Ce mi-a spus Observ520 despre pielea mea

4.10.19

Am auzit prima data de Observ520 la inceputul acestui an cand Corina a vazut ce inseamna o scanare cu dispozitivul asta si mi-a starnit si mie interesul tot povestindu-mi ce a vazut si ce arata. Vinerea trecuta cei de la Paula's Choice Romania au venit la Bucuresti cu aparatul asta si, bineinteles, ca am fost si eu sa aflu mai multe si sa vad ce o sa spuna scanarea despre pielea mea. Desi stiam ce tehnologie foloseste si ce o sa vad, tot am ramas cu gura cascata si mi-am pus o gramada de intrebari dupa ce-am vazut ce e sub pielea noastra si cat importanta are mostenirea genetica si ce influenta au obiceiurile din trecut.

Observ520 este cel mai performant scanner pentru piele din acest moment si a fost premiat de mai multe ori in ultima vreme. Ceea ce face este sa scaneze 2mm in profunzimea pielii si sa produca 6 imagini diferite ale tenului care arata probleme vizibile cu ochiul liber, dar mai ales probleme care nu sunt vizibile nici sub lupa care mareste de 10 ori. O alta chestie extrem de misto este faptul ca scanarile sunt salvate in baza de date a disponizitivului si scanarile periodice vor arata exact evolutia in timp. 

Pe mine m-a fascinat ce face acest aparat si mi se pare o chestie de incercat pentru ca poate indica probleme de care nu ai habar. In acelasi timp m-a facut sa realizez cat "atarna" mostenirea genetica in toata povestea asta, cum influenteaza structura osoasa modul in care ne afecteaza soarele, cat de mult ne afecteaza obiceiurile precum somnul pe o anumita parte, condusul si expunerea solara mai puternica pe o zona sau problemele precum alergiile care ne fac sa stranutam des si sa ne stergem nasul sau ochi care lacrimeaza mult mai usor. As putea sa ma intind mult sa va spun despre aparat, dar vreau mai ales sa va impartasesc experienta mea personala.


Extrem de important pentru a beneficia de o scanare asa cum trebuie si a afla tot ce trebuie sa stii despre pielea ta este pregatirea. Cele mai bune imagini se obtin daca scanarea se realizeaza la cel putin 6 ore de cand pielea a fost curatata si nu s-au aplicat alte produse (nici macar protectie solara, deci tineti cont de asta daca vreti pe viitor sa va faceti o scanare), insa ideal ar fi ca pielea sa fie curatata cu 24 de ore inainte de scanare si sa nu se mai aplice produse. Prima mea scanare s-a realizat la aproximativ 14 ore de cand mi-am curatat ultima data pielea, deci s-a putut vedea cam tot ce era de vazut - scanarea in sine dureaza sub un minut, interpretarea si discutia sunt mai lungi.

Cele 6 moduri in care Observ520 vede pielea sunt:

1 - Daylight: prezinta o imagine a pielii intr-o lumina naturala puternica
2 - Parallel Polarised: arata o imagine detaliata a pielii, fiind extrem de vizibile suprafata pielii, liniile fine, zonele in relief (unde pielea nu este neteda), ridurile, textura pielii si porii
3 - Cross Polarised: suprima stralucirea pielii oferind astfel o imagine neobstructionata a structurii dermei, a conditiei vasculare, a inflamatiilor si a pigmentarilor
4 - True UV: arata neregularitatile si modul in care pielea este afectata de imbatraniera cronologica (distrugerile celulare), la suprafata pielii dar si in adancime, prin crearea unor tipare fluorescente clare pentru fiecare tip de problema
5 - Simulated Wood Light: ajusteaza spectrul de lumina pentru a dezvalui diverse conditii ale pielii, precum deshidratarea si zonele uleioase
6 - Complexion Analysis: arata potentialul negativ al pielii, respectiv zonele cu probleme si eventuala evolutie a conditiei actuale daca nu se remediaza ceea ce nu este ok


Ce stiam am eu despre tenul meu cand m-am dus la scanare? Un ten absolut normal la 40 de ani, care a fost expus la soare neprotejat in copilarie, fara riduri si alte probleme majore, cu destui pistrui, dar si cu o predispozitie genetica de a nu mai produce melanina asa cum trebuie. Nu ma asteptam sa vad zone cu fermitate pierduta sau riduri (si asta a aratat si scanarea - combinatia de ceramide, retinol si peptide pe care o folosesc de ani de zile a aratat clar ce poate face), problema mea sunt petele si Observ520 mi-a indicat ca intr-adevar asta e cea mai mare problema a mea si ca la asta trebuie sa fiu atenta.

