O zi in Bratislava

16.6.22

Bratislava nu a fost in planul nostru initial de vacanta, insa a trebuit sa ne schimbam un pic programul in Viena si cum am avut o zi plina in plus ne-am gandit unde putem sa mergem din Viena si sa vedem ceva nou, asa ca am ales Bratislava, prin care doar trecusem in graba in anii trecuti. Am decis sa plecam cu trenul de la Wien Hauptbahnhof/ Vienna Central Station (biletul a fost in jur de 23 de euro, dus-intors, si am facut putin peste o ora) si sa luam orasul la pas, Bratislava este una din cele mai mici capitale europene si ma bucur ca am facut asta pentru ca a fost o zi foarte reusita.

De la gara am luat-o pe jos, pe stradute, si mi-a placut ce-am vazut ca si arhitectura si culori, insa Bratislava mi-a adus aminte de Bucuresti pentru ca avea un miros aparte si nu mi s-a parut extrem de curat, mai ales in zona garii. Iar prima impresie a fost in conditiile in care plimbarea noastra a inceput intr-o zona in care erau mai multe ambasade si case mai rasarite, deci o zona care era cat de cat mai selecta. 

Prima noastra oprire a fost la Castelul Bratislava si, desi n-am intrat sa vizitam, am petrecut destul de mult timp pentru ca ne-a placut si ne-am plimbat mult. Cand am ajuns erau cateva grupuri de turisti si era mai aglomerat, insa spre pranz deja se eliberase si am putut sa fac cateva poze ca sa va arat si voua locul. Nu m-am uitat la multe poze inainte sa decidem sa mergem, asa ca am fost surprinsa de panorama pe care am gasit-o si de tot ce-am vazut in jurul castelului.

Bratislava are un farmec aparte si mie imi place mult sa admir un oras de sus, cred ca v-am mai spus ca asta ma aduce cu picioarele pe pamant si ma face sa ma gandesc la cat de mici suntem in lumea asta mare. Am urcat multe trepte, am vazut multe colturi ascunde, am admirat orasul, am luat-o pe alei, ne-am bucurat pur si simplu de loc si de timpul petrecut impreuna. A fost foarte cald si am mers mult pe jos, insa a meritat.

Orasul vechi din Bratislava a fost urmatorul pe lista noastra si se poate circula doar pe jos, asa ca ne-am cam invartit si am ajuns de mai multe ori in acelasi loc, dar a meritat pentru ca zona este una frumoasa si plina de detalii interesante. Strazi inguste, cladiri vechi, porti interesante, mici localuri la colt de strada, magazine micute, e o zona interesanta de plimbat si de admirat, ne-au fost de ajuns orele pe care le-am avut la dispozitie.

Brastislava, in special zona din centrul vechi istoric, era destul de aglomerata, multi turisti care asteptau sa faca poze in aceleasi locuri, care se opreau sa admire aceleasi cladiri, o agitatie plina de viata si de zgomot care definea orasul. Am reusit sa surprind in poze si cateva zone unde nu era asa multa lume ca sa vedeti si voi orasul si istoria lui. Mi s-a parut fermecator, insa nu stiu daca m-as intoarce sa stau mai multe zile pentru ca nu cred ca as avea ce sa vad si ce sa fac mai mult.

Nu cred ca ne-a luat mai mult de o ora si jumatate sa ne plimbam prin zona asta, sa admiram detaliile cladirilor, sa vedem localuri micute si cochete, dar si cladiri inchise, sa o luam pe stradute aglomerate, dar si pe strazi colorate pe care nu era nici un om, a fost frumos si ne-a dat o stare de bine. Mi se pare cel mai bun mod de a cunoaste un oras in care te afli pentru prima data, sa ii simti energia, sa vezi oamenii si sa descoperi cat de prietenos e cu turistii sau nu. Iar Bratislava e un oras prietenos, cu farmec si personalitate.

Ultimul pe lista noastra a fost Ufo Observation Deck, de care sunt sigura ca ati auzit pentru ca e mentionat mereu cand se vorbeste de Bratislava. A fost o experienta foarte, foarte misto, insa nu o recomand pentru toata lumea si nici nu stiu daca as mai repeta-o, chiar daca mi-a placut mult pentru ca a fost dificil. Poza de mai jos e facuta de la Castelul Bratislava si se vede Ufo Tower care e situat pe pod, la o inaltime de 95 de metri. 

Ca sa ajungi sus si sa vezi Bratislava trebuie sa urci cu liftul (costa 10 euro si dureaza 45 de secunde), iar ca sa ajungi la piciorul turnului si sa iei liftul trebuie sa mergi pe o pasarela paralela cu podul. Se vede superb de pe pasarela (a doua poza e de pe pasarela), insa zgomotul este infernal, zona este foarte circulata si totul se balangane fara oprire, iar in momentul in care trec masini mari pe pod senzatia nu e cea mai placuta. Si asta nu a fost partea grea ...

Dupa ce ajungi sus cu liftul trebuie sa urci niste scari ca sa ajungi pe platforma si sa vezi orasul de sus, totul este inclinat si este in continua miscare, pe mine (desi nu am rau de inaltime) m-a luat durerea de cap si m-am dezechilibrat de cateva ori pentru ca totul este ciudat si senzatia este foarte coplesitoare. Iar sus este spatiu mic, e destul de multa lume si vantul e foarte puternic.

Mi-a placut la nebunie ce-am vazut de sus (v-am aratat doua din partile pe care le poti vedea din Bratislava), insa mi-au tremurat picioarele tot timpul si mi s-a parut ca urmeaza sa se intample ceva nasol. Mi-a fost greu sa fac poze si sa filmez pentru ca era totul in miscare si nu aveam stabilitate, a trebuit sa ne oprim la restaurantul de sus si sa ma duc la toaleta, sa beau ceva ca sa imi revin putin si sa putem continua.

Ma bucur ca am avut ocazia sa ajung si sa vad Bratislava asa, insa experienta in sine a fost una coplesitoare si, repet, eu nu am probleme cu inaltimea. Amintirile sunt nepretuite si zambesc de cate ori ma uit la imagini, dar am vrut sa va spun si partea mai putin placuta pentru ca este una reala.

Ne-am intors tot pe jos la gara, ne-am oprit in centrul vechi sa mancam ceva si am savurat o inghetata delicioasa, am descoperit niste stradute noi si cladiri pe care nu le vazusem si ne-am intors in Viena fericiti, obositi si cu zambetul pe buze, dar si cu o durere de cap care ne-a lasat de-abia seara tarziu de tot.

Ati fost vreodata in Bratislava? Cum vi s-a parut orasul?

2 comentarii

  1. Pare că ai avut parte de o experiență minunată. Genul acesta de excursii de o zi sunt preferatele mele, iar prin postarea ta mi-ai făcut ”poftă” să vizitez Bratislava, fiindcă nu am fost niciodată acolo. Mi se pare foarte interesant traseul cu trenul Viena-Bratislava, probabil că dacă voi avea ocazia, voi încerca și eu să fac la fel, pentru că e o oportunitate bună de a ”împușca doi iepuri dintr-un foc”. Foarte frumoase și fotografiile!

    RăspundețiȘtergere