pentru mine a fost perfect pentru ca ador panoramele de genul asta. Am baut un ceai cu gheata si am vazut orasul din multe unghiuri, mi-a placut la nebunie si am savurat fiecare clipa petrecuta sus, am plecat de acolo cu un zambet larg si cu inima deschisa.

Am fi vrut sa petrecem mai mult timp atat la Volksgarten, cat si la Burggarten, dar ne-am oprit doar cat sa ne bucuram putin de culoare si de aer, insa am vrut sa va arat zonele astea doua pentru ca in Viena sunt multe parcuri, gradini si spatii in care poti sa stau la aer si sa te bucuri de oras. La urmatoarea vizita am zis ca o sa le alocam niste ore pentru ca sunt mai multe lucruri pe care vrem sa le vedem si sa le facem, dar nu a fost acum momentul.

Viena e plina de cladiri si muzee si sunt o multime de lucruri si locuri pe care le puteti vizita in functie de ceea ce va place, insa ceea ce vreau sa va spun este ca enorm de mult conteaza si perioada in care vizitezi orasul asta. Pozele de mai jos sunt facute la maxim o ora de cele de mai sus si uitati-va la diferente si la cat de mult poate schimba lumina perspectiva asupra unui oras. Am prieteni care au vazut Viena toamna sau in perioade ploioase si li s-a parut un oras trist, chiar imi ziceau ca e atat de verde Viena surprinsa de mine in poze. 

Sunt cateva zone pe care le-am prins si noi in lumina asta proasta si am facut poze degeaba pentru ca sunt foarte slabe si nu reflecta realitatea din zona, asa ca am vrut sa va spun si despre asta pentru ca este important. Daca nimeresti o zi proasta intr-un oras frumos iti poate schimba cu totul perceptia asupra locului.


Ne-am oprit pentru putin timp la Maria-Theresein-Platz, care este chiar langa Ringstrasse, si daca ajungeti in Viena va recomand sa va urcati in tramvai si sa faceti o plimbare in zona pentru ca merita sa vedeti orasul si asa. Noi de data asta n-am apucat sa ne plimbam cu tramvaiul in zona asta, insa am prins prin oras cateva poze cu alte tramvaie si asta e unul din lucrurile pe care le apreciez cand e vorba de Viena si Austria: modul lor organizat si simplist de a face lucrurile mai comode si mai usoare.

Viena e clar un oras apropiat sufletului meu, insa este un oras in care imi place sa ma duc in vizita, nu un oras in care mi-ar face placere sa locuiesc (am avut mai multe propuneri in sensul asta). Este o capitala scumpa, dar care merita si care de fiecare data iti arata o alta fata a sa, e un oras care iti aminteste ce inseamna civilizatia si de ce unele state functioneaza asa cum trebuie si altele nu. Va las cu o poza de pe strazile din Viena, un oras in care as iesi oricand la o plimbare scurta sau lunga ...

Stiti Viena? Ce cuvant ati folosi pentru a o descrie?

2 comentarii

  1. Abia asteptam sa pui poze si impresii, am fost in Viena de cateva ori si desi imi place Parisul mult mai mult, de Viena ma leaga multe amintiri frumoase. Cum ziceai si tu, te plimbi si uiti notiunea timpului si faci poze doar sa iti amintesti. Si mie imi plac oamenii acolo, la modul ca nu ma simt stinghera, adica si in parc imi aduc aminte iesisem langa apartamentul unde stateam si cu cel mic, avea cam 5-6 ani atunci, ne-am jucat cu copii de toate culorile si nationalitatile. Si eu cu mamele de toate culorile si felurile, unele cu burka, unele cu inel in nas, vorbeam o englezo-francezo-germana dublata de mesaje din maini si zambete si ne-am inteles perfect. Si fiu-miu prinsese atunci ceva cuvinte folosite de niste copii care nici nu stiu ce limba vorbeau...probabil daneza. Superb loc! Multumesc de poze!! Imi fac pofta sa ma mai duc si eu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu nu mai tineam bine minte partea cu amabilitatea austriecilor si mi-a placut tare multe. Tinand cont ca am fost si in alte 2 tari de langa diferentele sunt cu atat de mai evidente. Austria e civilizata si eleganta.

      Ștergere