Cateva ore in Bergamo

8.9.22

Cand am plecat in Italia am aterizat pe Orio al Serio care este langa Bergamo, desi zborurile au ca destinatie finala Milano, pentru ca multe curse low carb aterizeaza pe aeroportul asta si daca tot am zburat devreme si eram atat de aproape am vrut sa vad orasul si in special Citta Alta, asa ca de la aeroport am luat autobuzul 1 (am cumparat biletul din statie si am optat pentru cel de 5 euro care ne-a oferit acces pe tot sistemul de transport din oras, inclusiv pe funicular - cand pleci cu informatiile la tine e usor sa te descurci si sa eviti pierderile inutile de timp) si in 15 minute eram in Bergamo si ma bucur mult ca am facut asta pentru ca ne-a placut mult orasul.

Bergamo este al patrulea oras ca marime din Lombardia, este un oras de care nu multa lume vorbeste si mie mi se pare ca e pacat pentru ca are un farmec aparte. Daca sunteti in zona si aveti cateva ore libere, merita sa il vizitati si sa va bucurati putin de el. Citta Bassa este orasul de jos, orasul nou, iar Citta Alta este partea inalta, orasul vechi si plin de istorie, ambele sunt frumoase in felul lor.

Am mers pe jos prin oras putin pana la Funicularul catre Citta Alta (cel care ne interesa, sunt doua in Bergamo), puteam sa luam si autobuzul, insa nu asta am vrut si ne-a placut ce-am descoperit. Bergamo este un oras foarte bine intretinut si cu un vibe care ne-a placut mult, in 2-3 ore puteti sa va faceti o idee despre el si sa vedeti niste locuri care chiar merita. Nu ne-am dus spre castel, dar poate o sa o facem cu alta ocazie.

Noi am ajuns in jur de 9 la funicular, era foarte liniste si am urcat imediat (cand am coborat era o coada destul de lunga, asa ca e bine sa faceti asta cat mai devreme daca vreti sa nu pierdeti timp) si am ajuns sus imediat, iar de acolo am luat la picior zona fara vreun plan anume si am lasat picioarele sa ne duca pe strazi si printre cladiri care ne-au incantat privirea. Nu am avut un plan anume si nici o limita de timp, asa ca am facut lucrurile exact cum le-am simtit.

Asa cum v-am spus mie Bergamo mi se pare fermecator si m-am bucurat ca un copil mic de fiecare descoperire si chiar aveam nevoie de asta pentru ca uneori in vartejul asta agitat numit viata uitam de bucuriile mici si simple care sunt atat de importante. Am admirat cladiri, am ascultat muzica live, am vazut multe afaceri micute, ne-am bucurat de patiseria italiana si am inceput cu dreptul escapada noastra in Italia.

Basilica de Santa Maria Maggiore si Cappella Colleoni mi s-au parut extrem de frumoase si am stat pe loc sa le admiram cateva minute bune, detaliile fiind superbe. Am avut noroc sa nu fie foarte multa lume in zona, asa ca am putut sa ne bucuram de ce-am vazut, dar si de orasul asta tipic italian, cu un farmec aparte, care pe noi ne-a cucerit si pe care daca mai ajungem prin zona sigur o sa-l mai vizitam.

Mie mi-au placut la nebunie strazile si modul in care lumina cadea pe cladiri, insa ceea ce mi-a atras atentia si mi s-a parut superb au fost usile/ portile si este prima data cand mi se intampla asta intr-un oras. Asa ca am admirat multe, am facut multe poze si mi-am lasat mintea sa isi imaginezi povesti pline de farmec. Asta este un aspect care mi-a placut la Bergamo - poti sa visezi cu ochii deschisi, dar sa ramai cumva in prezent, mi-e greu sa descriu in cuvinte senzatia, dar cam asta ar fi.

Mici afaceri la fiecare colt, italieni melodiosi si galagiosi pe langa ele, strazi inguste, motorete, pietre, liniste, toate astea le-am gasit cat ne-am plimbat pe strazile din Citta Alta, nu am vazut tot, dar nici nu ne-am dus sa facem asta: ne-am dus sa ne plimbam si sa descoperim putin din istoria locului si exact asta am facut.

Ne-am intors pe jos pentru ca ni s-a parut simplu drumul si nu eram deloc obositi, am decis sa luam trenul catre Milano, asa ca am putut sa ne bucuram de o plimbare mai lunga prin Bergamo si sa vedem si alte detalii. Am trecut pe langa o gelaterie si ne-am luat cate un gelato ca doar ajunsesem in Italia si era un cliseu pe care nu aveam cum sa-l ratam - eu mi-am luat ceva cu iaurt, care nu m-a incantat foarte tare, desi am intrebat inainte daca e acru si mi s-a spus ca nu.

Ne-am oprit in zona Balzer, patiseria celebra din centrul istoric din Bergamo, insa nu ne-a dus sa mancam ceva, am stat in parcul din fata si ne-am odihnit putin, dar ne-am si pus ordine in minte pentru ca aveam destul de multe lucruri in gand. Eu mi-am scos camasa de pe mine si am lasat-o la soare sa se usuce pentru ca transpirasem destul de mult, cred ca am stat vreo ora in zona asta. Am fi putut sa vedem si sa facem mai multe, dar ne-a placut sa nu ne agitam inutil si sa facem doar ce-am simtit pentru ca nu aveam vreo lista de bifat, ci doar experiente de trait.

Drumul spre gara a fost scurt si linistit, asa ca am putut sa admiram alte cladiri si usi (v-am spus ca astea mi-au atras atentia in mod natural), dar si sa ne facem un plan pentru ce voiam sa facem in Milano in prima noastra zi acolo. M-as intoarce oricand in Bergamo, daca as mai ateriza pe Orio al Serio, si as strabate iar strazile orasului, dar clar m-as duce sa vad si alta parte din oras pentru ca ce-am vazut mi s-a parut fermecator.

Ati fost vreodata in Bergamo? Cum vi se pare orasul?

Trimiteți un comentariu