Descoperire: curatarea pensulelor cu alcool izopropilic

17.10.11

Pana acum cateva saptamani, toate pensulele mele au fost curatate cu MAC Brush Cleanser sau spalate cu sampon pentru pensule sau sapun lichid. Insa acum ceva vreme am vazut pe youtube un videoclip in care o tipa pe care o urmaresc povestea cum a inceput sa-si curete pensulele cu alcool izopropilic dupa ce vazuse metoda asta la Wayne Goss (eu videoclipul lui nu-l vazusem, insa l-am cautat si am vazut ce are si el de zis - il gasiti aici). M-am documentat putin si am zis ca e cazul sa incerc si eu mai ales ca o parte din pensulele mele duo fiber nu mai sunt demult asa albe cum mi-as dori.

Dupa ce-am citit ca as puta gasi alcool izopropilic (concentratie 99,99%) la magazinele care au componente pentru aparatura electronica (mi-am amintit ca tata obisnuia sa curete ceva la video cu alcool izopropilic cand eram eu mica), am cautat si pe okazii (si am si gasit), insa am cumparat in final de pe siteul celor de la Mivarom (am comandat joi seara si marti am ridicat coletul de la posta - comanda minima pe site 25 ron). In aceeasi seara am si trecut la curatat intrucat imi lasasem pensulele murdare si cu destul produs in ele incat sa vad daca functioneaza sau nu metoda.

De atunci le-am curatat de cateva ori asa si pensulele mele arata ca si noi si nu am intampinat nici un fel de problema (pensulele care mai pierdeau peri la spalat, au pierdut si prin aceasta metoda). Am turnat alcool intr-un recipient de sticla (mi-a fost la indemana o scrumiera), am trecut pensula prin alcool (la pensulele murdare am insistat un pic si au "inghitit" ceva mai mult alcool) si le-am sters pe un prosop de bumbac. Smecheria este sa va miscati repede cand le stergeti ca altfel se evapora alcoolul si nu aveti timp sa le curatati bine si trebuie sa repetati pasul.

Avantaje:

- pensulele se curata imediat si se usuca intr-un minut (le puteti folosi imediat fara nici o problema)
- alcoolul distruge orice fel de microb
- metoda este foarte ieftina (o sticla de 500 ml costa in jur de 6-7 ron)
- o sa vedeti din nou pensule albe (ma refer la pensulele cu peri albi) - pe mine ma deranja rau culoarea unor pensulele intrucat mi se pareau murdare mereu desi nu era asa

Dezavantaje:

- alcoolul miroase (asa ca recomand un geam deschis)
- necesita ceva atentie metoda (sa nu sara alcoolul pe voi sau pe zona unde curatati si sa fie ceva  de plastic sub prosop altfel incat sa nu se ude spatiul pe care "lucrati")

Am facut cateva poze sa vedeti ce se intampla cand curatati pensulele cu alcool izopropilic (am ales  pensula 131 de la MAC pentru a vedea ce face acest tip de curatare cu o pensula duo fiber - in ultima poza pensula nu era inca uscata, insa cand s-a uscat perii au ramas perfect albi). Eu prefer metoda asta acum desi mult timp am fost fidela Brush Cleanserului de la MAC (care nu e ieftin deloc). Voua cum vi se pare?





Si din nou Before/ After cu pensula F80 de la Sigma care de mult nu a mai fost asa curata (din nou am folosit ceva mai mult alcool si nu era perfect uscata la ultima poza).



8 comentarii

  1. Uuuuuu,nice!!! Ms pt pont,chiar e o idee geniala si se pare fff avantajoasa:).

    RăspundețiȘtergere
  2. a cazut la fix postarea ta! multumesc

    RăspundețiȘtergere
  3. am vazut si eu video-urile..mi se pare ok. dar totusi ma gandesc la pensule..oare nu le aspreste in timp? e totusi alcool... am o retinere, dar mac brush cleanser are alcool.

    RăspundețiȘtergere
  4. genial! doar ce mi-a adus sotul meu o sticla pentru a curata plita din bucatarie care e dintr-o sticla speciala si e tare dificila. eu il foloseam pt curatat oglinda, sterge perfect si fara urme, si cu am 3 m de dressing cu oglinda, nah...e mai usor. si pt a dezinfcta baia! acum am gasit o noua utilizare :) :)

    RăspundețiȘtergere