#pintheribbon - Tu cand ai facut ultima data un control mamar?

8.3.15


Cancerul la san este un subiect care nu mi-e deloc strain ... din pacate. Si nu stiu cat de obiectiva pot fi acum incercand sa scriu randurile astea ... Matusa mea a fost diagnosticata cu cancer la san in 2000 si i-a fost extirpat un san, 6 ani mai tarziu a facut metastaze la ficat si oase (un procent foarte mare de femei dezvolta astfel de complicatii la 6-7 ani de la depistarea bolii, insa putine au informatiile necesare ca sa stie ce urmeaza, iar la noi in tara prea putini medici vorbesc despre ce va urma), a mai trait 6 ani cu ajutorul celor de la AKH Viena (care au facut tot ce-au putut pentru ea, daca nu era acolo viata ei s-ar fi sfarsit mult mai repede) si de curand s-au facut 3 ani de cand a murit. 

Stiu prea bine ce inseamna chimioterapia, stiu prea bine ce face psihicului pierderea unui san, stiu prea bine ce inseamna boala asta care te mananca de viu. Si mai stiu ca un control mamar facut la timp iti poate salva viata. Si o spun de cate ori am ocazia, desi n-am vorbit de asta pe blog pana acum - nu e subiect usor pentru mine. Faptul ca eu n-am mare incredere in medici n-are nici o legatura cu faptul ca fiecare femeie ar trebui sa stie ca o vizita la medic si un control mamar facut periodic ii poate salva viata. Din pacate in Romania cancerul la san face mult prea multe victime si toate astea ar putea fi evitate daca femeile ar fi informate si s-ar duce la control.

Fundatia Renasterea aduce in plin plan campania Pin The Ribbon - aici gasiti mai multe informatii si puteti sa descarcati kitul si sa luati si voi parte la proiectul asta. Astazi toata Romania va fi plina de fundite roz si noi toti putem sa ajutam sa afle cat mai multa lume. 

Gabriela de la Pentru dive a povestit aici despre implicarea media in aceasta campanie si mi se pare nemaipomenit ca in sfarsit putem sa fim uniti pentru o initiativa buna si sper sa aiba loc astfel de campanii cat mai des. Daca vrem sa facem o diferenta si campania asta sa aiba impact si pe retelele sociale si astfel cat mai multe femei sa devina constiente de necesitatea unui control mamar periodic putem sa lipim funditele in oras, sa facem poze si sa le distribuim pe Facebook si Instagram folosind hashtagul #pintheribbon.

Va intreb pe voi acum: cand ati facut ultimul control mamar? Eu am fost in toamna si le-am luat cu mine pe mama si o prietena a ei (si o sa fac asta de cate ori o sa pot, atat pentru ele, cat si pentru prietenele mele) pentru ca n-am de gand sa mai vad pe nimeni murind in jurul meu de o boala care descoperita la timp poate fi tratata. Aleg sa fiu informata si sanatoasa si sper din suflet ca si voi alegeti acelasi lucru ...

16 comentarii

  1. Imi pare rau Camelia pt matusa ta :( :( , Intr-adevar o boala care te mananca de viu...Doamne fereste ...eu imi fac control de 2 ori pe an. Pt ca am un nodul la sanul stang dar nu are legatura cu aceasta boala, este un nodul benign care trebuie tinut sub observatie si care a aparut de la dereglarile hormonale...:(, estrogen...nu stiu...ceva de genu...si fac control de 2 ori pe an.te pup si sper ca Dumnezeu sa aibe grija de noi

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Foarte bine ca-l tii sub observatie si nu risti inutil. Sanatate multa! :)

      Ștergere
    2. Iti multumesc frumos, chiar daca nu as vrea eu sa ma mai duc la control , dar nu scap de mami , este ca scaiul :))), te pup si eu iti doresc multa sanatate, este mai importanta decat toate :*

      Ștergere
  2. Ma gandeam cata dreptate poti avea...zilele trecute am facut un Papanicolau, insa nu ma intreba cat mi-a luat ca sa-l fac, din decembrie tot incercam sa ajung sa-l fac... trebuie sa avem mai multa grija de noi, putem prevenii, decat sa fie prea tarziu!
    Cred ca lipsa comentariilor denota ca femeile sunt reticente la astfel de subiecte!
    Mary Yony

