Reteta zilei: Piept de curcan la cuptor

3.1.12

Pana anul trecut nu mancam prea des curcan, insa lucrurile s-au schimbat radical in 2011 si a fost o perioada cand aproape saptamanal bagam la cuptor un piept de curcan (poate fi mancat ca friptura cu o garnitura langa, se poate folosi pentru a face sandvisuri in diverse combinatii - mie imi place cu castraveti acri si sos tartar si se preteaza foarte bine pentru a fi folosit rece in diverse salate). Cred ca stiti si voi ca pieptul de curcan (fara piele) este cea mai slaba carne (100 g au doar 0,5 grame grasime) si are mai multe proteine ca alte tipuri de carne (25 g la 100 g piept curcan). Insa oamenii se feresc sa cumpere si sa prepare piept de curcan invocand ca ar fi fad si nu are gust. O sa va povestesc cum il prepar eu.

Prepar o marinata (sau bait sau cum vreti sa ii spuneti) din vin alb, ulei si mirodenii (depinde de gustul fiecaruia - eu obisnuiesc sa folosesc ierburi italiene, oregano, rozmarin, boia, sare, piper si ce ma mai inspira in momentul ala) si las pieptul la marinat cel putin 3 ore (cel mai bine este sa-l lasati peste noapte sau chiar 24 de ore sa se patrunda aromele). 

Preincalzesc cuptorul si intr-o tava torn putin ulei de masline, pun pieptul de pui, il crestez usor in cateva locuri, tai 5-6 catei de usturoi in jumatate si ii pun in jurul pieptului, la fel procedez cu 2 cepe mici pe care le tai in sferturi, torn o cana de apa pe langa pieptul de curcan, pun direct pe piept un strat subtire de condimente, acopar totul cu folie si il bag la cuptor la 200 grade pentru o ora. Dupa o ora, scot folia de aluminiu, cresc temperatura la cuptor la 220 grade si-l bag la rumenit pentru 30-45 minute (depinde de cuptor si dimensiunea pieptului). Rezultatul il vedeti mai jos.


11 comentarii

  1. Arata foarte bine.
    Pot sa-ti dau un sfat? Pune mai intai o hartie de copt peste carne si apoi folia de aluminiu. Aluminiul nu e f. sanatos in contact cu alimentele mai ales la temperaturi ridicate.

    RăspundețiȘtergere
  2. Si eu sunt fan curcan! Important este sa il lasi cat mai mult la marinat, ca sa capete un gust aromat! Arata delicios!

    RăspundețiȘtergere
  3. mmm,si eu mananc curcan daca e preparat cum trebuie nu este fad

    RăspundețiȘtergere
  4. Si eu am facut zilele astea piept de curcan la cuptor,dar...alaturi de carnati de porc cu multa boia.Crede-ma ca gustul e mult mai bun asa,dar si caloriile cresc pe masura!Am sa incerc si baitul propus de tine, imi place cum arata rezultatul.

    RăspundețiȘtergere
  5. Daca mie imi ploua in gura si la o bucata imensa de carne de curcan fara nici un fel de ornament sau garnitura, e clar!!! Sunt gurmanda ca sa nu zic altfel :|.

    RăspundețiȘtergere
  6. yummy......mi s-a facut foame....
    de ce ma uit eu la ora asta la mancare? :))

    RăspundețiȘtergere
  7. Si eu am inceput sa consum mai des carne de curcan. Mi se pare foarte gustoasa.

    RăspundețiȘtergere
  8. mi se pare o reteta f buna,fac si eu miine

    RăspundețiȘtergere