Nu m-am expus neprotejat la soare de mai bine de 15 ani, sunt ani multi de cat folosesc zilnic factor de protectie solara minim 30 (in perioadele calde 50), nu folosesc produse cu alcool, parfum sau uleiuri esentiale, am o rutina de ingrijire bine pusa la punct cu ingrediente active care ajuta pielea si folosesc multi inhibitori de melanina, dar si cantitati mari de vitamina C care ajuta la un ten cat mai uniform si mai luminos si cu toate astea tenul meu are multe hiperpigmentari si depigmentari datorate expunerii neprotejate din copilarie si mostenirii mele genetice. Prima intrebare care mi-a venit in minte dupa ce-am vazut scanarile a fost: cum ar fi aratat pielea mea daca nu as folosi zilnic protectie solara si nu as folosi produse formulate cum trebuie? Raspunsul este semi-tragic: ca un dalmatian - si stiti ca eu iubesc cainii.

Am rugat-o pe Corina sa ma ajute cu 2 imagini cu zonele mele problematice pentru ca vreau sa vedeti cu ochii vostri ce este sub pielea noastra si cum ar putea sa ajunga pielea, tinand cont de potentialul negativ pe care il are. Prima imagine prezinta partea dreapta a fetei mele in oglinda in lumina puternica care scoate in evidenta toata imperfectiunile pielii si in modul Simulated Wood Lights care arata ce este la 2mm in pielea mea. Asa cum vedeti depigmentarile mele sunt mult mai mari si de cea de pe frunte nu stiam nici eu (nu este absolut deloc vizibila la suprafata pielii), iar zona ochilor este una care pe viitor se va inrautati daca nu am mare grija. Zona de pe frunte este usor iritata pentru ca inainte cu o zi am fost la pensat, nu este o problema pe care o am in mod normal si nici nu am vazut alte zone iritate pe tenul meu.

Cea de-a doua imagine prezinta o eventuala evolutie a tenului meu in urmatorii ani daca nu am grija asa cum trebuie de pielea mea: hiperpigmentarile se vor intinde, depigmentarile vor fi mult mai vizibile, iar tenul meu va fi extrem de patat. Nu a indicat o posibila pierdere de fermitate sau aparitia unor riduri, ci doar un ten predispus la pete, care pot avea diferite cauze. Nu stiu care este exact cauza depigmentarilor mele, am doua si pe corp care nu au evoluat in nici un fel in ultimii ani, o sa incerc sa aflu mai multe si daca aflu ceva o sa va povestesc si voua despre asta.

La ce o sa fiu eu atenta de acum inainte:

- double cleansing de fiecare data pentru ca am vazut ca exista o tendinta clara de hiperkeratoza (acumularea de celule moarte in exces) pe zona fruntii - problema asta am vazut la foarte multe persoane atat pe frunte, cat si pe lateralele nasului
- folosirea zilnica a unui exfoliant chimic usor pentru a ajuta celelalte produse sa patrunda mai bine in piele si o data pe saptamana o sa folosesc un produs mult mai puternic
- produse fara iritanti si cu ingrediente active care sa faca concret ceva pentru tenul meu (ceramidele, retinolul, peptidele, vitamina C vor ramane permanent in rutina mea)
- mai multe produse inhibitoare de melanina pe zonele cu hiperpigmentari (niacinamide, acid azelaic si arbutin in prima faza - trebuie sa mai "studiez" pe tema asta)
- reaplicarea protectiei solare peste zi, am un spray de la Bioderma perfect pentru asta si am sa am mereu un stick in geanta pentru zona de sub ochi pentru ca am vazut clar ce se intampla acolo cand imi curg ochii


Inainte sa inchei vreau sa va povestesc despre un experiment pe care l-am facut impreuna cu Corina. Daca as fi vazut ce este sub pielea mea fara sa stiu ce fac zilnic pentru tenul meu, m-as fi gandit ca nu il protejez deloc. I-am zis ca mie mi se pare zona ochilor mult mai patata decat m-as fi asteptat pentru ca eu chiar folosesc zilnic protectie solara in zona ochilor (doar cu filtre minerale, nu aplicati filtre sintetice pentru ca nu sunt tolerate bine), asa ca duminica am fost din nou sa fac o scanare, de data asta cu protectie solara pe ten si cateva produse de machiaj.