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu stiu de ce atata retidenta, e un subiect care chiar ar trebui discutat si care ne-ar ajuta mult pe fiecare dintre noi. Rusinea chiar e tampenie (din punctul meu de vedere) cand e vorba de asa ceva. Ma bucur ca ai facut pasul. :)

      Ștergere
  3. Cu siguranta i-a atras atentia macar unei persoanec aceasta postare si poate a ajutat-o sa previna ceva mult mai grav. Sunt binevenite astfel de postari

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, asta e si scopul, daca am pus pe cineva pe ganduri, scopul a fost indeplinit. :)

      Ștergere
  4. Mi-e jena sa recunosc ca nu am fost decat o singura data la un control de acest fel, acum muulti ani. Apoi, tot acum muulti ani mi-am facut un Papanicolau si .. nu am mai fost dupa rezultat. Iar de peste 1 an am biletul de trimitere pentru analiza gratuita alt Papanicolau si .. inca nu am facut-o. Ce sa spun ? Nu stiu cat este teama , reticenta, probleme financiare care par mai stringente sau pur si simplu goana zilelor unele dupa altele.Sunt bune astfel de campanii, poate nu toate femeile vor asculta dar sigur vor reflecta si poate ca unele vor lua decizii corecte. Asa cum spunea Mary mai sus , sunt de regula reticenta la acest subect dar din respect pentru mesajul campaniei, inteleg sa o sprijin macar cu un commnent. M.G.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca macar acum te gandesti ca e spre binele tau sa te duci eu zambesc. :)

      Ștergere
  5. N-am facut niciodata, dar mi-am propus sa merg anul asta.
    Una peste alta, am vrut sa-ti doresc o primavara frumoasa. Cu sanatate si cu toti cei dragi tie alaturi :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa sa fie si primavara ta si astept sa-mi spui cand faci pasul. :)

      Ștergere
  6. stiu ce zici.. probabil ar mai trebui spus ca dupa varsta de 30 ani trebuie facuta anual ecografie mamara (eu asa fac), iar daca ai rude directe in familie treci la mamografii cu 10 ani inainte de varsta la care ruda a facut cancerul..
    cand aud ca exista rusine in acest domeniu eu raman fara cuvinte...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, sunt multe informatii care ar trebui sa ajunga la noi si sa nu mai existe scuze gen rusine si lipsa de informatii. Cancerul la san nu este o boala mortala si trebuie sa stie asta cat mai multa lume.

      Ștergere
  7. Da, este o campanie extrem de importanta si este foarte bine sa convingem cat mai multe femei ca este extrem de necesara o echografie sau mamografie anuala! Si mie cate o data imi vine foarte greu sa vorbesc despre acest lucru pentru ca eu perosnal am avut cancer mamar in 2012-2013 si am trecut prin chemoterapie si doua operatii. Nu as fi crezut ca ma voi confrunta cu aceasta boala asa de tanara, dar asa a fost sa fie. Mergeam la control aproape anual...numai chiar in 2011 nu am facut-o, si surpriza surprizei a fost in 2012 cand am fost diagnosticat cu cancer mamar gradul II. A fost socul vietii mele. Acum sunt OK, precauta si sunt extrem de atenta la stilul meu de viata. Sper sa nu am probleme in viitor si sa pot sa imi cresc fiica fara nici o problema!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi pare rau ca ai trecut prin asa ceva si sunt sigur ca te-a marcat, insa daca ai grija la alimentatie (in principal) si ai un stil de viata sanatos, in mod sigur va ramane doar o amintire urata si o sa-ti cresti copilul asa cum iti doresti, Sanatate multa!

      Ștergere
  8. O campanie pe cat de buna pe atat de utila. Din cauza unor probleme ivite pe perioada alaptarii trebuie sa fac examinari destul de dese la sani pentru a urmari evolutia unor "chistulete" .. Din pacate cred ca problemele apar atunci cand nu esti foarte bine informat cu ceea ce trebuie sa faci sau cand amani controlul de azi pe maine... si ajungi la medic mai tarziu..

    RăspundețiȘtergere