Clatite americane low carb

11.3.20

Am mai scris pe blog ca am facut niste schimbari destul de mari in alimentatia mea inca de la inceputul anului, cea mai importanta este ca am eliminat carbohidratii si este una din cele mai bune decizii pe care le-am luat. Nu o sa scriu acum de ce si cum, probabil ca o s-o fac la un moment dat, ceea ce vreau astazi sa va spun este ca am incercat sa nu renunt la lucrurile care imi plac si sa gasesc variante low (sau chiar no) carb pentru ce imi place sa mananc. 

Si cea mai mare bataie de cap a fost cu clatitele americane, am incercat multe retete si am dat rateuri care m-au frustrat rau, dar in final am ajuns la un rezultat care imi place si ma satisface pe deplin. Am incercat diverse tipuri de faina, cu continut redus de carbohidrati, am facut diverse combinatii si cu greu am reusit sa ajung la varianta asta, careia am sa ii reprosez un singur lucru - textura este mai spongioasa decat sunt clatitele americane in mod normal, asa ca trebuie un pic de atentie cand le pun in tigaie pentru ca nu este un aluat lichid, insa gustul si valorile nutritionale chiar merita efortul.


Ingrediente pentru 8 - 10 clatite americane de marime medie:
- 100 grame faina din fibre (eu cumpar de aici mixul asta si nu am gasit alta varianta cu valori nutritionale mai bune)
- 16 grame indulcitor (stevia, eritrol sau xylitol)
- 1 lingurita praf de copt
- sare (optional)
- 2 oua mari
- 1/3 cup lapte vegetal (eu folosesc de migdale si imi place cel de la Adez)
- 2 linguri ulei de cocos
- 1 lingurita extract de vanilie
- apa minerala - as zice cat cere aluatul (fiind vorba de un mix de fibre si nu de o faina propriu zisa aluatul nu va fi asa lichid si trebuie stabilita cantitatea de apa pe masura ce adaugi)

Eu le consum cu siropurile de la Sweet Freedom (le gasiti aici si aici) care au doar 13 calorii pe lingurita si cu ciocolata neagra rasa/ cacao nibs sau cu fructe de padure. Sunt misto si ca desert, dar si ca mic dejun atunci cand ai pofta de ceva gustos si usor de facut. Textura este un pic diferita de clatitele pufoase cu care ne-am obisnuit, gustul este misto si daca cautati alternative mai sanatoase la deserturile clasice reteta merita incercata, insa cu mentiunea sa va adaptati pe masura ce o faceti pentru ca nu e vorba de o faina clasica si s-ar putea sa "ceara" mai mult lichid decat am mentionat eu.


Va plac clatitele? Cat de des le consumati?

8 comentarii

  1. multumesc tare mult, sa stii ca o sa imi fac si eu!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Merita incercate, doar sa te adaptezi pe masura ce faci aluatul.

      Ștergere
  2. Eu as manca in fiecare zi clatite :)
    Sa stii ca si eu sunt pe o dieta cu carbohidrati mai atent selectionati. Dar nu redusi complet, deci nu keto, nici macar low carbs. Am incercat dar intre timp am si citit. Pe termen scurt si sub supravegeherea unui nutritionist ajuta. Dar pe termen lung ar putea afecta ovulatia, functiile tiroidei.
    Iti las un link, mai scotocesti tu pe acolo :)
    https://www.larabriden.com/have-you-lost-your-period-to-a-low-carb-diet/
    Acum mananc carbohidrati dar doar integrali si neprocesati - desi mie aia imi placeau :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Integrali si neprocesati mancam si eu inainte si nu m-a ajutat cu nimic, din pacate, am citit mult inainte sa iau decizia asta, dar inca mai caut informatii, asa ca merci pentru link.

      Pentru moment nu am de gand sa fac schimbari, pe viitor o sa decid in functie de cum o sa ma simt.

      Ștergere
  3. Nu mă încântă prea tare clatitele americane, le-am facut de 2-3 ori însă le prefer pe cele clasice

    RăspundețiȘtergere
  4. Super faine. O sa o incerc si eu. Multumesc

    RăspundețiȘtergere