Am aplicat o crema cu filtre minerale cu o formula buna la ora 13, am asteptat 20 minute inainte de a ma machia, am folosit fond de ten, corector si pudra, dupa care am fixat tot cu un spray. Am fost pe drum aproximativ 30 minute, am purtat ochelari de soare, nu am stat in bataia directa a soarelui, nu am transpirat excesiv, nu mi-am atins fata fara sa realizez, am fost intr-un spatiu inchis urmatoarele ore fara sa stau extrem de aproape de o fereastra, iar in jur de ora 18 am facut o noua scanare si am ramas socata de ce am vazut: existau pe fata mea portiuni intregi de piele unde nu eram protejata deloc - zona de sub ochi unde mie imi curg ochii mereu (si chiar am fost atenta sa nu ma sterg), fruntea care transpira mereu prima si alte portiuni la care nu ma asteptam. Ce imi spune asta? Trebuie sa fiu mult mai atenta cu aplicarea, cu obiceiurile pe care le am (ma intreb daca imi suflam si nasul daca mai era ceva pe nasul meu) si sa am mereu un produs cu protectie solara pe care sa il reaplic.

Nu o sa va pun nici o intrebare, ci doar inchei postarea asta cu o rugaminte: protejati-va tenul zilnic, nu mai folositi produse cu iritanti (alcool, parfum si uleiuri esentiale), nu ascultati ce spune x si y (avem acces la atatea informatii de calitate), tineti cont de mosternirea voastra genetica si aveti convingerea ca putem rezolva orice problema sau mostenire genetica daca stim cu ce ne confruntam.

Daca sunteti din Timisoara puteti de la sfarsitul acestei luni sa mergeti la o scanare la cei de la Paula's Choice, eu o sa va anunt cand mai vin in Bucuresti pentru ca mi se pare extrem de tare ce face scannerul asta. Pentru mine experienta asta a fost una care mi-a intarit anumite convingeri si m-a facut si mai atenta la ce pun pe tenul meu.

10 comentarii

  1. Foarte relevanta analiza aceasta de ten, cred ca multe dintre noi nu constientizam ce se afla pe tenul nostru, ce probleme reale avem.... Articolul acesta citit pe indelete iti da multe de gandit si e bine.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, asta am incercat si eu sa scriu azi: sa constientizam ce ne facem singuri, ce ne afecteaza, la ce trebuie sa fim atente.

      Ștergere
  2. Super tare acest aparat!ai un ten frumos pentru 40 de ani😜felicitări draga mea!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, tehnologia pe zona de frumusete este din ce in ce mai uimitoare.

      Ștergere
  3. Foarte intetesanta analiza tenului cu acest aparat. Mi-ar placea mult sa faci un articol despre rutina ta de ingrijire a tenului, eu te "urmaresc" cu interes si am aflat de multe produse de la tine de pe blog. Stiu ca folosesti produse curate si ma inspir mereu :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca ti-a placut, o sa incerc sa fac la un moment asa ceva, doar ca e un pic dificil pentru ca ar trebui sa ordonez cumva dupa ingrediente, mai degraba decat dupa tipul de produs. Dar tin cont de asta si ma bucur ca ai gasit produse interesante printre recomandarile mele.

      Ștergere
  4. Foarte util, mi-ai răspuns din articol la câteva întrebări legat de aparat, pe care n-apucasem să le pun când ne-am văzut. Aș fi curioasă să văd ce-mi arată și mie, mai ales pe zona din jurul ochilor.
    De când am vorbit sunt ȘI mai atentă la cum curăț tenul și aplic spf-ul... :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa si eu, acum caut o pudra cu SPF pe care s-o iau in geanta. :)

      Ștergere
  5. Un articol foarte interesant si util , sper sa ajunga la cat mai multe fete. te felicit Cami.
    (Anamaria)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sper sa ne faca pe toate sa constientizam cat de importante sunt anumite aspecte si sa avem mai multa grija cand alegem ce ne punem pe piele. Ma bucur ca ti-a placut.

      Ștergere